Irak başbakanları listesi

Vikimedya liste maddesi

Bu makale, 1920'den beri Irak başbakanlarının bir listesidir.

Başbakanların listesi

değiştir
Fotoğraf İsim (Doğum–Ölüm) Görev başlangıcı Görev bitişi Görev süresi Siyasi parti Devlet Başkanı
(Saltanat / Dönem)
   Irak Krallığı (Britanya Mandası dönemi) (1920–1932) •  
  Abdurrahman el-Gillani
عبد الرحمن الكيلاني
(1841–1927)
11 Kasım 1920 20 Kasım 1922 2 yıl, 9 gün Bağımsız I. Faysal
 
(1921–1933)
  Abdülmuhsin es-Sa'dun
عبد المحسن السعدون
(1879–1929)
20 Kasım 1922 22 Kasım 1923 1 yıl, 2 gün Askeri
  Cafer el-Askeri
جعفر العسكري
(1887–1936)
22 Kasım 1923 2 Ağustos 1924 254 gün Askeri
  Yasin el-Haşimi
ياسين الهاشمي
(1882–1937)
2 Ağustos 1924 26 Haziran 1925 328 gün Askeri / Halk Partisi
  Abdülmuhsin es-Sa'dun
عبد المحسن السعدون
(1879–1929)
26 Haziran 1925 21 Kasım 1926 1 yıl, 148 gün Askeri / İlerici Parti
  Cafer el-Askeri
جعفر العسكري
(1887–1936)
21 Kasım 1926 11 Ocak 1928 1 yıl, 51 gün Askeri / Sözleşme Partisi
  Abdülmuhsin es-Sa'dun
عبد المحسن السعدون
(1879–1929)
11 Ocak 1928 28 Nisan 1929 1 yıl, 107 gün Askeri / İlerici Parti
  Tevfik es-Süveydi
توفيق السويدي
(1892–1968)
28 Nisan 1929 19 Eylül 1929 144 gün Bağımsız
  Abdülmuhsin es-Sa'dun
عبد المحسن السعدون
(1879–1929)
19 Eylül 1929 13 Kasım 1929
(görev sırasında öldü)
55 gün Askeri / İlerici Parti
  Naci es-Süveydi
ناجي السويدي
(1882–1942)
18 Kssım 1929 23 Mart 1930 125 gün Bağımsız
  Nuri es-Said
نوري السعيد
(1888–1958)
23 Mart 1930 3 Kasım 1932 2 yıl, 225 gün Askeri / Sözleşme Partisi
 Irak Krallığı (1932–1958) •  
  Naci Şevket
ناجي شوكت
(1893–1980)
3 Kasım 1932 20 Mart 1933 137 gün Bağımsız I. Faysal
 
(1921–1933)
  Reşid Ali Geylani
رشيد عالي الكيلاني
(1892–1965)
20 Mart 1933 9 Kasım 1933 234 gün Ulusal Kardeşlik Partisi
I. Gazi
 
(1933–1939)
  Cemil el-Midfay
جميل المدفعي
(1890–1958)
9 Kasım 1933 27 Ağustos 1934 291 gün Askeri
  Ali Cevdet el-Eyyübi
علي جودت الأيوبي
(1886–1969)
27 Ağustos 1934 4 Mart 1935 189 gün Askeri
  Cemil el-Midfay
جميل المدفعي
(1890–1958)
4 Mart 1935 17 Mart 1935 13 gün Askeri
  Yasin el-Haşimi
ياسين الهاشمي
(1882–1937)
17 Mart 1935 30 Ekim 1936
(görevden alındı)
1 yıl, 227 gün Askeri / Ulusal Kardeşlik Partisi
  Hikmet Süleyman
حكمت سليمان
(1889–1964)
30 Ekim 1936 17 Ağustos 1937 291 gün Ulusal Kardeşlik Partisi
  Cemil el-Midfay
جميل المدفعي
(1890–1958)
17 Ağustos 1937 25 Aralık 1938 1 yıl, 130 gün Askeri
  Nuri es-Said
نوري السعيد
(1888–1958)
25 Aralık 1938 31 Mart 1940 1 yıl, 97 gün Askeri / Sözleşme Partisi
II. Faysal
 
(1939–1958)
  Reşid Ali Geylani
رشيد عالي الكيلاني
(1892–1965)
31 Mart 1940 3 Şubat 1941 309 gün Ulusal Kardeşlik Partisi
  Taha el-Haşimi
طه الهاشمي
(1888–1961)
3 Şubat 1941 13 Nisan 1941
(görevden alındı)
69 gün Askeri
  Reşid Ali Geylani
رشيد عالي الكيلاني
(1892–1965)
13 Nisan 1941 30 Mayıs 1941
(görevden alındı)
47 gün Ulusal Kardeşlik Partisi
  Cemil el-Midfay
جميل المدفعي
(1890–1958)
4 Haziran 1941 10 Ekim 1941 128 gün Askeri
  Nuri es-Said
نوري السعيد
(1888–1958)
10 Ekim 1941 4 Haziran 1944 2 yıl, 238 gün Askeri / Sözleşme Partisi
  Hamdi el-Paçacı
حمدي الباجه جي
(1886–1948)
4 Haziran 1944 23 Şubat 1946 1 yıl, 264 gün Bağımsız
  Tevfik es-Süveydi
توفيق السويدي
(1892–1968)
23 Şubat 1946 1 Haziran 1946 98 gün Liberal Parti
  Arşad el-Ömeri
أرشد العمري
(1888–1978)
1 Haziran 1946 21 Kasım 1946 173 gün Bağımsız
  Nuri es-Said
نوري السعيد
(1888–1958)
21 Kasım 1946 29 Mart 1947 128 gün Askeri /
Anayasal Birlik Partisi
  Salih Cabir
سيد صالح جبر
(1896–1957)
29 Mart 1947 29 Ocak 1948 306 gün Milletin Sosyalist Partisi
  Muhammed es-Sadr
سيد محمد الصدر
(1882–1956)
29 Ocak 1948 26 Haziran 1948 149 gün Bağımsız
  Muzahim el-Paçacı
مزاجم الباجه جي
(1891–1982)
26 Haziran 1948 6 Ocak 1949 194 gün Bağımsız
  Nuri es-Said
نوري السعيد
(1888–1958)
6 Ocak 1949 10 Aralık 1949 338 gün Askeri /
Anayasal Birlik Partisi
  Ali Cevdet el-Eyyübi
علي جودت الأيوبي
(1886–1969)
10 Aralık 1949 5 Şubat 1950 57 gün Askeri
  Tevfik es-Süveydi
توفيق السويدي
(1892–1968)
5 Şubat 1950 15 Eylül 1950 222 gün Bağımsız
  Nuri es-Said
نوري السعيد
(1888–1958)
15 Eylül 1950 12 Temmuz 1952 1 yıl, 301 gün Askeri /
Anayasal Birlik Partisi
  Mustafa Mahmud el-Ömeri
مصطفى محمود العمري
(1894–1962)
12 Temmuz 1952 23 Kasım 1952 134 gün Bağımsız
  Nureddin Mahmud
نور الدين محمود
(1899–1981)
23 Kasım 1952 29 Ocak 1953 67 gün Askeri
  Cemil el-Midfay
جميل المدفعي
(1890–1958)
29 Ocak 1953 17 Eylül 1953 231 gün Askeri
  Muhammed Fadıl el-Cemali
محمد فاضل الجمالي
(1903–1997)
17 Eylül 1953 29 Nisan 1954 224 gün Bağımsız
  Arşad el-Ömeri
أرشد العمري
(1888–1978)
29 Nisan 1954 4 Ağustos 1954 97 gün Bağımsız
  Nuri es-Said
نوري السعيد
(1888–1958)
4 Ağustos 1954 20 Haziran 1957 2 yıl, 320 gün Askeri /
Anayasal Birlik Partisi
  Ali Cevdet el-Eyyübi
علي جودت الأيوبي
(1886–1969)
20 Haziran 1957 15 Aralık 1957 178 gün Military /
Birleşik Ulusal Cephe
  Abdül Vahab Mircan
عبد الوهاب مرجان
(1909–1964)
15 Aralık 1957 3 Mart 1958 78 gün Bağımsız
  Nuri es-Said
نوري السعيد
(1888–1958)
3 Mart 1958 18 Mayıs 1958 76 gün Askeri /
Anayasal Birlik Partisi
  Ahmed Muhtar Baban
أحمد مختار بابان
(1900–1976)
18 Mayıs 1958 14 Temmuz 1958
(görevden alındı)
57 gün Bağımsız
  Irak Cumhuriyeti (Baas Partisi öncesi) (1958–1968) •    
  Abdülkerim Kasım
عبد الكريم قاسم
(1914–1963)
14 Temmuz 1958 8 Şubat 1963
(görevden alındı)
4 yıl, 209 gün Askeri Muhammed Necib er-Rubai
 
(1958–1963)
  Ahmed Hasan el-Bekir
أحمد حسن البكر
(1914–1982)
8 Şubat 1963 18 Kasım 1963
(görevden alındı)
283 gün Askeri /
Baas Partisi
(Irak Bölgesi)
Abdüsselam Arif
 
(1963–1966)
  Tahir Yahya
طاهر يحيى
(1915–1986)
20 Kasım 1963 6 Eylül 1965 1 yıl, 290 gün Askeri /
Arap Sosyalist Birliği
  Arif Abdürrezzak
عارف عبد الرزاق
(1921–2007)
6 Eylül 1965 21 Eylül 1965 15 gün Askeri /
Arap Sosyalist Birliği
  Abdurrahman el-Bazzaz
عبد الرحمن البزاز
(1913–1973)
21 Eylül 1965 9 Ağustos 1966 322 gün Askeri /
Arap Sosyalist Birliği
  Naci Talib
ناجي طالب
(1917–2012)
9 Ağustos 1966 10 Mayıs 1967 274 gün Askeri Abdürrahman Arif
 
(1966–1968)
  Abdürrahman Arif
عبد الرحمن عارف
(1916–2007)
10 Mayıs 1967 10 Temmuz 1967 61 gün Askeri /
Arap Sosyalist Birliği
  Tahir Yahya
طاهر يحيى
(1915–1986)
10 Temmuz 1967 17 Temmuz 1968
(görevden alındı)
1 yıl, 7 gün Askeri /
Arap Sosyalist Birliği
  Irak Cumhuriyeti (Baas Partisi dönemi) (1968–2003) •    
  Abdürrezzak en-Naif
عبد الرزاق النايف
(1933–1978)
17 Temmuz 1968 30 Temmuz 1968 13 gün Askeri Ahmed Hasan el-Bekir
 
(1968–1979)
  Ahmed Hasan el-Bekir
أحمد حسن البكر
(1914–1982)
31 Temmuz 1968 16 Temmuz 1979 10 yıl, 350 gün Askeri /
Irak Baas Partisi
(Irak Bölgesi)
  Saddam Hüseyin
صدام حسين
(1937–2006)
16 Temmuz 1979 23 Mart 1991 11 yıl, 250 gün Irak Baas Partisi
(Irak Bölgesi)
Saddam Hüseyin
 
(1979–2003)
  Sa'dun Hammadi
سعدون حمادي
(1930–2007)
23 Mart 1991 13 Eylül 1991 174 gün Irak Baas Partisi
(Irak Bölgesi)
  Muhammed Hamza el-Zübeydi
محمد حمزة الزبيدي
(1938–2005)
16 Eylül 1991 5 Eylül 1993 1 yıl, 354 gün Irak Baas Partisi
(Irak Bölgesi)
  Ahmed Hüseyin Hüdeyir es-Samarray
أحمد حسين خضير السامرائي
(1941-)
5 Eylül 1993 29 Mayıs 1994 266 gün Irak Baas Partisi
(Irak Bölgesi)
  Saddam Hüseyin
صدام حسين
(1937–2006)
29 Mayıs 1994 9 Nisan 2003
(görevden alındı)
8 yıl, 315 gün Irak Baas Partisi
(Irak Bölgesi)
 Irak Yönetim Konseyi (2003–2004) •  
  Muhammad Bahir el-Ullum
محمد بحر العلوم
(1927–2015)
Vekaleten Başbakan
13 Temmuz 2003 31 Temmuz 2003 18 gün Bağımsız Geçici Koalisyon Yönetimi
 
(2003–2004)
  İbrahim el-Caferi
إبراهيم الجعفري
(1947-)
1 Ağustos 2003 31 Ağustos 2003 30 gün İslami Davet Partisi
  Ahmed el-Çelebi
أحمد جلبي
(1944–2015)
1 Eylül 2003 30 Eylül 2003 29 gün Irak Ulusal Kongresi
  İyad Allavi
أياد علاوي
(1944-)
1 Ekim 2003 31 Ekim 2003 30 gün Irak Ulusal Anlaşması
  Celal Talabani
جلال طلباني
(1933–2017)
1 Kasım 2003 30 Kasım 2003 29 gün Kürdistan Yurtseverler Birliği
  Abdülaziz el-Hakim
عبد العزيز الحكيم
(1952–2009)
1 Aralık 2003 31 Aralık 2003 30 gün Irak İslam Devrim Konseyi
  Adnan Paçacı
عدنان بجاجي
(1923–2019)
1 Ocak 2004 31 Ocak 2004 30 gün Bağımsız Demokratlar Meclisi
  Muhsin Abdülhamid
محسن عبد الحميد
(1937-)
1 Şubat 2004 29 Şubat 2004 28 gün Irak İslam Partisi
  Muhammed Bahir el-Ullum
محمد بحر العلوم
(1927–2015)
1 Mart 2004 31 Mart 2004 30 gün Bağımsız
  Mesud Barzani
مسعود برزاني
(1946-)
1 Nisan 2004 30 Nisan 2004 29 gün Kürdistan Demokratik Partisi
  İzzeddin Salim
عز الدين سليم
(1943–2004)
1 Mayıs 2004 17 Mayıs 2004
(görev sırasında öldü)
16 gün İslami Davet Partisi
  Gazi Meşal Acil el-Yaver
غازي مشعل عجيل الياور
(1958-)
17 Mayıs 2004 1 Haziran 2004 15 gün Bağımsız
  Irak Cumhuriyeti (2004–günümüz) •  
  İyad Allavi
أياد علاوي
(1944-)
1 Haziran 2004 3 Mayıs 2005 336 gün Irak Ulusal Anlaşması Gazi Meşal Acil el-Yaver
 
(2004–2005)
  İbrahim el-Caferi
إبراهيم الجعفري
(1947-)
3 Mayıs 2005 20 Mayıs 2006 1 yıl, 17 gün İslami Davet Partisi Celal Talabani
 
(2005–2014)
  Nuri el-Maliki
نوري المالكي
(1950-)
20 Mayıs 2006 8 Eylül 2014 8 yıl, 111 gün İslami Davet Partisi
Fuad Masum
 
(2014–2018)
  Haydar el-İbadi
حيدر العبادي
(1952-)
8 Eylül 2014 25 Ekim 2018 4 yıl, 47 gün Zafer İttifakı
Berhem Salih
 
(2018–2022)
  Adil Abdülmehdi
عادل عبد المهدي
(1942-)
25 Ekim 2018 6 Mayıs 2020[1] 1 yıl, 194 gün Bağımsız
  Mustafa el-Kazımi
مصطفي الکاظمي
(1967-)
6 Mayıs 2020 27 Ekim 2022 2 yıl, 174 gün Bağımsız
Abdüllatif Reşid
 
(2022–günümüz)
  Muhammed Şiya es-Sudani
محمد شياع السوداني
(1970-)
27 Ekim 2022 Görevde 1 yıl, 264 gün el-Furateyn

Ayrıca bakınız

değiştir

Kaynakça

değiştir