Georgia Engel

Amerikalı oyuncu

Georgia Bright Engel (28 Temmuz 1948 –15 Nisan 2019), Amerikalı oyuncu, komedyen, yazar ve dublaj sanatçısı. Engel 28 Temmuz 1948'de Washington'da doğmuştur. Kodiak Island Borough School District'ten sonra Walter Johnson Yüksek Okulu ile Washington Bale Akademisini de bitirmiştir. Ondan sonra Hawaii Manoa Üniversitesi'nden mezun olmuştur.[1] Engel, 1970'lerin kült komedi yapımlarından 1972-77 yılları arasında Georgette Franklin Baxter karakterini canlandırdığı The Mary Tyler Moore Show ve yine kült olmuş komedi dizilerinden 2003-2005 yılları arasında yer aldığı Pat MacDougal karakterini canlandırdığı Everybody Loves Raymond le dikkat çekmiştir.[2][3] Engel kariyerinde beş defa Emmy Ödülü'ne aday gösterilmiştir.

Georgia Engel
Georgia Engel 1977.JPG
Engel 1977'de
Doğum Georgia Bright Engel
28 Temmuz 1948(1948-07-28)
Washington, DC, ABD.
Ölüm 15 Nisan 2019 (70 yaşında)
Princeton, New Jersey, ABD.
Eğitim Walter Johnson Yüksek Okulu, Hawaii Manoa Üniversitesi
Meslek Oyuncu, komedyen, dublaj sanatçısı ve yazar
Etkin yıllar 1971-2019

Oyuncunun yer aldığı yapımlar arasında sinema filmleri; Open Season (2006) ve Grown Ups 2 (2013), ile televizyon dizileri; Mary Tyler Moore Show (1970) ve Everybody Loves Raymond (1996) vb. sayılabilir.[2][4]

FilmografiDüzenle

SinemaDüzenle

  • 1971: Taking Off
  • 1985: The Care Bears Movie
  • 1985: Papa Was a Preacher
  • 2006: Open Season
  • 2013: Grown Ups 2
  • The Telling

Televizyon dizileriDüzenle

  • 1970: Mary Tyler Moore Show
  • 1977: The Betty White Show
  • 1980: Goodtime Girls
  • 1983: Jennifer Slept Here
  • 1989: Coach
  • 1996: Everybody Loves Raymond
  • 2010: Hot in Cleveland
  • 2018: Heaven Sent

Televizyon filmleriDüzenle

  • 1975: Dean's Place
  • 1975: Dean Martin's California Christmas
  • 1979: America vs. the World: Circus Challenge
  • 1980: The Day the Women Got Even
  • 1983: The Special Magic of Herself the Elf
  • 1991: Mary Tyler Moore: The 20th Anniversary Show
  • 2002: The Mary Tyler Moore Reunion
  • 2007: The Beast
  • 2016: The Family Lamp
  • 2018: Betty White: First Lady of Television

Video filmlerDüzenle

  • 2006: Boog & Elliot's Midnight Bun Run

KaynakçaDüzenle

  1. ^ Soloski, Alexis. "Georgia Engel, a ‘Mary Tyler Moore Show’ Sidekick, Takes a Star Turn" The New York Times, August 28, 2015
  2. ^ a b Soloski, Alexis (28 Ağustos 2015). "Georgia Engel, a 'Mary Tyler Moore Show' Sidekick, Takes a Star Turn". The New York Times. 17 Aralık 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Şubat 2017. 
  3. ^ "Overview for Georgia Engel". Turner Classic Movies. 23 Nisan 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Nisan 2019.  "0/Georgia-Engel/" yazısı görmezden gelindi (yardım)
  4. ^ "Georgia Engel Biography (1948–)". filmreference.com. 17 Nisan 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Kasım 2015. 

Dış bağlantılarDüzenle