Ekrem Bora

Türk sinema ve dizi oyuncusu

Ekrem Bora, asıl adıyla Ekrem Şerif Uçak, (7 Mart 1934, [2] Ankara - 1 Nisan 2012, İstanbul), Türk sinema ve dizi oyuncusudur.[3]

Ekrem Bora
Ekrem Bora (oyuncu).jpg
Doğum Ekrem Şerif Uçak
7 Mart 1934(1934-03-07)
Ankara, Türkiye
Ölüm 1 Nisan 2012 (78 yaşında)[1]
İstanbul, Türkiye
Ölüm sebebi Kalp yetmezliği
Defin yeri Zincirlikuyu Mezarlığı, İstanbul
Milliyet Türk
Meslek Oyuncu
Etkin yıllar 1956-2011
Ödüller Tüm Liste

HayatıDüzenle

Henüz 40 günlük bir bebekken babası Mazhar Bey bir eğitim uçuşunda öldü. Bu olaydan sonra aile İstanbul'a taşındı. İlkokuldan sonra, Sultanahmet Devlet Basımevi Kursu'nu bitirerek mürettip (dizgici) ve mücellit (ciltçi) diploması alan sanatçı, 1953 yılında Yıldız Dergisi'nin açtığı sinema artist yarışmasına katılıp birinci olmasına karşın, film çeviremeden askere gitti. Askerlik dönüşü Sezai Solelli'nin kendisini yapımcılara önermesiyle, ilk filmi olan Alın Yazısı'nı çevirdi (1956). İki yıl aradan sonra tekrar sinema filmlerinde rol almaya devam eden sanatçı, ilerleyen yaşına rağmen dizi filmlerde oynamayı sürdürdü. 8 Mart 2012 tarihinde kalp yetmezliği sebebiyle hastaneye kaldırılan Ekrem Bora, 1 Nisan 2012 tarihinde vefat etti.

Cenazesi 3 Nisan'da Zincirlikuyu Mezarlığı'nda toprağa verildi.

FilmografisiDüzenle

  • 1956: Alın Yazısı
  • 1958: Mavi Boncuk
  • 1958: Tilki Leman
  • 1958: Bana Gönül Bağlama
  • 1958: Bir Kadın Tuzağı
  • 1959: Kanundan Kaçılmaz
  • 1959: Üç Kızın Hikâyesi
  • 1960: Divane
  • 1960: Yeşil Köşkün Lambası
  • 1961: Camp Der Verdammten
  • 1961: İnleyen Dağlar
  • 1961: Kahraman Üçler
  • 1961: Seni Benden Alamazlar
  • 1962: Acı Hayat
  • 1962: Beş Kardeştiler
  • 1962: Çifte Kumrular
  • 1963: Acı Aşk
  • 1963: Akdeniz Şarkısı
  • 1963: Aşk Tomurcukları
  • 1963: Aşka Susayanlar
  • 1963: Cehennemde Buluşalım (Comp Der Verdammten)
  • 1963: Ölüm Bizi Ayıramaz
  • 1963: Rüzgâr Zehra (Sünger Avcıları
  • 1963: Şafak Bekçileri
  • 1964: Gözleri Ömre Bedel
  • 1964: Yalnız Değiliz
  • 1964: Bitirimsin Hanım Abla
  • 1964: Günahsız Katiller
  • 1964: Hızlı Osman
  • 1964: Hızlı Yaşayanlar
  • 1964: Kader Kapıyı Çaldı
  • 1964: Kalbe Vuran Düşman
  • 1964: Kara Memed
  • 1964: Lekeli Aşk
  • 1964: Plajda Sevişelim
  • 1964: Suçlular Aramızda
  • 1965: Sürtük
  • 1965: Yalnız Değiliz
  • 1965: Artık Düşman Değiliz
  • 1965: Beleş Osman
  • 1965: Bozuk Düzen
  • 1965: Hülya
  • 1965: Kamyon Faresi
  • 1965: Kara Kedi
  • 1965: Öfke Dağları Sardı
  • 1965: Oğlum Oğlum
  • 1965: Şeytanın Kurbanları
  • 1965: Şoförün Kızı
  • 1965: Yasak Cennet
  • 1965: Yıldız Tepe
  • 1966: Avare Kız
  • 1966: Bir Ateşim Yanarım
  • 1966: Denizciler Geliyo
  • 1966: El Kızı
  • 1966: Günah Çocuğu
  • 1966: İzmir'in Kavakları
  • 1966: Pembe Kadın
  • 1966: Seni Sevmiyorum
  • 1966: Sevgilim Bir Artistti
  • 1966: Ümit Sokağı
  • 1966: Zehirli Hayat
  • 1967: Ayşecik Canım Annem
  • 1967: Affet Beni
  • 1967: Akşam Yıldızı
  • 1967: Çıldırtan Dudaklar
  • 1967: Demir Yumruklu Üçler
  • 1967: Dördü De Seviyordu
  • 1967: Evlat Uğruna
  • 1967: Her Zaman Kalbimdesin
  • 1967: İstanbul 44
  • 1967: Kadın Düşmanı
  • 1967: Kiralık Kadın
  • 1967: Ölümsüz Kadın
  • 1967: Silahları Ellerinde Öldüler
  • 1967: Söyleyin Genç Kızlara
  • 1967: Üç Sevdalı Kız
  • 1967: Üvey Ana
  • 1967: Yağmur Çiselerken
  • 1968: Kader Ayırsa Bile
  • 1968: Kadın Severse
  • 1968: Yakılacak Kitap
  • 1968: Ağlayan Bir Ömür
  • 1968: Alevli Yıllar
  • 1968: Alnımın Kara Yazısı
  • 1968: Arkadaşımın Aşkısı
  • 1968: Aşk Eski Bir Yalan
  • 1968: İnsan İki Kere Yaşar
  • 1968: Kadın İntikamı
  • 1968: Tek Kurşun
  • 1969: Hüzünlü Aşk
  • 1969: Acı Yalan
  • 1969: Aşk Yarışı
  • 1969: Bir Vefasız Yar İçin
  • 1969: Günahını Ödeyen Adam
  • 1969: Mazimdeki Kadın
  • 1969: Sabrın Sonu
  • 1969: Şehir Eşkiyası
  • 1970: Ağlayan Melek
  • 1970: Dikkat Kan Aranıyor
  • 1970: Firari Aşıklar
  • 1970: Kader Ayırsa Bile
  • 1970: Mağrur Kadın
  • 1970: Mazi Kalbimde Yaradır
  • 1971: Emine
  • 1971: Bir Kadın Kayboldu
  • 1971: Sezercik Yavrum Benim
  • 1972: Ayrılık
  • 1972: Kanlı Para
  • 1972: Yumurcak Küçük Şahit
  • 1973: Babaların Günahı
  • 1973: Soyguncular
  • 1973: Dikiz Aynası
  • 1973: Öksüzler
  • 1973: Sevilmek İstiyorum
  • 1974: Çılgınlar
  • 1974: Sabıkalı
  • 1977: Baskın
  • 1977: Cennetin Çocukları
  • 1979: Aşkın Gözyaşları
  • 1981: Unutulmayanlar
  • 1981: Yüz Karası / Şöhretin Sonu
  • 1983: Bedel
  • 1985: Tapılacak Kadın
  • 1985: Vahşi Aşk
  • 1986: İhanetin Darbesi
  • 1987: Temas
  • 1988: Sevince
  • 1988: Yasak Aşk
  • 1990: Soğuktu Ve Yağmur Çiseliyordu
  • 1992: Yalnızız
  • 1994: Yumuşak Ten
  • 1997: Fırat
  • 1998: Marziye
  • 2001: Savunma
  • 2002: Kardelen
  • 2002: Kumsaldaki İzler
  • 2004: Yadigar
  • 2005: Gümüş
  • 2009-2010: Makber

ÖdüllerDüzenle

Ayrıca bakınızDüzenle

KaynakçaDüzenle

  1. ^ "Ekrem Bora hayatını kaybetti". Hürriyet Gazetesi. 1 Nisan 2012. 3 Nisan 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Nisan 2012. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 6 Ağustos 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Ağustos 2017. 
  3. ^ "Sinematürk' te Ekrem Bora". 9 Ağustos 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Aralık 2022. 

Dış bağlantılarDüzenle