James Cameron

James Francis Cameron (d. 16 Ağustos 1954); Kanadalı yönetmen, senarist ve yapımcıdır. Titanik, Terminator, Yaratık ve Avatar gibi ödüllü Hollywood filmleri bulunur.

James Cameron
James Cameron by Gage Skidmore.jpg
2016 San Diego Comic-Con'da Cameron
Doğum James Francis Cameron
16 Ağustos 1954 (1954-08-16) (67 yaşında)
Kanada Ontario, Kanada
Etkin yıllar 1978 - bugün
Evlilik
Sharon Williams
(e. 1978; b. 1984)

Gale Anne Hurd
(e. 1985; b. 1989)

Kathryn Bigelow
(e. 1989; b. 1991)

Linda Hamilton
(e. 1997; b. 1999)

Suzy Amis
(e. 2000)

Film kariyerine senaristlikle başlayan Cameron yönetmenliğe daha sonra kısa metraj bir bilimkurgu olan Xenegenesis adındaki film ile başladı. Gördüğü bir rüyadan etkilenen James Cameron Terminator'ü yaratmaya o zaman karar verdi. Fakat daha yeni tecrübesi olmadığı düşünülerek senaryosunu yazdığı Terminator için yapımcı şirketlerden onay alamadı. Sonunda amacına ulaştı ve kült statüsüne ulaşacak olan bu filmi yaratabildi. Filmin devamı da ilk filmin gişe başarısının sonucu çekildi ve o da bir öncekini aratmadı. Cameron, bilimkurgu örnekleri vermeye devam etti ve Aliens, Abyss gibi yapımları çekti. James, 1997'de tüm dünyada adını duyurdu ve rekorlar kıran Titanik için senarist, yapımcı oldu ve yönetmen koltuğuna oturdu. Rekorlara imza atan filmi Titanik onun En İyi Yönetmen dahil (11 Oscar) o yılki neredeyse tüm ödülleri kazanmasını sağladı. Yine kendi filmi olan Avatar 6. haftasında Titanik'in elinde tuttuğu rekoru kırdı. Bir bakıma James Cameron kendi rekorunu kırarak çıtayı biraz daha yükseltti. Bir süre belgesel çekimlerine ağırlık veren Cameron, Avatar ile yeniden beyaz perdeye döndü. Filmin yapımında Fusion Camera System teknolojisini kullandı. Avatar 17 Aralık 2009'da ABD sinemalarında gösterime girdi.[1]

FilmografiDüzenle

Yıl Başlık Dağıtıcı
1982 Piranha II: The Spawning Saturn International Pictures, Columbia Pictures
1984 The Terminator Orion Pictures
1986 Aliens 20th Century Fox
1989 The Abyss
1991 Terminator 2: Judgment Day TriStar Pictures
1994 True Lies 20th Century Fox, Universal Pictures
1997 Titanic Paramount Pictures, 20th Century Fox
2003 Ghosts of the Abyss Walt Disney Pictures
2005 Aliens of the Deep
2009 Avatar 20th Century Fox
2022  Avatar 2 20th Century Studios
2024  Avatar 3
  Gösterime girmemiş olan filmleri belirtir.

Derin Deniz DalışıDüzenle

James Cameron, 25 Mart 2012'de “Dikey Torpil (Deepsea Challenger)” adlı özel denizaltısıyla dalışını tek başına, Guam Adası'nın yaklaşık 320 km güney batısındaki, dünyanın en derin noktası olarak bilinen Mariana Çukuru bölgesindeki Challenger Deep noktasında gerçekleştirdi.[2]

KaynakçaDüzenle

Dış bağlantılarDüzenle

Önce gelen:
Anthony Minghella
İngiliz Hasta
En İyi Yönetmen Akademi Ödülü
1997
Titanik
Sonra gelen:
Steven Spielberg
Er Ryan'ı Kurtarmak