Erdoğan Akduman (d. 1944), Türk tiyatro, sinema ve dizi oyuncusu, senarist.

Erdoğan Akduman
Doğum1944 (79-80 yaşında)
Türkiye
MeslekOyuncu, senarist

Hakkında değiştir

İstanbul Belediye Konservatuvarı Tiyatro bölümü mezunu olan Erdoğan Akduman, ilk deneyimlerini Ankara Halkevleri Tiyatroları'nda edindi. Konservatuvar döneminde Kent Oyuncuları'nda profesyonel oyunculuğa başladı ve daha sonra Halk Oyuncuları'na katıldı. 1970'li yıllarda, Vasıf Öngören, Halil Ergün, ve Mustafa Alabora ile Ankara Birliği Tiyatrosu'nu kurdu. 12 Mart askeri darbesinde aynı ekiple gözaltına alındı ve 2 yıl cezaevinde kaldıktan sonra af yasasıyla salıverildi. Cezaevinden çıktıktan sonra sendikaların desteğiyle Çağdaş Sahne'yi kurdu. Daha sonra Öncü Sahne'yi kurdu. 1962'den itibaren kamera karşısında da yer aldı. Geleneksel seyirlik gösterilerden olan "Meddah"ı çağdaş boyutlarda yeniden değerlendirerek Türk tiyatrosuna kazandırdı. Erdoğan Akduman Çasod, Sender, Toder ve Sinebir üyesidir.

Devlet Tiyatrosundan emekli olan sanatçı, senaryo yazarlığı da yaparak, tiyatro oyunları, dizi ve sinema film senaryoları yazdı. Halen oyunculuk, yönetmenlik ve yazarlık yapmaktadır.

Filmografisi değiştir

  • 1966: Ölüm Tarlası
  • 1967: Kozanoğlu
  • 1967: Balatlı Arif
  • 1980: Bir Günün Hikayesi
  • 1987: Deniz Kızı
  • 1987: Sis
  • 1987: Ziyaret
  • 1988: Kumar (2)
  • 1988: İnatçı
  • 1991: Ateş Üstünde Yürümek
  • 1991: Köroğlu
  • 1993: Şaban Askerde
  • 1993: Üç Kişilik Dünya
  • 1994: Gayret
  • 1997: İlişkiler
  • 1998: Çöpten İnsanlar

Bazı senaryoları değiştir

  • 1993: Oyun Bozuldu
  • 1993: Sevginin Böylesi
  • 1993: Üç Kişilik Dünya
  • 1996: Şahin
  • 1997: İlişkiler
  • 2006: Janjan

Ödülleri değiştir

1972: Sanat Sevenler Derneği - Övgüye Değer Görülenler - Meddah (oyunuyla)

Kaynakça değiştir

Dış bağlantılar değiştir