Fransızcanın resmî dil olduğu ülkeler listesi

Vikimedya liste maddesi

2015 yılı itibarıyla Fransızca 29 bağımsız ülkede resmi dil konumundadır. Aşağıda yer alan listede Fransızcanın resmî ya da fiili olarak kullanıdığı 29 bağımsız ülke listelenmiştir.

  Fransızca tek resmî dil (13 ülke).
  Fransızca bir veya daha fazla dil ile birlikte ortak resmî dil (16 ülke).

Fransızcanın resmî dil olduğu ülkelerDüzenle

Nr. Ülke Kıta Nüfus[1]
1.   Kongo DC Afrika 77,266,800
2.   Fransa Avrupa 66,991,000
3.   Kanada Kuzey Amerika 35,851,800
4.   Madagaskar Afrika 24,235,400
5.   Kamerun Afrika 23,345,200
6.   Fildişi Sahili Afrika 22,701,600
7.   Nijer Afrika 19,899,100
8.   Burkina Faso Afrika 18,105,600
9.   Mali Afrika 17,599,700
10.   Senegal Afrika 15,129,300
11.   Çad Afrika 14,037,500
12.   Gine Afrika 12,608,600
13.   Ruanda Afrika 11,607,700
14.   Belçika Avrupa 11,285,700
15.   Burundi Afrika 11,178,900
16.   Benin Afrika 10,879,800
17.   Haiti Kuzey Amerika 10,711,100
18.   İsviçre Avrupa 8,287,000
19.   Togo Afrika 7,304,600
20.   Orta Afrika Cumhuriyeti Afrika 4,900,300
21.   Kongo Cumhuriyeti Afrika 4,620,300
22.   Gabon Afrika 1,725,300
23.   Cibuti Afrika 887,861
24.   Ekvator Ginesi Afrika 845,060
25.   Komorlar Afrika 788,474
26.   Lüksemburg Avrupa 569,676
27.   Vanuatu Okyanusya 264,652
28.   Seyşeller Afrika 92,900
29.   Monako Avrupa 37,731
Toplam Tüm ülkeler Dünya 434,578,054

Fransızcanın resmî dil olduğu bağımlı bölgelerDüzenle

Nr. Ülke Kıta Nüfus Statü
1.   Martinik Karayipler 386.486 Fransa Denizaşırı kolektivitesi
2   Fransız Polinezyası Okyanusya &0000000000267000.000000267.000 Fransa Denizaşırı kolektivitesi
3.   Yeni Kaledonya Okyanusya &0000000000224824.000000224.824 Fransa Denizaşırı kolektivitesi
4. Aosta Vadisi Avrupa &0000000000128000.000000128.000 İtalya özerk bölgesi
5.   Jersey Avrupa &0000000000091533.00000091.533 Britanya taç toprakları
6.   Saint-Martin Kuzey Amerika &0000000000029376.00000029.376 Fransa Denizaşırı kolektivitesi
7.   Wallis ve Futuna Okyanusya &0000000000016448.00000016.448 Fransa Denizaşırı kolektivitesi
8.   Saint Barthélemy Kuzey Amerika &0000000000007492.0000007.492 Fransa Denizaşırı kolektivitesi
9.   Saint-Pierre ve Miquelon Kuzey Amerika &0000000000007044.0000007.044 Fransa Denizaşırı kolektivitesi

Fransızca tanınan bir kültürel dilde Amerika Birleşik Devletleri Louisiana ve Maine, devletin hükümetleri resmi olarak teşvik ve destek Fransızca dil eğitimi ve kullanımı devlet hizmetleri ve ticaret ve bir de facto resmi dil, ama bunu değil de jure resmi.[2]

Ayrıca bakınızDüzenle

  • Fransızca konuşan ve coğrafi dağılımı
  • Francophonie
  • Resmi dil olarak Fransızca olan uluslararası örgütlerin listesi

Notlar ve referanslarDüzenle

  1. ^ "Google Public Data Explorer". World Bank. 10 Ekim 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Kasım 2016. 
  2. ^ Louisiana Official Site on Languages 21 Haziran 2015 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., accessed August 22, 2016