Doğu Asya'daki Dünya Mirasları listesi

Vikimedya liste maddesi

UNESCO (Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü), Doğu Asya'nın 5 ülkesinde ("taraf devletler" olarak da geçmektedir) 73 Dünya Mirası Alanı belirledi: Çin, Moğolistan, Kuzey Kore, Güney Kore ve Japonya.[1][2]

Bu bölgede, Çin 50 miras alanı ile en çok Dünya Mirasına sahip ülkedir.[3] Bölgeden ilk siteler (ve yalnızca 1980'lerde veya daha önce atanan siteler) Çin Seddi, Tai Dağı, Zhoukoudian'daki Pekin Adamı Bölgesi,Ming ve Qing Hanedanları İmparatorluk Sarayları,Mogao Mağaraları  ve İlk Çin İmparatoru'nun Mozolesi idi ve bü sitelerin hepsi Çin'deydi.[4] UNESCO'nun Dünya Miras Komitesi, her sene listedeki yeni Dünya Mirasları ekleyenilir veya kriterleri karşılamayan alanları listeden çıkarabilir. Seçim on kritere dayanmaktadır: altısı kültürel miras (i-vi) ve dört tane doğal miras (vii-x).[5] Bazı alanlar, hem kültürel hem de doğal kriterleri aynı anda karşılayabilir ve "karma miras" alanı olarak listelenebilir. Doğu Asya'da 53 kültürel, 14 doğal ve 4 karma site bulunmaktadır.[6]

Dünya Miras Komitesi, "bir alanın Dünya Mirası Listesi'nde yazılı olduğu özellikleri tehdit eden koşulları" gerekçe göstererek bir alanın tehlike altında olduğunu belirtebilir. Bu bölgede tehlike altında herhangi bir site yoktur ve daha önce de hiçbir site tehlike altında olarak listelenmemiştir. Olası durumlarda tehlike altında olarak listelemesi birçok durumda UNESCO tarafından değerlendirilmiştir.[7]

Tayvan'da bir dizi site önerilmiş olsa da, siyasi nedenler adadaki herhangi bir bölgenin listelenmesini engelledi. Birleşmiş Milletler Tayvan'ı Çin Halk Cumhuriyeti'nin toprakları olarak görmektedir; Tayvan'daki herhangi bir Dünya Mirası Bölgesi, adada herhangi bir fiili otoriteye sahip olmayan ÇHC'nin sorumluluğu altındadır. ÇHC, Tayvan'daki herhangi bir sitenin listelenmesini engellemektedir.[8]

TabloDüzenle

Tablonun üzerindeki sıralama butonuna basılarak ilgili kategori ile ilgili yeniden sıralama yapılabilir.

Site – Dünya Miras Komitesi'nin resmi adından almıştır[6]
Konum – alfabetik olarak ülkeye göre sıralanmıştır.
Kriter – Dünya Miras Komitesi'nin belirlediği ölçütler[5]
Alan – tampon bölgeler hariç, hektar ve acre olarak. Sıfır değeri, UNESCO tarafından hiçbir veri yayınlanmamış demektir
Yıl – Dünya Mirasları Listesine eklenme tarihi
Tanım – Mevcutsa, site ile ilgili diğer bilgiler

Listelenen alanlarDüzenle

  * Sınıraşan site
Site Fotoğraf Konum Ölçüt Alan
ha (acre)
Yıl Açıklama Kaynaklar
Wudang Dağlarındaki Tarihi Binalar   Danjiangkou, Hubei,  Çin
32°28′0″K 111°0′0″D / 32.466667°K 111°D / 32.466667; 111 (Ancient Building Complex in the Wudang Mountains)
Kültürel:
(i)(ii)(vi)
1994 [9]
Tarihi Ping Yao Şehri   Pingyao, Shanxi,  Çin
37°12′5″K 112°9′16″D / 37.20139°K 112.15444°D / 37.20139; 112.15444 (Ancient City of Ping Yao)
Kültürel:
(ii)(iii)(iv)
1997 [10]
Güney Anhui'deki Tarihi Köyler; Xidi ve Hongcun   Huangshan, Yi County, Anhui,  Çin
29°54′16″K 117°59′15″D / 29.90444°K 117.9875°D / 29.90444; 117.9875 (Ancient Villages in Southern Anhui – Xidi and Hongcun)
Kültürel:
(iii)(iv)(v)
52 (130); buffer zone 730 (1.800) 2000 [11]
Hōryū-ji Bölgesindeki Budist Anıtları   Nara,  
34°37′0″K 135°44′0″D / 34.616667°K 135.733333°D / 34.616667; 135.733333 (Buddhist Monuments in the Horyu-ji Area)
Kültürel:
(i)(ii)(iv)(vi)
15 (37); buffer zone 571 (1.410) 1993 [12]
Antik Koguryo Krallığı'nın Başkentleri ve Mezarları   Huanren Manchu Autonomous County, Liaoning ve Ji'an, Jilin,  
41°9′25″K 126°11′14″D / 41.15694°K 126.18722°D / 41.15694; 126.18722 (Capital Cities and Tombs of the Ancient Koguryo Kingdom)
Kültürel:
(i)(ii)(iii)(iv)(v)
4.165 (10.290); buffer zone 14.142 (34.950) 2004 [13]
Changdeokgung Sarayı   Seoul,  
37°34′46″K 126°59′28″D / 37.57944°K 126.99111°D / 37.57944; 126.99111 (Changdeokgung Palace Complex)
Kültürel:
(ii)(iii)(iv)
1997 [14]
Chengjiang Fosil Sitesi Yunnan,  
28°25′19″K 106°2′33″D / 28.42194°K 106.0425°D / 28.42194; 106.0425 (Chengjiang Fossil Site)
Natural:
(viii)
512 (1.270); buffer zone 220 (540) 2012 [15]
Danxia Yer Şekilleri   Various regions of China,  
28°25′19″K 106°2′33″D / 28.42194°K 106.0425°D / 28.42194; 106.0425 (China Danxia)
Natural:
(vii)(viii)
82.151 (203.000); buffer zone 218.357 (539.570) 2010 [16]
Suzhou Klasik Bahçeleri   Suzhou, Jiangsu,  
31°19′0″K 120°27′0″D / 31.316667°K 120.45°D / 31.316667; 120.45 (Classical Gardens of Suzhou)
Kültürel:
(i)(ii)(iii)(iv)(v)
12 (30); buffer zone 27 (67) 1997[nb 1] [17]
Koguryo Mezarları Kompleksi   Pyongyang ve Nampho,  
38°51′47″K 125°24′54″D / 38.86306°K 125.415°D / 38.86306; 125.415 (Complex of Koguryo Tombs)
Kültürel:
(i)(ii)(iii)(iv)
233 (580); buffer zone 1.701 (4.200) 2004 [18]
Honghe Hani Pirinç Teraslarının Kültürel Manzarası   Yuanyang County, Yunnan,  
23°5′36″K 102°46′48″D / 23.09333°K 102.78°D / 23.09333; 102.78 (Cultural Landscape of Honghe Hani Rice Terraces)
Kültürel:
(iii)(v)
16,603 (41,03); buffer zone 29,501 (72,90) 2013 [19]
Dazu Kaya Oymaları   Chongqing,  
29°42′4″K 105°42′18″D / 29.70111°K 105.705°D / 29.70111; 105.705 (Dazu Rock Carvings)
Kültürel:
(i)(ii)(iii)
20 (49); buffer zone 211 (520) 1999 [20]
Fujian Tulou   Fujian,  
25°1′23″K 117°41′9″D / 25.02306°K 117.68583°D / 25.02306; 117.68583 (Fujian Tulou)
Kültürel:
(iii)(iv)(v)
153 (380); buffer zone 935 (2.310) 2008 [21]
Fujisan, sacred place and source of artistic inspiration   Chūbu region,  
35°21′39″K 138°43′39″D / 35.36083°K 138.7275°D / 35.36083; 138.7275 (Fujisan, sacred place and source of artistic inspiration)
Kültürel:
(iii)(vi)
20.702 (51.160); buffer zone 49.628 (122.630) 2013 [22]
Gochang, Hwasun ve Ganghwa Dolmen Alanları   Gochang, Jeollabuk-do; Hwasun, Jeollanam-do ve Ganghwa, Incheon,  
34°58′0″K 126°55′45″D / 34.966667°K 126.92917°D / 34.966667; 126.92917 (Gochang, Hwasun and Ganghwa Dolmen Sites)
Kültürel:
(iii)
52 (130); buffer zone 315 (780) 2000 [23]
Ryukyu Krallığı'nın Gusuku Alanları ve İlgili Varlıkları   Okinawa Prefecture,  
26°12′31″K 127°40′58″D / 26.20861°K 127.68278°D / 26.20861; 127.68278 (Gusuku Sites and Related Properties of the Kingdom of Ryukyu)
Kültürel:
(ii)(iii)(vi)
55 (140); buffer zone 560 (1.400) 2000 [24]
Gyeongju Tarihi Alanları   Gyeongju, Gyeongsangbuk-do,  
35°47′20″K 129°13′36″D / 35.78889°K 129.22667°D / 35.78889; 129.22667 (Gyeongju Historic Areas)
Kültürel:
(ii)(iii)
2.880 (7.100); buffer zone 350 (860) 2000 [25]
Haeinsa TapınağıJanggyeong Panjeon, Tripitaka Koreana Tahtalarının Depoları   Hapcheon, Gyeongsangnam-do,  
35°48′0″K 128°6′0″D / 35.8°K 128.1°D / 35.8; 128.1 (Haeinsa Temple Janggyeong Panjeon, the Depositories for the Tripitaka Koreana Woodblocks)
Kültürel:
(iv)(vi)
1995 [26]
Himeji-jō   Hyōgo Prefecture,  
34°50′0″K 134°42′0″D / 34.833333°K 134.7°D / 34.833333; 134.7 (Himeji-jo)
Kültürel:
(i)(iv)
107 (260); buffer zone 143 (350) 1993 [27]
Hiraizumi - Budist Topraklarındaki Tapınaklar, Bahçe ve Arkeolojik Sitler   Iwate Prefecture,  
34°37′0″K 135°44′0″D / 34.616667°K 135.733333°D / 34.616667; 135.733333 (Hiraizumi – Temples, Gardens and Archaeological Sites Representing the Buddhist Pure Land)
Kültürel:
(ii)(vi)
176 (430); buffer zone 6.008 (14.850) 2011 [28]
Hiroşima Barış Anıtı (Atom Bombası Kubbesi)   Hiroshima, Hiroshima Prefecture,  
34°23′0″K 132°27′0″D / 34.383333°K 132.45°D / 34.383333; 132.45 (Hiroshima Peace Memorial (Genbaku Dome))
Kültürel:
(vi)
040 (99); buffer zone 43 (110) 1996 [29]
Makao Tarihi Merkezi   Makao,  
22°11′29″K 113°32′11″D / 22.19139°K 113.53639°D / 22.19139; 113.53639 (Historic Centre of Macao)
Kültürel:
(ii)(iii)(iv)(vi)
16 (40); buffer zone 107 (260) 2005 [30]
Potala SarayıLhasa   Lhasa, Tibet Autonomous Region,  
29°39′29″K 91°7′2″D / 29.65806°K 91.11722°D / 29.65806; 91.11722 (Historic Ensemble of the Potala Palace, Lhasa)
Kültürel:
(i)(iv)(vi)
61 (150); buffer zone 199 (490) 1994[nb 2] [31]
[32]
[33]
Historic Monuments and Sites in Kaesong   Kaesong,  
37°58′54″K 126°30′29″D / 37.98167°K 126.50806°D / 37.98167; 126.50806 (Historic Monuments and Sites in Kaesong)
Kültürel:
(ii)(iii)
494 (1.220); buffer zone 5.222 (12.900) 2013 [34]
Antik Kyoto'nun Tarihî Anıtları(KyotoUji ve Ōtsu Şehirleri)   Kyoto ve Shiga Prefectures,  
34°58′50″K 135°46′10″D / 34.98056°K 135.76944°D / 34.98056; 135.76944 (Historic Monuments of Ancient Kyoto (Kyoto, Uji and Otsu Cities))
Kültürel:
(ii)(iv)
1.056 (2.610); buffer zone 3.579 (8.840) 1994 [35]
Antik Nara'nın Tarihî Anıtları   Nara, Nara Prefecture,  
34°40′32″K 135°50′22″D / 34.67556°K 135.83944°D / 34.67556; 135.83944 (Historic Monuments of Ancient Nara)
Kültürel:
(ii)(iii)(iv)(vi)
617 (1.520); buffer zone 2.502 (6.180) 1998 [36]
Dünya'nın ve Cennet'in Merkezindeki Tarihi Dengfeng Anıtları   Henan,  
34°27′32″K 113°4′4″D / 34.45889°K 113.06778°D / 34.45889; 113.06778 (Historic Monuments of Dengfeng in “The Centre of Heaven and Earth”)
Kültürel:
(iii)(vi)
825 (2.040); buffer zone 3.438 (8.500) 2010 [37]
Kore'nin Tarihi Köyleri: Hahoe ve Yangdong   Andong ve Gyeongju, Gyeongsangbuk-do,  
36°32′21″K 128°31′0″D / 36.53917°K 128.516667°D / 36.53917; 128.516667 (Historic Villages of Korea: Hahoe and Yangdong)
Kültürel:
(iii)(iv)
600 (1.500); buffer zone 885 (2.190) 2010 [38]
Shirakawa-gō ve Gokayama Tarihî Köyleri   Gifu ve Toyama Prefectures,  
36°24′0″K 136°53′0″D / 36.4°K 136.883333°D / 36.4; 136.883333 (Historic Villages of Shirakawa-go and Gokayama)
Kültürel:
(iv)(v)
68 (170); buffer zone 58.873 (145.480) 1995 [39]
Huanglong Bilimsel ve Tarihi Araştırma Alanı   Songpan County, Sichuan,  
32°45′15″K 103°49′20″D / 32.75417°K 103.82222°D / 32.75417; 103.82222 (Huanglong Scenic and Historic Interest Area)
Natural:
(vii)
60.000 (150.000) 1992 [40]
Hwaseong Kalesi   Suwon, Gyeonggi-do,  
37°16′20″K 127°0′30″D / 37.27222°K 127.00833°D / 37.27222; 127.00833 (Hwaseong Fortress)
Kültürel:
(ii)(iii)
1997 [41]
Ming ve Qing Hanedanları İmparatorluk Sarayları, Yasak Şehir ve Mukden Sarayı dahil    Beijing ve Shenyang,  
41°47′39″K 123°26′49″D / 41.79417°K 123.44694°D / 41.79417; 123.44694 (Imperial Palaces of the Ming and Qing Dynasties in Beijing and Shenyang)
Kültürel:
(i)(ii)(iii)(iv)
13 (32); buffer zone 153 (380) 1987[nb 3] [42]
Ming ve Qing Hanedanlarının İmparatorluk MezarlarıMing Hanedanı Mezarları ve Ming Xiaoling Mozolesi dahil    Nanjing, Jiangsu; Changping District, Beijing; Liaoning; Hubei,  
41°42′26″K 124°47′38″D / 41.707222°K 124.793889°D / 41.707222; 124.793889 (Imperial Tombs of the Ming and Qing Dynasties)
Kültürel:
(i)(ii)(iii)(iv)(vi)
3.435 (8.490); buffer zone 23.429 (57.890) 2000[nb 4] [43]
[44]
[45]
Itsukuşima Tapınağı   Itsukushima, Hiroshima Prefecture,  
34°17′40″K 132°19′29″D / 34.29444°K 132.32472°D / 34.29444; 132.32472 (Itsukushima Shinto Shrine)
Kültürel:
(i)(ii)(iv)(vi)
431 (1.070); buffer zone 2.634 (6.510) 1996 [46]
İvami Ginzan Gümüş Madeni ve Çevresi   Ōda, Shimane Prefecture,  
35°6′46″K 132°26′6″D / 35.11278°K 132.435°D / 35.11278; 132.435 (Iwami Ginzan Silver Mine and its Cultural Landscape)
Kültürel:
(ii)(iii)(v)
529 (1.310); buffer zone 3.134 (7.740) 2007[nb 5] [47]
[48]
Jeju Volkanik Adası ve Lav Tüpleri   Jeju-do,  
33°28′8″K 126°43′13″D / 33.46889°K 126.72028°D / 33.46889; 126.72028 (Jeju Volcanic Island and Lava Tubes)
Natural:
(vii)(viii)
9.475 (23.410); buffer zone 9.371 (23.160) 2007 [49]
Jiuzhaigou Vadisi Bilimsel ve Tarihi Araştırma Alanı Jiuzhaigou County, Sichuan,  
33°5′0″K 103°55′0″D / 33.083333°K 103.916667°D / 33.083333; 103.916667 (Jiuzhaigou Valley Scenic and Historic Interest Area)
Natural:
(vii)
72.000 (180.000) 1992 [50]
Jongmyo Tapınağı   Seoul,  
37°33′0″K 126°59′0″D / 37.55°K 126.983333°D / 37.55; 126.983333 (Jongmyo Shrine)
Kültürel:
(iv)
19 (47) 1995 [51]
Kaiping Diaolou ve Köyleri  Guangdong,  
29°54′16″K 117°59′15″D / 29.90444°K 117.9875°D / 29.90444; 117.9875 (Kaiping Diaolou and Villages)
Kültürel:
(ii)(iii)(iv)
372 (920); buffer zone 2.738 (6.770) 2007 [52]
Longmen Kaya Mezarları   Luoyang, Henan,  
34°28′0″K 112°28′0″D / 34.466667°K 112.466667°D / 34.466667; 112.466667 (Longmen Grottoes)
Kültürel:
(i)(ii)(iii)
331 (820); buffer zone 1.042 (2.570) 2000 [53]
Lushan Ulusal Parkı   Jiujiang, Jiangxi,  
29°26′0″K 115°52′0″D / 29.433333°K 115.866667°D / 29.433333; 115.866667 (Lushan National Park)
Kültürel:
(ii)(iii)(iv)(vi)
1996 [54]
İlk Çin İmparatoru'nun Mozolesi    Lintong District, Xi'an, Shaanxi,  
34°23′0″K 109°6′0″D / 34.383333°K 109.1°D / 34.383333; 109.1 (Mausoleum of the First Qin Emperor)
Kültürel:
(i)(iii)(iv)(vi)
1987 [55]
Mogao Mağaraları   Dunhuang, Gansu,  
40°8′0″K 94°49′0″D / 40.133333°K 94.816667°D / 40.133333; 94.816667 (Mogao Caves)
Kültürel:
(i)(ii)(iii)(iv)(v)(vi)
1987 [56]
Dağ Konutu ve Çevresindeki Tapınaklar, Chengde   Chengde, Hebei,  
40°59′13″K 117°56′18″D / 40.98694°K 117.93833°D / 40.98694; 117.93833 (Mountain Resort and its Outlying Temples, Chengde)
Kültürel:
(ii)(iv)
1994 [57]
Emei Dağı Bilimsel Bölgesi ve Leshan Budaları   Emeishan City, Sichuan,  
29°32′42″K 103°46′10″D / 29.545°K 103.76944°D / 29.545; 103.76944 (Mount Emei Scenic Area, including Leshan Giant Buddha Scenic Area)
Mixed:
(iv)(vi)(x)
15.400 (38.000) 1996 [58]
Huangshan Dağı   Anhui,  
30°10′K 118°11′D / 30.167°K 118.183°D / 30.167; 118.183 (Mount Huangshan)
Mixed:
(ii)(vii)(x)
15.400 (38.000) 1990 [59]
Qingcheng Dağı ve Dujiangyan Sulama Sistemi   Dujiangyan City, Sichuan,  
29°42′4″K 105°42′18″D / 29.70111°K 105.705°D / 29.70111; 105.705 (Mount Qingcheng and the Dujiangyan Irrigation System)
Kültürel:
(ii)(iv)(vi)
2000 [60]
Sanqingshan Dağı Ulusal Parkı   Jiangxi,  
28°54′57″K 118°3′52″D / 28.91583°K 118.06444°D / 28.91583; 118.06444 (Mount Sanqingshan National Park)
Natural:
(vii)
22.950 (56.700); buffer zone 16.850 (41.600) 2008 [61]
Taishan Dağı   Tai'an ve Jinan, Shandong,  
36°16′K 117°6′D / 36.267°K 117.1°D / 36.267; 117.1 (Mount Taishan)
Mixed:
(i)(ii)(iii)(iv)(v)(vi)(vii)
25.000 (62.000) 1987 [62]
Wutai Dağı   Shanxi,  
39°1′50″K 113°33′48″D / 39.03056°K 113.56333°D / 39.03056; 113.56333 (Mount Wutai)
Kültürel:
(ii)(iii)(iv)(vi)
18.415 (45.500); buffer zone 42.312 (104.560) 2009 [63]
Wuyi Dağları   Wuyishan City, Fujian,  
27°43′K 117°41′D / 27.717°K 117.683°D / 27.717; 117.683 (Mount Wuyi)
Mixed:
(iii)(vi)(vii)(x)
99.975 (247.040); buffer zone 27.888 (68.910) 1999 [64]
Ogasavara Adaları   Ogasawara Subprefecture,  
27°43′6″K 142°5′59″D / 27.71833°K 142.09972°D / 27.71833; 142.09972 (Ogasawara Islands)
Natural:
(ix)
7.939 (19.620) 2011 [65]
Lijiang Eski Kenti    Lijiang, Yunnan,  
26°52′0″K 100°14′0″D / 26.866667°K 100.233333°D / 26.866667; 100.233333 (Old Town of Lijiang)
Kültürel:
(ii)(iv)(v)
1997 [66]
Orhun Vadisi Kültürel Bölgesi   Orkhon Province,  
47°33′K 102°50′D / 47.55°K 102.833°D / 47.55; 102.833 (Orkhon Valley Cultural Landscape)
Kültürel:
(ii)(iii)(iv)
121.976 (301.410); buffer zone 61.044 (150.840) 2004 [67]
Zhoukoudian'daki Pekin Adamı Bölgesi   Fangshan District, Beijing,  
39°44′0″K 115°55′0″D / 39.733333°K 115.916667°D / 39.733333; 115.916667 (Peking Man Site at Zhoukoudian)
Kültürel:
(iii)(vi)
1987 [68]
Moğol Altayları Petroglif Kompleksi   
49°20′K 88°24′D / 49.333°K 88.4°D / 49.333; 88.4 (Petroglyphic Complexes of the Mongolian Altai)
Kültürel:
(iii)
11.300 (28.000); buffer zone 10.700 (26.000) 2011 [69]
Joseon Hanedanı Kraliyet Mezarları    
37°11′50″K 128°27′10″D / 37.19722°K 128.45278°D / 37.19722; 128.45278 (Royal Tombs of the Joseon Dynasty)
Kültürel:
(iii)(iv)(vi)
1.891 (4.670); buffer zone 4.660 (11.500) 2009 [70]
Kii Dağları'ndaki Kutsal Yerler ve Hac Yolları Mie, Nara ve Wakayama Prefectures,  
33°50′13″K 135°46′35″D / 33.83694°K 135.77639°D / 33.83694; 135.77639 (Sacred Sites and Pilgrimage Routes in the Kii Mountain Range)
Kültürel:
(ii)(iii)(iv)(vi)
495 (1.220); buffer zone 1.137 (2.810) 2004 [71]
Seokguram Kaya Mezarları ve Bulguska Tapınağı Gyeongju, Gyeongsangbuk-do,  
35°47′0″K 129°21′0″D / 35.783333°K 129.35°D / 35.783333; 129.35 (Seokguram Grotto and Bulguksa Temple)
Kültürel:
(i)(iv)
1995 [72]
Shirakami-Sanchi   Ajigasawa ve Fukaura, Nishitsugaru District, Aomori Prefecture; Fujisato, Yamamoto District, Akita Prefecture,  
40°28′12″K 140°7′48″D / 40.47°K 140.13°D / 40.47; 140.13 (Shirakami-Sanchi)
Natural:
(ix)
16.939 (41.860) 1993 [73]
Shiretoko    Hokkaido Prefecture,  
43°56′58″K 144°57′57″D / 43.94944°K 144.96583°D / 43.94944; 144.96583 (Shiretoko National Park)
Natural:
(ix)(x)
71.100 (176.000) 2005 [74]
Nikkō Mabetleri ve Tapınakları   Nikkō, Tochigi Prefecture,  
36°44′51″K 139°36′38″D / 36.7475°K 139.61056°D / 36.7475; 139.61056 (Shrines and Temples of Nikko)
Kültürel:
(i)(iv)(vi)
51 (130); buffer zone 373 (920) 1999 [75]
Sichuan Panda Barınakları   Sichuan,  
30°50′0″K 103°0′0″D / 30.833333°K 103°D / 30.833333; 103 (Sichuan Giant Panda Sanctuaries)
Natural:
(x)
924.500 (2.284.000); buffer zone 527.100 (1.302.000) 2006 [76]
İpek YoluÇangan-Tanrı Dağları Rotası   22 sites in  : Luoyang, Lingbao ve Xin'an of Henan Province; Xi'an, Bin County ve Chenggu of Shaanxi Province; Tianshui, Yongjing, Dunhuang ve Anxi of Gansu Province; Turpan, Jimsar ve Kuqa of Xinjiang Uyghur Autonomous Region. 8 sites in  : Almaty Province ve Jambyl Province. 3 sites in  : Chuy Province
34°18′16″K 108°51′26″D / 34.304444°K 108.857222°D / 34.304444; 108.857222 (Silk Roads: the Routes Network of Chang'an-Tianshan Corridor)
Kültürel:
(ii)(iii)(iv)(vi)
4.266.816 (10.543.530); buffer zone 18.996.313 (46.940.910) 2014 [77]
Xanadu Siti   Inner Mongolia,  
30°50′0″K 103°0′0″D / 30.833333°K 103°D / 30.833333; 103 (Site of Xanadu)
Cultural:
(ii) (iii) (iv) (vi)
25.131 (62.100); buffer zone 150.722 (372.440) 2012 [78]
Güney Çin Karstik Bölgesi   Guangxi, Guizhou ve Yunnan,  
25°13′15″K 107°58′30″D / 25.22083°K 107.975°D / 25.22083; 107.975 (South China Karst)
Natural:
(vii)(viii)
47.588 (117.590); buffer zone 98.428 (243.220) 2007 [79]
Yazlık SarayPekin    Beijing,  
39°54′38″K 116°8′28″D / 39.91056°K 116.14111°D / 39.91056; 116.14111 (Summer Palace, an Imperial Garden in Beijing)
Cultural:
(i)(ii)(iii)
1998 [80]
Qufu'daki Konfüçyüs Tapınağı ve Mezarlığı ve Kong Aile Konağı Qufu, Shandong,  
35°36′42″K 116°58′30″D / 35.61167°K 116.975°D / 35.61167; 116.975 (Temple and Cemetery of Confucius and the Kong Family Mansion in Qufu)
Cultural:
(i)(iv)(vi)
1994 [81]
Cennet Tapınağı   Beijing,  
39°50′44″K 116°26′41″D / 39.84556°K 116.44472°D / 39.84556; 116.44472 (Temple of Heaven: an Imperial Sacrificial Altar in Beijing)
Cultural:
(i)(ii)(iii)
1998 [82]
Çin Seddi    Various regions of China,  
40°25′K 116°5′D / 40.417°K 116.083°D / 40.417; 116.083 (The Great Wall)
Cultural:
(i)(ii)(iii)(iv)(vi)
1987 [83]
Yunnan Üç Paralel Nehri Koruma Alanı   Yunnan,  
27°53′42″K 98°24′23″D / 27.895°K 98.40639°D / 27.895; 98.40639 (Three Parallel Rivers of Yunnan Protected Areas)
Natural:
(vii)(viii)(ix)(x)
2003[nb 6] [84]
[85]
Uvs Nuur Havzası    Uvs, Zavkhan ve Khövsgöl Provinces  *; Mongun-Tayginsky, Ovyursky, Tes-Khemsky ve Erzinsky Districts, Tuva Republic,  *
50°16′30″K 92°43′1″D / 50.275°K 92.71694°D / 50.275; 92.71694 (Uvs Nuur Basin))
Natural:
(ix)(x)
898.064 (2.219.160); buffer zone 170.790 (422.000) 2003 [86]
Hangzhou'daki Batı Gölü'nün Kültürel Manzarası   Hangzhou, Zhejiang,  
30°14′15″K 120°8′27″D / 30.2375°K 120.14083°D / 30.2375; 120.14083 (West Lake Cultural Landscape of Hangzhou)
Cultural:
(ii)(iii)(vi)
3.323 (8.210); buffer zone 7.270 (18.000) 2011 [87]
Wulingyuan Bilimsel ve Tarihi Araştırma Alanı   Wulingyuan District, Zhangjiajie, Hunan,  
29°20′0″K 110°30′0″D / 29.333333°K 110.5°D / 29.333333; 110.5 (Wulingyuan Scenic and Historic Interest Area)
Natural:
(vii)
26.400 (65.000) 1992 [88]
Xinjiang Tianshan   Xinjiang,  
41°58′6″K 80°21′15″D / 41.96833°K 80.35417°D / 41.96833; 80.35417 (Xinjiang Tianshan)
Natural:
(vii)(ix)
606,833 (1.499,52) 2013 [89]
Yakushima   Yakushima, Kumage District, Kagoshima Prefecture,  
30°20′0″K 130°32′0″D / 30.333333°K 130.533333°D / 30.333333; 130.533333 (Yakushima)
Natural:
(vii)(ix)
10.747 (26.560) 1993 [90]
Yin Xu   Henan,  
36°7′36″K 114°18′50″D / 36.12667°K 114.31389°D / 36.12667; 114.31389 (Yin Xu)
Cultural:
(ii)(iii)(iv)(vi)
414 (1.020); buffer zone 720 (1.800) 2006 [91]
Yungang Kaya Mezarları    Datong, Shanxi,  
40°6′35″K 113°7′20″D / 40.10972°K 113.12222°D / 40.10972; 113.12222 (Yungang Grottoes)
Cultural:
(i)(ii)(iii)(iv)
349 (860); buffer zone 847 (2.090) 2001 [92]

NotlarDüzenle

  1. ^ Extended in 2000 to include the Great Wave Pavilion, the Lion Grove Garden, the Garden of Cultivation, the Couple's Retreat Garden, and the Retreat & Reflection Garden.
  2. ^ Extended in 2000 to include the Jokhang Temple and in 2001 to include the Norbulingka area. Accordingly the name of the site changed from Potala Palace at time of first inscription over Potala Palace and the Jokhang Temple Monastery in 2000 to the present name in 2001.
  3. ^ Extended in 2004 to include the Mukden Palace and name change from Imperial Palace of the Ming and Qing Dynasties to the present name.
  4. ^ Extended in 2003 to include the Ming Dynasty Tombs, the Ming Xiaoling Mausoleum and the tombs of Chang Yuchun, Qiu Cheng, Wu Liang, Wu Zhen, Xu Da and Li Wenzhong; and in 2004 to include the Liaoning Tombs (Yongling, Fuling and Zhaoling).
  5. ^ Minor modification of boundaries in 2010.
  6. ^ Minor modification in 2010.

KaynakçaDüzenle

  1. ^ "Number of World Heritage Properties by region". UNESCO. 30 Haziran 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Eylül 2011. 
  2. ^ "Composition of macro geographical (continental) regions, geographical sub-regions, and selected economic and other groupings". Geographical region and composition of each region. United Nations Statistics Division. 2010. 7 Haziran 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Ekim 2011. 
  3. ^ "World Heritage List in China". UNESCO. 5 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Ağustos 2016. 
  4. ^ "Number of World Heritage properties inscribed each Year". UNESCO. 26 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Eylül 2011. 
  5. ^ a b "The Criteria for Selection". UNESCO. 30 Haziran 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Eylül 2011. 
  6. ^ a b "World Heritage List Nominations". UNESCO. 30 Haziran 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Mayıs 2010. 
  7. ^ "World Heritage in Danger". UNESCO. 30 Haziran 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Mayıs 2010. 
  8. ^ Taipei Times
  9. ^ "Ancient Building Complex in the Wudang Mountains". UNESCO. 5 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Aug 2011. 
  10. ^ "Ancient City of Ping Yao". UNESCO. 5 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Aug 2011. 
  11. ^ "Ancient Villages in Southern Anhui – Xidi and Hongcun". UNESCO. 5 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Aug 2011. 
  12. ^ "Buddhist Monuments in the Horyu-ji Area". UNESCO. 5 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Aug 2011. 
  13. ^ "Capital Cities and Tombs of the Ancient Koguryo Kingdom". UNESCO. 5 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Aug 2011. 
  14. ^ "Changdeokgung Palace Complex". UNESCO. 5 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Aug 2011. 
  15. ^ "Chengjiang Fossil Site". UNESCO. 5 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Jul 2012. 
  16. ^ "China Danxia". UNESCO. 5 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Aug 2013. 
  17. ^ "Classical Gardens of Suzhou". UNESCO. 5 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Aug 2011. 
  18. ^ "Complex of Koguryo Tombs". UNESCO. 5 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Aug 2011. 
  19. ^ "Cultural Landscape of Honghe Hani Rice Terraces". UNESCO. 5 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Temmuz 2013. 
  20. ^ "Dazu Rock Carvings". UNESCO. 5 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Aug 2011. 
  21. ^ "Fujian Tulou". UNESCO. 5 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Aug 2011. 
  22. ^ "Fujisan, sacred place and source of artistic inspiration". UNESCO. 5 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Aug 2013. 
  23. ^ "Gochang, Hwasun and Ganghwa Dolmen Sites". UNESCO. 5 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Aug 2011. 
  24. ^ "Gusuku Sites and Related Properties of the Kingdom of Ryukyu". UNESCO. 5 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Aug 2011. 
  25. ^ "Gyeongju Historic Areas". UNESCO. 5 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Aug 2011. 
  26. ^ "Haeinsa Temple Janggyeong Panjeon, the Depositories for the Tripitaka Koreana Woodblocks". UNESCO. 5 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Aug 2011. 
  27. ^ "Himeji-jo". UNESCO. 5 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Aug 2011. 
  28. ^ "Hiraizumi – Temples, Gardens and Archaeological Sites Representing the Buddhist Pure Land". UNESCO. 5 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Aug 2011. 
  29. ^ "Hiroshima Peace Memorial (Genbaku Dome)". UNESCO. 5 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Aug 2011. 
  30. ^ "Historic Centre of Macao". UNESCO. 5 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Aug 2011. 
  31. ^ "Historic Ensemble of the Potala Palace, Lhasa". UNESCO. 5 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Aug 2011. 
  32. ^ "Decision - 24COM X.C.2 - The Potala Palace and the Jokhang Temple Monastery, Lhasa (China)". UNESCO. 29 Ekim 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Aug 2011. 
  33. ^ "Decision - 25COM X.B - Historic Ensemble of the Potala Palace, Lhasa [Extension to include the Norbulingka area] (China)". UNESCO. 21 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Aug 2011. 
  34. ^ "Historic Monuments and Sites in Kaesong". UNESCO. 5 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Aug 2013. 
  35. ^ "Historic Monuments of Ancient Kyoto (Kyoto, Uji and Otsu Cities)". UNESCO. 5 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Aug 2011. 
  36. ^ "Historic Monuments of Ancient Nara". UNESCO. 5 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Aug 2011. 
  37. ^ "Historic Monuments of Dengfeng in "The Centre of Heaven and Earth"". UNESCO. 5 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Aug 2011. 
  38. ^ "Historic Villages of Korea: Hahoe and Yangdong". UNESCO. 1 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Aug 2011. 
  39. ^ "Historic Villages of Shirakawa-go and Gokayama". UNESCO. 5 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Aug 2011. 
  40. ^ "Huanglong Scenic and Historic Interest Area". UNESCO. 5 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Aug 2011. 
  41. ^ "Hwaseong Fortress". UNESCO. 30 Haziran 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Aug 2011. 
  42. ^ "Imperial Palaces of the Ming and Qing Dynasties in Beijing and Shenyang". UNESCO. 5 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Aug 2011. 
  43. ^ "Imperial Tombs of the Ming and Qing Dynasties". UNESCO. 5 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Aug 2011. 
  44. ^ "DECISIONS ADOPTED BY THE 27TH SESSION OF THE WORLD HERITAGE COMMITTEE IN 2003". UNESCO. 10 Şubat 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Aug 2011. 
  45. ^ "Decision - 28COM 14B.31 - Extension of Properties Inscribed on the World Heritage List (Imperial Tombs of the Ming and Qing Dynasties)". UNESCO. 6 Ocak 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Aug 2011. 
  46. ^ "Itsukushima Shinto Shrine". UNESCO. 5 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Aug 2011. 
  47. ^ "Iwami Ginzan Silver Mine and its Cultural Landscape". UNESCO. 5 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Aug 2011. 
  48. ^ "Decision - 34COM 8B.53 - Cultural Properties - Examination of minor boundary modifications - Iwami Ginzan Silver Mine and its Cultural Landscape (Japan)". UNESCO. 18 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Aug 2011. 
  49. ^ "Jeju Volcanic Island and Lava Tubes". UNESCO. 5 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Aug 2011. 
  50. ^ "Jiuzhaigou Valley Scenic and Historic Interest Area". UNESCO. 5 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Aug 2011. 
  51. ^ "Jongmyo Shrine". UNESCO. 5 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Aug 2011. 
  52. ^ "Kaiping Diaolou and Villages". UNESCO. 5 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Aug 2011. 
  53. ^ "Longmen Grottoes". UNESCO. 5 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Aug 2011. 
  54. ^ "Lushan National Park". UNESCO. 5 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Aug 2011. 
  55. ^ "Mausoleum of the First Qin Emperor". UNESCO. 5 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Aug 2011. 
  56. ^ "Mogao Caves". UNESCO. 5 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Aug 2011. 
  57. ^ "Mountain Resort and its Outlying Temples, Chengde". UNESCO. 5 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Aug 2011. 
  58. ^ "Mount Emei Scenic Area, including Leshan Giant Buddha Scenic Area". UNESCO. 5 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Aug 2011. 
  59. ^ "Mount Huangshan". UNESCO. 5 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Aug 2011. 
  60. ^ "Mount Qingcheng and the Dujiangyan Irrigation System". UNESCO. 5 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Aug 2011. 
  61. ^ "Mount Sanqingshan National Park". UNESCO. 5 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Aug 2011. 
  62. ^ "Mount Taishan". UNESCO. 5 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Aug 2011. 
  63. ^ "Mount Wutai". UNESCO. 5 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Aug 2011. 
  64. ^ "Mount Wuyi". UNESCO. 5 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Aug 2011. 
  65. ^ "Ogasawara Islands". UNESCO. 5 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Dec 2011. 
  66. ^ "Old Town of Lijiang". UNESCO. 5 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Aug 2011. 
  67. ^ "Orkhon Valley Cultural Landscape". UNESCO. 5 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Aug 2011. 
  68. ^ "Peking Man Site at Zhoukoudian". UNESCO. 5 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Aug 2011. 
  69. ^ "Petroglyphic Complexes of the Mongolian Altai". UNESCO. 5 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Dec 2011. 
  70. ^ "Royal Tombs of the Joseon Dynasty". UNESCO. 5 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Aug 2011. 
  71. ^ "Sacred Sites and Pilgrimage Routes in the Kii Mountain Range". UNESCO. 5 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Aug 2011. 
  72. ^ "Seokguram Grotto and Bulguksa Temple". UNESCO. 5 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Aug 2011. 
  73. ^ "Shirakami-Sanchi". UNESCO. 5 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Aug 2011. 
  74. ^ "Shiretoko National Park". UNESCO. 5 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Dec 2011. 
  75. ^ "Shrines and Temples of Nikko". UNESCO. 5 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Aug 2011. 
  76. ^ "Sichuan Giant Panda Sanctuaries". UNESCO. 5 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Aug 2011. 
  77. ^ "Silk Road". UNESCO. 23 Haziran 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Haziran 2014. 
  78. ^ "Site of Xanadu". UNESCO. 5 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Jul 2012. 
  79. ^ "South China Karst". UNESCO. 5 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Dec 2011. 
  80. ^ "Summer Palace, an Imperial Garden in Beijing". UNESCO. 23 Haziran 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Aug 2011. 
  81. ^ "Temple and Cemetery of Confucius and the Kong Family Mansion in Qufu". UNESCO. 5 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Aug 2011. 
  82. ^ "Temple of Heaven: an Imperial Sacrificial Altar in Beijing". UNESCO. 5 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Aug 2011. 
  83. ^ "The Great Wall". UNESCO. 27 Haziran 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Aug 2011. 
  84. ^ "Three Parallel Rivers of Yunnan Protected Areas". UNESCO. 5 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Aug 2011. 
  85. ^ "Decision - 34COM 8B.44 - Natural Properties - Examination of minor boundary modifications - Three Parallel Rivers of Yunnan Protected Areas (China)". UNESCO. 22 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Aug 2011. 
  86. ^ "Uvs Nuur Basin". UNESCO. 1 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Ekim 2011. 
  87. ^ "West Lake Cultural Landscape of Hangzhou". UNESCO. 5 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Dec 2011. 
  88. ^ "Wulingyuan Scenic and Historic Interest Area". UNESCO. 5 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Aug 2011. 
  89. ^ "Xinjiang Tianshan". UNESCO. 5 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Temmuz 2013. 
  90. ^ "Yakushima". UNESCO. 5 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Aug 2011. 
  91. ^ "Yin Xu". UNESCO. 5 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Aug 2011. 
  92. ^ "Yungang Grottoes". UNESCO. 5 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Aug 2011.