Devrim Parscan

Devrim Parscan (23 Temmuz 1937, Ankara - 24 Kasım 2020, İstanbul), Türk tiyatro, sinema, dizi oyuncusu ve seslendirme sanatçısı.

Devrim Parscan
Doğum 23 Temmuz 1937(1937-07-23)
Ankara, Türkiye
Ölüm 24 Kasım 2020 (83 yaşında)
İstanbul, Türkiye
Defin yeri Zincirlikuyu Mezarlığı
Milliyet  Türkiye
Meslek Tiyatro, sinema ve dizi oyuncusu, seslendirme sanatçısı
Etkin yıllar 1962-2020

Devrim Parscan 23 Temmuz 1937'de Ankara'da doğdu. Sanat hayatına tiyatro ile başlayan Parscan, uzun yıllar İstanbul Şehir Tiyatroları bünyesinde birçok oyunda rol aldı. Bizim Aile, Çiçek Taksi ve Kurtuluş başta olmak üzere 100'e yakın dizi, sinema ve tiyatro projesinde yer aldı. 2003-2004 yılları arasında Kurtlar Vadisi dizisinde canlandırdığı Orhan karakteri ile tanındı. Aynı zamanda seslendirme sanatçısı olan Devrim Parscan, yüzlerce sinema filmi ve belgeselde seslendirme yapmanın yanı sıra, yine birçok filmde dublaj yönetmenliğini üstlendi.

24 Kasım 2020'de İstanbul'da yaşlılığa bağlı nedenlerle 83 yaşında hayatını kaybetti.[1] Cenazesi, Zincirlikuyu Mezarlığı'na defnedildi.[2]

Rol aldığı bazı oyunlarDüzenle

  • Sarıpınar 1914
  • 12 Öfkeli Adam
  • Beş Katlı Binanın Altıncı Katı
  • Suçlu mu Suçsuz mu
  • Gazete Gazete
  • Kedi

FilmografisiDüzenle

  • Naciye'yi Kim Sevmez - 2005
  • Kızma Birader - 2005
  • Sil Baştan - 2004
  • Kurtlar Vadisi - 2003-2004
  • Seni Yaşatacağım - 2002
  • Bizim Aile - 2001
  • Herkes Kendi Evinde - 2000
  • Cumhuriyet - 1998
  • Sibel - 1998
  • İlk Aşk - 1997
  • Zehra Ana - 1996
  • Köşe Kapmaca - 1996
  • Kurtuluş - 1996
  • Çiçek Taksi - 1995
  • Yolcu - 1994
  • İskilipli Atıf Hoca - 1993
  • Bir Kadın Yüzü - 1993
  • Kızımı Arıyorum - 1993
  • Zirvedekiler - 1993
  • Varyemez - 1991
  • Madde 438 - 1990
  • Dehşet Gecesi - 1989
  • Polis Dosyası - 1989
  • Hünkarın Bir Günü - 1989
  • Biz Ayrılamayız - 1988
  • Kızım ve Ben - 1988
  • Mazideki Kadın - 1986
  • Savunma - 1986
  • Taçsız Kraliçe - 1984
  • O Kadın - 1982
  • Tanrıya Feryat - 1980
  • İşte Bizim Hikayemiz - 1978
  • Sayılı Dakikalar - 1965
  • Küçük Hanımın Kısmeti - 1962
  • Küçük Beyefendi - 1962
  • Gümüş - 2007
  • Ezel - 2009
  • Doğruluk Ekseni - 2010
  • Selam Bahara Yolculuk - 2015

KaynakçaDüzenle

  1. ^ "Oyuncu Devrim Parscan vefat etti". www.star.com.tr. 24 Kasım 2020. Erişim tarihi: 25 Kasım 2020. 
  2. ^ "Oyuncu Devrim Parscan son yolculuğuna uğurlandı". Anadolu Ajansı. 25 Kasım 2020. 25 Kasım 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. 

Dış bağlantılarDüzenle