Gökhan Güney

Türk şarkıcı ve besteci

Gökhan Güney, doğum adıyla Mehmet Yüceler, (1954, Hatay), Türk şarkıcı, besteci ve yönetmendir.

Gökhan Güney
Genel bilgiler
DoğumMehmet Yüceler
1954 (69-70 yaşında)
Reyhanlı, Hatay, Türkiye
TarzlarArabesk  · Türk halk müziği  · Türk sanat müziği
MesleklerSes sanatçısı  · söz yazarı  · besteci  · oyuncu
Etkin yıllar1980-günümüz
Müzik şirketiUğur Plak  · Bayar Müzik  · Öncü Plak  · Uzelli Müzik
Fatma Güney
(e. 1974; b. 2014)
Çocukları3

Hayatı değiştir

Arap asıllıdır. Yedi kardeşin en küçüğü olan Güney’in çocukluk hayatı bu ilçede geçti. 1967 yılında İstanbul’a üniversitedeki ağabeyinin yanına ziyarete gelen Güney daha sonra bir konfeksiyon atölyesinde çalışmaya başladı. Bu genç yaşlarında iyi bir kadın terzisi oldu.

Askerlik çağına kadar tekstil işiyle uğraştı. Askerliğini Urfa’da bandocu olarak tamamladıktan sonra İstanbul’a geri döndü. Kısa süre sonra Fatma hanımla evlendi. Selim, Büşra ve Serhan isimli çocukları oldu. Bir yandan iş hayatını devam ettiren bir yandan da Melahat Pars ve Rıdvan Aytan yönetimindeki Kadıköy Musiki Cemiyetinde eğitim almaya başladı. Bülent Ersoy ile burada tanıştı. 1979 yılında ‘Garibin Çilesi isimli ilk albümünü müzik marketlere sundu. Aynı zamanda onun için bu yıllardan sonra kariyeri resmi olarak da başlamış oldu.

Yeşilçam’da Güngör Bayrak, Banu Alkan, Seda Sayan, Oya Aydoğan ve Bahar Öztan gibi birçok isimle 38 filme imza attı ve birçok kısa film-dizi gibi farklı projelerde yer aldı. Ayrıca 9 filminde yönetmenliğini yaptı. 80’li yıların ilk yarısında Burhan Bayar öncülüğünde peş peşe yaptığı albümlerle ve hem oynadığı hem de yönettiği filmlerle adından çok sık söz ettirdi ve Arabesk–Fantezi Müziği'nin en başarılı isimlerden biri olmayı başardı.

2010'lu yılların başlarında İstanbul'un Kozyatağı semtinde "Gökhan Güney Hatay Kebapçısı" adlı mekanı açmış, daha sonra da devretmiştir.[1]

11 Temmuz 2014'te oğlu 33 yaşında hayatını kaybetmiştir.[2]

Diskografi değiştir

Yıl Albüm adı Yapımcı Bilgiler
1980 Garibin Çilesi Ölünce Biter Öncü Plak
Sevgi Dünyası
1981 İnsanın Doğuştan Şansı Olmazsa 45'lik
Dertsiz Gün Görmedim
1982 Dost Yaraları Uzelli Müzik
Çaresizim Öncü Plak
1983 Sensiz Yaşamaya Alışacağım
Çekilmez Çileler Uzelli Müzik
1984 Yaşadıkça Öncü Plak
1985 Melek Yüzlüm Bayar Müzik
1986 Öpmek Geldi İçimden
1987 Tanrı Seni Korusun
1988 Sana Can Dayanmaz
1989 Anla Beni / Gözümün Bebeği Uğur Plak
1990 Nazar Değmesin Bayar Müzik
1991 Gökhan Güney'le 91'e Merhaba
Olacak Şey Mi? Uğur Plak
1992 Sana Da Mı Geldiler? Nokta Müzik
1993 Güneş Yeniden Doğuyor Bayşu Müzik
1994 Nazlı Nazlı Gökhan Müzik
Söz Veriyorum
1995 Yeter Sevgilim Akbaş Müzik
1996 Kahrolası Gururum Gökhan Müzik
1997 Gökhan Güney '97 / Geceler Ozan Video
1998 Klasikler Aydın Plak
1999 Benim Sevdam Ozan Video
2002 Eski Zaman Anılarım Mod Müzik
2005 Yine Mi Sen Ozan Video
2021 Ah Yanımda Sen Olsaydın / Sensiz Olmuyor Uğur Plak

Filmografi değiştir

  • 1979: Garibin Çilesi Ölünce Biter
  • 1980: Sevgi Dünyası
  • 1981: Günah Defteri
  • 1981: Vurun Beni Öldürün
  • 1982: Gözüm Gibi Sevdim
  • 1982: Hülyam
  • 1982: Talih Kuşu
  • 1983: Aşk Adası
  • 1984: Çaresizim
  • 1984: Kader Çıkmazı
  • 1984: Sevginin Bedeli
  • 1985: Candan Sevmeli
  • 1985: Melek Yüzlüm
  • 1985: Özlem
  • 1985: Seni Sevmeyen Ölsün
  • 1985: Sensizliğe Alışacağım
  • 1985: Unutamadım
  • 1986: Ayrılık Acısı
  • 1986: Gün Akşam Oldu
  • 1986: Hırsız
  • 1986: Namus Sözü
  • 1986: Öpmek Geldi İçimden
  • 1986: Sevdan Öldürdü Ben
  • 1987: Kaderim
  • 1987: Sevdalılar
  • 1987: Sevdim Seni
  • 1987: Sızı
  • 1987: Tanrı Seni Korusun
  • 1987: Tutsak
  • 1988: Ayrı Dünyalar
  • 1988: Can Yoldaşım
  • 1988: Sana Can Dayanmaz
  • 1989: Acı Şarkı
  • 1989: Tutunamayanlar
  • 1991: Bir Umut Uğruna
  • 1991: Kayıp Aranıyor
  • 1994: Tomurcuk
  • 1995: Düğüm

Kaynakça değiştir

  1. ^ "Gökhan Güney kimdir?". www.biyografi.info. 30 Haziran 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Nisan 2022. 
  2. ^ DHA (4 Ağustos 2017). "Gökhan Güney oğlunu son yolculuğuna uğurladı". www.hurriyet.com.tr. 29 Mart 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Mart 2024. 

Dış bağlantılar değiştir