Hatice Meryem

Hatice Meryem (d. 1968 Kasım, İstanbul), Türk senarist ve yazardır. Bir Kadını Öldürmeye Nereden Başlamalı? (2020) adlı eseriyle tanınmaktadır. Eser kadın cinayetleri üzerine Türk edebiyatında feminist bakışla yazılmış ilk eserler arasında gösterilmektedir.[1]

HayatıDüzenle

1968'de İstanbul da doğdu. İzmir'de, Dokuz Eylül Üniversitesi İktisadi Bilimler ve Maliye bölümünden mezun oldu. Bir süre bankacılık yaptı.[2][3] 1994 yılında Londra'ya gitti, burada müvezzi, temizlik görevlisi, barmen ve çocuk bakıcılığı gibi işlerle geçimini sağladı. Türkiye'ye dönünce Öküz ve Hayvan adlı dergilerin genel yayın koordinatörlüğünü üstlendi. Varlık dergisi Yaşar Nabi Nayır Gençlik Ödülleri'nde Siftah adlı eseri "dikkate değer" bulundu.[kaynak belirtilmeli] Sinek Kadar Kocam Olsun Başımda Bulunsun adlı kitabı ise 2002'de yayımlandı ve Almancaya çevrildi, Ankara Tiyatrosu'nda perdeye taşındı. Meryem aynı zamanda Umutsuz Ev Kadınları, Eve Düşen Yıldırım ve Anne gibi dizilerde senaristlik yaptı.[4]

KitaplarıDüzenle

Eser Yayınlanma tarihi ISBN
Siftah 22 Aralık 2000 ISBN 9789754342314
Beyefendi Erkeklere Methiye 13 Haziran 2013 ISBN 9789750511929
Aklımdaki Yılan 1 Mart 2015 ISBN 9789750507779
Sinek Kadar Kocam Olsun Başımda Bulunsun 06 Ocak 2016 ISBN 9789750500893
Yetim 18 Ocak 2019 ISBN 9789750525902
Bir Kadını Öldürmeye Nereden Başlamalı? 11 Mayıs 2020 ISBN 9789750527562
İnsan Kısım Kısım Yer Damar Damar 12 Kasım 2020 ISBN 9789750505942

FilmografiDüzenle

Senarist
Yıl Dizi Adı PLATFORM
2011 Umutsuz Ev Kadınları TV Dizisi
2015 Güllerin Savaşı (2.Sezon) TV Dizisi
2016 Anne TV Dizisi
2017 Bizim Hikaye[5] TV Dizisi
2019 Gülperi (24. Bölümden itibaren) TV Dizisi
2019 Zengin ve Yoksul[5] TV Dizisi
2020 Yeni Hayat TV Dizisi

KaynakçaDüzenle

  1. ^ Bütün, Onur. "Bir Kadını Öldürmeye Nereden Başlamalı?". Birikim. 18 Eylül 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Kasım 2020. 
  2. ^ "Hatice MERYEM". 13 Kasım 2017. 23 Mart 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Mart 2021. 
  3. ^ Hatice Meryem. 
  4. ^ "Hatice Meryem: İlk Kitaplar Bir Yazarın Memleketi Gibidir". Türkiye Yazarlar Birliği. 23 Şubat 2018. 26 Şubat 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Mart 2021. 
  5. ^ a b "Hatice Meryem". IMDb. 16 Şubat 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Mart 2021.