Hamdi Alkan

Türk yapımcı, oyuncu ve yönetmen

Hamdi Alkan (d. 16 Ocak 1967, Hatay[1]), Türk yönetmen, senarist, yapımcı ve oyuncudur.

Hamdi Alkan
Doğum16 Ocak 1967 (57 yaşında)
Antakya, Hatay, Türkiye
EğitimYıldız Teknik Üniversitesi
MeslekYönetmen, Senarist, Yapımcı ve Oyuncu
Etkin yıllar1990-günümüz
Evlilik
Canan Hoşgör
(e. 1989; b. 1999)

(e. 2006; b. 2012)

Selen Görgüzel
(e. 2014; b. 2022)
Çocuk(lar)2

Yaşamı değiştir

1967 yılında Antakya’da Döver köyünde doğdu. Arap kökenli bir ailenin çocuğudur.[1] Biri kız, beşi erkek 6 kardeşin en küçüğüdür. Babası Ali Alkan adliye mübaşiri, annesi Helva Alkan, ev hanımıdır.[1]

İlkokul, ortaokul ve liseyi Antakyaʼda okudu. Öğrencilik yıllarında kitap sevgisi başladı. Yüzme ve basketbol ile ilgilendi. İlkokul çağlarından beri oyuncu olmak istedi ve müsamerelerde yer aldı.[2] Yükseköğrenimini Yıldız Teknik Üniversitesi Elektrik Mühendisliği bölümünü 12 senede tamamladı. Üniversite öğrenciliği döneminde Beyazıt Meydanı'ndaki Sahaflar Çarşısı'nda kitap satarak geçimini sağladı. Israrla konservatuvara girerek oyunculuk eğitim almak istedi ama giremedi. 1989 yılında 22 yaşındayken Canan Hoşgör ile evlendi. Zeynep (d. 1998) ve Ayşe (d. 2007) adlarında iki kızı olan çift, 1999 yılında boşanmış; 2006 yılında tekrar evlenmiş ve Mart 2012 yılında tekrar boşanmıştır.

Alkan, öğrenimini tamamladıktan sonra TRT'de 3 Aşağı 5 Yukarı programının sunucusu olarak işe başladı. Gafur Hüner ve Yalçın Menteş‘le çalıştı Öz Ofsayt adlı bir spor skeç programı yaptı. Ardından Reyting Reyting ve Reyting Hamdi programlarının yönetmen, yapımcı ve oyuncusu oldu. Reyting Hamdi programı ile tanındı. On yıl boyunca Hamdi Alkan TV adlı komedi programını yaptı, Gazman tiplemesi çok popüler oldu. Süperman benzeri bir süper kahraman tiplemesi olan Gazman, gaz çıkararak uçma yeteneğine sahipti.[3] 2004-2007 yılları arasında fantastik çocuk dizisi "En İyi Arkadaşım" dizisinde Cino karakterini oynadı ve dizinin yönetmenliğini ve yapımcılığını yaptı. Sadece çocukların rol aldığı Yumurcak TV adlı televizyon dizisini yönetti. Tiyatro topluluklarında yönetmenlik yaptı. Yıldız Teknik Üniversitesi Tiyatro Kulübünde (Yıldız Teknik Üniversitesi Oyuncuları) tiyatro hocalığı, genel sanat yönetmenliği yaptı.

2001 yılında “Şellale” adlı filmde konuk oyuncu oldu. 2004 yılında, Show TV’de yayımlanan Türkiye'nin Yıldızları adlı yarışması projesini yaptı. Bu proje ile Beren Saat ve Engin Akyürek Türkiye'de tanındı. 2007 yılında FOX'ta yayımlanmaya başlayan ve 193 bölüm süren Arka Sıradakiler dizisini yönetti. Başrollerinde Vural ÇelikYasemin ÇonkaHakan YılmazTamer Karadağlı ve mahkûmların oynadığı Bayrampaşa: Ben Fazla Kalmayacağım (2007) sinema filmini;Turgut Özakmanʼın senaryosunu yazdığı, başrollerinde Halit ErgençÇetin TekindorBatuhan KaracakayaCanan Hoşgör, Tolga Savacı'nın oynadığı Dersimiz Atatürk (2009) adlı sinema filmini; çekimleri Türkiye, Kazakistan ve Kırgızistan'da yapılan Selam: Bahara Yolculuk (2015) filmini yönetti.

24 Nisan 2014 tarihinde Selen Görgüzel ile Roma’da evlendi.[4] 2014-2017 yılları arasında yayımlanan O Hayat Benim adlı aşk ve drama dizisini yönetti. 145 kiloya çıkan ve 2016'da kiloları nedeniyle sağlık sorunları yaşayan sanatçı, tüp mide ameliyatı ile kilo verip sağlığına kavuştu.[5] 2019'da Kırk Yalan adlı komedi filmini yönetti. Büyük bir kitap koleksiyonunun yanı sıra afiş, teneke oyuncaklar, eski jilet, kibrit, dürbün, resim, tespih, kalem, çakı, kartvizit koleksiyonları vardır. Alkan; kartpostal, tablo, mektup ve telgraf koleksiyonlarını Hatay'da açılan Kurtuluş Müzesi'ne bağışlamıştır.[6]

Filmografisi değiştir

Televizyon
Yıl Yapım Görevi Kanal
1992 Üç Aşağı Beş Yukarı Oyuncu Kanal 6
1993 Komşular TGRT
1994 Plastip Show Show TV
1995 Fırıldak Nuri Star TV
1995-2003 Reyting Hamdi Yönetmen, Yapımcı, Oyuncu Kanal 6, Show TV, atv, Star TV
1997 Yasemince Oyuncu Star TV, Show TV
2004-2007 En İyi Arkadaşım Yönetmen, Yapımcı, Oyuncu Show TV
2004 Afacanlar Kampı Yönetmen, Yapımcı
2005 Yumurcak TV Yönetmen atv
Yumurcaklar Kampı
2006 Anadolu Kaplanı Oyuncu Kanal D
Ezo Gelin Show TV
Cennet Mahallesi
2007-2012 Arka Sıradakiler Yönetmen FOX
2008 Komedi Türk
2010-2011 Öğretmen Kemal Yönetmen, Hikâye Yazarı
2012 Muhteşem Yüzyıl Oyuncu Star TV
Yol Ayrımı  TRT 1
Kendimize Doğru Yönetmen Samanyolu TV
2013-2014 Gurbette Aşk TRT 1
2014 Paşa Gönlüm Kanal D
2014-2016 O Hayat Benim FOX
2017 Hayat Bazen Tatlıdır Star TV
Türk Malı Oyuncu
2018-2019 Erkenci Kuş
2018 Geleceğin Starı Jüri üyesi
Meleklerin Aşkı Yönetmen Show TV
Bir Mucize Olsun FOX
2022 Aziz Oyuncu Show TV
Hayat Bugün
Şarkılar Bizi Söyler Konuk Kanal D
2023 Yıldız De Bana Yaratıcı yönetmen
2023-2024 Kızıl Goncalar Oyuncu FOX
Sinema
Yıl Yapım Görevi
2001 Şellale Oyuncu: (Sarhoş)
2004 Okul Oyuncu: (Inspector of Ministry)
Neredesin Firuze Oyuncu: (Hoca)
2007 Bayrampaşa: Ben Fazla Kalmayacağım Yönetmen
Emret Komutanım: Sah Mat Oyuncu: (Pehlivan)
2010 Dersimiz: Atatürk Yönetmen
2015 Selam: Bahara Yolculuk
2016 Pamuk Prens Yönetmen, Oyuncu: (Hamdi Alkan)
2017 Ketenpere Oyuncu: (Hamdi Alkan)
2018 İki İyi Çocuk Oyuncu: (Zihni)
2019 Kırk Yalan Yönetmen, Oyuncu: (Garson)
2023 Atatürk Oyuncu

Kaynakça değiştir

  1. ^ a b c "Hamdi Alkan: "Efemeristim"". Youtube.com 196Sekiz Kanalı. 19 Ekim 2021. 22 Ekim 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Ekim 2021. 
  2. ^ "Hamdi Alkan, 'Karantina Günlükleri'ne karantina sonrasını yazdı". Habertürk. 10 Nisan 2020. 10 Nisan 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Ekim 2021. 
  3. ^ "Arşivlenmiş kopya". 27 Ekim 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Ekim 2023. 
  4. ^ "Hamdi Alkan ve Selen Görgüzel böyle evlendi". Akşam. 11 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  5. ^ "Hamdi Alkan, mide ameliyatı sonrası yaşadığı değişimi anlattı". Sözcü. 1 Nisan 2017. 1 Nisan 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Ekim 2021. 
  6. ^ "Hatay'da müze açıyor". Hürriyet. 10 Mayıs 2019. 13 Mayıs 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Ekim 2021. 

Dış bağlantılar değiştir