Jamie Tarses

Sara James "Jamie" Tarses (19 Mart 1964, Pittsburgh - 1 Şubat 2021, Los Angeles), Amerikalı yapımcı ve televizyon stüdyosu yöneticisi. 1996-1999 yılları arasında ABC Entertainment yönetim kurulu başkanı olarak görev yapmış olup, Amerikan televizyon ağlarında bu pozisyona ulaşan ilk kadın ve en genç isim olmuştur.

Jamie Tarses
Jaimee tarses.png
Doğum Sara James Tarses
16 Mart 1964(1964-03-16)
Pittsburgh, Amerika Birleşik Devletleri
Ölüm 1 Şubat 2021 (56 yaşında)
Los Angeles, Amerika Birleşik Devletleri
Meslek Yapımcı ve televizyon stüdyosu yöneticisi
Etkin yıllar 1985-2021
Evlilik Dan McDermott (1993-1996)
Ebeveyn(ler) Jay Tarses
Rachel Tarses

İlk yıllarıDüzenle

19 Mart 1964'te,[1] Jay Tarses ile Rachel Tarses (evlilik öncesi soyadı Newdell)'in[2] ilk çocuğu olarak Pittsburgh'de doğdu. Mallory Tarses adlı kendisinden yaşça küçük kız kardeşi ile yine kendisinden genç olan Matt Tarses adlı erkek kardeşi vardır. 1985'te Williams College'dan, tiyatro bölümünden mezun oldu.[3]

Kariyeri ve ölümüDüzenle

Mezuniyetinin ardından, 1985-1986 yıllarında Saturday Night Live'da yetenek yöneticisi yardımcısı olarak çalıştı. Eylül 1987'de, NBC Productions'ta yetenek işleri müdürü olarak işe girdi ve 1996'ya kadar bu şirkette çeşitli yöneticilik pozisyonlarında çalıştı. Bu dönemde, Friends ve Mad About You dizilerinin geliştirilmesinde rol oynamıştı.[3][4] 1996 yılında, ABC Entertainment yönetim kurulu başkanlığı görevine geldi ve 1999'a kadar bu pozisyonda kaldı.[5][6] 2001'de çeşitli televizyon filmlerinde yürütücü yapımcı olarak görev almaya başlayan Tarses, 2006'dan beri televizyon dizileri ve programlarında da yürütücü yapımcılık yapan Tarses 1 Şubat 2021'de Los Angeles, Kaliforniya'da inmeye bağlı kalp durması sonucu 56 yaşında ölmüştür.[7]

FilmografisiDüzenle

Yıl İsim Pozisyon Notlar
1985-1986 Saturday Night Live Yapım ekibi Televizyon programı, 18 bölüm
1987-1988 Perfect Strangers Casting yönetmeni Dizi, 12 bölüm
2001 Tikiville Yürütücü yapımcı Televizyon filmi
2003 Crazy Love Yürütücü yapımcı Televizyon filmi
2004 Americana Yürütücü yapımcı Televizyon filmi
2004 Nevermind Nirvana Yürütücü yapımcı Televizyon filmi
2006 The Angriest Man in Suburbia Yürütücü yapımcı Televizyon filmi
2006 More, Patience Yürütücü yapımcı Televizyon filmi
2006-2007 Studio 60 on the Sunset Strip Danışman Televizyon programı, 13 bölüm
2006-2010 My Boy Yürütücü yapımcı Dizi, 37 bölüm
2007 Primeval Yürütücü yapımcı Televizyon filmi
2007 Backyards & Bullets Yürütücü yapımcı Televizyon filmi
2008 Held Up Yürütücü yapımcı Televizyon filmi
2009 Eva Adams Yürütücü yapımcı Televizyon filmi
2009-2011 Hawthorne Yürütücü yapımcı Dizi, 24 bölüm
2010 Held Up Yürütücü yapımcı Video film
2011 Mad Love Yürütücü yapımcı Dizi, 13 bölüm
2011 Mr. Sunshine Yürütücü yapımcı Dizi, 6 bölüm
2011-2013 Happy Endings Yürütücü yapımcı Dizi, 57 bölüm
2011-2014 Franklin & Bash Yürütücü yapımcı Dizi, 30 bölüm
2012 Happy Valley Yürütücü yapımcı Televizyon filmi
2012 Made in Jersey Yürütücü yapımcı Dizi, 6 bölüm
2012-2014 Men at Work Yürütücü yapımcı Dizi, 31 bölüm
2013 Bastards Yürütücü yapımcı Dizi
2014 Really Yürütücü yapımcı Dizi, 1 bölüm
2014 Duty Yürütücü yapımcı Televizyon filmi
2014-2015 Marry Me Yürütücü yapımcı Dizi, 17 bölüm
2014 Cuz-Bros Yürütücü yapımcı Televizyon filmi
2015 Your Family or Mine Yürütücü yapımcı Dizi
2016 I Like You Just the Way I Am Yürütücü yapımcı Dizi, 4 bölüm
2017-2018 The Mayor Yürütücü yapımcı Dizi, 13 bölüm
2018 Master the Mess Yürütücü yapımcı Dizi, 2 bölüm
2018 Sherlock Wurmser Yürütücü yapımcı Kısa film
2018 Champaign ILL Yürütücü yapımcı Dizi, 10 bölüm
2020 The Wilds Yürütücü yapımcı Dizi, 3 bölüm
2021 The Mysterious Benedict Society Yürütücü yapımcı Dizi, 1 bölüm

KaynakçaDüzenle

  1. ^ "Sara Arses" (İngilizce). FamilySearch. 17 Kasım 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Mayıs 2017. 
  2. ^ Wilson, Pamela (1997). "Jay Tarses". Newcomb, Horace (Ed.). Encyclopedia of Television (İngilizce). Chicago: Fitzroy Dearborn Publishers. ISBN 9781884964268. 
  3. ^ a b Jacobs, A. J. (10 Mayıs 1996). "'Friends' in high places? ABC woos the TV exec behind NBC's Friends and Frasier". Entertainment Weekly (İngilizce). 10 Ocak 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Mayıs 2017. 
  4. ^ Eller, Claudia; Hofmeister, Sallie (29 Temmuz 1997). "Tabloids' Obsession With the ABC Exec Rewrites the Script : Tarses Saga Redefines Frenzy". Los Angeles Times (İngilizce). 6 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Mayıs 2017. 
  5. ^ Pierce, Scott D. (31 Ağustos 1999). "Strange reign of Jamie Tarses at ABC comes to a sudden end". Deseret News (İngilizce). 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Mayıs 2017. 
  6. ^ Carter, Bill (30 Ağustos 1999). "TV Executive: Young, Female and Unemployed". The New York Times (İngilizce). 5 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Mayıs 2017. 
  7. ^ Barnes, Brooks (1 Şubat 2021). "Jamie Tarses, Executive in a Hollywood Rise-and-Fall Story, Dies at 56". The New York Times. Erişim tarihi: 1 Şubat 2021. 

Dış bağlantılarDüzenle