Ege Aydan

Türk oyuncu

Fevzi Ege Aydan (d. 15 Haziran 1958, Ankara), Devlet Tiyatroları yönetmeni, tiyatro, sinema ve dizi oyuncusu.[1][2][3]

Ege Aydan
Doğum15 Haziran 1958 (65 yaşında)
Ankara, Türkiye
MilliyetTürk
EğitimHacettepe Üniversitesi Ankara Devlet Konservatuvarı
MeslekOyuncu, yönetmen,Ressam
Etkin yıllar1974-günümüz
Evlilikİpek Aydan (b. 2014)
Sevilay Yılmaz (e. 2015)
Çocuk(lar)3
Ebeveyn(ler)İlhan Adnan Aydan
Sevda Aydan
Akraba(lar)Efe Aydan (abisi)
Ayhan Aydan (halası)

Hayatı değiştir

Erken dönem ve eğitim hayatı değiştir

15 Haziran 1958 tarihinde Ankara'da, opera sanatçısı ve oyuncu Sevda Aydan'ın oğlu olarak doğdu. Annesine çok bağlı yetişmiştir. İlk ve orta okulu Ankara'da lise'yı İstanbul'da okudu. Daha sora sanat eğitimine Bale ile başladı ve hocalarının "boyun çok uzun" demeleri ile baleden vazgeçti Ankara Devlet Konservatuvarı tiyatro yüksek bölümünden mezun oldu. Ankara Devlet Tiyatrosu'da görev almaya başladı.Tiyatro hayatı boyunca Devlet Tiyatroları bünyesinde bölgede ve merkezlerde çeşitli oyunlar sahneledi ve oynadı. Halen Devlet Tiyatroları yönetmen kadrosunda görev yapmaktadır. 1974 yılından bu yana tiyatronun yanı sıra çeşitli sinema, televizyon ve seslendirme çalışmaları da yapmaktadır.

Kariyer hayatı değiştir

Çocukluğundan bu yana resim sanatı ile de ilgilenen sanatçı, ilk sergisini 1982 yılında Ankara'da açtı. 1980'li yıllarda yaptığı resimlerle Avrupa'nın ilk on ressamı arasına girdi. 1982 yılından beri yaptığı resimleri sergileyen sanatçı 25. sergisini 14 Mart 2008 tarihinde İstanbul'da Artisan Sanat Galerisi'de, 26. sergisini de 20 Ocak 2009 tarihinde Bilkent Sanat Center da (Ankara) sergilemiştir. Resimlerinde ağırlıklı olarak aşk, özlem, yalnızlık gibi konular işlemektedir.

Millî basketbolcu Efe Aydan'ın küçük kardeşidir.

Kişisel hayatı değiştir

Ağustos 2015'te Sevilay Yılmaz ile evlenmiştir.[4]

Tiyatro oyunları değiştir

Rol aldığı oyunlar
Yıl Oyun Oyun yazarı Tiyatro sahnesi
1995 Dünyanın Yaşlı Çocukları Ülker Köksal Ankara Devlet Tiyatrosu
1993 Candan Can Koparmak Orhan Asena
1992 Yeniden Yaratma Ülkü Ayvaz
Godot'u Beklerken Samuel Beckett
1990 Şeytan Çelmesi Vaclav Havel
1989 Beğendiğiniz Gibi William Shakespeare
1987 Bir Kadın Bir Düş Bir Oyun Alan Aycborn
1985 Bir Sabah Gülerek Uyan Necati Cumalı İstanbul Devlet Tiyatrosu
Ölümsüzler Melih Cevdet Anday Ankara Devlet Tiyatrosu
1983 Şen Kadınlar William Shakespeare
1982 Üç Kız Kardeş Anton Çehov
İmparatorun İki Oğlu Recep Bilginer
1981 Dün Neredeydiniz Necati Cumalı
Akın (oyun) Faruk Nafiz Çamlıbel Erzurum Devlet Tiyatrosu
1979 Çavuş Musgrave'ın Davası John Arden Ankara Devlet Tiyatrosu
Bir Umut İçin (Montserrat) Emmanuel Robles
1978 Gülünç Kibarlar Moliere
Cephede piknik Fernando Arabal
Çavuş Musgravenin Dansı John Arden
Özgürlüğün Bedeli
Şen Kadınlar
Yönettiği oyunlar
Yıl Oyun Oyun yazarı Tiyatro sahnesi
2012 Biz Size Hayranız Carole Greep Konya Devlet Tiyatrosu
2011 Bütün Oğullarım Arthur Miller Bursa Devlet Tiyatrosu
2009 Rumuz Goncagül Oktay Arayıcı Trabzon Devlet Tiyatrosu
2004 Gol Kıralı Sait Hop Sait Aziz Nesin Bursa Devlet Tiyatrosu
2003 Aşk Delisi Sam Shepard İzmir Devlet Tiyatrosu
2002 Siyah Çoraplılar Coşkun Irmak
2001 Mat-Ruşka Tuncer Cücenoğlu Ankara Devlet Tiyatrosu
2000 Tartüf 59 Nâzım Hikmet Sivas Devlet Tiyatrosu
Abdülcanbaz Turhan Selçuk Antalya Devlet Tiyatrosu
İkinci Caddenin Mahkumu Neil Simon
Nafile Dünya Oktay Arayıcı
1999 Matruşka Tuncer Cücenoğlu
1997 Merha Ve Hoşça Kal Athol Fugart
1996 Kanlı Düğün Federico Garcia Lorca Diyarbakır Devlet Tiyatrosu
1995 Yolun Sonunda Eva Pranchı Ankara Devlet Tiyatrosu
1994 Kadın İle Memur Aldo Nikolai
1992 Tiyatroda Bir Yaşam David Mamet
1991 Aşk Mektupları Albert Ramsdell Gurney
Kaynak:[5]

Filmografisi değiştir

TV filmleri
Yıl Yapım Rol Notlar
2007 Rapor Yekta Yönetmen: Hakan Algül
2001 Fidan Hanım'a Ne Oldu Haşmet Yönetmen: Tarık Alpagut
2000 Aşk Aynı Adreste Yönetmen: Rabahat Baltacı
Filmler
Yıl Yapım Rol Kanal Notlar
2023 Merve Kült Netflix Yönetmen: Cemal Alpan
Çok Aşk - Yönetmen: Kıvanç Baruönü
2022 Bir Türk Masalı Yönetmen: Toprak Sergen
2021 Anadolu Leoparı Nevzat Yönetmen: Emre Kayiş
2014 Fakat Müzeyyen Bu Derin Bir Tutku: Çigdem Vitrinel Burak Yönetmen: Çiğdem Vitrinel
2011 Behzat Ç. Seni Kalbime Gömdüm Şevket Yönetmen: Serdar Akar
2008 Son Ders: Aşk ve Üniversite Caner Soydan Yönetmen: Mustafa Uğur Yağcıoğlu
2007 Zincirbozan Cüneyt Yönetmen: Atıl İnanç
2006 Eve Giden Yol 1914 Demirci Butros Yönetmen: Semir Aslanyürek
2003 Asmalı Konak Hayat Yaman Bal Yönetmen: Abdullah Oğuz
2001 Şellale Sarhoş Sami Yönetmen: Semir Aslanyürek
1999 Hayallerim Suya Düştü Yönetmen: Varol Döken
(kısa film)
1997 Ağır Roman Konuk Oyuncu
Yönetmen: Mustafa Altıoklar
1996 İstanbul Kanatlarımın Altında Hazerfen Ahmet Çelebi Yönetmen: Mustafa Altıoklar
1994 Yengeç Sepeti Yönetmen: Yavuz Özkan
Diziler
Yıl Yapım Rol Kanal Notlar
Yakında Kimler Geldi, Kimler Geçti Yönetmen: Bertan Başaran
2022 Çekiç ve Gül: Bir Behzat Ç. Hikayesi Şevket Ç. Blu TV Yönetmen: Devrim Yalçın
2020 Gönül Dağı Münir Başkan TRT 1 Yönetmen: Yahya Samancı
2017 Savaşçı Akın Özkaynak FOX Yönetmen: A. Volkan Kocatürk, Hakan İnan
Dayan Yüreğim Ekrem Şanal FOX Yönetmen: H. Hakan Eren
Gökhan Tatarer
2015 Beyaz Yalan Fikret Bey Show TV Filiz Gülmez Pakman
2014-2015 Kaçak Gelinler Müfit Yönetmen: Mehmet Yiğit Alp
2010-2013 Behzat Ç. Şevket Star TV Yönetmen: Doğan Ümit Karaca
2007-2011 Kavak Yelleri Murat Akça Kanal D Yönetmen: Kerem Çakıroğlu
2010 Ömre Bedel Agah FOX Yönetmen: Nihat Durak
2008 Binbir Gece Engin Kanal D Yönetmen: Kudret Sabancı
3. Sezon
2007 Yaprak Dökümü Can Türe Kanal D Yönetmen: Mesude Erarslan
2. Sezon
Zincirbozan Cüneyt Yönetmen: Atıl İnanç
Kısmetim Otel Yalçın Yuroşen Show TV Yönetmen: Hakan Algül
2006 Hacı Avukat Yönetmen: Şahin Gök
2005 Seni Çok Özledim Doğu Gökçe Kanal D Yönetmen: Dilek Gökçin
Misi Belediye Başkanı Vedat atv Yönetmen: Taner Akvardar
2004 Sil Baştan Selim Kanal D Yönetmen: Gül Oğuz
2003 Evli ve Çocuklu Niyazi Tonguç Yönetmen: Bora Tekay
2002 Asmalı Konak Yaman Bal atv Yönetmen: Çağan Irmak
2000 Borsa Yönetmen: Kartal Tibet
Sam Yeli Yönetmen: Adnan Azar
Yalan Dünya Star TV Yönetmen: Zeki Demirkubuz
Mağlupların Zaferi Yönetmen: Naci Çelik Berksoy
1998 Kara Melek Mithat Star TV Yönetmen: Uğur Erkır
1997 Baba Evi atv Yönetmen: Erden Kıral
1996 Solgun Bir Sarı Gül Yönetmen: Canan Evcimen Obay
Kurtuluş Yüzbaşı Faruk TRT 1 Yönetmen: Ziya Öztan
1995 Gizli Aşk Cihan Ünlüsoy Kanal D Yönetmen: Ümit Efekan
1990 Küçük Dünya TRT 1 Yönetmen: Osman Sınav
1989 Beybaba Yönetmen: Tekin Akmansoy
Kaynanalar Timuçin Hakmen Yönetmen: Tekin Akmansoy
1987 Yarın Artık Bugündür Uğur Yönetmen: Hüseyin Karakaş
Kaynak:[6][7][8][9][10]

Seslendirmeleri değiştir

Yıl Yapım Rol Kaynak
2011 Uncharted 3: Drake's Deception Victor Sullivan
/
Sully
[11]
2015 Uncharted: The Nathan Drake Collection Nathan Drake [12]
2016 Uncharted 4: A Thief's End [13][14][15]

Kaynakça değiştir

  1. ^ "Ege Aydan, halası ile Adnan Menderes'in ilişkisini anlattı: Evdeki bir kapı saraya açılırdı, orada buluşuyorlardı!- Magazin Burada | Türkiye'nin En Büyük Magazin Platformu". 
  2. ^ "Sanatçı Ege Aydan: Aslında yaşadığınız coğrafyayı yansıtmak çok önemli bir şey". www.aa.com.tr. 5 Temmuz 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  3. ^ "Ege Aydan, halası Ayhan Aydan ile Adnan Menderes'in ilişkisini anlattı: 'Gizli kapıdan geçilen evde buluşurlardı...'". www.cumhuriyet.com.tr. 12 Ara 2023. 12 Aralık 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  4. ^ "Sevilay Yılmaz Ege Aydan evlendi". 8 Ağustos 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Ağustos 2015. 
  5. ^ "Ege Aydan | tiyatrolar.com.tr". tiyatrolar.com.tr. 2 Ocak 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  6. ^ "Ege Aydan | SinemaTürk". www.sinematurk.com. 12 Ağustos 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  7. ^ "Ege Aydan | Actor". IMDb. 8 Ocak 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  8. ^ "Ege Aydan Filmleri - Sinemalar.com - Sinemalar.com -". www.sinemalar.com. 22 Ekim 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  9. ^ "Ege Aydan". Beyazperde. 3 Ekim 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  10. ^ "Ege Aydan oynadığı dizi filmler - Diziler.com". www.diziler.com. 
  11. ^ "Uncharted 3: Drake's Deception". 20 Oca 2024. 2 Mayıs 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  12. ^ "Uncharted 4: A Thief's End'i Seslendiren Türk Oyuncuların Oyun Hakkındaki Görüşleri - Ekşi Şeyler". eksiseyler.com. 
  13. ^ "Uncharted 4 Türkçe Seslendirme Kadrosu". Oyungezer Online. 12 Ara 2015. 
  14. ^ Aralık 2015 10:07, Bahadır Yaramış Posted 09 (9 Ara 2015). "Uncharted 4: Bir Hırsızın Sonu". IGN Türkiye. 
  15. ^ com, Team One!-mektup2 at merlininkazani dot (5 Mayıs 2016). "Uncharted 4: Bir Hırsızın Sonu". Oyun Haberleri - merlininkazani.com. 

Dış bağlantılar değiştir