Engin İnal

Türk oyuncu, çevirmen ve yazar

Engin İnal, asıl adıyla İhsan Engin Büyükinal (1942, İstanbul - 20 Haziran 2004[1][2], İstanbul), Türk oyuncu,[3] çevirmen, yazardır.

Engin İnal
Doğumİhsan Engin Büyükinal
21 Ocak 1942(1942-01-21)
İstanbul, Türkiye
Ölüm20 Haziran 2004 (62 yaşında)
İstanbul, Türkiye
Ölüm sebebiProstat kanseri
Defin yeriFeriköy Mezarlığı, İstanbul
MilliyetTürk
MeslekOyuncu, çevirmen, yazar
Etkin yıllar1965-2003
Evlilik
Gülseli İnal
(e. 1969; b. 1991)

Hayatı değiştir

22 Ocak 1942 tarihinde İstanbul'da doğdu. Galatasaray Lisesi'nin ardından İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi, Fransız Edebiyatı ve Mukayeseli Romen Dilleri Filolojisi bölümü mezunu olan sanatçı, bir süre eğitim alanında çalıştı. Galatasaray Lisesi Fransızca Öğretmenliği, Yabancı Diller Yüksek Okulu Öğretim Görevlisi, Marmara Üniversitesi Fransız Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı'nda Öğretim Görevlisi olarak çalıştı. Kendisine bir motosiklet alabilmek için mankenlik yapmaya karar verdi. 1964 yılında Perde Dergisine resimlerini gönderdi. Ardından beğenilmesi üzerine sinemaya yönlendirildi ve Türkan Şoray ile başroller oynadı. Ancak 1968 yılında sinemayı bıraktı. 1969 yılında şair Gülseli İnal evlendi. Kızı Beliz İnal oyuncu ve küratör’dür.

Bundan sonra 50 kadar kitap ve ansiklopedinin çevirisini de yapan Engin İnal; bir senaryo ve bir film de yazdı.

Feyzi Tuna'nın ısrarı üzerine 13 sene sonra sinemaya döndü. Bir Kadın Bir Hayat filmindeki rolüyle, 1985 Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu Ödülü'nü kazandı. Kurtuluş dizisinde Adnan Adıvar'ı canlandırdı.

Sosyal yaşamında da oldukça etkin olan İnal, etkin bir şekilde spor yapıyordu. İnal'a 2002 yılında kanser teşhisi kondu. 20 Haziran 2004'te Prostat Kanseri nedeniyle 62 yaşında yaşamını yitirdi.[4] Şişli Camii'nde kılınan cenaze namazının ardından Feriköy Mezarlığı'nda defnedildi.[5]

Filmografisi değiştir

Eser[6] olarak değiştir

  • 1993: Yasak Sokaklar

Oyuncu[6] olarak değiştir

  • 1964: Bana Derler Külhanlı
  • 1965: Posta Güvercini
  • 1965: Şepkemin Altındayım
  • 1965: Sevgili Öğretmenim
  • 1965: Yasak Sokaklar
  • 1966: Aslan Pençesi
  • 1966: Baybora'nın Oğlu
  • 1966: Dişi Kartal
  • 1966: Dövüşmek Şart Oldu
  • 1966: Fırtına Beşler
  • 1966: Katiller De Ağlar
  • 1966: Kıran Kırana
  • 1966: Meyhanenin Gülü
  • 1966: Ölüm Yolcuları
  • 1966: Yosma
  • 1967: Ağa Düşen Kadın
  • 1967: Kadın Düşmanı
  • 1967: Kanlı Hayat
  • 1967: Serseriler Kralı
  • 1967: Yarın Çok Geç Olacak
  • 1968: Kadın İntikamı
  • 1985: Bir Kadın Bir Hayat
  • 1985: Kuyucaklı Yusuf
  • 1986: 39. Basamak
  • 1986: Bir Daha Umut
  • 1986: Bir Yabancı Konuk
  • 1986: Bitmeyen Sevda
  • 1986: Damgalı Adam
  • 1986: Mavi Melek
  • 1986: Oğlum Oğlum
  • 1986: Oteldeki Cinayet
  • 1986: Suçumuz İnsan Olmak
  • 1987: 72. Koğuş
  • 1987: Bir Avuç Gökyüzü
  • 1987: Biri Ve Diğerleri
  • 1987: Bütün Kuşlar Vefasız
  • 1987: Çatallı Köy
  • 1987: Günah Gecesi
  • 1987: Hayallerim, Aşkım Ve Sen
  • 1987: Mesela Muzaffer
  • 1987: Papatya
  • 1987: Sevgiye Hasret
  • 1987: Skandal
  • 1987: Ziyaret
  • 1988: Acıların Günlüğü
  • 1988: Bir Yaz Yağmuru
  • 1988: Kıbrıs'ta Vuruşanlar
  • 1988: Ölüm Çemberi
  • 1988: Sesini Arayan Kadın
  • 1988: Yengeç Burcu
  • 1989: Atlı Karınca
  • 1989: Bir Kadın Bir Yaşam
  • 1989: Fazilet
  • 1989: Geçmiş Bahar Mimozaları
  • 1989: Gizli Oyun
  • 1989: Güneş Yine Doğacak
  • 1989: İnsanlar Yaşadıkça
  • 1989: İstanbul
  • 1989: Kanun Savaşçıları
  • 1989: Öyle Bir Kadın ki
  • 1989: Sessiz Fırtına
  • 1989: Suçumuz Kadın Olmak
  • 1990: Aşk Üçgeni
  • 1990: Hanımın Çiftliği
  • 1990: Kanımdaki Şeytan
  • 1990: Kurye Kız
  • 1990: Oyun Bozuldu
  • 1990: Üç Arkadaş
  • 1991: Çizme
  • 1991: Yıldızlar Gece Büyür
  • 1992: Aşkın Sonsuz Dansı
  • 1992: Aysarının Zilleri
  • 1992: Aysarının Zilleri
  • 1992: Bir Zamanlar Sarhoştu
  • 1992: Bişr-i Hafi / Bir Zamanlar Sarhoştu
  • 1992: Metamorfoz
  • 1992: Mümin ile Kafir
  • 1992: Sürgün
  • 1992: Taşların Sırrı
  • 1993: Ana Yüreği
  • 1993: Bekleyiş
  • 1993: Bir Kadın Bir Yaşam
  • 1993: Deli Balta
  • 1993: Dönüş
  • 1993: Firar
  • 1993: Hasat
  • 1993: Hasat / Hacı Bayram-ı Veli Hz.
  • 1993: Hayri Beyin Son Aşkı
  • 1993: İskilipli Atıf Hoca / Kelebekler Sonsuza Uçar
  • 1993: İstanbul'un Orta Yeri Sinema
  • 1993: Kafes Kuşları
  • 1993: Kanlı Para
  • 1993: Kederli Yıllar
  • 1993: Kelebekler Sonsuza Uçar
  • 1993: Oyun İçinde Oyun
  • 1993: Üç Kişilik Dünya
  • 1993: Yasak Sokaklar
  • 1994: Aşk Ölümden Soğuktur
  • 1994: Büyük Bedel
  • 1994: Gurur
  • 1994: İhanet Çığlıkları
  • 1994: Kaygısızlar
  • 1994: Ölüm Oyunu
  • 1994: Ölüm ve Giz
  • 1994: Oy Deposu
  • 1994: Sensiz Olmaz
  • 1994: Sevgili Oğlum
  • 1994: Soğuk Geceler
  • 1995: Fırtınalar
  • 1995: Huzura Giden Yol / Fudayl Bin İyad Hz.
  • 1995: Kesişme
  • 1995: Ölümsüz Karanfiller
  • 1995: Polis Dosyası
  • 1995: Yalnızlık Duygusu
  • 1996: Aşk Acısı
  • 1996: Bataklık Gülü
  • 1996: Bitirim Şoför
  • 1996: Bizim İnsanlarımız
  • 1996: Bu Sevda Bitmez
  • 1996: Çıkmaz Yol
  • 1996: Kurtuluş
  • 1997: Acı Günler
  • 1997: Düşman Oluruz
  • 1997: Firuze
  • 1997: Hasret Yolu
  • 1997: Kaside-i Bürde Şairi
  • 1997: Kır Çiçekleri
  • 1997: Yaban Otları
  • 1997: Yalan
  • 1997: Yalan Dünya
  • 1998: Aşka Tövbe
  • 1998: Bahar'la Umut
  • 1998: Cumhuriyet
  • 1998: Hesabım Bitmedi
  • 1998: Sıcak Saatler
  • 1998: Unutabilsem
  • 1999: Babam Olurmusun?
  • 1999: Ferman
  • 1999: Gece Şahinleri
  • 1999: Güneşe Doğru
  • 1999: Şampiyon
  • 1999: Yılan Hikayesi 1. Sezon
  • 2000: Bir Aşk Hikâyesi
  • 2000: Hesabım Bitmedi Seninle
  • 2000: Sensiz Olmaz
  • 2000: Yılan Hikayesi 2. Sezon
  • 2001: Cinlerle Periler
  • 2001: Şeytan Çıkmazı
  • 2001: Sultan
  • 2002: Belalım Benim
  • 2002: Karaoğlan
  • 2002: Kardelen
  • 2002: Kumsaldaki İzler
  • 2002: Sensiz Yaşanmaz
  • 2003: Serseri
  • 2003: Umutların Ötesi
  • 2006: Sensiz Yaşanmaz

Senarist[6] olarak değiştir

  • 1993: Yasak Sokaklar
  • 1994: Sensiz Olmaz
  • 1995: Kesişme
  • 1998: Aşk ve Barış
  • 1998: Yaz Aşkım
  • 1999: Babam Olurmusun?
  • 2003: Umutların Ötesi

Ödüller değiştir

Yıl Ödül töreni Kategori Yapım Sonuç
1985 22. Altın Portakal Film Festivali En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu Bir Kadın Bir Hayat Kazandı

Kaynakça değiştir

  1. ^ "Engin İnal vefat etti". Haber7. 10 Eylül 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Ocak 2024. 
  2. ^ "SİNEMA DÜNYASI BİR YILDIZINI DAHA KAYBETTİ!... UZUN SÜREDİR TEDAVİ GÖRDÜĞÜ KANSER HASTALIĞINA YENİK DÜŞÜN ÜNLÜ SANATÇI ENGİN İNAL, VEFAT ETTİ!." m.ucankus.com. 15 Şubat 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  3. ^ "TSA' da Engin İnal". www.tsa.org.tr. TSA. 24 Mayıs 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Ağustos 2023. 
  4. ^ "Aktör Engin İnal öldü". Hürriyet. 4 Haziran 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Haziran 2021. 
  5. ^ "Aktör İnal toprağa verildi". Hürriyet. 4 Haziran 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Haziran 2021. 
  6. ^ a b c "SinemaTürk' te Engin İnal". www.sinematurk.com. SinemaTürk. 9 Ağustos 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Ağustos 2023. 

Dış bağlantılar değiştir