Doğum oranına göre egemen devletler ve bağımlı bölgelerin listesi

Vikimedya liste maddesi

Bu liste doğum oranına göre ülkelerin 3 farklı kuruluş tarafından yapılmış sıralamasını göstermektedir.

Doğum oranına göre ülkeler, 2008.

MetodolojiDüzenle

Kaba doğum hızı; bir yıldaki canlı doğum sayısının, yıl ortası nüfusa bölünmesiyle hesaplanır[1]. Bu 1000 kişiye düşen doğum sayısı olarak ifade edilir.

İlk liste OECD'nin "2011 yıllık istatistik" raporundan alınmıştır.

Listede 2011 yılı için 236 ülke ve bağımlı bölge sıralanmıştır.

İkinci liste Dünya Bankası'nın 2010 verileridir.[2]

Üçüncü liste ise CIA World Factbook'un 2013 verileridir.[3] Bu listede bağımlı bölgeler bulunmamaktadır.

Not:Tabloların üst kısmında bulunan   tuşu, ilgili sütuna göre sıralama yapmaktadır.

ÜlkelerDüzenle

2011 Listesi; OECD 2010 Listesi; World Bank 2013 Listesi; CIA World Factbook
Sıra Ülke Doğum oranı
(yılda her bin kişi başına düşen)
1   Nijer 50.0
2   Mali 45.4
3   Afganistan 45.1
4   Burkina Faso 45.0
5   Malavi 44.6
6   Uganda 44.1
7   Zambiya 43.6
8   Çad 43.2
9   Kongo DC 42.5
10   Somali 42.3
11   Ruanda 42.1
12   Mozambik 41.4
13   Angola 40.9
14   Tanzanya 39.8
15   Gine-Bissau 39.4
16   Doğu Timor 39.2
17   Sierra Leone 38.4
18   Ekvator Ginesi 37.4
19   Benin 37.3
20   Gine 37.3
21   Nijerya 36.9
22   Güney Sudan 36.8
23   Senegal 36.7
24   Liberya 36.1
25   Kenya 36.1
26   Yemen 35.9
27   Etiyopya 35.7
28   Gambiya 34.6
29   Solomon Adaları 34.3
30   Kamerun 34.2
31   Eritre 33.6
32   Madagaskar 33.5
33   Burundi 33.3
34   Orta Afrika Cumhuriyeti 33.2
35   Moritanya 33.2
36   Fildişi Sahili 32.8
37   Filistin 32.8
38   Sudan 32.6
39   Kongo Cumhuriyeti 31.9
40   Marshall Adaları 31.1
41   Vanuatu 31.1
42   Esvatini 31.1
43   Irak 31.0
44   Umman 31.0
45   Togo 30.9
46   Papua Yeni Gine 30.9
47   Gana 30.8
48   Guatemala 30.5
49   Lesotho 30.4
50   Mısır 30.4
51   Nauru 29.7
52   Komorlar 29.4
53   São Tomé ve Príncipe 29.4
54   Zimbabve 29.2
55   Ürdün 28.9
56   Tacikistan 28.7
57   Laos 28.0
58   Kiribati 27.8
59   Suriye 27.6
60   Pakistan 27.5
61   Monako 27.3
62   Honduras 27.3
63   Kırgızistan 27.1
64   Tonga 26.5
65   Cibuti 26.5
66   Fransız Guyanası 26.1
67   Haiti 26.0
68   Yeşil Burun Adaları 25.9
69   Bolivya 25.8
70   Namibya 25.8
71   Gabon 25.7
72   Kamboçya 25.4
73   Filipinler 25.3
74   Moğolistan 25.1
75   Cezayir 24.8
76   Botsvana 24.8
77   Samoa 24.8
78     Nepal 24.3
79   Lübnan 24.3
80   Mikronezya Federal Devletleri 23.5
81   Amerikan Samoası 23.5
82   Mayotte 23.2
83   Nikaragua 23.2
84   Suudi Arabistan 22.9
85   Paraguay 22.9
86   Tuvalu 22.9
87   Kazakistan 22.5
88   Maldivler 22.4
89   Belize 22.1
90   Tokelau 22.1
91   Batı Sahra 21.9
92   Hindistan 21.8
93   Türkmenistan 21.7
94   Libya 21.5
95   Özbekistan 21.5
96   Fiji 21.4
97   İsrail 21.4
98   Dominik Cumhuriyeti 21.1
99   Güney Afrika 21.0
100   Bhutan 20.7
101   Kuzey Mariana Adaları 20.7
102   Guam 20.6
103   Venezuela 20.2
104   El Salvador 20.0
105   Peru 19.9
106   Panama 19.7
Şablon:Nobayrakülke 19.4
107   Azerbaycan 19.4
108   Myanmar 19.3
109   Bangladeş 19.2
110   Kosova 19.1
111   Kolombiya 18.9
112   Fas 18.8
113   Arjantin 18.7
114   Surinam 18.7
115   Tunus 18.6
116   Seyşeller 18.6
117   İran 18.2
118   Endonezya 18.1
119   Meksika 17.5
120   Malezya 17.5
121   Sri Lanka 17.4
122   Réunion 17.0
123   Fransız Polinezyası 17.0
124   Saint Vincent ve Grenadinler 16.8
125   Cook Adaları 16.8
126   Yeni Kaledonya 16.7
127   Türkiye 16.7
128   Vietnam 16.6
129   Saint Martin 16.6
130   Guyana 16.6
131   Grenada 16.5
132   İrlanda 16.3
133   Kuveyt 16.0
134   Kosta Rika 15.9
135   Brunei 15.5
136   Jamaika 15.2
137   Trinidad ve Tobago 15.2
138   Ekvador 15.1
139   Bahreyn 15.0
140   Cebelitarık 14.9
141   Niue 14.8
142   Turks ve Caicos Adaları 14.8
143   Brezilya 14.7
144   Şili 14.5
145   Cayman Adaları 14.5
146   Grönland 14.5
147   Kuzey Kore 14.4
148   Yeni Zelanda 14.3
149   İzlanda 14.1
150   Uruguay 14.1
151   Bahamalar 13.8
152   Antigua ve Barbuda 13.8
153   Curaçao 13.6
154   Guadeloupe 13.6
155   Palau 13.6
156   Hong Kong 13.5
157   Wallis ve Futuna 13.4
158   Avustralya 13.3
159   Ermenistan 13.3
160   Martinik 13.0
161   Sint Maarten 13.0
162   Gürcistan 12.9
163   Birleşik Krallık 12.9
164   Dominika 12.8
165   Saint Lucia 12.8
166   ABD 12.7
167   Rusya 12.6
168   Fransa 12.6
169   Saint Kitts ve Nevis 12.5
170   Tayland 12.4
171   Man Adası 12.3
172   Pitcairn Adaları 12.3
173   Norveç 12.2
174   Barbados 12.2
175   Belçika 11.9
176   Çin 11.9
177   Bermuda 11.9
178   Faroe Adaları 11.9
179   Katar 11.9
180   Küba 11.8
181   İsveç 11.8
182   Karadağ 11.6
183   Arnavutluk 11.5
184   Belarus 11.5
185   Mauritius 11.4
186   Porto Riko 11.4
187   Kıbrıs Cumhuriyeti 11.3
188   Slovakya 11.3
189   Litvanya 11.3
190   Jersey 11.3
191   Kanada 41.2
192   Kuzey Makedonya 11.1
193   Finlandiya 11.1
194   Anguilla 11.1
195   ABD Virjin Adaları 11.1
196   Moldova 11.0
197   Ukrayna 11.0
198   Estonya 11.0
199   Lihtenştayn 10.9
200   Lüksemburg 10.9
201   Hollanda 10.8
202   Slovenya 10.7
203   Makao 10.6
204   Danimarka 10.6
205   Aruba 10.6
206   Çek Cumhuriyeti 10.4
207   Polonya 10.2
208   İspanya 10.2
209   San Marino 10.2
210    İsviçre 10.2
211   Andorra 10.2
212   Saint Barthélemy 10.2
213   Malta 10.2
214   Guernsey 10.1
215   Britanya Virjin Adaları 10.1
216   Birleşik Arap Emirlikleri 9.6
217   Bulgaristan 9.6
218   Singapur 9.5
219   Güney Kore 9.4
220   Hırvatistan 9.4
221   Montserrat 9.3
222   Avusturya 9.3
223   Romanya 9.2
224   Yunanistan 9.2
225   Portekiz 9.2
226   Letonya 9.1
227   İtalya 9.1
228   Sırbistan 9.0
229   Falkland Adaları 9.0
230   Macaristan 8.8
231   Saint Helena 8.5
232   Tayvan 8.5
233   Japonya 8.3
234   Saint Pierre ve Miquelon 8.3
235   Bosna-Hersek 8.3
236   Almanya 8.1
Rank Country Birth rate
(births per year per 1000 persons)
1   Nijer 49
2   Mali 46
3   Zambiya 46
4   Uganda 45
5   Çad 45
6   Malavi 44
7   Afganistan 44
8   Somali 44
9   Kongo DC 43
10   Burkina Faso 43
11   Angola 42
12   Tanzanya 41
13   Ruanda 41
14   Nijerya 40
15   Benin 40
16   Liberya 39
17   Gine 39
18   Sierra Leone 39
19   Doğu Timor 38
20   Gine-Bissau 38
21   Yemen 38
22   Gambiya 38
23   Mozambik 38
24   Kenya 38
25   Komorlar 38
26   Senegal 37
27   Ekvator Ginesi 37
28   Eritre 36
29   Kamerun 36
30   Irak 35
31   Kongo DC 35
32   Madagaskar 35
33   Orta Afrika Cumhuriyeti 35
34   Fildişi Sahili 34
35   Burundi 34
36   Moritanya 34
37   Batı Şeria 33
38   Sudan 33
39   Guatemala 32
40   Togo 32
41   Solomon Adaları 32
42   Gana 32
43   Etiyopya 31
44   São Tomé ve Príncipe 31
45   Papua Yeni Gine 30
46   Vanuatu 30
47   Esvatini 29
48   Zimbabve 29
49   Cibuti 29
50   Tacikistan 28
51   Lesotho 28
52   Pakistan 27
53   Tonga 27
54   Gabon 27
55   Honduras 27
56   Haiti 27
57   Kırgızistan 27
58   Bolivya 26
59   Namibya 26
60   Filipinler 25
61   Ürdün 25
62   Mikronezya Federal Devletleri 25
63   Samoa 25
64   Belize 25
65   Paraguay 24
66     Nepal 24
67   Nikaragua 24
68   Botsvana 24
69   Moğolistan 23
70   Özbekistan 23
71   Mısır 23
72   Libya 23
73   Suriye 23
74   Laos 23
75   Kamboçya 22
76   Kazakistan 22
77   Hindistan 22
78   İsrail 22
79   Dominik Cumhuriyeti 22
80   Suudi Arabistan 22
81   Türkmenistan 22
82   Fiji 22
83   Güney Afrika 21
84   Yeşil Burun Adaları 21
85   Ekvador 21
86   Venezuela 21
87   Bhutan 20
88   Peru 20
89   Bangladeş 20
90   El Salvador 20
91   Malezya 20
92   Cezayir 20
93   Panama 20
94   Kolombiya 20
95   Meksika 20
96   Bahreyn 20
97   Fas 20
98   Grenada 19
99   Brunei 19
100   Azerbaycan 19
101   Seyşeller 18
102   Surinam 18
103   Endonezya 18
104   Kuveyt 18
105   Sri Lanka 18
106   Guyana 18
107   Umman 18
108   Guam 18
109   Türkiye 18
110   Tunus 18
111   Myanmar 17
112   Arjantin 17
113   İran 17
114   Saint Vincent ve Grenadinler 17
115   Fransız Polinezyası 17
116   Maldivler 17
117   Vietnam 17
118   İrlanda 17
119   Yeni Kaledonya 16
120   Jamaika 16
121   Kosta Rika 16
122   Brezilya 15
123   Bahamalar 15
124   İzlanda 15
125   Lübnan 15
126   Grönland 15
127   Ermenistan 15
128   Cayman Adaları 15
129   Yeni Zelanda 15
130   Trinidad ve Tobago 15
131   Uruguay 14
132   Şili 14
133   Kuzey Kore 14
134   ABD 14
135   Porto Riko 13
136   Birleşik Arap Emirlikleri 13
137   Birleşik Krallık 13
138   Saint Lucia 13
139   Avustralya 13
140   Fransa 13
141   Arnavutluk 13
142   Katar 13
143   Norveç 13
144   Hong Kong 13
145   Rusya 13
146   Moldova 12
147   İsveç 12
148   Karadağ 12
159   Tayland 12
160   Çin 12
161   Bermuda 12
162   ABD Virjin Adaları 12
163   Gürcistan 12
164   Estonya 12
165   Mauritius 12
166   Belçika 12
167   Kıbrıs Cumhuriyeti 12
168   Lüksemburg 12
169   Aruba 11
170   Danimarka 11
171   Finlandiya 11
172   Belarus 11
173   Kanada 11
174   Slovakya 11
175   Çek Cumhuriyeti 11
176   Hollanda 11
177   San Marino 11
178   Slovenya 11
179   Barbados 11
180   Polonya 11
181   Ukrayna 11
182   Litvanya 11
183   Kuzey Makedonya 11
184   İspanya 11
185    İsviçre 10
186   Bulgaristan 10
187   Küba 10
188   Romanya 10
189   Hırvatistan 10
190   Andorra 10
191   Yunanistan 10
192   Makao 10
193   Malta 10
194   Portekiz 10
195   Avusturya 9
196   Sırbistan 9
197   Güney Kore 9
198   Singapur 9
199   İtalya 9
200   Lihtenştayn 9
201   Macaristan 9
202   Letonya 9
203   Bosna-Hersek 9
204   Japonya 9
205   Almanya 8
Rank Country Birth rate
(births per year per 1000 persons)
1   Nijer 46.84
2   Mali 46.06
3   Uganda 44.50
4   Burkina Faso 42.81
5   Zambiya 42.79
6   Somali 41.45
7   Burundi 40.04
8   Malavi 39.98
9   Kongo Cumhuriyeti 39.63
10   Angola 39.16
11   Mozambik 39.08
12   Afganistan 39.05
13   Nijerya 38.78
14   Güney Sudan 38.50
15   Etiyopya 38.07
16   Çad 37.99
17   Sierra Leone 37.77
18   Tanzanya 37.25
19   Benin 37.02
20   Kongo DC 36.34
21   Gine 36.30
22   São Tomé ve Príncipe 36.05
23   Orta Afrika Cumhuriyeti 35.80
24   Liberya 35.75
25   Senegal 35.64
26   Ruanda 35.49
27   Togo 34.90
28   Doğu Timor 34.85
29   Gabon 34.82
30   Ekvator Ginesi 34.35
31   Gine-Bissau 34.28
32   Madagaskar 33.58
33   Gazze Şeridi 33.27
34   Gambiya 32.59
35   Zimbabve 32.41
36   Moritanya 32.31
37   Kamerun 31.93
38   Gana 31.70
39   Yemen 31.63
40   Eritre 31.39
41   Batı Sahra 31.18
42   Sudan 30.84
43   Komorlar 30.26
44   Kenya 30.08
45   Fildişi Sahili 29.83
46   Irak 27.51
47   Marshall Adaları 27.21
48   Solomon Adaları 26.90
49   Nauru 26.39
50   Vanuatu 26.35
51   Lesotho 26.31
52   Ürdün 26.23
53   Guatemala 25.99
54   Esvatini 25.69
55   Belize 25.58
56   Tacikistan 25.49
57   Papua Yeni Gine 25.40
58   Laos 25.23
59   Kamboçya 24.88
60   Filipinler 24.62
61   Cibuti 24.50
62   Umman 24.43
63   Cezayir 24.25
64   Honduras 24.16
65   Tonga 24.12
66   Batı Şeria 23.81
67   Mısır 23.79
68   Bolivya 23.77
69   Pakistan 23.76
70   Kırgızistan 23.67
71   Tuvalu 23.56
72   Haiti 23.35
73   Suriye 23.01
74   Amerikan Samoası 22.84
75   Kiribati 22.18
76   Bangladeş 22.07
77   Samoa 21.70
78   Botsvana 21.69
79     Nepal 21.48
80   Mikronezya Federal Devletleri 21.44
81   Yeşil Burun Adaları 20.96
82   Namibya 20.72
83   Kuveyt 20.61
84   Malezya 20.41
85   Moğolistan 20.34
86   Fiji 20.28
87   Hindistan 20.24
88   Kazakistan 20.03
89   Venezuela 19.66
90   Kuzey Mariana Adaları 19.60
91   Türkmenistan 19.53
92   Ekvador 19.23
93   Dominik Cumhuriyeti 19.21
94   Güney Afrika 19.14
95   Suudi Arabistan 19.01
96   Panama 18.91
97   Burma 18.89
98   Peru 18.85
99   Nikaragua 18.77
100   Libya 18.74
101   Fas 18.73
102   İsrail 18.71
103   Jamaika 18.65
104   Meksika 18.61
105   Bhutan 18.43
106   İran 18.40
107   Brunei 17.63
108   Endonezya 17.38
109   Guam 17.23
110   Türkiye 17.22
111   Özbekistan 17.20
112   Azerbaycan 17.17
113   El Salvador 17.12
114   Arjantin 17.12
115   Tunus 17.12
116   Surinam 17.10
117   Turks ve Caicos Adaları 17.05
118   Kolombiya 16.98
119   Paraguay 16.95
120   Sri Lanka 16.64
121   Grenada 16.57
122   Vietnam 16.56
123   Guyana 16.31
124   Kosta Rika 16.25
125   Antigua ve Barbuda 16.07
126   Bahamalar 15.81
127   Yeni Kaledonya 15.81
128   Fransız Polinezyası 15.70
129   Birleşik Arap Emirlikleri 15.65
130   Dominika 15.61
131   İrlanda 15.50
132   Maldivler 15.38
133   Brezilya 14.97
134   Cook Adaları 14.93
135   Seyşeller 14.85
136   Lübnan 14.79
137   Grönland 14.57
138   Kuzey Kore 14.49
139   Saint Lucia 14.19
140   Cebelitarık 14.19
141   Bahreyn 14.16
142   Saint Vincent ve Grenadinler 14.12
143   Şili 14.12
144   Trinidad ve Tobago 14.07
145   Saint Kitts ve Nevis 13.79
146   Wallis ve Futuna 13.74
147   ABD 13.66
148   Mauritius 13.62
149   Yeni Zelanda 13.48
150   Faroe Adaları 13.36
151   Uruguay 13.28
152   İzlanda 13.15
153   Sint Maarten 13.00
154   Ermenistan 12.86
155   Anguilla 12.82
156   Aruba 12.72
157   Tayland 12.66
158   Fransa 12.60
159   Arnavutluk 12.57
160   Moldova 12.38
161   Birleşik Krallık 12.26
162   Çin 12.25
163   Avustralya 12.23
164   Cayman Adaları 12.17
165   Rusya 12.11
166   Barbados 12.10
167   Kuzey Makedonya 11.72
168   Lüksemburg 11.72
169   Kıbrıs Cumhuriyeti 11.45
170   Bermuda 11.39
171   Jersey 11.39
172   Montserrat 11.37
173   Porto Riko 11.28
174   Man Adası 10.27
175   Belarus 10.99
176   Palau 10.90
177   Hollanda 10.85
178   Norveç 10.80
179   Britanya Virjin Adaları 10.78
180   Karadağ 10.75
181   Gürcistan 10.72
182   ABD Virjin Adaları 10.69
183   Lihtenştayn 10.67
184    İsviçre 10.45
185   Estonya 10.38
186   Finlandiya 10.36
187   İsveç 10.33
188   Kanada 10.28
189   Slovakya 10.27
190   Malta 10.27
191   Danimarka 10.20
192   Saint Helena 10.19
193   İspanya 10.14
194   Katar 10.08
195   Belçika 10.00
196   Guernsey 9.95
197   Küba 9.92
198   Letonya 9.91
199   Polonya 9.88
200   Portekiz 9.59
201   Hırvatistan 9.53
202   Ukrayna 9.52
203   Romanya 9.40
204   Macaristan 9.37
205   Litvanya 9.36
206   Sırbistan 9.15
207   Bulgaristan 9.07
208   Makao 9.03
209   Yunanistan 8.94
210   İtalya 8.94
211   Bosna-Hersek 8.92
212   Andorra 8.88
213   San Marino 8.78
214   Avusturya 8.73
215   Slovenya 8.66
216   Tayvan 8.61
217   Çek Cumhuriyeti 8.55
218   Almanya 8.37
219   Güney Kore 8.33
220   Japonya 8.23
221   Singapur 7.91
222   Saint Pierre ve Miquelon 7.79
223   Hong Kong 7.58
224   Monako 6.79

KaynakçaDüzenle

  1. ^ KOÇ, Prof.Dr.İsmet ve ark. (2008). "Yaş Yapısındaki Değişimler" (PDF). Türkiyenin demografik Dönüşümü. hacettepe.edu.tr. 12 Nisan 2015 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Aralık 2014. 
  2. ^ Worldbank - Birth rate
  3. ^ "The World Factbook - Birth rate". 21 Mayıs 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Ocak 2014.