Ana menüyü aç

Emre Kaya (d. 15 Aralık 1985, İzmir) Türk pop müziği sanatçısı.[2]

Emre Kaya
Doğum adı Emre Gülkaya[1]
Doğum 15 Aralık 1985 (1985-12-15) (33 yaşında)
İzmir, Türkiye
Tarzlar Türk Pop Müziği, Türk Sanat Müziği
Meslekler Şarkıcı · Söz Yazarı · Besteci
Etkin yıllar 2001-günümüz
Müzik şirketi Poll Production  · DMC
İlişkili hareketler Zeynep Dizdar, Murat Dalkılıç, Bengü, Yıldız Tilbe, Niran Ünsal
Resmî site emrekaya.com

Hayatı ve KariyeriDüzenle

1985 İzmir doğumlu Türk söz yazarı, besteci, müzisyen ve yorumcu Emre Kaya, 3 yaşında cura çalmaya başlayarak müzikle tanıştı.

Müzik ile doğduğunu düşünen ve müziği mesleği haline getiren Emre Kaya, girdiği tüm müzik yarışmalarında kazandığı başarıların ardından söz ve beste çalışmalarına başladı. Yaklaşık 14 yıldır Türk müzik sektörüne hizmet veren Emre Kaya, dilden dile dolaşan ve milyonların dinlediği şarkılarının yanı sıra başarılı bir müzisyen olarak bağlama, keman, gitar ve klarnet enstrümanlarını çalıyor.

Emre Kaya, yazdığı şarkılarını Murat Dalkılıç, Bengü, Zeynep Dizdar, Yıldız Tilbe, Niran Ünsal gibi popüler yorumcuların seslendirmesinin ve bu şarkıların listelerde zirveyi görmesi üzerine ismini Türkiye’nin yeni nesilde en çok tercih edilen bestecilerinin arasına soktu. Genç müzisyen, birçok projede müzik direktörü olarak da başarılı projelere imza attı.

Ardından 2009 yılında “Yılın En İyi Bestecisi” ödülüne layık görüldükten sonra kariyerine yorumculuğu da ekleyerek ilk projesini hazırladı. “Böyle Gitmez” isimli ilk albümünü yayımlayan genç müzisyen kendi sesinden de şarkılarının gördüğü ilgi üzerine başarısını yorumculuğu ile perçinledi.

Arka arkaya çıkardığı “Toz” isimli teklisi ve “Teşekkür Ederim” albümüyle şarkıları listelerde zirveyi gören, dijital mecralarda rekorlar kıran, radyoların en çok çaldığı şarkıcı olan Emre Kaya, bu başarısıyla Türkiye’nin en prestijli ödüllerinden Altın Kelebek’ de “En İyi Çıkış Yapan Sanatçı” ödülünün de sahibi oldu.

Emre Kaya, 2014 yılın son aylarında çıkardığı son albümü “Apayrı” ile birlikte sektörün önderlerinden Doğan Music Company (DMC) ile yapım şirketi olarak çalışmaya başladı. DMC’den yayımlanan ilk, kariyerinin ise III. albümü “Apayrı” da yer alan tüm şarkılara imza atan Emre Kaya, apayrı ile radyolarda en çok çalan erkek sanatçı ödülünü alırken bu albümle birlikte yılın en iyi popçu ödüllerinin de sahibi oldu.

Emre Kaya 2015'te yine sözü ve müziği kendisine ait olan “Yapboz” isimli yeni teklisi ile listeleri zorluyor. Yeni şarkısı milyonlar tarafından dinlenen Emre Kaya bu şarkı ile yılın en iyi bestecisi ve yılın en iyi erkek pop sanatçı ödüllerini aldı.

DiskografiDüzenle

AlbümleriDüzenle

  • 2001 – Aşifte[3]
  • 2007 – Beni Al
  • 2014 – Apayrı

EP'leriDüzenle

  • 2013 – Teşekkür Ederim

Single'larıDüzenle

  • 2008 – Böyle Gitmez
  • 2012 – Toz
  • 2015 – Yapboz
  • 2016 – Esaret
  • 2016 – Dın Dın
  • 2017 – Aşk Diye Soludum
  • 2017 – Rüzgar
  • 2019 – Nasıl Diye Sorma
  • 2019 – Nefes

ÖdülleriDüzenle

Yıl Ödül veren organizasyon Kategori
2009 RTÜK Ödülleri Yılın En İyi Bestesi (Sana Güvenmiyorum)
2013 40.Altın Kelebek Ödülleri En İyi Çıkış Yapan Solist
2014 İstanbul Fm 20.Altın Ödülleri En Çok Çalan/İstek Alan Şarkı (Apayrı)
2015 OKUSEV Ödülleri Yılın En İyi Pop Erkek Sanatçısı
Radyolarda En Çok Çalan Erkek Sanatçı
KKTC Cypaparazzi Ödülleri Yılın En İyi Pop Erkek Sanatçısı
Yılın Bestecisi
2016 İstanbul Gelişim Üniversitesi Medya Ödülleri En İyi Besteci
En İyi Şarkı (Yapboz)
29.Uluslararası Tüketici Güvenliği Zirvesi Ödülleri Yılın En İyi Pop Erkek Sanatçısı
Cumhuriyet Okulları Ödülleri Yılın En İyi Erkek Pop Şarkıcısı
Evol's Angels Dergisi Ödülleri En İyi Erkek Pop Şarkıcısı

KaynakçaDüzenle

  1. ^ "MÜYORBİR Asil Üye Listesi" (PDF). muyorbir.org. 19 Nisan 2017 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Nisan 2017. 
  2. ^ "Emre Kaya Biyografi". Emre Kaya Resmî Sitesi. 21 Mart 2016. 12 Şubat 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Mart 2016. 
  3. ^ "Aşifte by Emre Kaya". iTunes Store. 20 Temmuz 2001. 24 Şubat 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Şubat 2016.