Ekrem Bora

Türk sinema ve dizi oyuncusu

Ekrem Bora ya da asıl adıyla Ekrem Şerif Uçak, (d. 7 Mart 1934[2] - ö. 1 Nisan 2012), Türk sinema ve dizi oyuncusudur.

Ekrem Bora
Ekrem Bora (oyuncu).jpg
Doğum Ekrem Şerif Uçak
7 Mart 1934(1934-03-07)
Ankara, Türkiye
Ölüm 1 Nisan 2012 (78 yaşında)[1]
İstanbul, Türkiye
Ölüm sebebi Kalp yetmezliği
Defin yeri Zincirlikuyu Mezarlığı, İstanbul
Milliyet Türk
Meslek sinema oyuncusu
Etkin yıllar 1956-2011
Ödüller Altın Portakal Film Festivali
2000 – Yaşam Boyu Onur Ödülü

HayatıDüzenle

Henüz 40 günlük bir bebekken babası Mazhar Bey bir eğitim uçuşunda hayatını kaybetti. Bu olaydan sonra aile İstanbul'a taşındı. İlkokuldan sonra, Sultanahmet Devlet Basımevi Kursu'nu bitirerek mürettip (dizgici) ve mücellit (ciltçi) diploması alan sanatçı, 1953 yılında Yıldız Dergisi'nin açtığı sinema artist yarışmasına katılıp birinci olmasına karşın, film çeviremeden askere gitti. Askerlik dönüşü Sezai Solelli'nin kendisini yapımcılara önermesiyle, ilk filmi olan Alın Yazısı'nı çevirdi (1956). İki yıl aradan sonra tekrar sinema filmlerinde rol almaya devam eden sanatçı, ilerleyen yaşına rağmen dizi filmlerde oynamayı sürdürdü. 8 Mart 2012 tarihinde kalp yetmezliği sebebiyle hastaneye kaldırılan Ekrem Bora, 1 Nisan 2012 tarihinde ölmüştür.

Cenazesi 3 Nisan'da Zincirlikuyu Mezarlığı'na defnedildi.

ÖdülleriDüzenle

FilmografiDüzenle

Film Film
Yıl Yapım Tür Karakter Yıl Yapım Tür Karakter
2009 Makber 1967 Ayşecik Canım Annem
2005 Gümüş Söyleyin Genç Kızlara
2004 Yadigar Kadın Düşmanı
2002 Kardelen Demir Yumruklu Üçler
Kumsaldaki İzler İstanbul 44
2001 Savunma Üç Sevdalı Kız
1998 Marziye Evlat Uğruna
1997 Fırat (dizi) Silahları Ellerinde Öldüler
1994 Yumuşak Ten 1966 Avare Kız
1992 Yalnızız El Kızı
1990 Soğuktu Ve Yağmur Çiseliyordu Seni Sevmiyorum
1988 Sevince Sevgilim Bir Artistti
Yasak Aşk Bir Ateşim Yanarım
1987 Temas Denizciler Geliyor
1986 İhanetin Darbesi Zehirli Hayat
1985 Tapılacak Kadın Günah Çocuğu
Vahşi Aşk İzmir'in Kavakları
1983 Bedel Pembe Kadın
1981 Unutulmayanlar Ümit Sokağı
Yüz Karası / Şöhretin Sonu 1965 Şeytanın Kurbanları
1979 Aşkın Gözyaşları Hülya
1977 Cennetin Çocukları Yalnız Değiliz
Baskın Şoförün Kızı
1974 Çılgınlar Kamyon Faresi
Sabıkalı Kara Kedi
1973 Dikiz Aynası Öfke Dağları Sardı
Soyguncular Bozuk Düzen
Sevilmek İstiyorum Yıldız Tepe
Babaların Günahı Artık Düşman Değiliz
Öksüzler Beleş Osman
1972 Ayrılık Sürtük
Kanlı Para Yasak Cennet
Yumurcak Küçük Şahit Oğlum Oğlum
1971 Bir Kadın Kayboldu 1964 Gözleri Ömre Bedel
Emine Kalbe Vuran Düşman
1970 Firari Aşıklar Kader Kapıyı Çaldı
Mağrur Kadın Lekeli Aşk
Dikkat Kan Aranıyor Hızlı Osman
Kader Ayırsa Bile Suçlular Aramızda
Mazi Kalbimde Yaradır Kara Memed
Ağlayan Melek Plajda Sevişelim
1969 Hüzünlü Aşk Bitirimsin Hanım Abla
Acı Yalan Günahsız Katiller
Sabrın Sonu Yalnız Değiliz
Aşk Yarışı Hızlı Yaşayanlar
Bir Vefasız Yar İçin 1963 Şafak Bekçileri
Günahını Ödeyen Adam Cehennemde Buluşalım (Comp Der Verdammten)
Mazimdeki Kadın Acı Aşk
Şehir Eşkiyası Aşka Susayanlar
1968 Aşk Eski Bir Yalan Rüzgâr Zehra (Sünger Avcıları)
Kadın İntikamı Akdeniz Şarkısı
Yakılacak Kitap Aşk Tomurcukları
Kadın Severse Ölüm Bizi Ayıramaz
Alnımın Kara Yazısı 1962 Çifte Kumrular
Ağlayan Bir Ömür Acı Hayat
Alevli Yıllar Beş Kardeştiler
Kader Ayırsa Bile 1961 İnleyen Dağlar
İnsan İki Kere Yaşar Kahraman Üçler
Tek Kurşun Camp Der Verdammten
Arkadaşımın Aşkısın Seni Benden Alamazlar
1967 Affet Beni 1960 Divane
Çıldırtan Dudaklar Yeşil Köşkün Lambası
Dördü De Seviyordu 1959 Üç Kızın Hikâyesi
Her Zaman Kalbimdesin Kanundan Kaçılmaz
Ölümsüz Kadın 1958 Bir Kadın Tuzağı
Üvey Ana Bana Gönül Bağlama
Yağmur Çiselerken Mavi Boncuk
Akşam Yıldızı Tilki Leman
Kiralık Kadın 1956 Alın Yazısı

KaynakçaDüzenle

  1. ^ "Ekrem Bora hayatını kaybetti". Hürriyet Gazetesi. 1 Nisan 2012. 3 Nisan 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Nisan 2012. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 6 Ağustos 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Ağustos 2017. 

Dış bağlantılarDüzenle