Ana menüyü aç

Erdoğan Akduman

Erdoğan Akduman (d. 1944), Tiyatro, sinema ve dizi oyuncusu, senarist.

Erdoğan Akduman
Doğum 1944
Türkiye
Milliyet  Türkiye
Meslek Tiyatro, sinema ve dizi oyuncusu, senarist

İstanbul Belediye Konservatuvarı Tiyatro bölümü mezunu olan Erdoğan Akduman, ilk deneyimlerini Ankara Halkevleri Tiyatroları'nda edindi. Konservatuvar döneminde Kent Oyuncuları'nda profesyonel oyunculuğa başladı ve daha sonra Halk Oyuncuları'na katıldı. 1970'li yıllarda, Vasıf Öngören, Halil Ergün, ve Mustafa Alabora ile Ankara Birliği Tiyatrosu'nu kurdu. 12 Mart askeri darbesinde aynı ekiple gözaltına alındı ve 2 yıl cezaevinde kaldıktan sonra af yasasıyla salıverildi. Cezaevinden çıktıktan sonra sendikaların desteğiyle Çağdaş Sahne'yi kurdu. Daha sonra Öncü Sahne'yi kurdu. 1962'den itibaren kamera karşısında da yer aldı. Geleneksel seyirlik gösterilerden olan "Meddah"ı çağdaş boyutlarda yeniden değerlendirerek Türk tiyatrosuna kazandırdı. Erdoğan Akduman Çasod, Sender, Toder ve Sinebir üyesidir.

Devlet Tiyatrosundan emekli olan sanatçı, senaryo yazarlığı da yaparak, tiyatro oyunları, dizi ve sinema film senaryoları yazdı. Halen oyunculuk, yönetmenlik ve yazarlık yapmaktadır.

FilmografisiDüzenle

  • Çöpten İnsanlar - 1998
  • İlişkiler - 1997
  • Gayret - 1994
  • Üç Kişilik Dünya - 1993
  • Şaban Askerde - 1993
  • Ateş Üstünde Yürümek - 1991
  • Köroğlu - 1991
  • Kumar (2) - 1988
  • Deniz Kızı - 1987
  • Sis - 1987
  • Ziyaret - 1987
  • Bir Günün Hikayesi - 1980
  • Balatlı Arif - 1967
  • Kozanoğlu - 1967
  • Ölüm Tarlası - 1966

Bazı senaryolarıDüzenle

  • Janjan - 2006
  • İlişkiler - 1997
  • Şahin - 1996
  • Üç Kişilik Dünya - 1993
  • Sevginin Böylesi - 1993
  • Oyun Bozuldu - 1993

Dış bağlantılarDüzenle