Hilal ve yıldız içeren bayrakların listesi

Hilal ve yıldız içeren bayraklar

Hilal ve yıldız (diğer ismiyle ay yıldız), günümüzde genellikle Müslüman ve Türk devletlerinin bayraklarında kullanılan bir antik sembol. Hilal ve yıldızın ortaya çıkışı asırlar öncesine dayanmaktadır. Hilal ve yıldız öncelikle farklı yerlerde kullanılmış, daha sonra ise bayraklaşarak ülke bayraklarında kullanılmaya başlanmıştır. Bu madde ise hilal ve yıldız içeren bayrakların listesidir.

ÜlkelerDüzenle

Günümüzdeki bayraklar[1]Düzenle

Ülke Bayrak Açıklama
Azerbaycan   Bayrak mavi, kırmızı, yeşil ve beyaz renklerden oluşur.[2] Mavi gök rengini,[3] kırmızı uygarlığı, demokrasiyi ve ilerlemeyi,[4] yeşil ise İslam'ı temsil eder.[5] Bayraktaki hilal, Türk halklarını sembolize eder.[6] Sekiz köşeli yıldızın neyi temsil ettiği bilinmez. Kimisine göre sekiz köşeli yıldız ise "Azerbaycan" kelimesinin Arap alfabesi'ndeki yazılışıyla ilintilidir. Öyle ki, Arap alfabesinde "Azerbaycan" kelimesi sekiz harfle yazılır.[7] Diğer bir görüşe göre tarihte sekiz köşeli yıldızın anlamı şöyle açıklanmaktadır: Türkçülük, İslam, çağdaşlık, devletçilik, demokratiklik, eşitlik, Azerbaycanlılık ve uygarlık.[8] Azerbaycan bayrağındaki yıldıza dair diğer bir düşünce de Azerbaycan mimarisinde de yaygın olarak kullanılan sekiz köşeli yıldızın sekiz Türk halkının simgesi olmasıdır.[8] Halk arasında "üç renkli bayrak" olarak da bilinir.[9]
Cezayir   Cezayir bayrağı, yarı yeşil ve yarı beyaz bir zeminin üzerinde kırmızı birer hilal ve yıldızdan oluşur.[10][11] Beyaz renk barışı ve saflığı,[12] yeşil İslam'ı,[13] kırmızı özgürlüğü,[14] hilal ve yıldız ise İslam'ı temsil eder.[15]
Komorlar   Bayrak sarı, beyaz, kırmızı, mavi ve yeşil renklerinden oluşur.[16] Hilalin önündeki dört yıldız, Komorlar'ın dört büyük adasını temsil eder.[17][18] Sarı renk Mohéli'yi,[19] beyaz renk Mayotte'yi,[18] kırmızı renk Anjouan'ı,[18] mavi renk Büyük Komor'u[19] ve yeşil ise İslamiyet'i temsil eder.[18]
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti   KKTC bayrağının renklerinin neyi simgelediklerine dair resmi bir açıklama yoktur. Bazı kaynaklara göre ay yıldız Türklüğü,[20] kırmızı renk Kıbrıslı Rumlarla meydana gelen çatışmalarda dökülen Kıbrıslı Türk kanını,[21][22] beyaz barışı ve kırmızı şeritler ise Fırat ve Nil nehirlerini temsil etmektedir.[23]
Libya   Bayrakta dört renk vardır;[24] kırmızı, siyah, yeşil ve beyaz. Siyah renk, Libya iç savaşında ölenleri temsil eder.[25][26] Bu yüzden siyah renk, bayraktaki en önemli renk olarak bilinir.[25] Kırmızı, Libya'nın iç savaşında ölenlerin kanlarını temsil eder.[25] Yeşil ise İslam'ı temsil eder.[25]
Malezya   Malezya bayrağı, 14 adet yatay çizgiden (kırmızı ve beyaz) ve sol üst köşede bulunan mavi bir dikdörtgenden, ve dikdörtgenin içindeki hilal ve yıldızdan oluşur. Bu mavi dikdörtgen insanların birliğini temsil eder.[27] Dikdörtgenin içindeki yıldızın 14 köşesi vardır. Bu 14 köşe, 14 eyaleti temsil eder.[28] Mavi dikdörtgen içerisindeki sarı hilal ise ülkenin resmi dini olan İslam'ı temsil eder.[29] 13 yatay çizgi Malezya'nın 13 eyaletinin ve federal topraklarının eşitliğini ve eşit statüsünü ifade eder.[30] Bayrak, ayrıca zafer çizgileri olarak da adlandırılır[31] ve bazen Amerika Birleşik Devletleri'nin bayrağına benzetilmektedir.[32]
Moritanya   Bayrakta üç renk vardır; kırmızı, sarı ve yeşil.[33] Bayrak, yeşil zemin üzerine iki kırmızı şerit ile sarı renkteki hilal ve beş köşeli yıldızdan oluşmaktadır.[34] Hilal ve yıldız bayrağın tam ortasında bulunmaktadır. Hilalin açık kısmı bayrağın üst tarafına bakmakta olup, yıldız hilalin ortasında yer almaktadır.[35] Yeşil İslam'ı,[36] sarı ise Sahra Çölündeki kumları temsil eder.[36]
Özbekistan   Bayrak mavi, beyaz, yeşil ve kırmızı renklerden oluşur.[37] Mavi, su ve gökyüzünü,.[37] beyaz ışık ve barışı,[38] yeşil renk ise doğayı[39] ve gençliği temsil eder. Her rengin arasında küçük kırmızı çizgiler vardır. Sol üstte bir hilal ve 12 ayı temsil eden 12 tane yıldız vardır.[40][41]
Pakistan   Bayrakta sadece iki renk vardır; beyaz ve yeşil. Beyaz renk barış ve dürüstlüğü,[42] hilal ve yıldız Pakistan'daki azınlıkları,[43] koyu yeşil ise Müslümanları temsil eder.[44] Bayrak üzerindeki hilal ilerlemeyi,[45] yıldız ise ışığı ve bilgiyi temsil eder.[44][46]
Singapur   Bayrakta sadece iki renk vardır; kırmızı ve beyaz.[47] Kırmızı renk, eşitliği,[48][49] beyaz renk ise saflığı ve erdemi temsil eder.[48][50] Hilal gençleri,[51] beş yıldız ise demokrasiyi, barışı, ilerlemeyi, eşitliği ve adaleti temsil eder.[51]
Tunus   Bayrak sadece kırmızı ve beyaz renklerinden oluşmaktadır. Hilal ve yıldız İslam'ı temsil eder.[52] Beyaz daire güneşi,[53] kırmızı renk ise bir zamanlar bölgeye hakim olan Türklerden gelir.[54] Ayrıca bayrak, Türk bayrağına oldukça benzetilmektedir.[55]
Türkiye   Bayrakta sadece iki renk vardır; kırmızı ve beyaz.[56] Bayraktaki hilal ve yıldız, Osmanlı bayrağından gelir.[56][57] Hilal ve yıldızın İslam'ı temsil ettiğine inanılır.[57] Kırmızı renk, Türk Kurtuluş Savaşında ölen şehitlerin kanını temsil eder.[58][59] Beyaz renk ise temizliği temsil eder.[60]
Türkmenistan   Bayrakta, beş geleneksel halı dokuma motifi vardır. Bunlar; Teke, Yomut, Saryk, Chowdur ve Ersary'dir.[61] Üstte bir hilal ve beş yıldız bulunmaktadır.[62] Hilal, İslam'ı temsil eder.[63] Beş adet yıldız ise Türkmen vilayetlerini temsil eder.[63] Türkmen halısı ve yeşil renk, Türkmen tarihini temsil eder.[64] Ayrıca Türkmenistan bayrağı dünyanın en detaylı bayraklarındandır.[65]

Eski devletler ve bölgeler[1]Düzenle

Kullanan Bayrak
Açe Sultanlığı[66]  
Alaş Otonomu[67]  
Aras Türk Cumhuriyeti  
Batı Trakya Bağımsız Hükümeti[68]  
Buhara Emirliği[69][70]  
Cebel Şammar Emirliği[71]  
Doğu Türkistan[72][73]  
Güneybatı Kafkas Geçici Hükûmeti[74]  
Hatay Devleti[75]  
Haydarabad Nizamlığı  
Hint Özerklik Hareketi[76]  
Hiva hanlığı[77]  
Hokand Hanlığı[78]  
Mahra Sultanlığı  
Osmanlı İmparatorluğu[79]  
Pontianak Sultanlığı  
Suvadiva Cumhuriyeti  
Türkistan Millî Özerk Hükûmeti  

AzerbaycanDüzenle

Kullanan Bayrak Açıklama
Azerbaycan Demokratik Cumhuriyeti   Azerbaycan Demokratik Cumhuriyeti'nin ilk bayrağı.[80][81] 21 Haziran 1918 ile 9 Kasım 1918 arası kullanılmıştır. 9 Kasım 1918 tarihinde bugünkü bayrak ile değiştirildi.[82]
Azerbaycan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti   Azerbaycan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti'nin 1920'de kullandığı bayrak.[83]
  Azerbaycan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti'nin 1920 ile 1921 arasında kullandığı bayrak.[83]

Sovyetler Birliği cumhuriyetleriDüzenle

Kullanan Bayrak
Buhara Sovyet Halk Cumhuriyeti  
Harezm Sovyet Halk Cumhuriyeti  
Dağ Özerk Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti  

Bosna HersekDüzenle

Bayrak Açıklama
  1760'ta kullanılan Batı Bosna-Hersek bayrağı.[84][85] Ayrıca Hersek Sancağı'nında bayrağıydı.
  Bayrak 1830'larda, Hüseyin Kaptan Gradaşçeviç tarafından yapılan bir ayaklanmada kullanıldı.[86] Bayrağın kesin olarak tam kullanım tarihi bilinmemektedir.[87]
  Bayrak, 1878'de Bosna kısa bir süreliğine bağımsız olduğunda kullanıldı.[84] Bu bayrak bir önceki bayrağa (Hüseyin Kaptan Gradaşçeviç tarafından yapılan bir ayaklanmada kullanılmış olan bayrağa) çok benzer. Ancak Bosna kısa bir süre bağımsız olduktan sonra Avusturya-Macaristan İmparatorluğu tarafından işgal edildi.

KomorlarDüzenle

Kullanan Bayrak Açıklama
Komorlar   Komorlar'ın bağımsızlık öncesi (1963-1975) kullandığı bayrak.[88] Bayrak, Suzanne Gauthier tarafından tasarlandı.[88] Hilal İslam'ı,[88] dört yıldız ise Komorlar'ın dört büyük adasını temsil eder.[88]
  Komorlar'ın 1975–1978 arası kullandığı bayrak.[89] Bayrak, 1975'te Ali Soilih yönetimdeyken yürürlüğe girmişti.[89]
  Komorlar'ın 1978–1992 arası kullandığı bayrak.[90] Bayrak, Bob Denard liderliğindeki 13 Mayıs 1978 darbesinin ardından, Ahmed Abdallah'ın yeniden iktidara gelmesinin ardından yürürlüğe girmişti.[90]
  Komorlar'ın 1992–1996 arası kullandığı bayrak.[91]

LibyaDüzenle

Bayrak Açıklama
  1949 ve 1951 arasında kullanılan Sirenayka Emirliği bayrağı.[92][93]
  I. İdris'in Kraliyet bayrağı (1951–1969).[94]
  Libya'nın 1951–1969 arası kullandığı bayrak (şimdi kullanılan Libya bayrağı ile aynıdır).[94]

MısırDüzenle

Kullanan Bayrak Açıklama
Mısır   Mısır Eyaletinde kullanılan bayrak (1844-1867).[95]
  Mısır Hidivliği'nde İsmail Paşa ve Tevfik Paşa döneminde kullanılan bayrak (1867-1881).[95]
  1881-1914 yılları arasında Mısır Hidivliği'nin, 1914–1922 yılları arasında da Mısır Sultanlığı'nın kullandığı bayrak.[96][97]
  1922 ile 1953 yılları arasında kullanılan Mısır Krallığı bayrağı.[98] Krallık, Hür Subaylar Hareketi'nin 1952'de yaptığı devrimle, ve devrimin ardından cumhuriyetin ilan edilmesiyle son bulmuştur.[99][100][101]

KuruluşlarDüzenle

Kullanan Bayrak Açıklama
Türk Keneşi[102]   Bayrağın tasarımı üye ülkelerin bayraklarında bulunan unsurların bir araya getirilmesi ile oluşmuştur.[103] Bayrakta, Azerbaycan bayrağı'nın yıldızı,[103] Kazakistan bayrağı'nın rengi,[103] Kırgızistan bayrağı'nın güneşi[103] ve Türk bayrağı'nın hilali kullanılmıştır.[103]
Güney Azerbaycan   Güney Azerbaycan Millî Özgürlük Harekatı tarafından kullanılan bayrak.[104][105] Örgüt, 1991'de Piruz Dilençi önderliğinde bir grup siyasetçi tarafından kurulmuştu.
  UNPO'da Güney Azerbaycan'ı temsil eden[106] Güney Azerbaycan Millî Özgürlük Harekatı tarafından kabul edilmiş bayrak.[107]

İdari birimlerDüzenle

MalezyaDüzenle

Burada Malezya'nın idari birimlerinin bayrakları verilmiştir.

Eyalet Bayrak Açıklama
Kuala Lumpur   Bayrakta; kırmızı renk şehrin cesaretini ve gücünü,[108] mavi çok ırklı vatandaşlarının birliğini,[108] sarı egemenliği ve saflığı,[108] beyaz temizliği ve güzelliği,[108] hilal ve yıldız ise İslam'ı temsil eder.[108] 14 köşeli yıldız, Malezya'nın 13 eyaletini ve Kuala Lumpur'u temsil eder.[109] Bayrak ayrıca Malezya bayrağına da benzetilmektedir.[110]
Labuan  
Cohar   Bayrakta, kırmızı renk savaşçıları,[111] mavi renk evreni,[112] beyaz renk hükümdarı,[111] hilal ve yıldız ise İslam'ı temsil eder.[111]
Kelantan   Bayrakta; kırmızı renk Kelantan halkının ve vatandaşların dürüstlüğünü ve sadakatini temsil eder.[113] Ortada hilal, yıldız, iki mızrak ve iki Malezya kamasından oluşan bir amblem vardır. Amblemdeki hilal ve yıldız İslam'ı temsil eder.[113]
Malakka   Bayrakta; hilal ve yıldız İslam'ı,[114] sarı, mavi, kırmızı ve beyaz renk ise Malakka'nın Malezya'ya bağlılığını temsil eder.[114]
Selangor   Bayrakta, kırmızı renk cesareti temsil eder.[115] Sarı renk Selangor'un sultanını temsil eder.[115] Hilal ve yıldız ise İslam'ı temsil eder.[115]
Terengganu   Bayrakta sadece iki renk vardır; siyah ve beyaz. Beyaz renk, Terengganu sultanını temsil eder.[116] Siyah ise vatandaşları ve sultanı koruma görevini temsil eder.[116] Hilal ve yıldız ise İslam'ı temsil eder.[116]

PakistanDüzenle

Almanya ve İngitereDüzenle

PolonyaDüzenle

Diğer kullanımlarDüzenle

Kullanan Bayrak Açıklama
Sahra Demokratik Arap Cumhuriyeti   Bayrak, 27 Şubat 1976'da Frente Polisario tarafından tasarlanmıştır.[117] Bayrak genel olarak Pan-Arap renklerine dayanmaktadır. Siyah renk ölümü,[117] beyaz barışı,[117] yeşil yaşamı,[117] kırmızı devletin zamanında yaptıkları devrimleri,[118] hilal ve yıldız ise İslam'ı temsil eder.[119]
Cocos Adaları   2003 yılında tasarlanıp 6 Nisan 2004 tarihinde resmî olarak kullanımına başlanmıştır.[120] Tasarımcısı Muhammed Minkom'dur.[121] Bayrak yeşil bir zemine sahip olup, sol üst köşeye sarı bir zemine sahip daire konumlandırılmıştır. Daire içerisinde ülke ismine de atfen palmiye ağacı bulunmaktadır. Bayrağın merkezinde ise adada yaşayan Sünni Malaylar halkını temsilen sarı renge sahip bir hilal yer almaktadır. Bayrağın dalgalanan tarafına ise Güneyhaçı takımyıldızı konumlandırılmıştır. Bu takımyıldızının konumlandırılması ile adanın güney yarıküredeki konumu simgelenmektedir.

Ayrıca bakınızDüzenle

KaynakçaDüzenle

  1. ^ a b "105) BAYRAĞINDA "AY-YILDIZ" OLAN ÜLKELER". Yeniden Ergenekon. 21 Mart 2009. 29 Haziran 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Ekim 2020. 
  2. ^ "Flag of Azerbaijan". flagpedia.net (İngilizce). 6 Haziran 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Mart 2021. 
  3. ^ "Flag Azerbaijan, flags Azerbaijan". www.flags-and-anthems.com. 24 Ağustos 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Mart 2021. 
  4. ^ "Flags, Symbols & Currency of Azerbaijan". WorldAtlas (İngilizce). Erişim tarihi: 19 Eylül 2021. 
  5. ^ "Flag Day in Azerbaijan in 2021". Office Holidays (İngilizce). Erişim tarihi: 19 Eylül 2021. 
  6. ^ www.faydabilisim.com.tr, Fayda Bilişim-. "Azerbeycan Bayrağı". asyabayrak.com. Erişim tarihi: 19 Eylül 2021. 
  7. ^ "Yıldız, Hilal, Ve Güneş – Türk Bayrakları Birleş - Rufina SULİYEVA - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi - http://www.turansam.org". www.turansam.org. 23 Haziran 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Mart 2021.  |başlık= dış bağlantı (yardım)
  8. ^ a b "Bayrak hakkında - Azerbaycan". www.azerbaijans.com. 28 Eylül 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Mart 2021. 
  9. ^ "Azerbaycan Bayrağı". Bayrak İmalatçısı. Erişim tarihi: 19 Eylül 2021. 
  10. ^ "Algeria". www.crwflags.com. 27 Haziran 1997 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Mart 2021. 
  11. ^ "Flag Algeria, flags Algeria". www.flags-and-anthems.com. 11 Ekim 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Ağustos 2021. 
  12. ^ "Algeria Flag". www.gettysburgflag.com. 20 Eylül 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Mart 2021. 
  13. ^ "Flags, Symbols & Currency of Algeria". WorldAtlas (İngilizce). Erişim tarihi: 19 Eylül 2021. 
  14. ^ "Algeria Flag". Flags.com (İngilizce). Erişim tarihi: 19 Eylül 2021. 
  15. ^ "Flag Algeria, flags Algeria". www.flags-and-anthems.com. 11 Ekim 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Mart 2021. 
  16. ^ "Flag of Comoros image and meaning Comoros flag". Country flags (İngilizce). 23 Ocak 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Mart 2021. 
  17. ^ "Flag of Comoros". flagpedia.net (İngilizce). 6 Haziran 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Mart 2021. 
  18. ^ a b c d "Flag of Comoros". www.gettysburgflag.com. 18 Ekim 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Mart 2021. 
  19. ^ a b "Flag Comoros 2 X 3". www.bluewaterweb.com. Erişim tarihi: 17 Mart 2021. 
  20. ^ Emircan, Mehmet Salih. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde Tören, Bayram ve Anma Günleri. Kıbrıs Türk Mücahitler Derneği Yayınları. s. 147. 
  21. ^ "Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Bayrağının Anlamı ve Hikayesi". Ekşi Şeyler. 29 Eylül 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Mart 2021. 
  22. ^ "kuzey kıbrıs bayrağı anlamı". 28 Şubat 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  23. ^ "Türk-Turan Halklarının Bayraklarının Anlamı". Türktoyu - Türk Dünyasını Keşfet. 24 Eylül 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Mart 2021. 
  24. ^ "Libya Flag". www.nationsonline.org. 24 Eylül 2006 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Mart 2021. 
  25. ^ a b c d www.faydabilisim.com.tr, Fayda Bilişim-. "Libya Bayrağı". asyabayrak.com. Erişim tarihi: 17 Mart 2021. 
  26. ^ "Ülke bayrakları libya". 2 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  27. ^ Bedford, Sam. "What Does Malaysia's Flag Symbolise?". Culture Trip. 1 Ekim 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Mart 2021. 
  28. ^ "Malaysia's Flag - EnchantedLearning.com". www.enchantedlearning.com. 16 Nisan 2004 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Nisan 2021. 
  29. ^ "Flags of Malaysia". Malaysia Traveller. 6 Kasım 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Mart 2021. 
  30. ^ "The Flag of Malaysia – The Broad Bottom stride of the world". pickyourtrail (İngilizce). 13 Mayıs 2020. 17 Ocak 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Nisan 2021. 
  31. ^ "Malaysian Flag and Coat of Arms". web.archive.org. 22 Ekim 2013. 8 Mart 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Nisan 2021. 
  32. ^ Kortz, Brendan (24 Haziran 2020). "Why Does Malaysia's Flag Look Like The US Flag? // Flag Fanatic Blog". Kalamazoo Flag Company (İngilizce). Erişim tarihi: 18 Eylül 2021. 
  33. ^ "Flag of Mauritania image and meaning Mauritania flag". Country flags (İngilizce). 20 Ocak 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Mart 2021. 
  34. ^ "Flag of Mauritania". Young Pioneer Tours (İngilizce). 11 Ağustos 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Mart 2021. 
  35. ^ "Buy Mauritania Flags". www.gettysburgflag.com. 11 Ağustos 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Mart 2021. 
  36. ^ a b "Mauritania Flies a New Flag". 26 Aralık 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Nisan 2021. 
  37. ^ a b "National Flag of Uzbekistan | TDTU" (İngilizce). 10 Nisan 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Mart 2021. 
  38. ^ "Flag of Uzbekistan". www.gettysburgflag.com. 15 Ağustos 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Mart 2021. 
  39. ^ "Flag of Uzbekistan". Encyclopedia Britannica (İngilizce). 24 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Mart 2021. 
  40. ^ "Uzbekistan". www.fotw.info. 22 Ocak 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Mart 2021. 
  41. ^ "Flag of Uzbekistan". flagpedia.net (İngilizce). 6 Haziran 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Mart 2021. 
  42. ^ "Flag of Pakistan | Embassy of Pakistan, Republic of Korea" (İngilizce). 24 Ağustos 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Mart 2021. 
  43. ^ "Pakistan's Flag - EnchantedLearning.com". www.enchantedlearning.com. 2 Mayıs 2002 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Mart 2021. 
  44. ^ a b "Information of Pakistan". web.archive.org. 17 Ocak 2008. Erişim tarihi: 16 Şubat 2021. 
  45. ^ "Pakistan". www.crwflags.com. 27 Haziran 1997 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Mart 2021. 
  46. ^ "Information of Pakistan". web.archive.org. 5 Mart 2009. Erişim tarihi: 16 Şubat 2021. 
  47. ^ "Flag of Singapore image and meaning Singaporean flag". Country flags (İngilizce). 17 Ocak 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Mart 2021. 
  48. ^ a b "Flag of Singapore - Colours, Meaning, History 🇸🇬". edarabia.com (İngilizce). Erişim tarihi: 19 Mart 2021. 
  49. ^ "Flag of Singapore". flagpedia.net (İngilizce). 6 Haziran 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Mart 2021. 
  50. ^ "Singapore's Flag - EnchantedLearning.com". www.enchantedlearning.com. 25 Mart 2004 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Mart 2021. 
  51. ^ a b "Singapore flag". www.roots.gov.sg. Erişim tarihi: 19 Mart 2021. 
  52. ^ "Flag Tunisia, flags Tunisia". www.flags-and-anthems.com. 24 Ağustos 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Mart 2021. 
  53. ^ "Tunisia". www.crwflags.com. 27 Haziran 1997 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Mart 2021. 
  54. ^ "Introducing the flag of Tunisia". Lonely Planet (İngilizce). Erişim tarihi: 16 Mart 2021. 
  55. ^ "Tunus'un bayrağı Türklerden miras". 14 Eylül 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  56. ^ a b Tolerance. "Turkish Flag - 7 Things You didn't Know About It". tolerance-homes.com (İngilizce). 13 Ağustos 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Nisan 2021. 
  57. ^ a b Yalav-Heckeroth, Feride. "9 Cool Facts About the Turkish Flag". Culture Trip. 10 Şubat 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Mart 2021. 
  58. ^ "Bayrağımızdaki Kırmızı ve Beyaz Renkler Neyi Temsil Eder". www.nedir.org. 19 Ocak 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Mart 2021. 
  59. ^ "Flags, Symbols & Currency of Turkey". WorldAtlas (İngilizce). Erişim tarihi: 15 Mart 2021. 
  60. ^ "Bayrağımızdaki Kırmızı ve Beyaz Renk Neyi Temsil Eder Nedir". bayragimizdaki-kirmizi-ve-beyaz-renk-neyi-temsil-eder.nedir.org. 10 Aralık 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Mart 2021. 
  61. ^ "Flag of Turkmenistan". Encyclopedia Britannica (İngilizce). 21 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Mart 2021. 
  62. ^ "Flag of Turkmenistan". flagpedia.net (İngilizce). 6 Haziran 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Mart 2021. 
  63. ^ a b "Turkmenistan Flag description - Government". www.indexmundi.com (İngilizce). 31 Mayıs 2005 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Nisan 2021. 
  64. ^ Holidays, Political (1 Şubat 2020). "Turkmenistan Flag". Political Holidays (İngilizce). 23 Eylül 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Mart 2021. 
  65. ^ "Turkmenistan Flag". www.advantour.com. 2 Ocak 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Mart 2021. 
  66. ^ "Türk Bayrağı ile bağımsızlık savaşı başlattılar! İşte BBC muhabirinin "Türkiye sandım" dediği yer… | | Haber, Haberler, Son Dakika Haberler". haberkurulu.com. 27 Temmuz 2020. 29 Haziran 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Haziran 2021. 
  67. ^ "flag of not extinct state of Alash Autonomy". 
  68. ^ "Turkish Minority in Western Thrace (Greece)". www.crwflags.com. 24 Aralık 2004 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Nisan 2021. 
  69. ^ "Bukhara - Flag in Lexicon and Shop". flaggenlexikon.de. 23 Nisan 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Nisan 2021. 
  70. ^ "Emirate of Bukhara, 1910 | Flag | Uzbekistan | OzOutback". ozoutback.com.au. 12 Kasım 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Nisan 2021. 
  71. ^ "Ha'il (Saudi Arabia)". www.fotw.info. 21 Temmuz 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Haziran 2021. 
  72. ^ "National Flag | East Turkistan Government in Exile" (İngilizce). 4 Mart 2021. 15 Aralık 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Nisan 2021. 
  73. ^ "Uighuristan (Islamic Republic of East Turkestan) [China]". www.fotw.info. 20 Haziran 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Nisan 2021. 
  74. ^ "Tarihte Kurulan İlk Türk Cumhuriyeti: Kars Demokratik Cumhuriyeti | ListeList.com". ListeList. 30 Temmuz 2013. 2 Ağustos 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Haziran 2021. 
  75. ^ "TÜRK BAYRAKLARI". limoni.atspace.com. 15 Nisan 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Nisan 2021. 
  76. ^ "My India My Pride - Indian Tricolor - Know India: National Portal of India". knowindia.gov.in. 13 Ağustos 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Nisan 2021. 
  77. ^ "Khanate of Khiva, Uzbekistan". www.crwflags.com. 9 Şubat 1999 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Nisan 2021. 
  78. ^ "HOKAND HANLIĞI (1740 – 1876)". TÜRK BİLİMİ TURKS SCİENCE | TÜRK DÜNYASI BİLİM YAYINLARI. 6 Aralık 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Nisan 2021. 
  79. ^ "Ottoman Empire, 1844; Republic of Turkey, 1923 | Flag | Turkey | OzOutback". ozoutback.com.au. 23 Nisan 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Nisan 2021. 
  80. ^ "Flag :: Azerbaijan Democratic Republic". axc.preslib.az. 16 Temmuz 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Mart 2021. 
  81. ^ nazliahmad. "nazliahmad". Copy Right (Azerice). 12 Ağustos 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Mayıs 2021. 
  82. ^ "Azerbaijan National Flag | History & Facts". flagmakers.co.uk (İngilizce). 8 Temmuz 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Mayıs 2021. 
  83. ^ a b "Azərbaycan SSR-in bayrağı". Ens.az - 4 dildə xəbərlər və ensiklopediya, ən son xəbərlər, en son xeberler (Azerice). Erişim tarihi: 19 Mart 2021. 
  84. ^ a b Dick, Herald (1 Mart 2013). "Herald Dick Magazine: Fête nationale de la Bosnie-Herzégovine - le 1er mars". Herald Dick Magazine. 26 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Nisan 2021. 
  85. ^ "Flagge von Bosnien und Herzegowina". Academic dictionaries and encyclopedias (Almanca). 13 Nisan 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Nisan 2021. 
  86. ^ "SFOR - Bosnia and Herzegovina in ten flags". www.nato.int. 14 Ağustos 2003 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Mayıs 2021. 
  87. ^ "Bosnia and Herzegovina in the Ottoman Empire (1463-1878)". www.crwflags.com. 2 Mart 2000 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Mayıs 2021. 
  88. ^ a b c d "Comoros (1963 - 1975)". www.fotw.info. 6 Ağustos 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Mart 2021. 
  89. ^ a b "Comoros (1975 - 1978)". www.fotw.info. 6 Ağustos 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Mart 2021. 
  90. ^ a b "Comoros (1978 - 1992)". www.fotw.info. 6 Ağustos 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Mart 2021. 
  91. ^ "Comoros (1992 - 1996)". www.crwflags.com. 19 Ekim 2002 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Nisan 2021. 
  92. ^ "The Libyan Kingdom:". www.temehu.com. 17 Temmuz 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Nisan 2021. 
  93. ^ "LY". markodehaeck.free.fr. 15 Haziran 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Nisan 2021. 
  94. ^ a b "Libya, 1951-1972". www.crwflags.com. 13 Aralık 2005 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Nisan 2021. 
  95. ^ a b "NATIONAL FLAGS OF EGYPT". tmg110.tripod.com. 12 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Mart 2021. 
  96. ^ Shawky, Sarah Ahmed (3 Mart 2018). "A look at Egyptian flags in the past 200 years". StepFeed (İngilizce). Erişim tarihi: 19 Mart 2021. 
  97. ^ "EgyptArms". www.hubert-herald.nl. 24 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Mart 2021. 
  98. ^ "Kingdom of Egypt (1922-1952)". fotw.fivestarflags.com. 6 Mart 2005 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Mart 2021. 
  99. ^ "Mısır bugüne nasıl geldi?". soL. 30 Ocak 2011. 1 Şubat 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Temmuz 2021. 
  100. ^ "10 Dakikada Modern Mısır Tarihi". Gergedan Dergi. 31 Aralık 2019. 9 Temmuz 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Temmuz 2021. 
  101. ^ "Ülke rehberi: Mısır". BBC News Türkçe. 2 Şubat 2011. 9 Temmuz 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Temmuz 2021. 
  102. ^ "Türk konseyinin bayrağı Bişkek'te kabul edildi". 2 Haziran 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  103. ^ a b c d e "Logo ve Bayrak". Türk Keneşi. 7 Mart 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Haziran 2021. 
  104. ^ "CAMAH ||| South Azerbaijan National Liberation Movement". guneyazerbaycan.com. 13 Ekim 2005 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Mart 2021. 
  105. ^ "CAMAH ||| South Azerbaijan National Liberation Movement". southazerbaijan.info. 19 Şubat 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Haziran 2021. 
  106. ^ "UNPO: Southern Azerbaijan". unpo.org. 6 Ağustos 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Mart 2021. 
  107. ^ "WWW.GAMOH.ORG | Southern Azerbaijan National Awakening Movement". web.archive.org. 4 Eylül 2011. Erişim tarihi: 21 Mart 2021. 
  108. ^ a b c d e "Kuala Lumpur (Malaysia)". www.crwflags.com. 27 Haziran 1997 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Nisan 2021. 
  109. ^ "ⓘ Encyclopedia - Flag of Kuala Lumpur - flags of malaysia. The flag of Kua". Blog (İngilizce). Erişim tarihi: 7 Nisan 2021. 
  110. ^ Roland Smoker (18 Ocak 2018). "Flag of Kuala Lumpur". Flagsplosion (İngilizce). Erişim tarihi: 7 Nisan 2021. 
  111. ^ a b c "Johor (Malaysia)". www.fotw.info. 11 Kasım 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Nisan 2021. 
  112. ^ "Laman Web JKR Johor Darul Takzim". web.archive.org. 13 Nisan 2009. Erişim tarihi: 22 Nisan 2021. 
  113. ^ a b "Kelantan (Malaysia)". www.crwflags.com. 27 Haziran 1997 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Haziran 2021. 
  114. ^ a b "Malacca (Malaysia)". www.crwflags.com. 27 Haziran 1997 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Haziran 2021. 
  115. ^ a b c "My Far East - Selangor". web.archive.org. 20 Kasım 2008. Erişim tarihi: 1 Haziran 2021. 
  116. ^ a b c "Portal | Terengganu Darul Iman >> Selamat Datang". web.archive.org. 8 Temmuz 2009. Erişim tarihi: 13 Nisan 2021. 
  117. ^ a b c d "Western Sahara". www.crwflags.com. 27 Haziran 1997 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Haziran 2021. 
  118. ^ "Flag of Western Sahara". flagpedia.net (İngilizce). 21 Nisan 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Haziran 2021. 
  119. ^ "Western Sahara Flags". www.gettysburgflag.com. 10 Ağustos 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Haziran 2021. 
  120. ^ Cahoon, Ben (2017). "Cocos (Keeling) Islands". WorldStatesmen. 6 Ocak 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Ocak 2019. 
  121. ^ Wynne, Emma (6 Nisan 2019). "There was trouble in paradise until Cocos Islanders changed their destiny" (İngilizce). ABC News. 5 Nisan 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Nisan 2021. 
  122. ^ "Tüm türk bayrakları". limoni.atspace.com. 15 Nisan 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2021-06-03. 
  123. ^ "O Islamskoj zajednici - Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini". web.archive.org. 2016-01-04. Erişim tarihi: 2021-06-20.