Ana menüyü aç

En pahalı filmler listesi

Vikimedya liste maddesi

Hollywood'un muhasebesinin gizli doğası gereği şimdiye kadar yapılmış olan en pahalı filmin hangisi olduğu açık değildir. Karayip Korsanları: Ölü Adamın Sandığı ve onun devamı Karayip Korsanları: Dünyanın Sonu 450 milyon ABD Doları kombine bütçe ile birlikte üretilerek bu filmleri en pahalı yapım yapmaktadır. Sadece Karayip Korsanları: Dünyanın Sonu filmine birçok maliyeti önceki filmle paylaşılmasına rağmen 300.000.000 $ harcandığı tahmin edilmektedir. Bu filmlerden önce Spider-Man 3 resmi rakamlarla $ 258 milyon maliyet ile en pahalı üretim idi. Bazı spekülasyonlara göre ise Avatar filmi 280.000.000 $ maliyet ile yapılan en pahalı filmdir.

Bu listede sadece kamuya açık yayınlanan filmler yer almaktadır. Maliyetler devam eden üretim sürecinde değişebileceği için, üretim aşamasında, post prodüksiyon ya da sadece ilan edilmiş filmleri içermez. Reklam, duyuru, afiş gibi promosyon maliyetleri hariç gerçek film maliyetleri (negatif maliyet) listede yer almaktadır. Liste de bilinen resmi bütçe rakamları belirtilmiştir. Birçok stüdyo gerçek üretim maliyetleri açısından açıklama yapmadığından dolayı profesyonel araştırmacılar ve film endüstrisi yazarları tarafından verilen bilgiler dikkate alınmıştır.

İçindekiler

En pahalı yapımlar (enflasyon düzeltilmesi yapılmamış)Düzenle

Bu listede 150.000.000 Amerikan doları nominal değeri üzerinde bir bütçe ile yapılan yapımlar listelenmektedir. Enflasyonun etkileri nedeniyle, 2000'li yıllardan önce yapılan sadece 3 film bu listede yer bulabilmiştir. Waterworld (1995) bu filmlerin en eski tarihli olanıdır.

En pahalı filmler
Sıra İsim Yıl Maliyet (yaklaşık)
(milyon)
Ref ve notlar
1 Pirates of the Caribbean: At World's End 2007 $300 [1][2][3][nb 1]
2 Tangled 2010 $260 [4][5][6][7]
3 Spider-Man 3 2007 $258* [8]
4 John Carter 2012 $250* [9]
Harry Potter and the Half-Blood Prince 2009 $250 [10][11]
6 Avatar 2009 $237* [12][nb 2]
7 The Dark Knight Rises 2012 $230 [13][nb 3]
8 The Chronicles of Narnia: Prince Caspian 2008 $225* [14]
Pirates of the Caribbean: Dead Man's Chest 2006 $225 [1][2][nb 1]
10 The Avengers 2012 $220 [16][17][18][19]
11 Men in Black 3 2012 $215* [20][nb 4]
Oz the Great and Powerful 2013 $215* [21]
13 X-Men: The Last Stand 2006 $210
14 Superman Returns 2006 $209*
Battleship 2012 $209* [22]
16 King Kong 2005 $207
17 Titanic 1997 $200*
Transformers: Revenge of the Fallen 2009 $200* [23]
2012 2009 $200* [24]
Spider-Man 2 2004 $200 [25][26]
Quantum of Solace 2008 $200 [27][28]
Terminator Salvation 2009 $200 [29][30]
Toy Story 3 2010 $200 [31][32]
Green Lantern 2011 $200 [33][34][35]
Cars 2 2011 $200 [36][37][38]
The Amazing Spider-Man 2012 $200 [39][40][nb 5]
The Hobbit: An Unexpected Journey 2012 $200 [41]
28 Transformers: Dark of the Moon 2011 $195 [42][43][44][45]
29 Jack the Giant Slayer 2013 $185* [46][nb 6]
Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull 2008 $185 [47][48][49]
The Dark Knight 2008 $185 [2][50][51]
Brave 2012 $185 [52][53][54]
33 The Golden Compass 2007 $180* [55][56]
The Chronicles of Narnia: The Lion, the Witch and the Wardrobe 2005 $180 [57][58][59]
WALL-E 2008 $180 [60][61]
36 Troy 2004 $175* [62]
Evan Almighty 2007 $175 [63][64][65]
Monsters vs. Aliens 2009 $175 [66][67][68]
Up 2009 $175 [69][70]
A Christmas Carol 2009 $175 [71][72]
41 Waterworld 1995 $172
42 Snow White & the Huntsman 2012 $170* [73]
Wild Wild West 1999 $170 [74][75]
Terminator 3: Rise of the Machines 2003 $170 [76][77][78][nb 7]
G.I. Joe: The Rise of Cobra 2009 $170 [79][80]
Iron Man 2 2010 $170 [81][82][83][84]
Tron: Legacy 2010 $170 [85][86][87][88]
48 How to Train Your Dragon 2010 $165 [89][90][91]
Wreck-It Ralph 2012 $165 [92][93]
50 Cowboys & Aliens 2011 $163* [94]
51 Sahara 2005 $160* [95]
Van Helsing 2004 $160 [96][97][98]
Poseidon 2006 $160 [99][100][101]
Shrek the Third 2007 $160 [102]
Inception 2010 $160 [103][104][105][106]
56 Robin Hood 2010 $155* [107][108][nb 8]
Alexander 2004 $155 [110][111]
En pahalı multi-film yapımları
Sıra İsimler Yıl (lar) Maliyet (yaklaşık)
(milyon)
Refler & notlar
1 Pirates of the Caribbean: Dead Man's Chest
Pirates of the Caribbean: At World's End
2006–07 $450 [15][nb 1]
2 The Lord of the Rings trilogy 2001–03 $260*
3 Harry Potter and the Deathly Hallows – Part 1 & Part 2 2010–11 $250 [112][113]
4 The Matrix Reloaded
The Matrix Revolutions
2003 $237
5 The Twilight Saga: Breaking Dawn – Part 1 & Part 2 2011–12 $230* [nb 9]

* Kabul edilen resmi rakam.

En pahalı yapımlar (enflasyon düzeltilmesi yapılmış)Düzenle

 
Cleopatra enflasyona göre düzeltilmiş maliyet açısından halen gelmiş geçmiş en pahalı filmler arasındadır.

Burada listelenen yapımlar yayın yılı baz alınarak Amerika Birleşik Devletleri Tüketici Fiyat Endeksi ile enflasyona göre düzeltilerek eklenmiştir.[117] Kullandıkları enflasyon ölçüsüne ve tahmini orijinal bütçeye bağımlı olduğu için enflasyona göre düzeltilmiş sıralama farklılık gösterebilmektedir.

Sovyet film serisi Savaş ve Barış, 1966 ve 1967 arasında dört bölüm olarak yayınlanmış ve toplamda en pahalı üretim olduğu iddia edilmiştir. Filmin gösterimi döneminde Amerikan basınına dağıtılan rakamlara göre film serisi yaklaşık 100 milyon ABD dolarına mal edilmiş ve bu da enflasyon düzeltmesi ile günümüzde 700.000.000 $ etmektedir. Ancak finansal kayıtlar 9.213.013 $ (bugünün parasıyla yaklaşık 67.000.000 $) maliyet ortaya koymaktadır.[nb 10]

Enflasyona göre düzeltilmiş en pahalı filmler
Sıra İsim Yıl Maliyet (yaklaşık) (milyon) Refler & notlar
Düzeltilmiş Nominal
1 Pirates of the Caribbean: At World's End 2007 $336 $300 [1][3][nb 1]
2 Titanic 1997 $290 $200*
Spider-Man 3 2007 $289 $258* [8]
4 Tangled 2010 $277 $260 [4][5][6][7]
5 Harry Potter and the Half-Blood Prince 2009 $271 $250 [10][11]
6 Waterworld 1995 $262 $172
7 Pirates of the Caribbean: Dead Man's Chest 2006 $259 $225 [1][2][nb 1]
8 Avatar 2009 $257 $237* [12][nb 2]
9 John Carter 2012 $250 $250* [9]
10 King Kong 2005 $246 $207
Spider-Man 2 2004 $246 $200 [25][26]
12 The Chronicles of Narnia: Prince Caspian 2008 $243 $225* [14]
13 X-Men: The Last Stand 2006 $242 $210
14 Superman Returns 2006 $241 $209*
15 Wild Wild West 1999 $237 $170 [74][75]
16 Cleopatra 1963 $236 $31.115
17 The Dark Knight Rises 2012 $230 $230 [13][nb 3]
18 The Avengers 2012 $220 $220 [16][17][18][19]
19 Men in Black 3 2012 $215 $215* [20][nb 4]
Oz the Great and Powerful 2013 $215 $215* [21][nb 11]
21 Transformers: Revenge of the Fallen 2009 $217 $200* [23]
2012 2009 $217 $200* [24]
Terminator Salvation 2009 $217 $200 [29][30]
24 Quantum of Solace 2008 $216 $200 [27][28]
Troy 2004 $215 $175* [62]
26 Terminator 3: Rise of the Machines 2003 $215 $170 [76][77][78][nb 7]
The Chronicles of Narnia: The Lion, the Witch and the Wardrobe 2005 $214 $180 [57][58][59]
28 Toy Story 3 2010 $213 $200 [31][32]
29 Battleship 2012 $209 $209* [22]
30 Green Lantern 2011 $207 $200 [33][34][35]
Cars 2 2011 $207 $200 [36][37][38]
32 The Amazing Spider-Man 2012 $200 $200 [39][40][nb 5]
The Hobbit: An Unexpected Journey 2012 $200 $200 [41][nb 12]
34 The Golden Compass 2007 $202 $180* [55][56]
Transformers: Dark of the Moon 2011 $201 $195 [42][43][44][45]
36 Armageddon 1998 $200 $140 [147][148]
Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull 2008 $200 $185 [47][48][49]
The Dark Knight 2008 $200 $185 [2][50][51]
39 Van Helsing 2004 $197 $160 [96][97][98]
Evan Almighty 2007 $196 $175 [63][64][65]
41 WALL-E 2008 $194 $180 [60][61]
42 Superman 1978 $194–198 $55 [kaynak belirtilmeli]

* Resmi kabul edilmiş rakam.

NotlarDüzenle

  1. ^ a b c d e Pirates of the Caribbean: Dead Man's Chest and Pirates of the Caribbean: At World's End were produced together on a combined budget of $450 million.[15] Budget overruns reportedly pushed the final cost of the joint production up to a total of $500 million. The individual budget estimates conjecture how the overall budget was divided between the two films, but many of the costs are indivisible such as the fees for the actors who appeared in both films and would most likely have been contracted for a single fee, and the cost of the sets common to both films.[8]
  2. ^ a b Estimates for Avatar's cost have varied considerably with some as high as $500 million.[129] The $500 million figure also incorporates the $150 million marketing budget, and the costs of developing the necessary 3-D cameras and motion capture technology which were independently financed by private investors and none of which are included in the production cost.[130][131] Recent estimates put the production costs at about $310 million, although a 15% tax rebate from New Zealand is expected to reduce the final bill by $25–30 million,[132][133] which would ultimately put the cost at around $280 million.[130] Avatar was initially budgeted at $190 million[134][135] but the studio later acknowledged it cost $237 million after its budget came under intense media scrutiny.[12] A further $1 million per minute were spent on the nine minutes of extra footage in Avatar: Special Edition.[136]
  3. ^ a b Expenditure on The Dark Knight Rises is estimated to be about $250–300 million, with the cost of production coming down to around $230 million after tax credits.[13]
  4. ^ a b Some estimates put the production budget for Men in Black 3 at nearly $250 million;[137] however, a $38 million tax rebate from New York is expected to bring the final cost down to about $215 million.[138]
  5. ^ a b The official cost of The Amazing Spider-Man is unknown; however, various estimates put its cost at $200 million,[39] $215 million,[144]$220 million,[145] and $230 million.[146]
  6. ^ New Line Cinema claim that Jack the Giant Slayer cost $185 million, although insiders suggest it cost over $200 million.[46]
  7. ^ a b The production budget for Terminator 3 was initially set at $170 million, making it the most expensive film ever to be greenlit at the time.[140][141] Other estimates put the initial budget at $169 million[142] and the final cost of the film at $187 million.[143]
  8. ^ A spokesman for Universal stated that Robin Hood cost $155 million to produce after tax credits; however, this figure does not take into account the $25 million costs incurred by an earlier aborted production, and estimates put the total cost of the production at $200 million.[107][109] The Wrap obtained a purported copy of the budget showing expenditure totalling $237 million.[108]
  9. ^ Summit Entertainment projected a total cost of $263 million for both parts, with $127.5 million to be spent on the first part, and the second costing $136.2 million.[114] After tax rebates, Part 1 cost $110 million,[115] and Part 2 cost $120 million.[116]
  10. ^ The $100 million figure, based on Soviet statements, appeared frequently in the U.S. press in 1968, when War and Peace was released in the country. The New York Times reported it was "the most expensive film ever made... Russians say cost $100 million."[118] New York Magazine asserted that "what the Russians estimate to be the equivalent of $100 million"[119] was invested in making it. Other, conflicting estimates were issued by the Soviets to news outlets in other countries (see War and Peace: Budget). Yet, the protocols of the Soviet State Committee for Cinematography from 25 August 1964 record a meeting of the agency's directors in which a final budget of 8.5 millionSoviet ruble was approved for the series; it included all expenses to be made, including 2.51 million to cover those of the Soviet Ministry of Defense, which supplied thousands of soldiers as extras and other assistance.[120] According to the producers' financial statements, compiled after the work on the series was completed in August 1967, the total cost of the film came to 8,291,712 Soviet ruble[121]—or $9,213,013 with the 1967 0.9 ruble = $1 exchange rate.[122] It is technically impossible to adjust the ruble for inflation since the Soviet Union did not formally acknowledge it; instead, the USSR would periodically reprice everything from goods to labour to services. Inflation is usually measured in Western free market economies using aprice index such as the Consumer price index, but no such measure existed in the case of the Soviet Union. However, it is possible to measure the increase in average annual earnings in the Soviet Union and there is typically a strong correlation between average earnings and inflation.[123] In 1965 the average annual wage in the Soviet Union was 1,158 Soviet rubles,[124] and in 2011 the average monthly salary in Russia was 23,600 Russian rubles (the Russian ruble replaced the Soviet ruble in Russia after the fall of the Soviet Union), amounting to about 283,200 rubles per year.[125] This puts salary inflation at approximately 24,500% (if you factor in the 1998 redenomination of the ruble, but if you don't the true inflation level is 1000 times higher at 24,500,000%). Applying this rate of inflation to the original cost (8,291,712 rubles) of War And Peace would yield an approximate amount of 2 billion Russian rubles. At an exchange rate of 30 rubles to the US dollar,[125] this would be equivalent to US$67 million, and considerably less than the $700 million figure that is often reported.[126][127][128]
  11. ^ Disney claim that Oz the Great and Powerful cost $215 million,[21] although an insider suggests its cost was approximately $235 million.[139]
  12. ^ A knowledgeable source says the first two installments cost $315 million each, and that's with Jackson deferring his fee. A studio source insists that number is wildly inflated and, with significant production rebates from New Zealand, the cost is closer to $200 million a movie.[41]

KaynakçaDüzenle

  1. ^ a b c d Coyle, Jake (14 Aralık 2009). "From 'Cleopatra' to 'Lord of the Rings,' 'Avatar' joins tradition of the Hollywood colossus". Los Angeles Times. 17 Aralık 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Aralık 2009. 
  2. ^ a b c d e Barnes, Brooks (22 Kasım 2009). "'Twilight' Dawns Bright at the Box Office". The New York Times. Erişim tarihi: 9 Aralık 2009. 
  3. ^ a b Waxman, Sharon (29 Mayıs 2007). "'Pirates' Haul So Far Estimated at $401 Million". The New York Times. Erişim tarihi: 9 Aralık 2009. 
  4. ^ a b Chmielewski, Dawn C.; Eller, Claudia (21 Kasım 2010). "Disney Animation is closing the book on fairy tales". Los Angeles Times. s. 2. Erişim tarihi: 29 Kasım 2010. 
  5. ^ a b Corliss, Richard (28 Kasım 2010). "Box Office: Harry Potter Gets Tangled Up". Time. Erişim tarihi: 29 Kasım 2010. 
  6. ^ a b Frankel, Daniel (23 Kasım 2010). "Box Office: Disney's Princess to Get Tangled Up by 'Harry'". The Wrap. s. 1. Erişim tarihi: 29 Kasım 2010. 
  7. ^ a b Fritz, Ben (24 Kasım 2010). "'Harry Potter' to work box-office magic again over holiday weekend". Los Angeles Times. Erişim tarihi: 29 Kasım 2010. 
  8. ^ a b c Garrett, Diane (20 Nisan 2007). "Big-budget bang-ups". Variety. Erişim tarihi: 16 Kasım 2009. 
  9. ^ a b Graser, Marc (5 Mart 2012). "Disney to finally unleash 'John Carter'". Variety. Erişim tarihi: 20 Mart 2012. 
  10. ^ a b Eller, Claudia (22 Haziran 2009). "DVD slump might weaken 'Half-Blood Prince' sales". Los Angeles Times. Erişim tarihi: 9 Aralık 2009. 
  11. ^ a b Thompson, Anne (13 Temmuz 2009). "Oscar Watch: Summer Crop Could Go All the Way". Variety. 17 Temmuz 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Aralık 2009. 
  12. ^ a b c Dickey, Josh (3 Aralık 2009). "'Avatar's' True Cost – and Consequences". The Wrap. Erişim tarihi: 16 Aralık 2009. 
  13. ^ a b c Fritz, Ben; Kaufman, Amy (17 Temmuz 2012). "'The Dark Knight Rises' tracking is huge". Los Angeles Times. Erişim tarihi: 21 Temmuz 2012. 
  14. ^ a b Goldstein, Patrick; Rainey, James (19 Ocak 2009). "The secret history of why Disney dumped 'Narnia'". Los Angeles Times. Erişim tarihi: 15 Ağustos 2009. 
  15. ^ a b Friedman, Josh (10 July 2006). "$132 Million for 'Pirates' – That's a Lot of Jack". Los Angeles Times. Erişim tarihi: 4 January 2010. 
  16. ^ a b Barnes, Brooks (6 Mayıs 2012). "'Avengers' Vanquish Box-Office Rivals". The New York Times. Erişim tarihi: 8 Mayıs 2012. 
  17. ^ a b Stewart, Andrew (3 Mayıs 2012). "'Avengers' takes aim at all-time record". Variety. Erişim tarihi: 8 Mayıs 2012. 
  18. ^ a b Kaufman, Amy (6 Mayıs 2012). "Box Office: 'Avengers' has top U.S. debut ever with $200.3 million". Los Angeles Times. Erişim tarihi: 8 Mayıs 2012. 
  19. ^ a b Orden, Erica (7 Mayıs 2012). "Disney Basks in 'Avengers' Success". The Wall Street Journal. 8 Mayıs 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Mayıs 2012. 
  20. ^ a b Grover, Ronald; Richwine, Lisa (28 Mayıs 2012). ""Men in Black" sequel powers past "Avengers"". Reuters. Erişim tarihi: 13 Haziran 2012. 
  21. ^ a b c Smith, Grady (10 Mart 2013). "Box office report: 'Oz' makes munchkins of competition with huge $80.3 million bow". Entertainment Weekly. Erişim tarihi: 16 Mayıs 2013. 
  22. ^ a b Oldham, Stuart (18 Mayıs 2012). "Early B.O.: 'Battleship' runs aground in U.S". Variety. Erişim tarihi: 22 Mayıs 2012. 
  23. ^ a b McClintock, Pamela (28 Haziran 2009). "'Transformers' tops with $390.4 mil". Variety. Erişim tarihi: 12 Aralık 2009. 
  24. ^ a b Blair, Iain (6 Kasım 2009). "'2012's Roland Emmerich: Grilled". The Wrap. Erişim tarihi: 11 Aralık 2009. 
  25. ^ a b Laporte, Nicole (2 Mart 2004). "Spidey spins web for a third time". Variety. Erişim tarihi: 10 Aralık 2009. 
  26. ^ a b Thomas, Archie (11 Haziran 2004). "Anatomy of a blockbuster". The Guardian. Erişim tarihi: 28 Aralık 2009. 
  27. ^ a b McClintock, Pamela (16 Kasım 2008). "'Quantum' posts Bond's best opening". Variety. Erişim tarihi: 10 Aralık 2009. 
  28. ^ a b Landesman, Cosmo (26 Ekim 2008). "Quantum of Solace – The Sunday Times review". Times Online. 10 Aralık 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Aralık 2009. 
  29. ^ a b Itzkoff, Dave (3 Kasım 2009). "For Sale: One Humanity-Wasting Robot, Answers to the Name 'Terminator'". The New York Times. Erişim tarihi: 11 Aralık 2009. 
  30. ^ a b Eller, Claudia; Fritz, Ben (26 Mayıs 2009). "On the way to 'Terminator Salvation,' legal sparks fly". Los Angeles Times. Erişim tarihi: 11 Aralık 2009. 
  31. ^ a b Corliss, Richard (24 Haziran 2010). "TIME's Review of Toy Story 3: 'An Instant Classic'". Time. Erişim tarihi: 6 Eylül 2010. 
  32. ^ a b Lovell, Glenn (13 June 2010). "In the beginning Pixar had Woody and Buzz and the gang—who are now back for a third go-round". The Boston Globe. Erişim tarihi: September 2010.  Tarih değerini gözden geçirin: |accessdate= (yardım)
  33. ^ a b Kung, Michelle (19 Haziran 2011). "'Green Lantern' Tops Father's Day Weekend Box Office". The Wall Street Journal. Erişim tarihi: 31 Ağustos 2011. 
  34. ^ a b Barnes, Brooks (19 Haziran 2011). "'Green Lantern' Fizzles at the Box Office". The New York Times. Erişim tarihi: 31 Ağustos 2011. 
  35. ^ a b Stewart, Andrew (16 Haziran 2011). "'Green Lantern' looks to shine at box office". Variety. Erişim tarihi: 31 Ağustos 2011. 
  36. ^ a b Smith, Ethan (20 Haziran 2011). "Disney's 'Cars 2' a Hit Already—in Stores". The Wall Street Journal. 8 Mart 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Ağustos 2011. 
  37. ^ a b Fritz, Ben (27 Haziran 2011). "'Cars 2' races past the competition". Los Angeles Times. Erişim tarihi: 31 Ağustos 2011. 
  38. ^ a b Graser, Marc (24 Haziran 2011). "Cars 2: Int'l deals on wheels". Variety. Erişim tarihi: 31 Ağustos 2011. 
  39. ^ a b c Dodes, Rachel (29 Haziran 2012). "Spinning a Tangled Web—Again". The Wall Street Journal. Erişim tarihi: 12 Temmuz 2012. 
  40. ^ a b Coyle, Jake (27 Haziran 2012). "Rebooting 'Spider-Man,' in a flash". Bloomberg Businessweek. Erişim tarihi: 12 Temmuz 2012. 
  41. ^ a b c Masters, Kim (17 Ekim 2012). "'The Hobbit:' Inside Peter Jackson and Warner Bros.' $1 Billion Gamble". The Hollywood Reporter. 17 Kasım 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Ocak 2013. 
  42. ^ a b Barnes, Brooks (21 Haziran 2011). "As 3-D Falls From Favor, Director of 'Transformers' Tries to Promote It". The New York Times. Erişim tarihi: 13 Temmuz 2011. 
  43. ^ a b Fernandez, Jay A. (25 Mayıs 2011). "Michael Bay Reveals James Cameron's Secret Role in the Making of 'Transformers'". The Hollywood Reporter. Erişim tarihi: 13 Temmuz 2011. 
  44. ^ a b Stewart, Andrew (29 Haziran 2011). "'Transformers' poised for B.O. fireworks". Variety. Erişim tarihi: 13 Temmuz 2011. 
  45. ^ a b Young, John (29 Haziran 2011). "Box office update: 'Transformers: Dark of the Moon' nets $13.5 mil from Tuesday late-night shows". Entertainment Weekly. Erişim tarihi: 13 Temmuz 2011. 
  46. ^ a b Smith, Grady (28 Şubat 2013). "Box office preview: 'Jack the Giant Slayer' hopes to climb higher than '21 And Over'". Entertainment Weekly. Erişim tarihi: 22 Nisan 2013. 
  47. ^ a b Barnes, Brooks (27 Mayıs 2008). "Indy Jones Finds Gold at Global Box Office". The New York Times. Erişim tarihi: 12 Aralık 2009. 
  48. ^ a b Turan, Kenneth (19 Mayıs 2008). "Review: 'Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull'". Los Angeles Times. Erişim tarihi: 12 Aralık 2009. 
  49. ^ a b Nakashima, Ryan (26 Mayıs 2008). "'Indiana Jones' earns $311 million worldwide". USA Today. Erişim tarihi: 12 Aralık 2009. 
  50. ^ a b Germain, David (21 Temmuz 2008). "'Dark Knight' sets weekend record with $155.34M". USA Today. Erişim tarihi: 13 Aralık 2009. 
  51. ^ a b Hero Complex (30 Aralık 2008). "'Watchmen,' D.J. Caruso and 'Twilight' in Everyday Hero headlines". Los Angeles Times. Erişim tarihi: 13 Aralık 2009. 
  52. ^ Stewart, Andrew (21 Haziran 2012). "'Brave' aims for #1 spot at B.O." Variety. Erişim tarihi: 21 Temmuz 2012. 
  53. ^ Richwine, Lisa (24 Haziran 2012). Choy, Marguerita (Ed.). "Disney's "Brave" rides to box office win". Reuters. Erişim tarihi: 21 Temmuz 2012. 
  54. ^ Smith, Grady (21 Haziran 2012). "Box office preview: 'Brave' targets No. 1 debut". Entertainment Weekly. Erişim tarihi: 21 Temmuz 2012. 
  55. ^ a b Friedman, Josh (10 Aralık 2007). "'Compass' points its way to the No. 1 spot". Los Angeles Times. Erişim tarihi: 21 Aralık 2009. 
  56. ^ a b McClintock, Pamela (9 Aralık 2007). "'Compass' charts not-so-golden bow". Variety. Erişim tarihi: 21 Aralık 2009. 
  57. ^ a b Thompson, Anne (8 Şubat 2008). "'Narnia's' Johnson rides hot streak". Variety. Erişim tarihi: 17 Aralık 2009. 
  58. ^ a b Horn, John; Dutka, Elaine (12 Aralık 2005). "For 'Narnia,' lots of believers". Los Angeles Times. Erişim tarihi: 17 Aralık 2009. 
  59. ^ a b Corliss, Richard (15 Mayıs 2008). "Why Narnia Hits While Golden Compass Flops". Time. Erişim tarihi: 17 Aralık 2009. 
  60. ^ a b Onstad, Katrina (22 Haziran 2008). "'Pixar Gambles on a Robot in Love". The New York Times. Erişim tarihi: 22 Aralık 2009. 
  61. ^ a b Verrier, Richard (30 Haziran 2008). "Animated 'Wall-E' keeps streak alive". Los Angeles Times. Erişim tarihi: 22 Aralık 2009. 
  62. ^ a b Tyrangiel, Josh (2 Mayıs 2004). "Troy Story". Time. Erişim tarihi: 24 Aralık 2009. 
  63. ^ a b Ivry, Sara (28 2008). "Makers of Comedy Film Aim for Religious Audience". The New York Times. Erişim tarihi: 25 Aralık 2009.  Tarih değerini gözden geçirin: |date= (yardım)
  64. ^ a b Clintock, Pamela; Fleming, Michael (25 Haziran 2007). "'Evan' struggles to find right audience". Variety. Erişim tarihi: 25 Aralık 2009. 
  65. ^ a b Wloszczyna, Susan (22 Haziran 2007). "'Evan Almighty': Two by two = $175 million". USA Today. Erişim tarihi: 25 Aralık 2009. 
  66. ^ Barnes, Brooks (10 Ocak 2010). "Taking Aim at the Big Names in Animated Film". The New York Times. Erişim tarihi: 18 Mayıs 2010. 
  67. ^ Verrier, Richard (30 Mart 2009). "'Monsters vs. Aliens' is a hit in three dimensions". Los Angeles Times. Erişim tarihi: 18 Mayıs 2010. 
  68. ^ LaPorte, Nicole (24 Mart 2009). "'Monsters' Has More to Fear Than Aliens". The Wrap. Erişim tarihi: 18 Mayıs 2010. 
  69. ^ Barnes, Brooks (5 Nisan 2009). "Pixar's Art Leaves Profit Watchers Edgy". The New York Times. Erişim tarihi: 27 Aralık 2009. 
  70. ^ Wloszczyna, Susan (25 Mayıs 2009). "Pixar moves on 'Up' with its 10th movie". USA Today. Erişim tarihi: 27 Aralık 2009. 
  71. ^ Barnes, Brooks (25 Ekim 2009). "Disney Hopes 'Christmas Carol' Lives Up to Its Blockbuster Marketing". The New York Times. Erişim tarihi: 28 Aralık 2009. 
  72. ^ "Disney studio executive Mark Zoradi resigns". USA Today. Associated Press. 9 Kasım 2009. Erişim tarihi: 28 Aralık 2009. 
  73. ^ Dodes, Rachel (24 Mayıs 2012). "Snow White and The 'Sizzle Reel'". The Wall Street Journal. Erişim tarihi: 2 Haziran 2012. 
  74. ^ a b Strauss, Gary (15 Temmuz 2004). "Sci-fi searches for a new angle". USA Today. Erişim tarihi: 29 Aralık 2009. 
  75. ^ a b Time staff (28 Ağustos 2009). "Top 10 Disappointing Blockbusters: Wild Wild West". Time. Erişim tarihi: 29 Aralık 2009. 
  76. ^ a b Elmer, Greg; Gasher, Mike, (Edl.) (2005). Contracting Out Hollywood: Runaway Productions and Foreign Location Shooting (Critical Media Studies: Institutions, Politics, and Culture). Lanham, Maryland: Rowman & Littlefield. ss. 3–4. ISBN 978-0-7425-3695-1. 
  77. ^ a b Dutka, Elaine (12 Aralık 2001). "Arts And Entertainment Reports From The Times, News Services And The Nation's Press". Los Angeles Times. Erişim tarihi: 11 Kasım 2010. 
  78. ^ a b Ackman, Dan (11 Ağustos 2003). "Media Seek Relief From Austrian Machine". Forbes. Erişim tarihi: 8 Aralık 2009. 
  79. ^ Bowles, Scott (9 Ağustos 2009). "Young guys make 'G.I. Joe' tops at the box office". USA Today. Erişim tarihi: 30 Aralık 2009. 
  80. ^ Schwinke, Theodore (10 Mart 2008). "Prague to host Paramount's $170m GI Joe". Screen Daily. Screen International. 31 December 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Aralık 2009. 
  81. ^ Fritz, Ben (7 Mayıs 2010). "'Iron Man 2' has 'The Dark Knight' in its sights". Los Angeles Times. Erişim tarihi: 6 Eylül 2010. 
  82. ^ Barnes, Brooks (9 Mayıs 2010). "Robust Opening of 'Iron Man 2' and Summer Films". The New York Times. Erişim tarihi: 6 Eylül 2010. 
  83. ^ Bailey, Spencer (10 Mayıs 2010). "How Much Did Iron Man's Birthday Party Destruction Cost?". Vanity Fair. Erişim tarihi: 6 Eylül 2010. 
  84. ^ DiOrio, Carl (8 Mayıs 2010). "'Iron Man 2' dominates Friday b.o.." The Hollywood Reporter. Erişim tarihi: 17 Kasım 2010. 
  85. ^ Boucher, Geoff; Chmielewski, Dawn C. (15 Aralık 2010). "'Tron: Legacy' is a multiplatform bet for Disney". Los Angeles Times. Erişim tarihi: 20 Aralık 2010. 
  86. ^ Barnes, Brooks (3 Aralık 2010). "Cyberspace Gamble". The New York Times. Erişim tarihi: 20 Aralık 2010. 
  87. ^ McLintock, Pamela (18 Aralık 2010). "'Tron: Legacy' Tops Friday Box Office With $18 Mil". The Hollywood Reporter. Erişim tarihi: 20 Aralık 2010. 
  88. ^ Fritz, Ben (19 Aralık 2010). "Box office: 'How Do You Know' flops; 'Tron' doesn't; and like the bear himself, 'Yogi' is soft". Los Angeles Times. Erişim tarihi: 20 Aralık 2010. 
  89. ^ Horn, John (14 March 2010). "'How to Train Your Dragon' and a baptism of fire". Los Angeles Times. Erişim tarihi: 10 September 2010. 
  90. ^ Stewart, Andrew (28 Mart 2010). "'Dragon' flies to top of box office". Variety. Erişim tarihi: 10 Eylül 2010. 
  91. ^ Frankel, Daniel (25 Mart 2010). "Friday Box Office: Drag Opening for 'Dragon'". The Wrap. Erişim tarihi: 10 Eylül 2010. 
  92. ^ Corliss, Richard (4 Kasım 2012). "'Wreck-It Ralph' Is Rex and 'Flight' Has Great Liftoff on a Busy Post-Storm Weekend". Time. Erişim tarihi: 7 Aralık 2012. 
  93. ^ Stewart, Andrew (4 Kasım 2012). "Box Office: 'Wreck-It Ralph' smashes record". Variety. Erişim tarihi: 9 Aralık 2012. 
  94. ^ Frankel, Daniel (31 Temmuz 2011). "Box Office: Spielberg's Struggling 'Cowboys' Stumble on Surging 'Smurfs'". The Wrap. Erişim tarihi: 29 Ağustos 2011. 
  95. ^ Bunting, Glenn F (15 Nisan 2007). "$78 million of red ink?". Los Angeles Times. ss. 1,2 &14. Erişim tarihi: 30 Mayıs 2010. 
  96. ^ a b Kehr, Dave (19 Ekim 2004). "'Van Helsing,' The Universal Monster Legacy Collection and 'Eyes Without a Face'". The New York Times. Erişim tarihi: 2 Ocak 2010. 
  97. ^ a b Day, Patrick (10 Mayıs 2004). "Thriller has brute strength". Los Angeles Times. Erişim tarihi: 2 Ocak 2010. 
  98. ^ a b "'Van Helsing' Tops Box Office at $54.2M". USA Today. Associated Press. 9 Mayıs 2004. Erişim tarihi: 2 Ocak 2010. 
  99. ^ Vinciguerra, Thomas (7 Mayıs 2006). "Underwater, and Over the Top in 1972". The New York Times. Erişim tarihi: 4 Ocak 2010. 
  100. ^ Horn, John (16 Mayıs 2006). "Investors hope to cruise but sometimes sink". Los Angeles Times. Erişim tarihi: 4 Ocak 2010. 
  101. ^ Bowles, Scott (14 Mayıs 2006). "'Poseidon' adventurer". USA Today. Erişim tarihi: 4 Ocak 2010. 
  102. ^ Bloomberg News (17 Temmuz 2007). "Fifth 'Shrek' may be the last". Los Angeles Times. Erişim tarihi: 5 Ocak 2010. 
  103. ^ Fritz, Ben (14 Temmuz 2010). "Movie projector: 'Inception' headed for No. 1, 'Sorcerer's Apprentice' to open in third". Los Angeles Times. Erişim tarihi: 11 Eylül 2010. 
  104. ^ Stewart, Andrew (16 Temmuz 2010). "WB wakes 'Inception'". Variety. Erişim tarihi: 11 Eylül 2010. 
  105. ^ DiOrio, Carl (16 Temmuz 2010). "'Inception' midnight screenings bag $3 mil". The Hollywood Reporter. Erişim tarihi: 17 Kasım 2010. 
  106. ^ Rozen, Leah (15 Temmuz 2010). "Review: 'Inception' Has Razzle-Dazzle, But It Needs the Joker". The Wrap. Erişim tarihi: 11 Eylül 2010. 
  107. ^ a b Fritz, Ben (16 Mayıs 2010). "First Look: 'Robin Hood' wobbly in U.S. but hits target overseas". Los Angeles Times. Erişim tarihi: 12 Eylül 2010. 
  108. ^ a b Waxman, Sharon (10 Mayıs 2010). "Revealed: The True Cost of 'Robin Hood': $237 Million". The Wrap. Erişim tarihi: 12 Eylül 2010. 
  109. ^ Barnes, Brooks; Cieply, Michael (28 Ağustos 2010). "Hey, Big Spender: Hollywood Isn't in the Mood". The New York Times. s. 2. Erişim tarihi: 12 Eylül 2010. 
  110. ^ Waxman, Sharon (20 Kasım 2004). "Breaking Ground With a Gay Movie Hero". The New York Times. Erişim tarihi: 5 Ocak 2010. 
  111. ^ Bowles, Scott (28 Kasım 2004). "Alas, fortune did not favor 'Alexander'". USA Today. Erişim tarihi: 5 Ocak 2010. 
  112. ^ Frankel, Daniel (17 Kasım 2010). "Get Ready for the Biggest 'Potter' Opening Yet". The Wrap. Erişim tarihi: 27 Ağustos 2011. 
  113. ^ Lang, Brent (14 Temmuz 2011). "'Harry Potter' Looks to Shatter Box Office Record With $150M+ Debut". The Wrap. Erişim tarihi: 30 Kasım 2012. 
  114. ^ Lang, Brent (9 Mart 2011). "The Secret Summit Prospectus: $1.2B Projected for 'Breaking Dawn'". The Wrap. Erişim tarihi: 27 Ocak 2013. 
  115. ^ Lang, Brent (17 Kasım 2011). "'Twilight' Money: How Summit Plans to Make $1.2B Off 'Breaking Dawn'". The Wrap. Erişim tarihi: 27 Ocak 2013. 
  116. ^ Lang, Brent (18 Kasım 2012). "'Twilight: Breaking Dawn 2' Rules Box-Office World With $341M". The Wrap. Erişim tarihi: 27 Ocak 2013. 
  117. ^ "tüketici fiyat endeksi (tahmini 1800-2012)". Federal Reserve Bank of Minneapolis. (İngilizce). 20 Aralık 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Haziran 2013. 
  118. ^ Weiler, Abraham H. (19 Ocak 1968). "7-Hour 'War and Peace' Booked Here". The New York Times. Erişim tarihi: 8 Eylül 2012. (abonelik gereklidir)
  119. ^ Crist, Judith (29 Nisan 1968). "Waiting for Tolstoy". New York Magazine. Erişim tarihi: 8 Eylül 2012. 
  120. ^ Deryabin, Alexander (2010). Letopisʹ rossiiskogo kino, 1946-1965. Kanon Plus. ISBN 9785883731524.  p. 637.
  121. ^ Razzakov, Fedor (2005). Naše Ljubimoe Kino... o Vojne. Algoritm. ISBN 9785699128822.  p. 36.
  122. ^ "Ruble to US Dollar Exchange Rate History". Central Bank of Russia. 17 Aralık 2014 tarihinde kaynağından (xls) arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Eylül 2012. 
  123. ^ "Our Calculators". MeasuringWorth. 23 Mayıs 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Aralık 2010. 
  124. ^ Klachko, Wolodymyr (1988). "An Analysis of Consumer's Disposable Money Income and Saving Deposit in the Soviet Union" (PDF). Journal of Economic Development. 13 (2), s. 41–56. Erişim tarihi: 6 Aralık 2010. 
  125. ^ a b Alexandrova, Lyudmila (8 Kasım 2011). "Average wage in Russia barely enough to survive". Information Telegraph Agency of Russia. Erişim tarihi: 9 Eylül 2012. 
  126. ^ King, Susan (6 Haziran 2008). "The 7-hour 'War'". Los Angeles Times. Erişim tarihi: 22 Ocak 2010. 
  127. ^ Wilner, Norman (17 Ekim 2008). "Seven hours to kill? Go to war". Now. Erişim tarihi: 6 Ocak 2010. 
  128. ^ Kehr, Dave (19 Ekim 2007). "Movies – War and Peace". The New York Times. Erişim tarihi: 6 Ocak 2010. 
  129. ^ Cieply, Michael (8 Kasım 2009). "A Movie's Budget Pops From the Screen". The New York Times. Erişim tarihi: 13 Mart 2010. 
  130. ^ a b Keegan, Rebecca (22 Aralık 2009). "How Much Did Avatar Really Cost?". Vanity Fair. Erişim tarihi: 4 Ocak 2010. 
  131. ^ Goldstein, Patrick; Rainey, James (9 Kasım 2009). "Jim Cameron's 'Avatar' price tag: How about a cool $500 million?". Los Angeles Times. Erişim tarihi: 13 Mart 2010. 
  132. ^ Horn, John; Eller, Claudia (15 Kasım 2009). "Hollywood hopes for a game changer in 'Avatar'". Los Angeles Times. s. 2. Erişim tarihi: 4 Şubat 2010. 
  133. ^ Barnes, Brooks (20 Aralık 2009). "'Avatar' Is No. 1 but Without a Record". The New York Times. Erişim tarihi: 4 Şubat 2010. 
  134. ^ Thompson, Anne (27 Nisan 2009). "Avatar: Cameron's New Frontier". Variety. 27 Temmuz 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Haziran 2010. 
  135. ^ Bruno, Mike (23 Eylül 2007). "Ribisi tapped for Avatar". Entertainment Weekly. Erişim tarihi: 21 Ekim 2010. 
  136. ^ Wigney, James (15 Ağustos 2010). "Avatar director slams bandwagon jumpers". Sunday Herald Sun. Erişim tarihi: 29 Kasım 2010. 
  137. ^ Fritz, Ben; Zeitchick, Steven (14 Mayıs 2012). "'Men in Black 3' was no easy sequel to make". Los Angeles Times. Erişim tarihi: 23 Mayıs 2012. 
  138. ^ Lee, Chris (21 Mayıs 2012). "Sony's 'Men in Black 3' Nightmare". The Daily Beast. Erişim tarihi: 23 Mayıs 2012. 
  139. ^ Kaufman, Amy (10 Mart 2013). "No. 1 'Oz' conjures up magical $80.3 million in box office debut". Los Angeles Times. Erişim tarihi: 16 Mayıs 2013. 
  140. ^ Brodesser, Claude (2 Aralık 2001). "Inside Move: He's back, but who's got him?". Variety. Erişim tarihi: 11 Kasım 2010. 
  141. ^ Hayes, Dade (7 Ağustos 2003). "The candid candidate". Variety. Erişim tarihi: 8 Aralık 2009. 
  142. ^ "Budget for T-3 with Arnold Schwarzenegger". Edward Jay Epstein. 9 Haziran 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Kasım 2010. 
  143. ^ Epstein, Edward Jay (9 Mayıs 2005). "Concessions Are for Girlie Men". Slate. Erişim tarihi: 11 Kasım 2010. 
  144. ^ Grover, Ronald; Richwine, Lisa (29 Mayıs 2012). "Sony's big summer bet starts strong with "MIB 3" debut". Reuters. Erişim tarihi: 27 Temmuz 2012. 
  145. ^ Graser, Marc (27 Haziran 2012). "Spider-Man campaign aims to snare femmes". Variety. Erişim tarihi: 27 Temmuz 2012. 
  146. ^ Horn, John (20 Haziran 2012). "Sony's new 'Spider-Man' poised for amazing opening". Los Angeles Times. Erişim tarihi: 6 Temmuz 2012. 
  147. ^ Natale, Richard (30 Haziran 1998). "Are They Worth It?". Los Angeles Times. Erişim tarihi: 26 Mayıs 2010. 
  148. ^ Fleming, Michael (25 Ocak 2000). "Pearl Harbor Pearls". Variety. Erişim tarihi: 26 Mayıs 2010. 

Dış bağlantılarDüzenle