Fortune Global 500 listesi

En büyük gelire sahip 500 kurumun sıralı listesi

Fortune Global 500, en büyük gelire sahip, 500 kurumun sıralı listesidir. Bu liste, her yıl Fortune dergisi tarafından hazırlanır ve yayınlanır. Fortune 500’den ayrıldığı taraf, Fortune 500’ün sadece Amerikan kurumlarından oluşmasıdır.

2009 listesiDüzenle

Aşağıdaki liste, Temmuz 2009 tarihinde yayınlanmış olup, sıralamanın en üstündeki on kurumu içerir. Bu çalışma, 31 Mart 2009 ya da daha önce sona eren mali dönem sonu raporları göz önüne alınarak yapılmıştır. [1]

Global 500
sırası
Kurum Ülke Sektör
1
2 ExxonMobil   ABD petrol
3 Walmart   ABD parekende
4 BP   Birleşik Krallık petrol
5 Chevron   ABD petrol
6 Total   Fransa petrol
7 ConocoPhillips   ABD petrol
8 ING Group   Hollanda finansal servisler
9 Sinopec
中国石化
  Çin petrol
10 Toyota Motor Corporation
トヨタ自動車株式会社
  Japonya otomotiv
11 Japan Post Holdings
日本郵政株式会社
  Japonya finansal ve posta servisleri
12 General Electric   ABD elektronik ve makina teknolojileri
13 China National Petroleum
中国石油天然气集团公
  Çin petrol
14 Volkswagen   Almanya otomotiv
15 State Grid
国家电网公司
  Çin elektrik ve enerji
16 Dexia Group   Belçika/  Fransa finansal servisler
17 ENI   İtalya petrol
18 General Motors   ABD otomotiv
19 Ford Motor   ABD otomotiv
20 Allianz   Almanya finansal servisler ve sigorta
21 HSBC Holdings   Birleşik Krallık finansal servisler
22 Gazprom
Газпром
  Rusya petrol
23 Daimler   Almanya otomotiv
24 BNP Paribas   Fransa finansal servisler
25 Carrefour   Fransa parekende

En üstte yer alan on kurumun onu petrol şirketi, beşi otomotiv ve ikisi de parekende satış şirketidir.

2009 ülkelere göre dağılımDüzenle

Global 500 listesinde altı ya da daha fazla şirketin bulunduğu ülkeler sıralanmıştır.

Sıra Ülke Şirketlerin sayısı
(2009)
Şirketlerin sayısı
(2008)
Şirketlerin sayısı
(2007)
Şirketlerin sayısı
(2006)
Şirketlerin sayısı
(2005)
1   ABD 140 153 162 170 176
2   Japonya 69 64 67 70 81
3   Fransa 40 39 38 38 39
4   Almanya 39 37 37 35 37
5   Çin 37 29 24 20 16
6   Birleşik Krallık 26 34 33 38 35
7    İsviçre 15 14 13 12 11
8   Güney Kore 14 15 14 12 11
8   Kanada 14 14 16 14 13
10   İspanya 12 11 9 9 8
10   Hollanda 12 11 14 14 14
12   İtalya 10 10 10 10 8
13   Avustralya 9 8 8 8 9
14   Rusya 8 5 4 5 3
15   Hindistan 7 7 6 6 5
16   Brezilya 6 5 5 4 3
16   Tayvan 6 6 6 3 2
16   İsveç 6 6 6 6 7

Asya ilk 50 (2009)Düzenle

Sıra Kurum Global 500
sırası
Gelirler
($ milyon)
Ülke
1 Sinopec 9 207,814   Çin
2 Toyota Motor 10 204,352   Japonya
3 Japan Post Holdings 11 198,700   Japonya
4 China National Petroleum 13 181,123   Çin
5 State Grid 15 164,136   Çin
6 Samsung Electronics 40 110,350   Güney Kore
7 Nippon Telegraph & Telephone 44 103,684   Japonya
8 Honda Motor 51 99,652   Japonya
9 Hitachi 52 99,544   Japonya
10 Nissan Motor 67 83,982   Japonya
11 LG 69 82,082   Güney Kore
12 SK Holdings 72 80,810   Güney Kore
13 Panasonic 79 77,298   Japonya
14 Petronas 80 76,965   Malezya
15 Sony 81 76,945   Japonya
16 Hyundai Motor 87 72,542   Güney Kore
17 Industrial & Commercial Bank of China 92 70,568   Çin
18 Nippon Life Insurance 96 66,621   Japonya
19 Toshiba 97 66,239   Japonya
20 China Mobile Communications 99 65,015   Çin
21 Nippon Oil 101 64,198   Japonya
22 Indian Oil 105 62,993   Hindistan
23 Hon Hai Precision Industry 109 61,861   Tayvan
24 Mitsubishi 114 61,182   Japonya
25 PTT 118 59,985   Tayland
26 Tokyo Electric Power 124 58,605   Japonya
27 China Construction Bank 125 57,977   Çin
28 Mitsubishi UFJ Financial Group 128 56,514   Japonya
29 Seven & I Holdings 129 56,107   Japonya
30 Mitsui 131 55,098   Japonya
31 China Life Insurance 133 54,534   Çin
32 Dai-ichi Mutual Life Insurance 139 52,012   Japonya
33 AEON 140 51,945   Japonya
34 Bank of China 145 51,317   Çin
35 Agricultural Bank of China 155 48,063   Çin
36 Nippon Steel 157 47,479   Japonya
37 Fujitsu 161 46,714   Japonya
38 Sinochem 170 44,457   Çin
39 Koç Holding 172 44,168   Türkiye
40 NEC 182 41,962   Japonya
41 China Southern Power Grid 185 41,083   Çin
42 Marubeni 189 39,839   Japonya
43 Canon 190 39,611   Japonya
44 JFE Holdings 194 38,903   Japonya
45 Meiji Yasuda Life Insurance 197 38,082   Japonya
46 POSCO 199 37,976   Güney Kore
47 Nippon Mining Holdings 203 37,533   Japonya
48 GS Holdings 213 36,503   Güney Kore
49 Mitsubishi Electric 215 36,483   Japonya
50 Sumitomo Life Insurance 217 36,308   Japonya

TürkiyeDüzenle

Sene Global 500
sırası
Kurum Ülke Gelirler
($ milyon)
Kaynak
2013 217 Koç Holding   Türkiye $ 47,129,000,000 [2]17 Mart 2014 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
2012 222 Koç Holding   Türkiye $ 45,097,600,000 [3]19 Şubat 2014 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
2011 248 Koç Holding   Türkiye $ 35,713,000,000 [4]16 Ekim 2013 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
2010 273 Koç Holding   Türkiye $ 28,845,000,000 [5]29 Ekim 2013 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
2009 172 Koç Holding   Türkiye $ 55,665,665,675 [6]12 Temmuz 2009 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
2008 186 Koç Holding   Türkiye $ 39,392,000,000 [7]28 Şubat 2009 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
2007 190 Koç Holding   Türkiye $ 34,389,800,000 [8]3 Kasım 2007 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
2006 358 Koç Holding   Türkiye $ 18,083,700,000 [9]4 Temmuz 2007 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
2005 389 Koç Holding   Türkiye $ 15,578,800,000 [10]16 Şubat 2007 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.

Ayrıca bakınızDüzenle

Dış bağlantılarDüzenle