Gang of Four

Gang of Four, İngiliz post punk grubu. 1976'da Leeds'de kurulan grubun kurucu üyeleri arasında şarkıcı Jon King, gitarist Andy Gill, bas gitarist Dave Allen ve davulcu Hugo Burnham bulunmaktaydı.[1] Grup aktif olduğu süre boyunca farklı kadro değişiklerine gitmiş ve grubun tek sürekli üyesi Andy Gill olmuştur. 2004 ve 2006 yılları arasında grubun orijinal kadrosu bir araya gelmiş ve 2012 yılından sonra grubun tek orijinal üyesi Gill olmuştur. Grup, 2020 yılında Gill'in vefatı ile dağılmıştır.

Gang of Four
Gang of Four, 2011
Genel bilgiler
Başladığı yer Leeds, İngiltere
Tarzlar
Etkin yıllar 1976–1984, 1987–1997, 2004–2020
Müzik şirketi
Resmî site gangoffour.uk
Eski üyeler
  • Andy Gill
  • Jon King
  • Hugo Burnham
  • Dave Allen
  • Busta "Cherry" Jones
  • Sara Lee
  • Mark Heaney
  • Gail Ann Dorsey
  • Jon Finnigan
  • Thomas McNeice
  • John "Gaoler" Sterry
  • Tobias Humble

İsmini "Dörtlü Çete"'den alan Gang of Four, punk rock, funk ve dub karışımı bir müzik tarzı benimsemiş ve şarkı sözlerinde sosyal ve politik temaları dile getirmiştir. Grup, 70'lerin sonu ve 80'lerin başındaki post punk akımının öncü gruplarından biri olarak tanımlanmaktadır. İlk albümleri Entertainment!, Rolling Stone tarafından tarihin en iyi beşinci punk albümü olarak ilan edilmiş[5] ve derginin Tüm Zamanların En İyi 500 Albümü listesine 483. sıradan girmiştir. 2004 yılında albüm Pitchfork Media tarafından 70'lerin en iyi sekizinci albümü olarak tanımlanmış[6] ve PopMatters tarafından en iyi post punk albümü olarak ilan edilmiştir.[7] Grubun daha sonraki dönemlerindeki albümleri disko gibi tarzlardan ilham almıştır. Rolling Stone yazarı David Fricke, grubu "rock and roll'daki en iyi politik gruplardan biri" olarak tanımlamıştır.[8]

Grup üyeleriDüzenle

  • Andy Gill – gitar, vokaller (1977–1983, 1987–1997, 2004–2020)
  • Jon King – vokaller, melodika (1977–1983, 1987–1997, 2004–2012)
  • Dave Allen – bas gitar, vokaller (1977–1980, 2004–2008)
  • Hugo Burnham – davul (1977–1983, 2004–2006)
  • Busta "Cherry" Jones – bas gitar (1980)
  • Sara Lee – bas gitar, arka vokaller (1980–1983)
  • Gail Ann Dorsey - bas gitar (1991)
  • Mark Heaney – davul (2006–2013)
  • Thomas McNeice – bas gitar, arka vokaller (2008–2020)
  • John "Gaoler" Sterry – vokaller, perküsyon (2012–2020)
  • Jonny Finnegan – davul (2014–2016)
  • Tobias Humble – davul (2016–2020)
Zaman çizelgesi

DiskografiDüzenle

Stüdyo albümleriDüzenle

  • Entertainment! (EMI, 1979) – UK #45,[9] Avustralya #39
  • Solid Gold (Warner Bros., 1981) – UK #52,[9] US Pop #190
  • Songs of the Free (Warner Bros., 1982) – UK #61,[9] US Pop #175
  • Hard (Warner Bros., 1983) – US Pop #168
  • Mall (Polydor, 1991)
  • Shrinkwrapped (Castle, 1995)[10]
  • Return the Gift (V2, 2005)
  • Content (Yep Roc, 2011)
  • What Happens Next (Metropolis/Membran, 2015)
  • Happy Now (Gill Music Ltd, 2019)[11]

Konser albümleriDüzenle

  • At the Palace (Mercury, 1984)
  • Live...In The Moment (Metropolis, 2016)

Toplama albümleriDüzenle

  • |The Peel Sessions (1990), Strange Fruit/Dutch East India
  • A Brief History of the Twentieth Century (1990), Warner Bros
  • 100 Flowers Bloom (1998), Rhino

EP'lerDüzenle

  • Yellow EP (EMI, 1980) – US Pop #201
  • Another Day/Another Dollar (Warner Bros., 1982) – US Pop #195
  • The Peel Sessions (16.1.79) (1986), Strange Fruit
  • Die Staubkorn Sammlung (Membran, 2015) (Herbert Grönemeyer + Gang of Four ismi ile)
  • Complicit (замешанная) (2018)
  • This Heaven Gives Me Migraine (2020)[12]
  • Anti Hero (2020)

TeklilerDüzenle

Yıl Başlık Zirve pozisyonları Albüm
ABD
Modern
Rock
ABD
Dance
Club
UK
[10][13]
1978 "Damaged Goods"
1979 "At Home He's a Tourist" 58 Entertainment!
"Damaged Goods"/"I Found That Essence Rare" 39
1980 "Outside the Trains Don't Run on Time" Solid Gold
1981 "What We All Want" 30
"Cheeseburger"
"To Hell With Poverty!" 38 Another Day/Another Dollar
1982 "I Love a Man in a Uniform" 65 Songs of the Free
"I Love a Man in a Uniform" (ABD versiyonu) 27
"Call Me Up"
1983 "Is it Love?" 88 Hard
"Is it Love?" (ABD versiyonu) 9
"Silver Lining"
1984 "I Will Be a Good Boy" (canlı) At the Palace
1990 "Money Talks" Mall
1991 "To Hell With Poverty!" 100 A Brief History of the Twentieth Century
"Don't Fix What Ain't Broke" 14 Mall
"Satellite"
"Cadillac"
1995 "Tattoo" Shrinkwrapped
2008 "Second Life"
2011 "You'll Never Pay for the Farm" Content
"Who Am I?"
2019 "Paper Thin" Happy Now

KaynakçaDüzenle

  1. ^ a b "Gang of Four – Biography, Albums, Streaming Links". AllMusic. 5 Haziran 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Nisan 2019. 
  2. ^ Gallucci, Michael (25 Eylül 2019). "Gang of Four Take Punk in New Direction on 'Entertainment!'". Ultimate Classic Rock. 25 Eylül 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Şubat 2020. 
  3. ^ Isler, Scott; Robbins, Ira; Azerrad, Michael. "Gang of Four". Trouser Press. 29 Şubat 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Nisan 2015. 
  4. ^ Reynolds, Simon (5 Ekim 2005). "Seize the Time: Gang of Four and the eternal returns of retro rock". Slate. 
  5. ^ "40 Greatest Punk Albums of All Time". Rolling Stone. Erişim tarihi: 4 Kasım 2016. 
  6. ^ "Staff Lists: Top 100 Albums of the 1970s | Features". Pitchfork.com. 23 Haziran 2004. 12 Mart 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Şubat 2012. 
  7. ^ Fitzgerald, Colin, "The 50 Best Post-Punk Albums Ever: Part 5, Joy Division to Gang of Four", PopMatters.com, 10 April 2020.
  8. ^ David Fricke, Rolling Stone, 7 August 1980.
  9. ^ a b c "GANG OF FOUR | full Official Chart History | Official Charts Company". Officialcharts.com. 4 Nisan 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Mayıs 2020. 
  10. ^ a b Roberts, David (2006). British Hit Singles & Albums (19th bas.). Londra: Guinness World Records Limited. s. 221. ISBN 1-904994-10-5. 
  11. ^ "Gang of Four Announce New Album HAPPY NOW, North American Tour". Spin. 14 Aralık 2018. 
  12. ^ Tan, Emily (14 Şubat 2020). "Gang of Four Pay Homage to Andy Gill with This Heaven Gives Me Migraine". Spin. 15 Şubat 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Şubat 2020. 
  13. ^ "The Official Charts Company – Gang Of Four". 27 Ocak 2012. 23 Şubat 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Nisan 2019. 

Dış bağlantılarDüzenle