Jessica Walter

Jessica Walter (d. 31 Ocak 1941, Brooklyn, New York) - (ö. 24 Mart 2021, Manhattan, New York), Amerikalı aktris.

Jessica Walter
Jessica Walter.jpg
Walter 2008 yılında 90210 adlı TV dizisi tanıtımında
Doğum 31 Ocak 1941(1941-01-31)
Brooklyn, New York, ABD.
Ölüm 24 Mart 2021 (80 yaşında)
Manhattan, New York Şehri, ABD.
Milliyet Amerikalı
Meslek Oyuncu
Etkin yıllar 1962–2021
Tanınma nedeni East Side/West Side
Ben Casey
Lilith
The Doctors and the Nurses
The Defenders
Just Shoot Me!
Arrested Development
Archer
Amy Prentiss
Boy 173 santimetre
Evlilik
Ross Bowman
(e. 1966; b. 1978)

Ron Leibman
(e. 1983; ö. 2019)
Çocuk(lar) 1
Ebeveynler
  • David Walter (baba)
  • Esther Grossier (anne)
Akraba(lar) Richard Walter (erkek kardeşi)
Ödüller Mini Dizi'lerde veya TV Filmleri'nde "En İyi Kadın Oyuncu" dalında Emmy Ödülü
İmza
JessicaWalter.png

YaşamıDüzenle

Walter 31 Ocak 1941 tarihinde Brooklyn, New York'ta doğdu. 1962'de başladığı oyunculuk kariyerini 2021'deki ölümüne kadar devam ettirdi. TV dizileri; Lucille Bluth rolünde olduğu komedi türünde, Arrested Development ve Tabitha Wilson rolünde olduğu, 90210 ile tanındı.[1]

Walter, aynı adlı polis şefini canlandırdığı Amy Prentiss adlı polisiye, dram türünde TV dizisi ile; Mini Dizi'lerde veya TV Filmleri'nde "En İyi Kadın Oyuncu" dalında Emmy Ödülü almıştır.[2]

Özel yaşamıDüzenle

1966 ile 1978 yılları arasında Ross Bowman ile olan ilk evliliği boşanma ile bitince 1983'ten 2019'daki ölümüne kadar oyuncu Ron Leibman ile ikinci evliliğini yaptı bir çocuk sahibiydi.

ÖlümüDüzenle

Walter 24 Mart 2021 tarihinde Manhattan, New York'taki evinde uykusunda 80 yaşında öldü.[3]

FilmografiDüzenle

SinemaDüzenle

  • 1966: Grand Prix
  • 1968: Bye Bye Braverman
  • 1969: Number One
  • 1971: Play Misty for Me
  • 1981: Going Ape!
  • 1982: Spring Fever
  • 2017: Keep the Change

Televizyon dizileriDüzenle

  • 1965: For the People
  • 1969: The Immortal
  • 1974: Amy Prentiss
  • 1983: Bare Essence
  • 1984: Three's a Crowd
  • 1986: Wildfire
  • 1988: Aaron's Way
  • 1991: Dinosaurs
  • 1992: The Round Table
  • 1998: Oh Baby
  • 2003: Arrested Development
  • 2009: Archer
  • 2011: Retired at 35
  • 2014: Jennifer Falls

Televizyon filmleriDüzenle

  • 1968: Kiss Me Kate
  • 1969: Three's a Crowd
  • 1972: Women in Chains
  • 1972: Home for the Holidays
  • 1974: Hurricane
  • 1977: Black Market Baby
  • 1978: Dr. Strange
  • 1978: Secrets of Three Hungry Wives
  • 1979: She's Dressed to Kill
  • 1979: The Making of 'Golden Girl'
  • 1983: Thursday's Child
  • 1985: The Execution
  • 1988: Circle of Love
  • 1988: Jenny's Song
  • 1997: Doomsday Rock
  • 1997: Mother Knows Best

Video filmlerDüzenle

  • 2001: Play It Again: A Look Back at 'Play Misty for Me'
  • 2013: Archer: Season 4 - Archer Live

KaynaklarDüzenle

  1. ^ "Jessica Walter". Famous Birthdays. 23 Nisan 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Ekim 2016. 
  2. ^ "Jessica Walter". IMDB Awards. 26 Mart 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Ekim 2016. 
  3. ^ Tapp, Tom (25 Mart 2021). "Jessica Walter Dies: Emmy-Winning 'Arrested Development', 'Archer' Actress Was 80". Deadline. 25 Mart 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Mart 2021. 

Dış bağlantılarDüzenle