Emre Karayel

Türk oyuncu ve sunucu

Emre Karayel (d. 18 Ekim 1972, Osmaniye), Türk oyuncu ve sunucu.

Emre Karayel
Emre Karayel.jpg
Doğum 18 Ekim 1972 (1972-10-18) (50 yaşında)
Kadirli, Osmaniye, Türkiye
Eğitim
Meslek Oyuncu, sunucu
Etkin yıllar 2000-günümüz
Evlilik
Gizem Demirci (e. 2020)
Çocuk(lar) Can Öcal Karayel (d.2022)

Hayatı ve kariyeriDüzenle

Emre Karayel, 18 Ekim 1972 tarihinde Osmaniye'nin ilçesi Kadirli'de doğdu. Liseyi Ankara Atatürk Anadolu Lisesinde tamamladıktan sonra Gazi Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler Fakültesi İktisat Bölümüne girdi.[kaynak belirtilmeli] Bölümü tamamlamadan Bilkent Üniversitesi Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesi Tiyatro Bölümüne geçti.[kaynak belirtilmeli] Üniversiteyi 1999 yılında bitirmesinin ardından TRT’de çalışmaya başlayan Karayel, sunuculuk yaptı ve çocuk programları hazırladı.

2000 yılında, TRT'de yayımlanan Ablam Böyle İstedi dizisiyle profesyonel oyunculuk hayatına adım atan Karayel, 2002 yılında Kuzenlerim ve 2003 yılında kendisini şöhrete taşıyan yapım olan Bir İstanbul Masalı'nda "Zekeriya" karakterini canlandırdı. Gümüş, Kurtlar Vadisi Pusu, Canım Ailem gibi birçok dizide rol aldı.

TV dizilerinin yanı sıra sinemaya da adım atan Karayel, ilk beyaz perde deneyimini, yönetmenliğini Onur Ünlü’nün üstlendiği, 2006 yılı çıkışlı Polis ile yaptı. Polis'i 2007 yılında Zincirbozan, 2008 yılında Usta ve 2009 yılında Başka Dilde Aşk takip etti. Aynı yıl, Tolga Öztorun yönetmenliğinde, sokak hayvanlarına uygulanan şiddeti vurgulamak amacıyla çekilen Ezber adlı kısa filmde oynadı.[1]

Sinema ve TV dizilerinde yer alan Karayel tiyatroda; Testosteron, Othello, Ghetto, Azizname gibi pek çok oyunda yer aldı. Oyun Atölyesi'nin sahnelediği "Testosteron" adlı oyunundaki performansıyla 13. Afife Tiyatro Ödülleri’nde Yardımcı Rolde Yılın En Başarılı Müzikal ya da Komedi Erkek Oyuncusu ödülüne layık görüldü.

FOX’ta 8 Nisan 2015'te final yapan ve başrollerini Demet Evgar ile paylaştığı 1 Erkek 1 Kadın 2 Çocuk adlı dizide oynadı.

2017 yılında FOX'ta yayımlanan Sıradaki Gelsin ve 14 Haziran 2018 ile 3 Mayıs 2020 tarihleri arasında Kanal D yayımlanan Çarkıfelek adlı yarışma programlarını sundu.

Karayel ayrıca, 2020 yılından beri Türkiye Jokey Kulübünün asli üyesidir[2] ve yarış atları vardır. Bunlardan biri olan Yiğit Kardeş, 16 Ekim 2022 tarihinde Veliefendi Hipodromu’nda 10. Osmanlı padişahı Kanuni Sultan Süleyman adına koşuda birinci oldu. "Yiğit Kardeş" isimli Safkan Arap atı, kendisine 1 milyon 707 bin lira kazandırdı.[3]

Rol aldığı tiyatro oyunlarıDüzenle

Yıl Oyun Rol Yazar Yönetmen Sahneleyen Tiyatro
2000 Ghetto[4] Joshua Sobol Erhan Gökgücü Ankara Devlet Tiyatrosu
2001 Azizname[5] Aziz Nesin Yücel Erten Öteki Tiyatro
2004 Othello Othello William Shakespeare Kemal Aydoğan Oyun Atölyesi
2005 Jeanne D'arc'ın Öteki Ölümü Cellat Stefan Tsanev
2008 Testosteron Fistach Andrzej Saramonowicz
2012 Antonius ile Kleopatra Pompeius William Shakespeare
2016 Kredi Jordi Galceran İskender Altın Ankara Sanat Tiyatrosu
Aysa Prodüksiyon Tiyatrosu
2018 Erkek Aklı Oksimoron Semih Robert Dubac Erdal Beşikçioğlu Tiyatro Yeniden

[6]

FilmografisiDüzenle

Televizyon
Yıl Yapım Rol Notlar
2000 Saksıdaki Ağaç Şenol
2002 Bizim Evin Halleri
2002-2004 Kuzenlerim Metin
2003 Fişgittin Bey TV filmi
Ablam Böyle İstedi Murat
2003-2005 Bir İstanbul Masalı Zekeriya
2004-2005 Sayın Bakanım Memduh
2005 Kırık Kalpler Durağı Hakan
Körfez Ateşi
2005-2006 Gümüş Engin 1-63. bölüm
2006 Acemi Cadı Ayşegül'ün babası
2007 Tutsak Serhat
Kurtlar Vadisi Pusu Zafer Sasonlu 1-22. bölüm
2007-2008 Mahşer-Nabucco'nun Zehri Gökhan
2008 Paramparça Aşklar Orhan
2008-2009 Canım Ailem Ferdi 1. sezon
2008-2011 1 Kadın 1 Erkek Ozan Karaman
2012-2013 1 Erkek 1 Kadın
2014-2015 1 Erkek 1 Kadın 2 Çocuk
2016 Arkadaşlar İyidir Tarık Hoca
2018 Kocaman Ailem Şinasi Koyuncular
2021 Son Yaz Fatih Doğanay 1. sezon
İnternet
Yıl Yapım Rol Notlar
2021 Saklı Murat Dizi, Konuk oyuncu
Yakında Ru[7] Emir Dizi
Yakında Zehirli Sarmaşık Metin Dizi
Sinema
Yıl Yapım Rol Notlar
2006 Polis Bekir
2007 Zincirbozan Richard Perle
2008 Usta Niyazi
2009 Başka Dilde Aşk Aras
Ezber[1] Kısa film
Aşkın İkinci Yarısı Armen
2012 Ölümden Kalma Onur
2013 Erkek Tarafı Testosteron Kamber
2015 Robinson Crusoe & Cuma Robinson'un babası
2016 El Değmemiş Aşk Zafer
2018 Düğüm Salonu Tarık
2019 Söz Vermiştin Nesim
2022 Uçuş 811 Özkan

SunuculuğuDüzenle

ÖdülleriDüzenle

KaynakçaDüzenle

  1. ^ a b Çini, Pelin (26 Eylül 2009). "Sokak hayvanlarına uygulanan şiddete dikkat çekmek için "köpek" oldular". milliyet.com.tr. 20 Kasım 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Ekim 2022. 
  2. ^ "TJK'ya 2 Asli Üye…". yarisdergisi.com. 29 Şubat 2020. 1 Mart 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Ekim 2022. 
  3. ^ "Sahibi olduğu yarış atı Emre Karayel'e 1 milyon 707 bin lira kazandırdı". sozcu.com.tr. 18 Ekim 2022. 18 Ekim 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Ekim 2022. 
  4. ^ "Ghetto". tiyatronline.com. 23 Mayıs 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Ekim 2022. 
  5. ^ "AZİZNAME (2001-2002)". otekitiyatro.com. 4 Ocak 2016. 7 Şubat 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Ekim 2022. 
  6. ^ "Emre Karayel". tiyatrolar.com.tr. 23 Ocak 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Ekim 2022. 
  7. ^ "Meryem Uzerli'nin eşini oynayacak". Birsen Altuntaş. 30 Mayıs 2022. 30 Mayıs 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Mayıs 2022. 

Dış bağlantılarDüzenle