Gelir dağılımına göre ülkeler listesi

Vikimedya liste maddesi

Bu madde Gini katsayısı gibi gelir eşitsizliği ölçütlerini içeren bir listedir. Gini katsayısı, 0'ın herkesin eşit bir gelire sahip olduğu, 1'in ise tüm gelirin bir kişide toplandığı ve diğer kişilerde hiç gelirin olmadığını gösterdiği, 0 ile 1 arasında bulunan bir sayıdır. Gelir dağılımı, servet dağılımından farklı bir kavramdan ve bir ülkede iki değer birbirlerinden çok farklı değerlere sahip olabilir. Karaborsadan elde edilen gelirler bu metriklere dahil edilmemiştir.

BM, Dünya Bankası ve CIA verileriDüzenle

Z/F 10%, en yüksek ortalama gelire sahip en zengin %10'un, en düşük ortalama gelire sahip en düşük %10'a oranıdır. Aynı şekilde Z/F 20% en yüksek ortalama gelire sahip en zengin %20'nin, en düşük ortalama gelire sahip en düşük %20'ye oranıdır. Gini bir ulusun Lorenz eğrisinin katsayı cinsinden temsilidir. BM kısmı Birleşmiş Milletler verilerini, Dünya Bankası kısmı Dünya bankası verilerini, CIA kısmı ise Central Intelligence Agency'nin The World Factbook'da yayımlanmış verilerini içermektedir. Bu liste alfabetik, sayısal veya oransal değerlere göre sıralanabilir şekilde oluşturulmuştur.





Ülke
BM Z/F Dünya Bankası Gini[1] CIA Z/F[2] CIA Gini[3]
10%[4] 20%[5] % Yıl 10% Yıl % Yıl

  Afganistan
  Arnavutluk 7.2 4.2 33.2 2017 7.2 2004 26.9 2012 est.
  Cezayir 9.6 4.0 27.6 2011 9.6 1995 35.3 1995
  Angola 9.0 51.3 2018
  Arjantin 31.6 8.8 41.4 2018 35.0 2007 Jan.–Mar. 41.7 2017
  Ermenistan 8.0 5.0 34.4 2018 25.8 2004 30.3 2012
  Avustralya 12.5 6.3 34.4 2014 12.7 1994 30.3 2008
  Avusturya 6.9 4.9 29.7 2017 6.8 2004 26.3 2007
  Azerbaycan 9.7 26.6 2005 9.5 2001 33.7 2008
  Bahreyn
  Bangladeş 7.5 4.8 32.4 2016 7.5 2000 est. 32.1 2010
  Beyaz Rusya 6.9 3.6 25.2 2018 6.9 2002 26.5 2011
  Belçika 8.2 4.2 27.4 2017 8.3 2000 25.9 2013 est.
  Belize 28.8 53.3 1999 19.9 2013 49.8 2014
  Benin 9.4 16.3 47.8 2015 9.4 2003 36.5 2003
  Bhutan 6.6 37.4 2017 38.7 2012
  Bolivya 93.9 11.8 42.2 2018 157.3 2002 46.6 2012
  Bosna-Hersek 5.4 5.4 33.0 2011 5.5 2001 36.2 2007
  Botsvana 43.0 15.0 53.3 2015 63.0 1993
  Brezilya 13.5 18.1 53.9 2018 13.3 2013 47.5 2013
  Bulgaristan 7.0 7.3 40.4 2017 8.8 2005 35.4 2012
  Burkina Faso 11.6 5.3 35.3 2014 11.5 2003 39.5 2007
  Burundi 19.3 6.7 38.6 2013 19.3 1998 42.4 1998
  Kamboçya 12.2 12.0 2004 37.9 2008 est.
  Kamerun 15.7 11.5 46.6 2014 15.4 2001 44.6 2001
  Kanada 9.4 6.2 33.8 2013 9.5 2000 32.1 2005
  Yeşil Burun Adaları 10.7 47.2 2007
  Orta Afrika Cumhuriyeti 69.2 18.5 56.2 2008 68.1 1993 61.3 1993
  Çad 10.0 43.3 2011 43.3 2011 est.
  Şili 26.2 11.2 44.4 2017 32.1 2003 52.1 2009
  Çin 21.6 10.2 38.5 2016 21.8 2004 46.5 2016
  Kolombiya 60.4 13.4 50.4 2018 56.3 2008 53.5 2012
  Komorlar 11.2 45.3 2014
  DR Congo 8.8 42.1 2012
  Kongo Cumhuriyeti 12.8 48.9 2011
  Kosta Rika 23.4 12.3 48.0 2018 37.3 2003 50.3 2009
  Fildişi Sahili 16.6 8.4 41.5 2015 17.0 2002 41.5 2008
  Hırvatistan 7.3 5.3 30.4 2017 7.2 2003 est. 32.0 2010
  Küba
  Kıbrıs Cumhuriyeti 5.3 31.4 2017 32.4 2013 est.
  Çekya 5.2 3.7 24.9 2017 5.2 1996 24.9 2012
  Danimarka 8.1 4.0 28.7 2017 12.0 2000 est. 24.8 2011 est.
  Cibuti 8.8 44.6 2017 40.9 2002
  Dominik Cumhuriyeti 25.3 10.5 43.7 2018 18.8 2012 45.7 2012 est.
  Ekvador 35.2 10.7 45.4 2018 17.5 2006 Oct.[6] 48.5 2013 Dec.[6]
  Mısır 8.0 4.6 31.5 2017 8.0 2000 30.8 2008
  El Salvador 38.6 7.0 38.6 2018 55.4 2002 46.9 2007
  Ekvator Ginesi
  Estonya 10.8 5.4 30.4 2017 11.0 2003 32.9 2013
  Esvatini 25.1 14.2 54.6 2016 25.4 2001 50.4 2001
  Etiyopya 6.6 7.1 35.0 2015 6.5 2000 33.0 2011
  Avrupa Birliği 8.6 2015 est. 30.6 2012 est.
  Fiji 6.0 36.7 2013
  Finlandiya 5.6 3.9 27.4 2017 5.7 2000 26.8 2008
  Fransa 9.1 5.2 31.6 2017 8.3 2004 30.1 2013
  Gabon 7.4 38.0 2017
  Gambiya 20.2 5.9 35.9 2015 20.6 1998 50.2 1998
  Gürcistan 15.4 7.1 36.4 2018 15.2 2003 46.0 2011
  Almanya 6.9 5.1 31.9 2016 6.9 2000 27.0 2006
  Gana 14.1 10.3 43.5 2016 13.7 1999 42.3 2012–2013
  Yunanistan 10.2 7.1 34.4 2017 10.4 2000 est. 34.4 2013 est.
  Guatemala 33.9 11.9 48.3 2014 48.2 2002 55.1 2007
  Gine 10.5 5.5 33.7 2012 21.6 2006 39.4 2007
  Gine-Bissau 19.0 12.6 50.7 2010 84.8 1991
  Guyana 44.6 1998 26.0 1999 44.6 2007
  Haiti 54.4 8.6 41.1 2012 68.1 2001 59.2 2001
  Honduras 59.4 17.1 52.1 2018 35.2 2003 57.7 2007
  Hong Kong 17.8 53.7 2011
  Macaristan 5.5 4.9 30.6 2017 5.6 2002 24.7 2009
  İzlanda 4.0 26.8 2015 28.0 2006
  Hindistan 8.6 5.5 37.8 2011 8.6 2004 35.1 2011
  Endonezya 7.8 6.6 39.0 2018 7.9 2002 38.8 2018
  İran 17.2 7.7 40.8 2017 16.9 1998 44.5 2006
  Irak 4.4 29.5 2012
  İrlanda 9.4 5.0 32.8 2016 9.4 2000 33.9 2010
  İsrail 13.4 8.5 39.0 2016 11.8 2005 37.6 2012
  İtalya 11.6 7.0 35.9 2017 11.7 2000 31.9 2012 est.
  Jamaika 17.3 45.5 2004 17.0 2004 45.5 2004
  Japonya 4.5 5.4 32.9 2013 4.5 1993 37.9 2011
  Ürdün 11.3 5.2 33.7 2010 11.3 2003 39.7 2007
  Kazakistan 8.5 3.8 27.5 2017 8.0 2004 est. 28.9 2011
  Kenya 13.6 7.7 40.8 2015 18.6 2000 42.5 2008 est.
  Kuzey Kore
  Güney Kore 7.8 5.3 31.6 2012 5.9 2011 34.1 2015
  Kosova 29.0 2017
  Kuveyt
  Kırgızistan 6.4 3.8 27.7 2018 6.4 2003 33.4 2007
  Laos 8.3 5.9 36.4 2012 8.4 2002 36.7 2008
  Letonya 11.6 5.8 35.6 2017 11.6 2003 35.2 2010
  Lübnan 5.1 31.8 2011
  Lesotho 39.8 20.8 44.9 2017 48.2 2002 est. 63.2 1995
  Liberya 12.8 5.9 35.3 2016
  Libya
  Litvanya 10.4 7.2 37.3 2017 10.3 2003 35.5 2009
  Lüksemburg 5.7 34.9 2017 6.8 2000 30.4 2013 est.
  Makao 35 2013
  Kuzey Makedonya 12.5 7.3 34.2 2017 12.3 2003 43.6 2013
  Madagaskar 19.2 8.7 42.6 2012 19.3 2001 47.5 2001
  Malavi 10.9 8.1 44.7 2016 11.0 2004 39.0 2004
  Malezya 22.1 8.2 41.0 2015 28.0 2003 est. 46.2 2009
  Maldivler 7.0 31.3 2016 37.4 2004 est.
  Mali 12.5 5.2 33.0 2009 12.6 2001 40.1 2001
  Malta 4.5 29.2 2017 27.9 2013
  Moritanya 12.0 5.4 32.6 2014 11.8 2000 39.0 2000
  Mauritius 5.9 36.8 2017 35.9 2012 est.
  Meksika 21.6 8.8 45.4 2018 24.6 2004 48.3 2008
  Mikronezya Federal Devletleri 8.4 40.1 2013
  Moldova 8.2 3.6 25.7 2018 8.3 2003 33.0 2010
  Moğolistan 8.2 5.1 32.7 2018 8.2 2002 36.5 2008
  Karadağ 4.8 39.0 2015 26.2 2013 est.
  Fas 11.7 7.0 39.5 2013 11.9 1999 40.9 2007 est.
  Mozambik 18.8 14.2 54.0 2014 18.8 2002 45.6 2008
  Myanmar 6.3 30.7 2017 11.6 1998
  Namibya 106.6 22.8 59.1 2015 129.0 2003 59.7 2010
    Nepal 15.8 5.0 32.8 2010 15.6 2004 32.8 2010
  Hollanda 9.2 4.2 28.5 2017 9.2 1999 25.1 2013
  Yeni Zelanda 12.4 36.2 1997
  Nikaragua 31.0 10.2 46.2 2014 15.4 2001 40.5 2010
  Nijer 46.0 5.4 34.3 2014 44.3 1995 34.0 2007
  Nijerya 17.8 9.1 43.0 2009 17.5 2003 43.7 2003
  Norveç 6.1 4.1 27.0 2017 6.0 2000 26.8 2010
  Umman
  Pakistan 6.5 4.8 33.5 2015 6.6 2002 29.6 2011 FY
  Panama 49.9 15.9 49.2 2018 61.4 2003 51.9 2010 est.
  Papua Yeni Gine 23.8 9.3 41.9 2009 23.8 1996 50.9 1996
  Paraguay 38.8 11.7 46.2 2018 65.9 2003 53.2 2009
  Peru 26.1 10.3 42.8 2018 31.5 2003 45.3 2012
  Filipinler 15.5 7.2 44.4 2015 15.5 2003 46.0 2012
  Polonya 8.8 4.6 29.7 2017 8.7 2002 34.1 2009
  Portekiz 15.0 6.4 33.8 2017 9.2 1995 est. 34.2 2013 est.
  Katar
  Romanya 7.5 8.0 36.0 2017 7.4 2003 27.3 2012
  Rusya 12.7 6.6 37.5 2018 12.8 2002 42 2012
  Ruanda 18.6 8.5 43.7 2016 18.2 2000 46.8 2000
  São Tomé ve Príncipe 4.7 56.3 2017
  Suudi Arabistan
  Senegal 12.3 7.7 40.3 2011 12.4 2001 40.3 2011
  Sırbistan 4.2 36.2 2017 38.7 2014 est.
  Seyşeller 9.8 46.8 2013
  Sierra Leone 87.2 5.4 35.7 2018 87.2 1989 62.9 1989
  Singapur 17.7 17.3 1998 46.4 2014
  Slovakya 6.7 4.1 25.2 2016 6.7 1996 25.3 2012
  Slovenya 5.9 3.7 24.2 2017 5.9 1998 23.7 2012
  Somali
  Güney Afrika 33.1 28.4 63.0 2014 31.9 2000 62.5 2013 est.
  Güney Sudan 13.0 46.3 2009 46.0 2010 est.
  İspanya 10.3 7.3 34.7 2017 10.2 2000 34.0 2011
  Sri Lanka 11.1 6.8 39.8 2016 36.1 2003/04 FY 49.0 2010
  Saint Lucia 6.8 51.2 2016
  Sudan 6.2 35.4 2009
  Surinam 57.6 1999
  İsveç 6.2 4.6 28.8 2017 6.2 2000 24.9 2013
   İsviçre 9.0 5.2 32.7 2017 8.9 2000 28.7 2012 est.
  Suriye 35.8 2004
  Tayvan 6.1 2002 est. 33.8 2012
  Tacikistan 7.8 5.6 34.0 2015 7.8 2003 32.6 2006
  Tanzanya 9.2 6.2 40.5 2017 9.3 2000 37.6 2007
  Tayland 12.6 6.0 36.4 2018 12.4 2002 39.4 2010
  Doğu Timor 4.1 28.7 2014 31.9 2007 est.
  Togo 9.7 43.1 2015
  Trinidad ve Tobago 12.9 40.3 1992
  Tunus 13.4 5.2 32.8 2015 13.7 2000 40.0 2005 est.
  Türkiye 6.6 8.5 41.9 2018 17.1 2003 40.2 2010
  Türkmenistan 12.3 40.8 1999 12.2 1998 40.8 1998
  Uganda 16.6 8.2 42.8 2016 16.4 2002 39.5 2013
  Ukrayna 5.9 3.5 26.1 2018 7.6 2006 28.2 2009
  Birleşik Arap Emirlikleri 32.5 2014
  Birleşik Krallık 13.8 5.4 34.8 2016 13.6 1999 32.4 2012
  ABD 18.5 9.4 41.4 2016 14.0 2014 est. 47.0 2014
  Uruguay 11.8 7.8 39.7 2018 17.9 2003 45.3 2010
  Özbekistan 10.6 35.3 2003 10.6 2003 36.8 2003
  Venezuela 18.8 15.8 46.9 2006 50.3 2003 39.0 2011
  Vietnam 6.9 6.2 35.7 2018 10.0 2004 37.6 2008
  Filistin 5.6 33.7 2016
  Yemen 8.6 6.1 36.7 2014 8.6 2003 37.7 2005
  Zambiya 21.1 57.1 2015 57.5 2010
  Zimbabve 8.6 44.3 2017 50.1 2006
 Dünya 12.0 2002 est. 38.0 2007

EU27 ülkeleriDüzenle

Eurostat verilerine göre Avrupa Birliği üyesi devletlerin Gini katsayıları[7]


Üye devlet
2011 2012 2013 2014 2015 2016 2017 2018 2019

  Avusturya 27.4 27.6 27.0 27.6 27.2 27.2 27.9 26.8 27.5
  Belçika 26.3 26.5 25.9 25.9 26.2 26.3 26.0 25.6
  Bulgaristan 35.0 33.6 35.4 35.4 37.0 37.7 40.2 39.6 40.8
  Hırvatistan 31.2 30.9 30.9 30.2 30.4 29.8 29.9 29.7
  Kıbrıs Cumhuriyeti 29.2 31.0 32.4 34.8 33.6 32.1 30.8 29.1
  Çekya 25.2 24.9 24.6 25.1 25.0 25.1 24.5 24.0
  Danimarka 26.6 26.5 26.8 27.7 27.4 27.7 27.6 27.8 27.5
  Estonya 31.9 32.5 32.9 35.6 34.8 32.7 31.6 30.6
  Finlandiya 25.8 25.9 25.4 25.6 25.2 25.4 25.3 25.9 26.2
  Fransa 30.8 30.5 30.1 29.2 29.2 29.3 29.3 28.5
  Almanya 29.0 28.3 29.7 30.7 30.1 29.5 29.1 31.1
  Yunanistan 33.5 34.3 34.4 34.5 34.2 34.3 33.4 32.3
  Macaristan 26.9 27.2 28.3 28.6 28.2 28.2 28.1 28.7 28.0
  İrlanda 29.8 30.5 30.7 31.1 29.8 29.5 30.6 28.9
  İtalya 32.5 32.4 32.8 32.4 32.4 33.1 32.7 33.4
  Letonya 35.1 35.7 35.2 35.5 35.4 34.5 34.5 35.6 35.2
  Litvanya 33.0 32.0 34.6 35.0 37.9 37.0 37.6 36.9
  Lüksemburg 27.2 28.0 30.4 28.7 28.5 31.0 30.9 33.2
  Malta 27.2 27.1 27.9 27.7 28.1 28.5 28.3 28.7 28.0
  Hollanda 25.8 25.4 25.1 26.2 26.7 26.9 27.1 27.0
  Polonya 31.1 30.9 30.7 30.8 30.6 29.8 29.2 27.8 28.5
  Portekiz 34.2 34.5 34.2 34.5 34.0 33.9 33.5 32.1
  Romanya 33.5 34.0 34.6 35.0 37.4 34.7 33.1 35.1 34.8
  Slovakya 25.7 25.3 24.2 26.1 23.7 24.3 23.2 20.9
  Slovenya 23.8 23.7 24.4 25.0 24.5 24.4 23.7 23.4
  İspanya 34.0 34.2 33.7 34.7 34.6 34.5 34.1 33.2
  İsveç 26.0 26.0 26.0 26.9 26.7 27.6 28.0 27.0
  Sırbistan[n 1] 38.0 38.6 38.2 38.6 37.8 35.6
  Karadağ[n 2][8] 38.5 36.5 36.5 36.5 36.7
  Avrupa Birliği 30.5 30.4 30.6 30.9 30.8 30.6 30.3 30.4
Eurozone (EA19) 30.6 30.5 30.7 31.0 30.7 30.7 30.4 30.6

OECD ülkeleriDüzenle

Gini Katsayısı (vergisiz)Düzenle

Gini Katsayısı, vergiler ve aktarımlardan önce[9]








Ülkeler 1970'lerin
ortaları
1980'lerin
ortaları
1990'ların
başları
1990'ların
ortaları
2000'lerin
başları
2000'lerin
ortaları
2000'lerin
sonları
  ABD 0.406 0.436 0.450 0.477 0.476 0.486 0.486
  Almanya 0.439 0.429 0.459 0.471 0.499 0.504
  Avustralya 0.467 0.476 0.465 0.468
  Avusturya 0.433 0.472
  Belçika 0.449 0.472 0.464 0.494 0.469
  Çek Cumhuriyeti 0.442 0.472 0.474 0.444
  Danimarka 0.373 0.396 0.417 0.415 0.417 0.416
  Estonya 0.504 0.458
  Finlandiya 0.343 0.387 0.479 0.478 0.483 0.465
  Fransa 0.380 0.370 0.473 0.490 0.485 0.483
  Güney Kore 0.331 0.344
  Hollanda 0.426 0.473 0.474 0.484 0.424 0.426 0.426
  İngiltere 0.338 0.419 0.439 0.453 0.458 0.445 0.456
  İrlanda
  İspanya 0.461
  İsrail 0.472 0.476 0.494 0.504 0.513 0.498
  İsveç 0.389 0.404 0.408 0.438 0.446 0.432 0.426
  İsviçre 0.409
  İtalya 0.420 0.437 0.508 0.516 0.557 0.534
  İzlanda 0.365 0.382
  Japonya 0.345 0.403 0.432 0.443 0.462
  Kanada 0.385 0.395 0.403 0.430 0.440 0.436 0.441
  Lüksemburg 0.383 0.427 0.421 0.454 0.482
  Macaristan 0.452 0.496 0.463 0.497 0.466
  Meksika 0.453 0.532 0.517 0.491 0.494
  Norveç 0.351 0.404 0.426 0.447 0.410
  Polonya 0.542 0.470
  Portekiz 0.457 0.436 0.490 0.479 0.542 0.521
  Slovakya 0.458 0.416
  Slovenya 0.452 0.423
  Şili 0.541 0.511 0.526
  Türkiye 0.470
  Yeni Zelanda 0.408 0.468 0.488 0.484 0.473 0.455
  Yunanistan 0.448 0.426 0.446 0.466 0.454 0.436

NotlarDüzenle

  1. ^ Sırbistan AB üyeliğine aday bir ülkedir.
  2. ^ Karadağ AB üyeliğine aday bir ülkedir.

KaynakçaDüzenle

  1. ^ "GINI index (World Bank estimate)". data.worldbank.org. World Bank. 2 Ocak 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Mart 2020. 
  2. ^ Data show the ratio of the household income or consumption share of the richest group to that of the poorest. Household income or consumption by percentage share (%), The World Factbook, CIA, updated on January 24, 2008. Note: To calculate the value given in the table for this article, the highest 10% value was divided by the lowest 10% value.
  3. ^ Distribution of family income – Gini index, The World Factbook, CIA, accessed on November 24, 2011.
  4. ^ Data show the ratio of the income or expenditure share of the richest group to that of the poorest. Human Development Report 2009, UNDP, accessed on July 30, 2011.
  5. ^ "Human Development Reports". hdr.undp.org. 25 Haziran 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Mart 2019. 
  6. ^ a b Data for urban households only.
  7. ^ "Gini coefficient of equivalised disposable income – EU-SILC survey". ec.europa.eu/eurostat. Eurostat. 8 Nisan 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Mayıs 2020. 
  8. ^ "GINI Index for Montenegro". 18 Ocak 2018. 
  9. ^ Income distribution - Inequality — OECD Stats