Dinozorlar listesi

Vikimedya liste maddesi

Bu listede dinozor cinsleri kapsamlı bir şekilde listelenmiştir. Listede, geçerli olan veya henüz resmi isimlendirmesi yapılmamış 1379 cins ve alt sınıf dinozor ismi yer almıştır. Bazı isimlerin yanına aşağıdaki terminolojide belirtilen açıklamalar eklenmiştir.

İskeletler Tyrannosaurus (sol) ve Apatosaurus AMNH.

TerminolojiDüzenle

Adlandırma kuralları ve terminoloji Uluslararası Zoolojik Adlandırma Kodu ( International Code of Zoological Nomenclature; ICZN) kuralları çerçevesinde belirlenir. Kullanılan teknik terimler şunlardır:

  • Genç sinonim, (junior synonyms) : Daha önce yayınlanan isimlendirme ile aynı anlama gelen isim. İki veya daha fazla cins resmen belirlenmiş ve biyolojik tipi daha sonra aynı cins olduğunu gösteriyorsa ilk yayınlanan (kronolojik sırayla) yaşlı sinonimdir ve diğer bütün örnekleri genç sinonimdir (junior synonyms). Senior synonyms (yaşlı sinonim) isimler ICZN aksini belirtmedikçe genellikle öncelikli kullanılırlar (bkz.Tyrannosaurus).
  • Nomen nudum (Latince "çıplak isim"): Yayınlarda yer alan ancak henüz resmi olarak ICZN standartlarına göre yayınlanmamış isimdir. Nomina nuda (çoğulu).
  • Nomen oblitum (Latince "unutulan isim"): Özgün isim teklifi sunumundan sonra elli yıl bilim dünyasında kullanılmamış olan isimdir.
  • Başka şekilde kullanılan isim: Resmi olarak yayınlanan ancak zaten başka bir isimlendirmede kullanılan isimlerdir. Bu ikinci kullanım (tüm sonraki kullanımları gibi) geçersizdir ve adının değiştirilmesi gerekir. Başka şekilde kullanılan isim geçerli jenerik isim değildir.
  • Nomen dubium (Latince "şüpheli isim"): Benzersiz tanısal özellikleri olmayan fosilleri nitelendiren isimdir. Bu son derece öznel ve tartışmalı bir isimlendirme olabilir (bakınız Hadrosaurus) bu yüzden bu listede yer almamıştır.

ADüzenle

İçindekiler: A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S TU V W X Y ZAyrıca bakınız
 
Archaeopteryx lithographica
 
Apatosaurus.jpg

BDüzenle

İçindekiler: A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S TU V W X Y ZAyrıca bakınız

CDüzenle

İçindekiler: A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S TU V W X Y ZAyrıca bakınız

DDüzenle

İçindekiler: A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S TU V W X Y ZAyrıca bakınız
 
Diplodocus carnegiei

EDüzenle

İçindekiler: A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S TU V W X Y ZAyrıca bakınız

FDüzenle

İçindekiler: A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S TU V W X Y ZAyrıca bakınız

GDüzenle

İçindekiler: A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S TU V W X Y ZAyrıca bakınız

HDüzenle

İçindekiler: A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S TU V W X Y ZAyrıca bakınız
 
Haplocanthosaurus delfsi

IDüzenle

İçindekiler: A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S TU V W X Y ZAyrıca bakınız

JDüzenle

İçindekiler: A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S TU V W X Y ZAyrıca bakınız

KDüzenle

İçindekiler: A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S TU V W X Y ZAyrıca bakınız

LDüzenle

İçindekiler: A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S TU V W X Y ZAyrıca bakınız

MDüzenle

İçindekiler: A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S TU V W X Y ZAyrıca bakınız

NDüzenle

İçindekiler: A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S TU V W X Y ZAyrıca bakınız

ODüzenle

İçindekiler: A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S TU V W X Y ZAyrıca bakınız
 
Ornithomimus edmontonicus

PDüzenle

İçindekiler: A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S TU V W X Y ZAyrıca bakınız
 
Psittacmongol

QDüzenle

İçindekiler: A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S TU V W X Y ZAyrıca bakınız

RDüzenle

İçindekiler: A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S TU V W X Y ZAyrıca bakınız
 
Raptorex

SDüzenle

İçindekiler: A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S TU V W X Y ZAyrıca bakınız

TDüzenle

İçindekiler: A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S TU V W X Y ZAyrıca bakınız

UDüzenle

İçindekiler: A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S TU V W X Y ZAyrıca bakınız

VDüzenle

İçindekiler: A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S TU V W X Y ZAyrıca bakınız

WDüzenle

İçindekiler: A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S TU V W X Y ZAyrıca bakınız

XDüzenle

İçindekiler: A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S TU V W X Y ZAyrıca bakınız

YDüzenle

İçindekiler: A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S TU V W X Y ZAyrıca bakınız

ZDüzenle

İçindekiler: A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S TU V W X Y ZAyrıca bakınız

Ayrıca bakınızDüzenle

NotlarDüzenle

Uncited genera names can be attributed to Olshevsky, 2010. Dalianraptor is listed by Olshevsky, but omitted from this list, since it has not been described as a non-avian dinosaur in a published source.

  1. ^ Nesbitt, S.J. (2011). "A small alvarezsaurid from the eastern Gobi Desert offers insight into evolutionary patterns in the Alvarezsauroidea". Journal of Vertebrate Paleontology. 31 (1). ss. 144-153. doi:10.1080/02724634.2011.540053. 27 Mayıs 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Mart 2012. 
  2. ^ Taylor, M. (12 February 2005). Re: Raptor Red and Heyday Of The Giants 13 Kasım 2007 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. Dinosaur Mailing List.
  3. ^ Williams, T. (13 February 2005). Re: Raptor Red and Heyday Of The Giants 13 Kasım 2007 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. Dinosaur Mailing List.
  4. ^ a b c d e f g h i j k l m Lambert, D. (1993). "A to Z of Dinosaurs" In: The Ultimate Dinosaur Book. Dorling Kindersley.
  5. ^ Worth, G. (Ed.). N.d. Chondrosteus 26 Eylül 2009 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. In: The Dinosaur Encyclopedia. Retrieved March 16, 2009. Attributes misspelling to Huene, F. von. 1907–1908. Die Dinosaurier der europaischen Triasformation mit Beriicksichtigung der aussereuropaischen Vorkominnisse. Geol. Paleontol. Abhandl. Suppl. 1, pp. 1–419.
  6. ^ J. I. Ruiz-Omeñaca (2011) Delapparentia turolensis nov. gen et sp., un nuevo dinosaurio iguanodontoideo (Ornithischia: Ornithopoda) en el Cretácico Inferior de Galve. Estudios Geológicos (advance online publication) doi:10.3989/egeol.40276.124 [1] 5 Kasım 2015 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  7. ^ a b c Rana, A.N. 2006. Country’s first dinosaur fossils 21 Haziran 2007 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. DAWN March 25, 2006.
  8. ^ Cecilia Apaldetti, Ricardo N. Martinez, Oscar A. Alcober and Diego Pol (2011). "A New Basal Sauropodomorph (Dinosauria: Saurischia) from Quebrada del Barro Formation (Marayes-El Carrizal Basin), Northwestern Argentina". PLoS ONE. 6 (11). ss. e26964. doi:10.1371/journal.pone.0026964. 12 Kasım 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Mart 2012. 
  9. ^ Henderson (2005). "Nano No More: The death of the pygmy tyrant." In: "The origin, systematics, and paleobiology of Tyrannosauridae”, a symposium hosted jointly by Burpee Museum of Natural History and Northern Illinois University.
  10. ^ a b Andrew T. McDonald (2011). "The taxonomy of species assigned to Camptosaurus (Dinosauria: Ornithopoda)" (PDF). Zootaxa. Cilt 2783. ss. 52-68. 12 Nisan 2012 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Mart 2012. 
  11. ^ Cabreira, Sergio F. (2011). "New stem-sauropodomorph (Dinosauria, Saurischia) from the Triassic of Brazil". Naturwissenschaften. 98 (12). ss. 1035-40. doi:10.1007/s00114-011-0858-0. [ölü/kırık bağlantı]
  12. ^ Leonardo S. Filippi, José Ignacio Canudo, Leonardo J. Salgado, Alberto C. Garrido, Rodolfo A. Garcia, Ignacio A. Cerda and Alejandro Otero (in press). "A new sauropod titanosaur from the Plottier Formation (Upper Cretaceous) of Patagonia (Argentina)" (PDF). Geologica Acta. 9 (1). ss. 1-23. doi:10.1344/105.000000???. 24 Eylül 2015 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Mart 2012.  Tarih değerini gözden geçirin: |yıl= (yardım)
  13. ^ Olshevsky, G. (February 9, 2001). Sauropodus 5 Şubat 2012 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. Dinosaur Mailing List.
  14. ^ This is an invalid name applied to what would now be recognized as a theropod, perhaps Megalosaurus, and considered invalid by the ICZN. For additional information, please see George Olshevsky's Dinosaur Genera List 18 Ocak 2010 tarihinde WebCite sitesinde arşivlendi,The Theropod Database 20 Aralık 2012 tarihinde Archive.is sitesinde arşivlendi, or Dinogenera 17 Şubat 2008 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. (French). Halstead, L.B.; Sarjeant, W.A.S. (1993). "Scrotum humanum Brookes - the earliest name for a dinosaur?". Modern Geology. Cilt 18. ss. 221-224. 
  15. ^ Chiappe, Luis M. (2006). "The Early Evolutionary History of Birds". Journal of the Paleontological Society of Korea. 22 (1). ss. 133-151. 
  16. ^ Buffetaut, E. (2008). "Geological Magazine". 145 (5). ss. 745-748. 
  17. ^ Hussam Zaher, Diego Pol, Alberto B. Carvalho, Paulo M. Nascimento, Claudio Riccomini, Peter Larson, Rubén Juarez-Valieri, Ricardo Pires-Domingues, Nelson Jorge da Silva Jr., Diógenes de Almeida Campos (2011). Sereno, Paul (Ed.). "A Complete Skull of an Early Cretaceous Sauropod and the Evolution of Advanced Titanosaurians". PLoS ONE. 6 (2). ss. e16663. doi:10.1371/journal.pone.0016663. PMC 3034730 $2. PMID 21326881. 5 Ekim 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Mart 2012. 
  18. ^ Worth, G. (Ed.). N.d. Tenchisaurus 21 Eylül 2009 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. In: The Dinosaur Encyclopedia. Retrieved March 16, 2009. Attributes misspelling to a Japanese guide to a Chinese dinosaur exhibit, 1981. And also to Glut, 1982.
  19. ^ "Japanese theropod nomen nudum extravaganza" 19 Ocak 2012 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Dinosaur Mailing List.
  20. ^ Rubén D. Juárez Valieri, José A. Haro, Lucas E. Fiorelli and Jorge O. Calvo (2010). "A new hadrosauroid (Dinosauria: Ornithopoda) from the Allen Formation (Late Cretaceous) of Patagonia, Argentina" (PDF). Revista del Museo Argentino de Ciencias Naturales n.s. 11 (2). ss. 217-231. 3 Eylül 2011 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Mart 2012. 
  21. ^ You Hailu, Li Daqing and Liu Weichang (2011). "A New Hadrosauriform Dinosaur from the Early Cretaceous of Gansu Province, China". Acta Geologica Sinica. 85 (1). ss. 51-57. doi:10.1111/j.1755-6724.2011.00377.x. 
  22. ^ Sankar Chatterjee, Wang, T., Pan, S.G., Dong, Z., Wu, X.C., and Paul Upchurch (2010). "A complete skeleton of a basal Sauropod Dinosaur from the early Jurassic of China and the origin of Sauropoda". Geological Society of America Abstracts with Programs. 42 (5). s. 26. 1 Kasım 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Mart 2012. 

KaynakçaDüzenle

Dış bağlantılarDüzenle