Gwen Verdon

Gwen Verdon (13 Ocak 1925, Culver City, Kaliforniya – 18 Ekim 2000, Woodstock, Vermont), Amerikalı aktris ve dansçı.

Gwen Verdon
Gwen Verdon 1954.jpg
Doğum Gwenyth Evelyn Verdon
13 Ocak 1925(1925-01-13)
Culver City, Kaliforniya, ABD.
Ölüm 18 Ekim 2000 (75 yaşında)
Woodstock, Vermont, ABD.
Meslek Oyuncu, dansçı
Etkin yıllar 1936–2000
Evlilik James Henaghan (e. 1942–1947)
Bob Fosse (e. 1960–1987)
Çocuk(lar) 2
Ödüller En İyi Müzikal Kadın Oyuncu Tony Ödülü
1954 Can-Can (müzikal)
Tony Ödülü|En İyi Müzikal Kadın Oyuncu Tony Ödülü
1956 Damn Yankees
1958 New Girl In Town
1959 Redhead

Yaşamı ve kariyeriDüzenle

Verdon 13 Ocak 1925'te Culver City, Kaliforniya'da doğdu. Oyunculuğa henüz 10 yaşında 1935'te çocuk rolleriyle başladı. Ağırlıklı olarak sahne ve sinema yapımlarında yer aldı. Müzikal, komedi türündeki yapımlardaki performansıyla dört defa Tony Ödülünü kazandı. En çok Lola rolünde yer aldığı 1956 yapımı Damn Yankees adlı mzikal yapım ve[1] Abigail rolünde yer aldığı tiyatro oyunu The Farmer Takes a Wife ile dikkat çekti..

ÖlümüDüzenle

Verdon 18 Ekim 2000'de yaşamını sürdürdüğü Woodstock, Vermont'taki evinde geçirdiği kalp krizi sonrasında 75 yaşında vefat etti.[2]

FilmografiDüzenle

SinemaDüzenle

  • 1958: Damn Yankees
  • 1985: Cocoon
  • 1987: Nadine
  • 1996: Marvin's Room

Televizyon dizileriDüzenle

  • 1980: Magnum, P.I.

Televizyon filmleriDüzenle

  • 1973: Deadly Visitor
  • 1981: American Dance Machine Presents a Celebration of Broadway Dance
  • 1994: The New Dramatists Lifetime Achievement Award to Neil Simon
  • 1998: Best Friends for Life

KaynakçaDüzenle

  1. ^ "Gwen Verdon". TV Guide. 24 Temmuz 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Haziran 2015. 
  2. ^ "Gwen Verdon". The New York Times. 11 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Haziran 2015. 

Dış bağlantılarDüzenle