Gayri safi yurt içi hasılalarına göre şehirler listesi

Vikimedya liste maddesi

Millî Hasıla Kavramlarına göre Şehirlerin Sıralanma Listesi dünyadaki metropoliten şehirlerin tektek iktisadi performansina gösterge olan "millî Hasıla" kavramlarına göre hesaplanmış olan "Toplam Şehirsel Hasıla" ve "Kişi başına şehirsel hasıla" verilerini göstermekte ve metropoliten şehirleri "toplam şehirsel hasıla" verilerine göre 300 kent sıralamaktadır. Bu verilere kaynak ABD Brookings Enstitüsü tarafından "Oxford Economics", "Moody’s Analytics" ve "U.S.Nüfus Sayım Bürosu" verilerini kullanarak 2014 yılı için hazırlanan "Global MetroMonitör" ististikleridir.[1]

Tokyo, Japonya
Taipei, Tayvan
New York City, ABD
Los Angeles, ABD
Seoul, Güney Kore
Londra, Birleşik Krallık
Paris, Fransa
Chicago, ABD
Shanghai, Çin
Pekin, Çin
Sao Paulo, Brezilya
Moskova, Rusya
San Francisco, ABD
Toronto, Kanada
Hongkong, Çin
Guangzhou, Çin
Shenzhen, Çin
Singapur, Singapur
İstanbul, Tūrkiye
Dallas, ABD
Sidney, Avustralya
Johannesburg, Güney Afrika
Miami, ABD
Las Vegas, ABD
Madrid, İspanya
Charlotte, ABD
Makao, Çin
Ho Chi Minh Kenti, Vietnam
Belo Horizonte, Brezilya

Toplam Şehirsel Hasıla Verilerine Göre Şehirlerin Sıralanma ListesiDüzenle

(2014 yılı için)Düzenle

Sıra Metro-Şehir Ülke Şehirsel Hasıla
(Milyon ABD doları)
Kişisel Şehirsel Hasıla
(ABD doları)
Kıta Başkent
1 Tokyo  
$ 1.616.792
$ 43.664
Asya Evet
2 New York  
$ 1.403.463
$ 69.915
Kuzey Amerika Hayır
3 Los Angeles  
$ 860.452
$ 65.082
Kuzey Amerika Hayır
4 Londra  
$ 845.906
$ 34.355
Avrupa Evet
5 Paris  
$ 835.658
$ 57.157
Avrupa Evet
6 Seul  
$ 715.080
$ 57.241 
Asya Evet
7 Osaka - Kobe  
$ 671.295
$ 35.902
Asya Hayır
8 Şanghay  
$ 594.005
$ 24.065
Asya Hayır
9 Chicago  
$ 563.188
$ 58.861
Kuzey Amerika Hayır
10 Moskova  
$ 553.318
$ 45.803
Avrupa Evet
11 Pekin  
$ 506.137
$ 23.390
Asya Evet
12 Ren-Ruhr Metropoliten Bölgesi  
$ 485.218 
$ 41.763 
Avrupa Hayır
13 Houston  
$ 483.184 
$ 74.926 
Kuzey Amerika Hayır
14 Singapur  
$ 462.702
$ 84.593
Asya Evet
15 Washington, DC  
$ 442.212
$ 73.017
Kuzey Amerika Evet
16 São Paulo  
$ 430.510
$ 20.650
Güney Amerika Hayır
17 Hong Kong  
$ 416.047
$ 57.244
Asya Hayır
18 Dallas  
$ 412.674
$ 59.483
Kuzey Amerika Hayır
19 Meksiko  
$ 403.561
$ 19.239
Kuzey Amerika Evet
20 Guangzhou  
$ 380.264
$ 29.014
Asya Hayır
21 Amiens  
$ 378.449
$ 15.861
Avrupa Hayır
22 Tientsin  
$ 371.973
$ 24.224
Asya Hayır
23 Riyad  
$ 370.790
$ 50.236
Asya Evet
24 Nagoya  
$ 363.751
$ 40.144
Asya Hayır
25 Shenzhen  
$ 363.228
$ 33.731
Asya Hayır
26 Boston  
$ 360.110
$ 76.204
Kuzey Amerika Hayır
27 İstanbul  
$ 348.721
$ 24.867
Avrupa/Asya Hayır
28 Philadelphia  
$ 346.455
$ 57.166
Kuzey Amerika Hayır
29 Suzhou  
$ 339.028
$ 52.020
Asya Hayır
30 Cidde - Mekke  
$ 333.685
$ 44.568
Asya Evet
31 San Francisco  
$ 331.024
$ 72.390
Kuzey Amerika Hayır
32 Taipei  
$ 327.295
$ 46.102
Asya Evet
33 Cakarta  
$ 321.315
$ 9.984
Asya Evet
34 Randstad Metropoliten Bölgesi  
$ 320.600
$ 45.265
Avrupa Evet
35 Buenos Aires  
$ 315.885
$ 23.606
Güney Amerika Evet
36 Çongçing  
$ 315.581
$ 10.516
Asya Hayır
37 Lyon  
$ 312.108
$ 41.147
Avrupa Hayır
38 Bangkok  
$ 262.400
$ 23.448
Asya Evet
39 Busan - Ulsan  
$ 296.510
$ 38.602
Asya Hayır
40 Atlanta  
$ 294.420
$ 52.609
Kuzey Amerika Hayır
41 Toronto  
$ 276.313
$ 45.771
Kuzey Amerika Hayır
42 Seattle  
$ 267.473
$ 73.012
Kuzey Amerika Hayır
42 Marsilya  
$ 262.697
$ 44.480
Avrupa Hayır
43 Madrid  
$ 262.335
$ 39.288
Avrupa Evet
44 Brüksel  
$ 254.327
$ 46.298
Avrupa Evet
45 Abu Dabi  
$ 237.264
$ 81.205
Asya Evet
46 Chengdu  
$ 233.525
$ 16.423
Asya Hayır
47 Sidney  
$ 223.413
$ 46.344
Okyanusya Hayır
48 Vuhan  
$ 231.551
$ 22.724
Asya Hayır
49 Frankfurt - Ren-Main Metropoliten Bölgesi  
$ 229.985
$ 51.645
Avrupa Hayır
50 Lille  
$ 221.192
$ 10.147
Avrupa Hayır
51 Münih  
$ 219.943
$ 56.322
Avrupa Hayır
52 Hangzhou  
$ 219.509
$ 24.637
Asya Hayır
53 Wuxi  
$ 211.458
$ 44.760
Asya Hayır
54 Minneapolis  
$ 211.398
$ 60.544
Kuzey Amerika Hayır
55 Qingdao  
$ 208.691
$ 23.281
Asya Hayır
56 Detroit  
$ 207.543
$ 48.421
Kuzey Amerika Hayır
57 Río de Janeiro  
$ 207.538
$ 22.421
Güney Amerika Hayır
58 Phoenix, Arizona  
$ 207.065
$ 46.430
Kuzey Amerika Hayır
59 Nankin  
$ 202.695
$ 31.434
Asya Hayır
60 San Diego  
$ 202.490
$ 62.295
Kuzey Amerika Hayır
61 Dalian  
$ 198.805
$ 33.568
Asya Hayır
62 Kuveyt  
$ 198.660
$ 65.847
Asya Evet
63 Fukuoka  
$ 193.340
$ 34.822
Asya Hayır
64 Shenyang  
$ 189.304
$ 26.020
Asya Hayır
65 Changsha  
$ 186.412
$ 25.143
Asya Hayır
66 Foshan  
$ 184.543
$ 24.870
Asya Hayır
54 Viyana - Bratislava   -
 
$ 183.712
$ 48.546
Avrupa Evet


KaynakçaDüzenle

  • Bu madde kısmen Almanca Wikipedia "Liste der Städte nach Bruttoinlandsprodukt" maddesi kaynaklıdır: Bknz.: [1]16 Haziran 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. (Almanca)
  1. ^ Kaynak: Trujillo, Tao Ran ve Joseph Parilla, "Global MetroMonitör", Brookings (22 Ocak 2015) Max Bouchet; Sifan Liu; Joseph Parilla; Nader Kabbani (2018). "Global Metro Monitor 2018 - Report" (İngilizce). 28 Temmuz 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Ağustos 2019.  (Erişim: 30.10.2017) (İngilizce)