Ana menüyü aç

Günümüzdeki devlet ve hükûmet başkanları listesi

Vikimedya liste maddesi

Bu liste günümüzdeki devlet ve hükûmet başkanlarının listesi olarak, halen görevde olan devlet başkanları ve hükûmet başkanlarını göstermektedir. Parlamenter sistem'de bu görevler farklı kişilerdeyken, başkanlık sistemi ve diktatörlükler'de aynı kişinin elindedir. Yarı başkanlık sisteminin olduğu bazı ülkelerde devlet başkanlığı, hükûmet başkanlığına ait görevlerin birçoğuna sahiptir.

Birleşmiş Milletler tarafından tanınan devletlerDüzenle

Ülke Devlet başkanı Hükûmet başkanı
  Afganistan Başkan Eşref Gani Ahmedzai İcra Kurulu Abdullah Abdullah
  Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier Şansölye Angela Merkel
  Amerika
  Andorra Eş Prens Joan Enric Vives i Sicília
Temsilcisi Josep Maria Mauri

Eş Prens Emmanuel Macron
Temsilcisi Patrick Strzoda
Başbakan Xavier Espot Zamora
  Angola
  Antigua ve Barbuda Kraliçe II. Elizabeth[1]
Genel Vali Sir Rodney Williams
Başbakan Gaston Browne
  Arjantin
  Arnavutluk Cumhurbaşkanı Ilir Meta Başbakan Edi Rama
  Avustralya Kraliçe II. Elizabeth[1]
Genel Vali David Hurley
Başbakan Scott Morrison
  Avusturya Cumhurbaşkanı Alexander Van der Bellen Başbakan Brigitte Bierlein
  Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev Başbakan Novruz Memmedov
  Bahamalar Kraliçe II. Elizabeth[1]
Genel Vali Cornelius A. Smith
Başbakan Hubert Minnis
  Bahreyn Kral Hamad bin Isa Al Khalifah Başbakan Khalifah ibn Sulman Al Khalifah
  Bangladeş Cumhurbaşkanı Abdul Hamid Başbakan Şeyh Hasina Vecid
  Barbados Kraliçe II. Elizabeth[1]
Genel Vali Sandra Mason
Başbakan Mia Mottley
  Belçika Kral Philippe Başbakan Charles Michel
  Belize Kraliçe II. Elizabeth[1]
Genel Vali Colville Young
Başbakan Dean Barrow
  Benin
  Beyaz Rusya Cumhurbaşkanı Alexander Lukashenko Başbakan Siarhiej Rumas
  Bhutan Kral Jigme Khesar Namgyal (Wangchuck) Başbakan Lotay Tshering
  Birleşik Arap Emirlikleri Başkan Khalifa bin Zayed Al Nahyan Başbakan Mohammed bin Rashid Al Maktoum
  Birleşik Krallık Kraliçe II. Elizabeth Başbakan Boris Johnson
  Bolivya
  Bosna-Hersek Konsey Başkanı Milorad Dodik[2]
Konsey Üyesi Šefik Džaferović
Konsey Üyesi Željko Komšić
Başbakan Denis Zvizdiç
  Botsvana
  Brezilya
  Brunei
  Bulgaristan Cumhurbaşkanı Rumen Radev Başbakan Boyko Borisov
  Burkina Faso Cumhurbaşkanı Roch Marc Christian Kaboré Başbakan Christophe Joseph Marie Dabiré
  Burundi
  Cezayir Cumhurbaşkanı Abdülkadir bin Salih Başbakan Nureddin Bedui
  Cibuti Cumhurbaşkanı İsmail Omar Guelleh Başbakan Abdoulkader Kamil Mohamed
  Çad
  Çekya Cumhurbaşkanı Miloš Zeman Başbakan Andrej Babiš
  Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping Başbakan Li Keqiang
  Danimarka Kraliçe II. Margrethe Başbakan Mette Frederiksen
  Doğu Timor Cumhurbaşkanı Francisco Guterres Başbakan Taur Matan Ruak
  Dominika Cumhurbaşkanı Charles Savarin Başbakan Roosevelt Skerrit
  Dominik Cumhuriyeti
  Ekvador
  Ekvator Ginesi Cumhurbaşkanı Teodoro Obiang Nguema Mbasogo Başbakan Francisco Pascual Obama Asue
  El Salvador
  Endonezya
  Eritre
  Ermenistan Cumhurbaşkanı Armen Sarkisyan Başbakan Nikol Paşinyan
  Estonya Cumhurbaşkanı Kersti Kaljulaid Başbakan Jüri Ratas
  Etiyopya Cumhurbaşkanı Sahle-Work Zewde Başbakan Abiy Ahmed Ali
  Fas Kral VI. Muhammed Başbakan Sadettin El Osmani
  Fiji Cumhurbaşkanı George Konrote Başbakan Frank Bainimarama
  Fildişi Sahili Cumhurbaşkanı Alassane Ouattara Başbakan Amadou Gon Coulibaly
  Filipinler
  Filistin Başkan Mahmud Abbas Başbakan Muhammed Iştiyye
  Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö Başbakan Antti Rinne
  Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron Başbakan Édouard Philippe
  Gabon Cumhurbaşkanı Ali Bongo Ondimba Başbakan Julien Nkoghe Bekale
  Gambiya
  Gana
  Gine Cumhurbaşkanı Alpha Condé Başbakan İbrahima Kassory Fofana
  Gine-Bissau Cumhurbaşkanı José Mário Vaz Başbakan Aristides Gomes
  Grenada Kraliçe II. Elizabeth[1]
Genel vali Cécile La Grenade
Başbakan Keith Mitchell
  Guatemala
  Guyana Cumhurbaşkanı David A. Granger Başbakan Moses Nagamootoo
  Güney Afrika
  Güney Kore Cumhurbaşkanı Moon Jae-in
Başbakan Lee Nak-yeon
  Güney Sudan Başkan Salva Kiir Mayardit
Başkan yardımcısı James Wani Igga
  Gürcistan Cumhurbaşkanı Salome Zurabişvili Başbakan Giorgi Gakharia
  Haiti Cumhurbaşkanı Jovenel Moïse Başbakan Fritz-William Michel
  Hırvatistan Cumhurbaşkanı Kolinda Grabar-Kitaroviç Başbakan Andrej Plenković
  Hindistan Cumhurbaşkanı Ram Nath Kovind Başbakan Narendra Modi
  Hollanda Kral Willem-Alexander Başbakan Mark Rutte
  Honduras
  Irak Cumhurbaşkanı Berhem Salih Başbakan Adil Abdülmehdi
  İran
  İrlanda Cumhurbaşkanı Michael D. Higgins Başbakan Leo Varadkar
  İspanya Kral VI. Felipe Başbakan Pedro Sánchez
  İsrail Cumhurbaşkanı Reuven Rivlin Başbakan Benyamin Netanyahu
  İsveç Kral Carl XVI Gustaf Başbakan Stefan Löfven
  İsviçre
  İtalya Cumhurbaşkanı Sergio Mattarella Başbakan Giuseppe Conte
  İzlanda Cumhurbaşkanı Guðni Th. Jóhannesson Başbakan Katrín Jakobsdóttir
  Jamaika Kraliçe II. Elizabeth[1]
Genel Vali Patrik Allen
Başbakan Andrew Holness
  Japonya İmparator Naruhito Başbakan Shinzō Abe
  Kamboçya Kral Sihamoni (Norodom) Başbakan Hun Sen
  Kamerun Cumhurbaşkanı Paul Biya Başbakan Joseph Ngute
  Kanada Kraliçe II. Elizabeth[1]
Genel Vali Julie Payette
Başbakan Justin Trudeau
  Karadağ Cumhurbaşkanı Milo Đukanović Başbakan Duško Marković
  Katar Emir Tamim bin Hamad El Sani Başbakan Abdullah bin Nasir Al Sani
  Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev Başbakan Askar Mamin
  Kenya
  Kıbrıs Cumhuriyeti
  Kırgızistan Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev Başbakan Muhammetkaliy Abulgaziyev
  Kiribati
  Kolombiya
  Komorlar
  Kongo Cumhuriyeti
  Kongo DC Cumhurbaşkanı Félix Tshisekedi Başbakan Sylvestre Ilunga
  Kosta Rika
  Kuveyt Emir Sabah IV Al-Ahmet Al-Cabir Al-Sabah Başbakan Cabir El Mübarek El Sabah
  Kuzey Kore
Yüksek Halk Meclisi Başkanı Choe Ryong-hae[3] Hükûmet Başkanı Kim Jae-ryong
  Kuzey Makedonya Cumhurbaşkanı Stevo Pendarovski Başbakan Zoran Zaev
  Küba
  Laos Cumhurbaşkanı Bounnhang Vorachith Başbakan Thongloun Sisoulith
  Lesotho Kral III. Letsie Başbakan Tom Thabane
  Letonya Cumhurbaşkanı Egils Levits Başbakan Arturs Krišjānis Kariņš
  Liberya
  Libya Genel Ulusal Kongre Başkanı Fayiz el-Sarac Başbakan Fayiz el-Sarac
  Lihtenştayn Prens II. Hans-Adam
Prens-Vekili Alois
Başbakan Adrian Hasler
  Litvanya Cumhurbaşkanı Gitanas Nausėda Başbakan Saulius Skvernelis
  Lübnan Cumhurbaşkanı Mişel Avn Başbakan Saad Hariri
  Lüksemburg Grandük Dük Henri Başbakan Xavier Bettel
  Macaristan Cumhurbaşkanı János Áder Başbakan Viktor Orbán
  Madagaskar Cumhurbaşkanı Andry Rajoelina Başbakan Christian Ntsay
  Malavi
  Maldivler
  Malezya Kral Abdullah Şah Başbakan Mahathir Muhammed
  Mali Cumhurbaşkanı Ibrahim Boubacar Keïta Başbakan Boubou Cissé
  Malta Cumhurbaşkannı George Vella Başbakan Joseph Muscat
  Marshall Adaları
  Mauritius Cumhurbaşkanı Barlen Vyapoory Başbakan Pravind Jugnauth
  Meksika
  Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah el Sisi Başbakan Mustafa Madbuli
  Mikronezya Federal Devletleri
  Moğolistan Cumhurbaşkanı Battulga Khaltmaa Başbakan Ukhnaagiin Khürelsükh
  Moldova Cumhurbaşkanı Igor Dodon Başbakan Maia Sandu
  Monako Prens II. Albert Başbakan Serge Telle
  Moritanya Cumhurbaşkanı Muhammed Veled Gazvani Başbakan İsmail Veled Bedde Veled Şeyh Sidya
  Mozambik Cumhurbaşkanı Filipe Nyusi Başbakan Carlos Agostinho do Rosário
  Myanmar
  Namibya
  Nauru
  Nepal Cumhurbaşkanı Bidhya Devi Bhandari Başbakan Khadga Prasad Oli
  Nikaragua
  Nijer Başkan Mahamadou Issoufou Başbakan Brigi Rafini
  Nijerya
  Norveç Kral V. Harald Başbakan Erna Solberg
  Orta Afrika Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Faustin-Archange Touadéra Başbakan Firmin Ngrébada
  Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev Başbakan Abdulla Aripov
  Pakistan Cumhurbaşkanı Arif Alvi Başbakan İmran Han
  Palau
  Panama
  Papua Yeni Gine Kraliçe II. Elizabeth[1]
Genel Vali Bob Dadae
Başbakan James Marape
  Paraguay
  Peru Başkan Martín Vizcarra Başbakan Salvador del Solar
  Polonya Başkan Andrzej Duda Başbakan Mateusz Morawiecki
  Portekiz Başkan Marcelo Rebelo de Sousa Başbakan António Costa
  Romanya Başkan Klaus Iohannis Başbakan Viorica Dăncilă
  Ruanda Başkan Paul Kagame Başbakan Edouard Ngirente
  Rusya Başkan Vladimir Putin Başbakan Dmitry Medvedev
  Saint Kitts ve Nevis Kraliçe II. Elizabeth[1]
Vali-General Sir Samuel Weymouth Tapley Seaton
Başbakan Timothy Harris
  Saint Lucia Kraliçe II. Elizabeth[1]
Vali-General Neville Cenac
Başbakan Allen Chastanet
  Saint Vincent ve Grenadinler Kraliçe II. Elizabeth[1]
Vali-General Susan Dougan
Başbakan Ralph Gonsalves
  Samoa Cumhurbaşkanı II. Va'aletoa Sualauvi Başbakan Tuila'epa Aiono Sailele Malielegaoi
  San Marino
  São Tomé ve Príncipe Cumhurbaşkanı Evaristo Carvalho Başbakan Jorge Bom Jesus
  Senegal Cumhurbaşkanı Macky Sall
  Seyşeller
  Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vučić Başbakan Ana Brnabić
  Sierra Leone Cumhurbaşkanı Julius Maada Bio Şef Başkan David Francis
  Singapur Cumhurbaşkanı Halime Yakup Başbakan Lee Hsien Loong
  Slovakya Cumhurbaşkanı Zuzana Čaputová Başbakan Peter Pellegrini
  Slovenya Cumhurbaşkanı Borut Pahor Başbakan Marjan Šarec
  Solomon Adaları Kraliçe II. Elizabeth[1]
Genel Vali Sir David Vunagi
Başbakan Manasseh Sogavare
  Somali Cumhurbaşkanı Muhammed Abdullah Muhammed Başbakan Hasan Ali Kayre
  Sri Lanka Başkan Maithripala Sirisena Başbakan Ranil Wickremesinghe
  Sudan Başkan Egemenlik Konseyi
Konsey başkanı Abdulfettah el-Burhan
Başbakan Abdullah Hamduk
  Surinam
  Suriye Cumhurbaşkanı Beşşar Esad Başbakan İmad Kamış
  Suudi Arabistan
  Esvatini Kral III. Mswati Başbakan Mandvulo Ambrose Dlamini
  Şili
  Tacikistan Cumhurbaşkanı Emomali Rahmon Başbakan Kokhir Rasulzoda
  Tanzanya Cumhurbaşkanı John Magufuli Başbakan Kassim Majaliwa
  Tayland Kral Maha Vajiralongkorn Başbakan Prayuth Chan-ocha
  Togo Cumhurbaşkanı Faure Gnassingbé Başbakan Komi Sélom Klassou
  Tonga Kral VI. Tupou Başbakan Semisi Sika
  Trinidad ve Tobago Cumhurbaşkanı Paula-Mae Weekes Başbakan Keith Rowley
  Tunus Cumhurbaşkani Muhammed en-Nasır Başbakan Yusuf Şahid
  Tuvalu Kraliçe II. Elizabeth[1]
Genel Vali Iakoba Italeli
Başbakan Enele Sopoaga
  Türkiye
  Türkmenistan
  Uganda Başkan Yoweri Museveni Başbakan Ruhakana Rugunda
  Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy Başbakan Oleksiy Honcharuk
  Umman
  Uruguay
  Ürdün Kral II. Abdullah Başbakan Ömer Razzaz
  Vanuatu Cumhurbaşkanı Tallis Obed Moses Başbakan Charlot Salwai
  Vatikan Papa Franciscus Valilik Başkanı Giuseppe Bertello
  Venezuela
  Vietnam Cumhurbaşkanı Đặng Thị Ngọc Thịnh Başbakan Nguyễn Xuân Phúc
  Yemen Devrim komitesi başkanı Abdurabbu Mansur el-Hadi Başbakan Muin Abdulmelik Said
  Yeni Zelanda Kraliçe II. Elizabeth[1]
Genel Vali Patsy Reddy
Başbakan Jacinda Ardern
  Yeşil Burun Adaları Cumhurbaşkanı Jorge Carlos Fonseca Başbakan Ulisses Correia e Silva
  Yunanistan Cumhurbaşkanı Prokopis Pavlopoulos Başbakan Kiriakos Miçotakis
  Zambiya
  Zimbabve

Tanınmayan veya kısmen tanınan ülkelerDüzenle

Sınırlı tanınan hükümetlerDüzenle

Dış bağlantılarDüzenle

ReferanslarDüzenle

  1. ^ a b c d e f g h i j k l m n o In the Commonwealth realms (with the exception of the Birleşik Krallık), the head of state, Queen Elizabeth II, is represented by a Governor-General.
  2. ^ Konsey başkanlığı sürecinde son karar makamıdır.
  3. ^ The Preface to the Constitution of the Democratic People's Republic of Korea states, "The DPRK and the entire Korean people will uphold the great leader Comrade Kim Il-sung as the eternal President of the Republic, defend and carry forward his ideas and exploits and complete the Juche revolution under the leadership of the Workers' Party of Korea." Kim Il Sung died in 1994.