Günümüzdeki devlet ve hükûmet başkanları listesi

Vikimedya liste maddesi

Bu liste günümüzdeki devlet ve hükûmet başkanlarının listesi olarak, halen görevde olan devlet başkanları ve hükûmet başkanlarını göstermektedir. Parlamenter sistem'de bu görevler farklı kişilerdeyken, başkanlık sistemi ve diktatörlükler'de aynı kişinin elindedir. Yarı başkanlık sisteminin olduğu bazı ülkelerde devlet başkanlığı, hükûmet başkanlığına ait görevlerin birçoğuna sahiptir.

Birleşmiş Milletler tarafından tanınan devletlerDüzenle

Ülke Devlet başkanı Hükûmet başkanı
  Afganistan Emir – Mevlevi Hibetullah Ahundzade Başbakan Muhammed Hasan Ahund
  Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier Şansölye Angela Merkel
  ABD
  Andorra Eş Prens Joan Enric Vives i Sicília
Temsilcisi Josep Maria Mauri

Eş Prens Emmanuel Macron
Temsilcisi Patrick Strzoda
Başbakan Xavier Espot Zamora
  Angola
  Antigua ve Barbuda Kraliçe II. Elizabeth[1]
Genel Vali Sir Rodney Williams
Başbakan Gaston Browne
  Arjantin
  Arnavutluk Cumhurbaşkanı Ilir Meta Başbakan Edi Rama
  Avustralya Kraliçe II. Elizabeth[1]
Genel Vali David Hurley
Başbakan Scott Morrison
  Avusturya Cumhurbaşkanı Alexander Van der Bellen Başbakan Alexander Schallenberg
  Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev Başbakan Ali Asadov
  Bahamalar Kraliçe II. Elizabeth[1]
Genel Vali Cornelius A. Smith
Başbakan Philip Davis
  Bahreyn Kral Hamed bin İsa el-Halife Başbakan Salman bin Hamed bin İsa el-Halife
  Bangladeş Cumhurbaşkanı Abdul Hamid Başbakan Şeyh Hasina Vecid
  Barbados Kraliçe II. Elizabeth[1]
Genel Vali Sandra Mason
Başbakan Mia Mottley
  Belçika Kral Philippe Başbakan Alexander De Croo
  Belize Kraliçe II. Elizabeth[1]
Genel Vali Froyla Tzalam
Başbakan Johnny Briceño
  Benin
  Belarus Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko Başbakan Roman Golovçenko
  Bhutan Kral Jigme Khesar Namgyal (Wangchuck) Başbakan Lotay Tshering
  Birleşik Arap Emirlikleri Başkan Halife bin Zayid el-Nehyan Başbakan Muhammed bin Raşid el-Mektum
  Birleşik Krallık Kraliçe II. Elizabeth Başbakan Boris Johnson
  Bolivya
  Bosna-Hersek Konsey Başkanı Milorad Dodik[2]
Konsey Üyesi Željko Komšić
Konsey Üyesi Šefik Džaferović
Başbakan Zoran Tegeltija
  Botsvana
  Brezilya
  Brunei
  Bulgaristan Cumhurbaşkanı Rumen Radev Başbakan Stefan Yanev
  Burkina Faso Cumhurbaşkanı Roch Marc Christian Kaboré Başbakan Christophe Joseph Marie Dabiré
  Burundi Başkan Evariste Ndayishimiye Başbakan Alain-Guillaume Bunyoni
  Cezayir Cumhurbaşkanı Abdulmecid Tebbun Başbakan Eymen bin Abdurrahman
  Cibuti Cumhurbaşkanı İsmail Omar Guelleh Başbakan Abdoulkader Kamil Mohamed
  Çad Cumhurbaşkanı Mahamat İdriss Déby Başbakan Albert Pahimi Padacké
  Çek Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Miloš Zeman Başbakan Andrej Babiš
  Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping Başbakan Li Keqiang
  Danimarka Kraliçe II. Margrethe Başbakan Mette Frederiksen
  Doğu Timor Cumhurbaşkanı Francisco Guterres Başbakan Taur Matan Ruak
  Dominika Cumhurbaşkanı Charles Savarin Başbakan Roosevelt Skerrit
  Dominik Cumhuriyeti
  Ekvador
  Ekvator Ginesi Cumhurbaşkanı Teodoro Obiang Nguema Mbasogo Başbakan Francisco Pascual Obama Asue
  El Salvador
  Endonezya
  Eritre
  Ermenistan Cumhurbaşkanı Armen Sarkisyan Başbakan Nikol Paşinyan
  Estonya Cumhurbaşkanı Kersti Kaljulaid Başbakan Kaja Kallas
  Esvatini Kral III. Mswati Başbakan Cleopas Dlamini
  Etiyopya Cumhurbaşkanı Sahle-Work Zewde Başbakan Abiy Ahmed Ali
  Fas Kral VI. Muhammed Başbakan Sadettin El Osmani
  Fiji Cumhurbaşkanı George Konrote Başbakan Frank Bainimarama
  Fildişi Sahili Cumhurbaşkanı Alassane Ouattara Başbakan Patrick Achi(vekaleten)
  Filipinler
  Filistin Başkan Mahmud Abbas Başbakan Muhammed Iştiyye
  Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö Başbakan Sanna Marin
  Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron Başbakan Jean Castex
  Gabon Cumhurbaşkanı Ali Bongo Ondimba Başbakan Rose Christiane Ossouka Raponda
  Gambiya
  Gana
  Gine Cumhurbaşkanı Mamady Doumbouya Başbakan belirsiz
  Gine-Bissau Cumhurbaşkanı Umaro Sissoco Embaló Başbakan Nuno Gomes Nabiam
  Grenada Kraliçe II. Elizabeth[1]
Genel vali Cécile La Grenade
Başbakan Keith Mitchell
  Guatemala
  Guyana Cumhurbaşkanı Irfaan Ali Başbakan Mark Phillips
  Güney Afrika
  Güney Kore Cumhurbaşkanı Moon Jae-in
Başbakan Kim Boo-kyum
  Güney Sudan
  Gürcistan Cumhurbaşkanı Salome Zurabişvili Başbakan İrakli Garibaşvili
  Haiti Cumhurbaşkanı Ariel Henry(vekaleten) Başbakan Ariel Henry
  Hırvatistan Cumhurbaşkanı Zoran Milanović Başbakan Andrej Plenković
  Hindistan Cumhurbaşkanı Ram Nath Kovind Başbakan Narendra Modi
  Hollanda Kral Willem-Alexander Başbakan Mark Rutte
  Honduras
  Irak Cumhurbaşkanı Berhem Salih Başbakan Mustafa el-Kazımi
  İran
  İrlanda Cumhurbaşkanı Michael D. Higgins Başbakan Micheál Martin
  İspanya Kral VI. Felipe Başbakan Pedro Sánchez
  İsrail Cumhurbaşkanı Yitzhak Herzog Başbakan Naftali Bennett
  İsveç Kral Carl XVI Gustaf Başbakan Stefan Löfven
   İsviçre
  İtalya Cumhurbaşkanı Sergio Mattarella Başbakan Mario Draghi
  İzlanda Cumhurbaşkanı Guðni Th. Jóhannesson Başbakan Katrín Jakobsdóttir
  Jamaika Kraliçe II. Elizabeth[1]
Genel Vali Patrik Allen
Başbakan Andrew Holness
  Japonya İmparator Naruhito Başbakan Yoshihide Suga
  Kamboçya Kral Sihamoni (Norodom) Başbakan Hun Sen
  Kamerun Cumhurbaşkanı Paul Biya Başbakan Joseph Ngute
  Kanada Kraliçe II. Elizabeth[1]
Genel Vali Mary Simon
Başbakan Justin Trudeau
  Karadağ Cumhurbaşkanı Milo Đukanović Başbakan Zdravko Krivokapić
  Katar Emir Tamim bin Hamad es-Sani Başbakan Halid bin Halife bin Abdülaziz es-Sani
  Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev Başbakan Askar Mamin
  Kenya
  Kıbrıs Cumhuriyeti
  Kırgızistan
  Kiribati
  Kolombiya
  Komorlar
  Kongo Cumhuriyeti Başkan Denis Sassou Nguesso Başbakan Anatole Collinet Makosso
  Kongo DC Cumhurbaşkanı Félix Tshisekedi Başbakan Jean-Michel Sama Lukonde
  Kosta Rika
  Kuveyt Emir Nevaf el-Ahmet el-Cabir es-Sabah Başbakan Sabah el-Halid el-Sabah
  Kuzey Kore
Yüksek Halk Meclisi Başkanı Choe Ryong-hae[3] Hükûmet Başkanı Kim Tok-hun
  Kuzey Makedonya Cumhurbaşkanı Stevo Pendarovski Başbakan Oliver Spasovski
  Küba Başkan Miguel Díaz-Canel Başbakan Manuel Marrero Cruz
  Laos Cumhurbaşkanı Thongloun Sisoulith Başbakan Phankham Viphavanh
  Lesotho Kral III. Letsie Başbakan Moeketsi Majoro
  Letonya Cumhurbaşkanı Egils Levits Başbakan Arturs Krišjānis Kariņš
  Liberya
  Libya Genel Ulusal Kongre Başkanı Muhammed el-Menfi Başbakan Abdulhamid Dibeybe
  Lihtenştayn Prens II. Hans-Adam
Prens-Vekili Alois
Başbakan Daniel Risch
  Litvanya Cumhurbaşkanı Gitanas Nausėda Başbakan Ingrida Šimonytė
  Lübnan Cumhurbaşkanı Mişel Avn Başbakan Necip Mikati
  Lüksemburg Grandük Dük Henri Başbakan Xavier Bettel
  Macaristan Cumhurbaşkanı János Áder Başbakan Viktor Orbán
  Madagaskar Cumhurbaşkanı Andry Rajoelina Başbakan Christian Ntsay
  Malavi
  Maldivler
  Malezya Kral Abdullah Şah Başbakan İsmail Sabri Yakub
  Mali Cumhurbaşkanı Assimi Goïta Başbakan Choguel Kokalla Maïga
  Malta Cumhurbaşkanı George Vella Başbakan Robert Abela
  Marshall Adaları
  Mauritius Cumhurbaşkanı Pritvirajsing Roopun Başbakan Pravind Jugnauth
  Meksika
  Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah es-Sisi Başbakan Mustafa Madbuli
  Mikronezya Federal Devletleri
  Moğolistan Cumhurbaşkanı Ukhnaagiin Khürelsükh Başbakan Luvsannamsrain Oyun-Erdene
  Moldova Cumhurbaşkanı Maia Sandu Başbakan Natalia Gavrilița
  Monako Prens II. Albert Başbakan Pierre Dartout
  Moritanya Cumhurbaşkanı Muhammed Veled Gazvani Başbakan Muhammed Uld Bilal
  Mozambik Cumhurbaşkanı Filipe Nyusi Başbakan Carlos Agostinho do Rosário
  Myanmar
  Namibya
  Nauru
    Nepal Cumhurbaşkanı Bidhya Devi Bhandari Başbakan Sher Bahadur Deuba
  Nikaragua
  Nijer Başkan Muhammed Bazum Başbakan Ouhoumoudou Mahamadou
  Nijerya
  Norveç Kral V. Harald Başbakan Jonas Gahr Støre
  Orta Afrika Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Faustin-Archange Touadéra Başbakan Henri-Marie Dondra
  Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev Başbakan Abdulla Aripov
  Pakistan Cumhurbaşkanı Arif Alvi Başbakan İmran Han
  Palau
  Panama
  Papua Yeni Gine Kraliçe II. Elizabeth[1]
Genel Vali Bob Dadae
Başbakan James Marape
  Paraguay
  Peru Başkan Pedro Castillo Başbakan Guido Bellido
  Polonya Başkan Andrzej Duda Başbakan Mateusz Morawiecki
  Portekiz Başkan Marcelo Rebelo de Sousa Başbakan António Costa
  Romanya Başkan Klaus Iohannis Başbakan Florin Cîțu
  Ruanda Başkan Paul Kagame Başbakan Edouard Ngirente
  Rusya Başkan Vladimir Putin Başbakan Mihail Mişustin
  Saint Kitts ve Nevis Kraliçe II. Elizabeth[1]
Vali-General Sir Samuel Weymouth Tapley Seaton
Başbakan Timothy Harris
  Saint Lucia Kraliçe II. Elizabeth[1]
Vali-General Neville Cenac
Başbakan Philip Pierre
  Saint Vincent ve Grenadinler Kraliçe II. Elizabeth[1]
Vali-General Susan Dougan
Başbakan Ralph Gonsalves
  Samoa Cumhurbaşkanı II. Va'aletoa Sualauvi Başbakan Naomi Mata'afa
  San Marino
  São Tomé ve Príncipe Cumhurbaşkanı Evaristo Carvalho Başbakan Jorge Bom Jesus
  Senegal
  Seyşeller
  Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vučić Başbakan Ana Brnabić
  Sierra Leone Cumhurbaşkanı Julius Maada Bio Şef Başkan Jacob Jusu Saffa
  Singapur Cumhurbaşkanı Halime Yakup Başbakan Lee Hsien Loong
  Slovakya Cumhurbaşkanı Zuzana Čaputová Başbakan Eduard Heger
  Slovenya Cumhurbaşkanı Borut Pahor Başbakan Janez Janša
  Solomon Adaları Kraliçe II. Elizabeth[1]
Genel Vali Sir David Vunagi
Başbakan Manasseh Sogavare
  Somali Cumhurbaşkanı Muhammed Abdullah Muhammed Başbakan Muhammed Hüseyin Roble
  Sri Lanka Başkan Gotabaya Rajapaksa Başbakan Mahinda Rajapaksa
  Sudan Başkan Egemenlik Konseyi
Konsey başkanı Abdulfettah el-Burhan
Başbakan Abdullah Hamduk
  Surinam
  Suriye Cumhurbaşkanı Beşşar Esad Başbakan Hüseyin Arnus
  Suudi Arabistan
  Şili
  Tacikistan Cumhurbaşkanı İmamali Rahman Başbakan Kohir Rasulzoda
  Tanzanya Cumhurbaşkanı Samia Suluhu Başbakan Kassim Majaliwa
  Tayland Kral Maha Vajiralongkorn Başbakan Prayuth Chan-ocha
  Togo Cumhurbaşkanı Faure Gnassingbé Başbakan Victoire Tomegah Dogbé
  Tonga Kral VI. Tupou Başbakan Pohiva Tuʻiʻonetoa
  Trinidad ve Tobago Başkan Paula-Mae Weekes Başbakan Keith Rowley
  Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said Başbakan Boşta
  Tuvalu Kraliçe II. Elizabeth[1]
Genel Vali Teniku Talesi Honolulu
Başbakan Kausea Natano
  Türkiye
  Türkmenistan
  Uganda Başkan Yoweri Museveni Başbakan Robinah Nabbanja
  Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy Başbakan Denıs Şmıhal
  Umman
  Uruguay
  Ürdün Kral II. Abdullah Başbakan Bişer Al-Hasavneh
  Vanuatu Cumhurbaşkanı Tallis Obed Moses Başbakan Bob Loughman
  Vatikan Papa Franciscus Valilik Başkanı Giuseppe Bertello
  Venezuela
  Vietnam Cumhurbaşkanı Nguyễn Phú Trọng Başbakan Phạm Minh Chính
  Yemen Devrim komitesi başkanı Abdurabbu Mansur el-Hadi Başbakan Muin Abdulmelik Said
  Yeni Zelanda Kraliçe II. Elizabeth[1]
Genel Vali Patsy Reddy
Başbakan Jacinda Ardern
  Yeşil Burun Adaları Cumhurbaşkanı Jorge Carlos Fonseca Başbakan Ulisses Correia e Silva
  Yunanistan Cumhurbaşkanı Ekaterini Sakellaropulu Başbakan Kiriakos Miçotakis
  Zambiya
  Zimbabve

Diğer ülkelerDüzenle

Burada belirtilen ülkeler kendi bölgelerini kendileri yönetmekte olup, en az bir BM üyesi ülke tarafından bağımsız olarak tanınmaktadır.

Ülke Hak iddiası Devlet başkanı Hükûmet başkanı
  Abhazya   Gürcistan Cumhurbaşkanı Aslan Bjania Başbakan Aleksandr Ankvab
  Cook Adaları   Yeni Zelanda[4] Kraliçe II. Elizabeth[1]
Genel Vali Tom Marsters
Başbakan Mark Brown
  Güney Osetya   Gürcistan Cumhurbaşkanı Anatoliy Bibilov Başbakan Gennady Bekoyev-(vekâleten)
  Kosova   Sırbistan Cumhurbaşkanı Vjosa Osmani Başbakan Albin Kurti
  Kuzey Kıbrıs   Kıbrıs Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Ersin Tatar Başbakan Ersan Saner
  Niue   Yeni Zelanda[5] Kraliçe II. Elizabeth[1]
Genel Vali Patsy Reddy
Başbakan Dalton Tagelagi
  Sahra Dem. Arap Cumh.   Fas Cumhurbaşkanı İbrahim Ghali Başbakan Bouchraya Hammoudi Bayoun
  Çin Cumhuriyeti
(Tayvan)
  Çin Halk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Tsai Ing-wen Başbakan Su Tseng-chang

Burada belirtilen ülkeler ise hakim oldukları bölgeleri kendileri yönetiyor olsa da hiçbir BM üyesi ülke tarafından bağımsız bir devlet olarak tanınmamaktadır.

Hükûmet Hak iddiası Devlet başkanı Hükûmet başkanı
  Afganistan Afganistan İslam Cumhuriyeti   Afganistan İslam Emirliği
Tartışmalı Emrullah Salih
  Dağlık Karabağ   Azerbaycan
  Donetsk Halk Cumhuriyeti   Ukrayna Cumhurbaşkanı Denis Puşilin Başbakan Vladimir Paşkov
  Luhansk Halk Cumhuriyeti   Ukrayna Cumhurbaşkanı Leonid Paseçnik Başbakan Sergey Kozlov
  Somaliland   Somali
  Transdinyester   Moldova Devlet Başkanı Vadim Krasnoselski Başbakan Aleksandr Martinov

Ayrıca bakınızDüzenle

Dış bağlantılarDüzenle

KaynakçaDüzenle

  1. ^ a b c d e f g h i j k l m n o p q İngiliz Milletler Topluluğu bölgesinde (Birleşik Krallık hariç), devlet başkanı Kraliçe II. Elizabeth bir Genel Vali tarafından temsil edilir.
  2. ^ Konsey başkanlığı sürecinde son karar makamıdır.
  3. ^ Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti Anayasası'nın Önsözü, "KDHC ve tüm Kore halkı, cumhuriyetin ebedi Başkanı olarak büyük lider Yoldaş Kim Il-sung'u destekleyecek, fikirlerini ve kahramanlıklarını savunacak ve Kore İşçi Partisi önderliğinde Juche devrimini ilerletecek ve tamamlayacak." Kim Il Sung 1994'te öldü.
  4. ^ Cook Adaları, Yeni Zelanda ile ilişkili devlet statüsünde
  5. ^ Niue, Yeni Zelanda ile ilişkili devlet statüsünde