Devam eden silahlı çatışmalar listesi

Vikimedya liste maddesi

Bu madde, dünya çapında devam etmekte olan silahlı çatışmaların bir listesini içermektedir.

Devam eden silahlı çatışmaların haritası (mevcut veya geçmiş yıldaki çatışmaya bağlı ölümlerin sayısı):
  Büyük savaşlar (10.000 veya daha fazla)
  Savaşlar (1000–9999)
  Küçük savaşlar (100–999)
  Çarpışmalar ve çatışmalar (10–99)

Liste parametreleri değiştir

Devam eden silahlı çatışmalar listesi, günümüzdeki çatışmaları ve her bir çatışmayla ilişkili ölü sayısını tanımlar. Listeye dahil olma yönergeleri aşağıdaki gibidir:

  • Silahlı çatışmalar, iki veya daha fazla organize silahlı grup - hükûmet veya hükûmet dışı - arasında silahlı güç kullanımından oluşur.[1] Devletlerarası, devlet içi ve devlet dışı silahlı çatışmalar listelenmiştir.
  • Ölüm sayıları savaşa bağlı ölümlerin (askeri ve sivil) yanı sıra silahlı çatışmanın tarafları tarafından kasıtlı olarak hedef alınan sivilleri de içermektedir. Mevcut ve geçmiş yıl için yalnızca şiddetten kaynaklanan doğrudan ölümler dahil edilmiştir; dolaylı olarak kıtlık, hastalık veya hizmetlerin aksamasından kaynaklanan fazla ölümler, mevcut olduğunda kümülatif ölüm sayısına şiddet kaynaklı ölümlerle birlikte dahil edilir.
  • Listelenen çatışmalar toplamda en az 100 kümülatif ölüme ve mevcut veya geçmiş takvim yılında en az 1 ölüme sahiptir.
  • Ölüm sayıları yanlış olabilir veya bilgi eksikliği nedeniyle mevcut olmayabilir. Artı sembollü bir sayı, en az o kadar kişinin öldüğünü gösterir (örneğin 455+ en az 455 kişinin öldüğünü gösterir).
  • Konum, savaşan tarafları değil, ana şiddetin yaşandığı devletleri ifade etmektedir. İtalik yazılar ihtilaflı bölgeleri ve tanınmayan devletleri göstermektedir.
  • Devlet veya paramiliter şiddet nedeniyle kasıtlı ve sistematik ölümlerin yaşanmadığı bir toprak anlaşmazlığı veya protesto hareketi silahlı çatışma olarak kabul edilmez.

Büyük savaşlar (mevcut veya geçmiş yılda savaşla ilgili 10.000 veya daha fazla ölüm) değiştir

Aşağıdaki listede yer alan 3 çatışma, mevcut veya geçmiş bir takvim yılında, belirlenen gruplar arasındaki çatışmalarda yılda en az 10.000 doğrudan, şiddet içeren ölüme neden olmuştur.[2]

Çatışmanın başlangıcı Çatışma Kıta Konum Kümülatif ölümler 2023 ölümleri 2024 ölümleri
1948 Myanmar iç çatışmaları Asya   Myanmar &0000000000180000.000000180.000-210.000[3][4] &0000000000014841.00000014.841+[5][6][7] 0
1948 Asya   İsrail

  Filistin   Mısır   Lübnan   Suriye   Irak   Suudi Arabistan   Ürdün   Yemen

&0000000000050000.00000050.000–58,000+[8] &0000000000024763.00000024.763–31.104[9] &0000000000001109.0000001.109
2002 Mağrip İsyanı Afrika   Burkina Faso

  Mali   Nijer   Benin   Togo   Cezayir   Tunus   Çad   Fildişi Sahili   Moritanya   Gana   Nijerya   Kamerun   Fas   Libya

&0000000000056000.00000056.000+ &0000000000013626.00000013.626+[10] 0
2014 Rusya-Ukrayna Savaşı Avrupa   Ukrayna
  Rusya
7005180000000000000 180.000-220.000+[11][12] 7004295340000000000 29.534-95.088+[13] 50000000000000000000
2023 2023 Sudan çatışmaları Afrika   Sudan &0000000000012785.00000012.785[14] &0000000000012785.00000012.785+[14][15] &-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1.0000000

Savaşlar (mevcut veya geçmiş yılda savaşla ilgili 1000-9999 ölüm) değiştir

Aşağıdaki listede yer alan 17 çatışma, mevcut veya geçmiş bir takvim yılında en az 1000 ve 10.000'den az doğrudan, şiddet içeren ölüme neden olmuştur.[2] Bir takvim yılında en az 1.000 kişinin ölümüne neden olan çatışmalar, Uppsala Çatışma Verileri Programı tarafından savaş olarak kabul edilir.[16]

Çatışmanın başlangıcı Çatışma Kıta Konum Kümülatif ölümler 2023 ölümleri 2024 ölümleri
1964 Kolombiya çatışmaları Güney Amerika   Kolombiya

  Venezuela   Ekvador

&0000000000453000.000000453.000+[17] &0000000000002491.0000002.491+ &-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1.0000000
1978 Afganistan Savaşı Asya   Afganistan

  Pakistan

1.453.000-2.584.468+[18] &0000000000001007.0000001.007+ &-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1.0000000
1991 Somali İç Savaşı Afrika   Somali

  Somaliland

  Kenya

&0000000000350000.000000350.000-1,000,000+[19][20] &0000000000009192.0000009.192+[21][22] &-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1.0000000
1996 Müttefik Demokratik Güçler isyanı Afrika   Kongo Demokratik Cumhuriyeti
  Uganda
&0000000000009000.0000009.000+[23][24][25][26] &0000000000001378.0000001.378+ &-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1.0000000
1998 Nijerya'daki toplumsal çatışmalar Afrika   Nijerya &0000000000095000.00000095.000+[27][28][29][30][31] &0000000000003050.0000003.050+[32] &-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1.0000000
2003 Irak çatışmaları (2003-günümüz) Asya   Irak &0000000000332000.000000332.000-1.215.000+[33][34][a] &0000000000001283.0000001.283+ &-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1.0000000
2004 Veziristan Savaşı Asya   Pakistan &0000000000046000.00000046.000–61.549+[35][36][37] &0000000000001200.0000001.200+ &-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1.0000000
2004 Kivu çatışmaları Afrika   Kongo Demokratik Cumhuriyeti
  Ruanda
  Burundi
&0000000000025000.00000025.000+[38] &0000000000002438.0000002.438+[39][40] &-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1.0000000
2006 Meksika Uyuşturucu Savaşı Kuzey Amerika   Meksika &0000000000350000.000000350.000-400,000[41][b] &0000000000006802.0000006.802+ &-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1.0000000
2008 Sudan göçebe çatışmaları Afrika   Sudan
  Güney Sudan
&0000000000387000.000000387.000-400.000+[43] &0000000000001240.0000001.240+[44] &-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1.0000000
2009 Boko Haram Ayaklanması Afrika   Nijerya
  Kamerun
  Nijer
  Çad
&0000000000368000.000000368.000[45] &0000000000004967.0000004.967+[46] &-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1.0000000
2011 Suriye İç Savaşı Asya   Suriye &0000000000580000.000000580.000-613.407+[47] &0000000000005856.0000005.856+[48] &-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1.0000000
2014 Yemen İç Savaşı Asya   Yemen

  Suudi Arabistan   Birleşik Arap Emirlikleri   İsrail

&0000000000377000.000000377.000[49] &0000000000003375.0000003.375+ &-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1.0000000
2018 Etiyopya iç çatışmaları Afrika   Etiyopya 7002177000000000000 177.000-600.000+[50] 7003357800000000000 3.578+[51] &-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1.0000000
2020 Haiti'de çete savaşı Kuzey Amerika   Haiti 70033700000000000003.700+[52][53][54] 70031960000000000001.960+[52] &-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1.0000000

Küçük savaşlar (mevcut veya geçmiş yılda savaşla ilgili 100-999 ölüm) değiştir

Aşağıdaki listede yer alan 26 çatışma, mevcut veya geçmiş bir takvim yılında en az 100 ve en az 1000 doğrudan, şiddet içeren ölüme neden olmuştur.

Çatışmanın başlangıcı Çatışma Kıta Konum Kümülatif ölümler 2023 ölümleri 2024 ölümleri
1918 İran'da Kürt ayrılıkçılığı Asya   İran

  Irak

&0000000000015000.00000015.000–58.000+[55] &0000000000000179.000000179+ &-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1.0000000
1984 Türkiye-PKK çatışması Asya   Türkiye
  Irak
  Suriye
&0000000000120000.000000120.000+[56][57] &0000000000000129.000000129+ &-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1.0000000
1943 Jamaika siyasi çatışmaları Kuzey Amerika   Jamaika &0000000000001081.0000001.081+[58][59] &0000000000000381.000000381+ &-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1.0000000
1947 Hindistan-Pakistan savaşları Asya   Hindistan
  Pakistan
&0000000000200000.000000200.000–2.000.000[60][c] &0000000000000630.000000630+ &-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1.0000000
1948 İsrail-Lübnan çatışması Asya   İsrail

  Lübnan   Suriye

&0000000000048000.00000048.000+[62] &0000000000000201.000000201-580+[63] &0000000000000011.00000011+[64]
1948 Belucistan Çatışması Asya   Pakistan
  Iran
&0000000000020800.00000020.800-21.000+[65][66] &0000000000000579.000000579+ &-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1.0000000
1954 Kuzeydoğu Hindistan İsyanı Asya   Hindistan

  Bhutan

&0000000000040000.00000040.000[67] &0000000000000535.000000535+ &-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1.0000000
1962 Papua çatışmaları Asya   Endonezya &0000000000100000.000000100.000-500.000[68] &0000000000000175.000000175+ &-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1.0000000
1967 Naksalit-Maoist isyanı Asya   Hindistan &0000000000012877.00000012.877-14.369+[69] &0000000000000355.000000355+ &-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1.0000000
1968 Filipinler'de iç çatışma Asya   Filipinler &0000000000165000.000000165.000-213.000[70] &0000000000000523.000000523+ &-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1.0000000
1999 Bangladeş'teki iç çatışmalar Asya   Bangladeş &0000000000001500.0000001.500+[71] &0000000000000305.000000305+[72] &-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1.0000000
1999 Ituri çatışmaları Afrika   Kongo Demokratik Cumhuriyeti &0000000000065000.00000065.000+[73] &0000000000000790.000000790+ &-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1.0000000
2012 Orta Afrika Cumhuriyeti İç Savaşı Afrika   Orta Afrika Cumhuriyeti

  Kamerun

&0000000000014000.00000014.000+[23] &0000000000000508.000000508+ &-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1.0000000
2016 Filipinler Uyuşturucu Savaşı Asya   Filipinler &0000000000032000.00000032.000[74] &0000000000000250.000000250+ &-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1.0000000
2017 Cabo Delgado'daki isyan Afrika   Mozambik
  Tanzanya
&0000000000006000.0000006.000+[75] &0000000000000293.000000293+ &-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1.0000000
2017 Anglofon Krizi Afrika   Kamerun

  Nijerya

&0000000000006000.0000006.000+[76] &0000000000000338.000000338-946+ &-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1.0000000
2021 Azerbaycan-Ermenistan sınır krizi Asya   Azerbaycan

  Ermenistan

&0000000000039300.00000039.300-49.000+[77] &0000000000000594.000000594[78][79] &-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1.0000000
2022 Honduras'taki çetelerin çökertilmesi Kuzey Amerika   Honduras 7002100000000000000100+[80][81][82] 7002100000000000000100+[80][81][82] &-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1.0000000

Çatışmalar ve çarpışmalar (mevcut veya geçmiş yılda 100'den az çatışmaya bağlı ölüm) değiştir

Aşağıdaki listede yer alan 16 çatışma, mevcut veya geçmiş bir takvim yılında doğrudan, şiddet içeren 100'den az ölüme neden oldu.

Çatışmanın başlangıcı Çatışma Kıta Konum Kümülatif ölümler 2023 ölümleri 2024 ölümleri
1945 Kore sorunu Asya   Kuzey Kore
  Güney Kore
&0000000003000000.0000003.000.000 &0000000000000012.00000012 &-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1.0000000
1963 Katanga İsyanı Afrika   Kongo Demokratik Cumhuriyeti &0000000000003400.0000003.400+[39][83] &0000000000000002.0000002 0
1973 Batı Sahra sorunu Afrika   Fas
  Sahra Demokratik Arap Cumhuriyeti
&0000000000014000.00000014.000–21.000+ &0000000000000030.00000030 &-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1.0000000
1975 Cabinda Savaşı Afrika   Angola &0000000000030000.00000030.000[84] &0000000000000066.00000066+ &-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1.0000000
1980 Peru İç Savaşı Güney Amerika   Peru &0000000000070000.00000070.000[85] &0000000000000075.00000075 &-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1.0000000
1981 Mısır'da İslami terörizm Asya   Mısır &0000000000006000.0000006.000-7.353+[86][87][88] &0000000000000021.00000021+ &-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1.0000000
1982 Casamance çatışmaları Afrika   Senegal &0000000000005000.0000005.000+[89] &0000000000000044.00000044 &-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1.0000000
1987 Tanrı'nın Direniş Ordusu İsyanı Afrika   Kongo DC

  Orta Afrika Cumhuriyeti   Güney Sudan

&0000000000100000.000000100.000+[90] &0000000000000003.0000003 &-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1.0000000
1989 Gürcistan-Güney Osetya çatışması Asya   Güney Osetya

  Gürcistan

&0000000000001614.0000001.614+[91] &0000000000000001.0000001+[92][93][94] &-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1.0000000
2003 Nijer Deltası'ndaki çatışmalar Afrika   Nijerya
  Kamerun
&0000000000002500.0000002.500[95] &0000000000000090.00000090 &-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1.0000000
2004 Güney Tayland çatışmaları Asya   Tayland &0000000000007294.0000007.294[96] &0000000000000042.00000042 &-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1.0000000
2005 Paraguay İsyanı Güney Amerika   Paraguay &0000000000000145.000000145+[d][38] &0000000000000010.00000010 &-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1.0000000
2006 Milisler-Comando Vermelho çatışmaları Güney Amerika   Brezilya &0000000000000700.000000700+[97] &0000000000000041.00000041[98] &-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1.0000000
2011 Libya Krizi Afrika   Libya &0000000000030000.00000030.000-43.000[99][100] &0000000000000088.00000088+[101] &-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1.0000000
2016 Kuzey Çad İsyanı Afrika   Çad &0000000000000644.000000644[102] &0000000000000037.00000037 &-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1.0000000
2017 Kuzey Kafkasya'daki İslam Devleti isyanı Avrupa   Rusya &0000000000000200.000000200+[103] 7001100000000000000 10[104] &-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1.0000000
2022 2022 Salvadorlu çetelerin çökertilmesi Kuzey Amerika   El Salvador 7002152000000000000152+[105] 700156000000000000056+ &-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1.0000000

Ülkeye göre ölümler değiştir

Ülkeye göre silahlı çatışmaya bağlı ölümler
Sıra 2018[e] 2019[f] 2020[f] 2021[f] 2022
Ülke Ölüm Ülke Ölüm Ülke Ölüm Ülke Ölüm Ülke Ölüm
1   Afganistan 35.941   Afganistan 41.735   Meksika 34.512*  /  Afganistan 42.223   Ukrayna 240.400
2   Meksika 33.341*[107]   Meksika 35.588*   Afganistan 20.674   Yemen 31.048   Etiyopya 105.900
3   Yemen 22.201   Yemen 16.050   Yemen 19.561   Etiyopya 22.800   Myanmar 20.206
4   Suriye 20.130   Suriye 11.244   Suriye 7620   Meksika 18.811   Mali 9000
5   Irak 4,920   Suudi Arabistan 4832   Nijerya 7172   Myanmar 11.114   Meksika 7821
6   Nijerya 4850   Somali 2604   Kongo Demokratik Cumhuriyeti 6162   Nigeria 9687   Yemen 6607
7   Somali 3862   Libya 2200+   Azerbaycan/
  Dağlık Karabağ
6110   Kongo Demokratik Cumhuriyeti 6283   Somali 6422
8   Suudi Arabistan 3509   Irak 1850+   Somali 2950   Suriye 5828   Kongo DC 6254
9   Kongo Demokratik Cumhuriyeti 1757   Mali 734+   Mali 2734   Somali 3532   Suriye 5257
10   Mali 1285   Mısır 529+   Irak 2436   Irak 2605   Burkina Faso 4700
11   Güney Sudan 1166   Güney Sudan 519   Burkina Faso 2268   Burkina Faso 2358   Irak 4181
12   Hindistan 988[108]   Hindistan ~403   Güney Sudan 2245   Güney Sudan 1986   Afganistan 3847
13   Kamerun 945   Kongo Demokratik Cumhuriyeti 302+   Etiyopya 1813   Mali 1911   Nijerya 3780
14   Etiyopya 886   Kolombiya 238   Mozambik 1696   Orta Afrika Cumhuriyeti 1704   Nijer 3000
15   Orta Afrika Cumhuriyeti 842   Kamerun 234   Libya 1,484   Sudan 1,584   Kolombiya 2276
16   Pakistan 736[109]   Pakistan 206   Kamerun 1447   Nijer 1454   Güney Sudan 1731
17   Libya 727   Tayland 163   Filipinler 1,316   Kolombiya 1399   Sudan 1327
18   Kolombiya 709   Nijerya 152   Kolombiya 765   Mozambik 1,194   Kamerun 943
19   Sudan 600   Ukrayna 119   Hindistan 783   Kamerun 790   Mozambik 916
20   Türkiye 530   Filistin 100   Myanmar 650   Filistin 484   Pakistan 900

* Savaşla ilgili kayıplardan ziyade çoğunlukla cinayetler

 
Çatışma Ölümleri - En Ölümcül 17 Ülke 2015–2020

Ayrıca bakınız değiştir

Notlar değiştir

  1. ^ 2003'ten bu yana her bir çatışmanın tahmini ölü sayılarının toplamı
  2. ^ 358.000-400.000 organize suç cinayet kurbanı[42]
  3. ^ "Ölü sayısı 200.000 ile 2 milyon arasında değişen rakamlarla tartışmalı olmaya devam etmektedir."[61]
  4. ^ Bkz. Paraguay İsyanı#Kayıplar
  5. ^ Afrika ülkelerine ilişkin veriler ACLED'e dayanmaktadır ve ayaklanmalar/protestolarla ilgili ölümler hariç tutulmuştur[23][106]
  6. ^ a b c Afrika ülkelerine ilişkin veriler ACLED'e dayanmaktadır ve ayaklanmalar/protestolarla ilgili ölümler hariç tutulmuştur[23]

Kaynakça değiştir

  1. ^ "How is the Term "Armed Conflict" Defined in International Humanitarian Law?" (PDF). International Committee of the Red Cross. March 2008. 1 Kasım 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 1 Şubat 2015. 
  2. ^ a b "The Armed Conflict Location & Event Data Project". Acled Data. 1 Eylül 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Nisan 2019. 
  3. ^ "Modern conflicts database: alternative estimates for death tolls" (PDF). University of Massachusetts Amherst, Political Economy Research Institute. April 2007. 11 Ekim 2008 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Mart 2011. 
  4. ^ "De re militari: muertos en Guerras, Dictaduras y Genocidios". 22 Ağustos 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Ekim 2014. 
  5. ^ "Myanmar air attack kills at least 170, witnesses say – DW – 04/14/2023". Deutsche Welle. 15 Nisan 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Aralık 2023. 
  6. ^ "Buddhist monk and a child reported among almost a dozen civilians killed in Myanmar airstrikes". ABC News. 6 Temmuz 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Temmuz 2023. 
  7. ^ "Around 40 Myanmar Junta Troops Killed in Three Days of Resistance Attacks". 3 Temmuz 2023. 6 Temmuz 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Temmuz 2023. 
  8. ^ Marshall, Monty G. (15 Haziran 2017). "Major Episodes of Political Violence 1946–2019". Center for Systemic Peace. 17 Temmuz 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Ekim 2020. 
  9. ^ Barton, Alex; Bowman, Verity; Zagon, Chanel; Sabur, Rozina (10 Ekim 2023). "Israel-Palestine latest news: Israeli death toll passes 1,000 after Hamas attacks". The Telegraph (İngilizce). 10 Ekim 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Ekim 2023. 
  10. ^
  11. ^ "Report on the human rights situation in Ukraine 16 November 2019 to 15 February 2020 (Note: link does not include deaths of the 2022 invasion!)" (PDF). Office of the United Nations High Commissioner for Human Rights. 27 Mart 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 15 Aralık 2023. 
  12. ^ "Russian invasion kills 42K Ukrainian civilians since start of war, US officials say". Fox News. 21 Mayıs 2023. 28 Eylül 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Aralık 2023. 
  13. ^
  14. ^ a b
  15. ^ "Rights violations in Sudan 'verging on pure evil' amid escalating conflict, warns UN". France24. 10 Kasım 2023. 10 Kasım 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Aralık 2023. 
  16. ^ "Definitions". Uppsala Conflict Data Program. 25 Ekim 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Mayıs 2009. 
  17. ^ "Colombia Truth Commission Gives Scathing Report on Civil Wa". Voice of America. 28 Haziran 2022. 29 Haziran 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  18. ^ Khalidi, Noor Ahmad (1 January 1991). "Afghanistan: Demographic consequences of war, 1978–1987". Central Asian Survey. 10 (3): 101–126. doi:10.1080/02634939108400750. PMID 12317412 – via Taylor and Francis+NEJM.
  19. ^ "Twentieth Century Atlas – Death Tolls and Casualty Statistics for Wars, Dictatorships and Genocides". Necrometrics. 24 Ekim 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Şubat 2015. 
  20. ^ in Kenyap.org/crisis_index/somali-civil-war/ "Somali Civil War" |url= değerini kontrol edin (yardım). theowp.org. 13 Ocak 2017. Erişim tarihi: 1 Ocak 2023. [ölü/kırık bağlantı]
  21. ^ "More deaths reported as Somaliland army accused of killing prisoners". Garowe Online. 19 Mart 2023. 19 Mart 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Mart 2023. 
  22. ^ "Somalia: Flash Update No. 4 Situation in Laas Caanood, Sool Region, 3 April 2023". ReliefWeb Blog. OCHA. 4 Nisan 2023. 27 Nisan 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Nisan 2023. 
  23. ^ a b c d "ACLED Version 6 (1997–2015)". Armed Conflict Location & Event Data Project. 18 January 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 January 2015. 
  24. ^ "UCDP - Uppsala Conflict Data Program". ucdp.uu.se. 20 Eylül 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Aralık 2021. 
  25. ^ Mahamba, Fiston (8 Aralık 2017). "Rebels kill 15 peacekeepers in Congo in worst attack on U.N. in recent". Reuters. 6 Ekim 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Aralık 2017. 
  26. ^ "Realtime Data (2017)". ACLED. 19 Eylül 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Mart 2014. 
  27. ^ "ACLED Version 6 (1997–2015)". Armed Conflict Location & Event Data Project. 18 Ocak 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Ocak 2015. 
  28. ^ John Campbell. "Nigeria Security Tracker". Council on Foreign Relations. 19 Kasım 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Ocak 2014. 
  29. ^ "Social Violence in Nigeria". Connect SAIS Africa. 17 Ekim 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Temmuz 2015. 
  30. ^ "Nigeria: Police Lose 6 As Herdsmen Behead Woman, Kill 30 in 3 Years". allAfrica. 14 Mayıs 2015. 14 Mayıs 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Mayıs 2016.  Geçersiz |url-erişimi=subscription (yardım)
  31. ^ "Archived copy". 13 Nisan 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Kasım 2023. 
  32. ^ "Nigeria says 36 soldiers killed in an ambush by an armed group and a related helicopter crash". Associated Press News. 17 Ağustos 2023. 29 Kasım 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Ağustos 2023. 
  33. ^ Crawford (November 2018). "Human Cost of the Post-9/11 Wars: Lethality and the Need for Transparency" (PDF). Brown University Costs of War Project. 21 Şubat 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 24 Ocak 2020. 
  34. ^ "Iraq conflict has killed a million Iraqis: survey". Reuters. 30 Ocak 2008. 31 Ekim 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Temmuz 2020. 
  35. ^ "Terrorism in Pakistan - Yearly Fatalities". satp.org. 19 Aralık 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Ocak 2023. 
  36. ^ "Terrorism in Pakistan - Yearly Fatalities | SATP". www.satp.org. 19 Aralık 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  37. ^ Crawford, Neta C. "Update on the Human Costs off War for Afghanistan and Pakistan, 2001 to mid-2016" (PDF). Brown University Costs of War Project. 9 Eylül 2016 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. 
  38. ^ a b "ACLED data". 12 Şubat 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Kasım 2022. 
  39. ^ a b "Dashboard". ACLED. 10 Haziran 2022. 1 Kasım 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Kasım 2022. 
  40. ^ "DRC estimates 300 villagers killed in massacre by rebels". 5 Aralık 2022. 5 Aralık 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Ocak 2023. 
  41. ^ "Mexico". ucdp.uu.se. UCDP – Uppsala Conflict Data Program. 27 Mart 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Haziran 2021. 
  42. ^ "Opinión: Una guerra inventada y 350,000 muertos en México". Washington Post. 14 Haziran 2021. 9 Mayıs 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Aralık 2023. 
  43. ^ "South Sudan's civil war has caused 400,000 deaths" 27 Eylül 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. The National. 26 September 2018. Retrieved 19 February 2019.
  44. ^ "Local representative says ethnic clashes at U.N. Site in South Sudan kill at least 13 people". Associated Press. 8 Haziran 2023. 6 Temmuz 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Aralık 2023. 
  45. ^ Reuters (24 Haziran 2021). "Northeast Nigeria insurgency has killed almost 350,000 - UN". Reuters (İngilizce). 15 Ağustos 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Kasım 2022. 
  46. ^ "Nigeria Election Violence Tracker". ACLED. 16 Şubat 2023. 14 Ocak 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Ocak 2023. 
  47. ^ "Total death toll | Over 606,000 people killed across Syria since the beginning of the "Syrian Revolution", including 495,000 documented by SOHR". The Syrian Observatory For Human Rights. 1 Haziran 2021. 1 Kasım 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Aralık 2023. 
  48. ^ "Over 40 killed in separatist ISIS attacks in Syria:..." Rudaw. 16 Nisan 2023. 18 Nisan 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Eylül 2023. 
  49. ^ "UN warns of catastrophic Yemen death toll". 24 Kasım 2021. 16 Mayıs 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Kasım 2022. 
  50. ^ "Arşivlenmiş kopya". 22 Ekim 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Kasım 2022. 
  51. ^
  52. ^ a b "More than 2,400 killed in Haiti gang violence since January 1, says UN". 18 Ağustos 2023. 20 Kasım 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Ağustos 2023. 
  53. ^ "Haiti". ucdp.uu.se. UCDP - Uppsala Conflict Data Program. 7 Ocak 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Temmuz 2022. 
  54. ^ "United Nations statistics underscore 'extreme brutality' of Haiti's gangs". Al Jazeera. 19 Ağustos 2023. 19 Ekim 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Ekim 2023. 
  55. ^ "KDPI leadership urges support for 'mountain struggle'". rudaw.net. 28 Mayıs 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Kasım 2022. 
  56. ^
  57. ^ "Archived copy" (PDF). 12 Ekim 2017 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Kasım 2023. 
  58. ^ "Jamaica police put death toll at 73". The Gazette (Montreal). 27 Mayıs 2010. 30 Mayıs 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Mayıs 2010. 
  59. ^ "UCDP - Uppsala Conflict Data Program". ucdp.uu.se. 31 Ekim 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Kasım 2020. 
  60. ^ Kosinski, L.A.; Elahi, K.M. (2012). "1 Introduction". Population Redistribution and Development in South Asia. Springer Science & Business Media. s. 6. ISBN 978-9400953093. 
  61. ^ Talbot & Singh 2009, s. 2.
  62. ^ "War Casualties Put at 48,000 in Lebanon". The Washington Post. 3 Eylül 1982. 27 Mart 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Kasım 2023. 
  63. ^
  64. ^ {{blist|Harb, Ali; Osgood, Brian (2 Ocak 2024). "Seven Hamas members killed in Israeli assassination: Haniyeh". Al Jazeera English. 2 Ocak 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Ocak 2024. |"Hezbollah says four members killed tonight in south Lebanon strikes". The Times of Israel. Reuters. 1 Ocak 2024. 2 Ocak 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Ocak 2024. Hezbollah has named 138 members who have been killed by Israel 
  65. ^
  66. ^ Kiyya Baloch (27 Mart 2015). "Chinese Operations in Balochistan Again Targeted by Militants". The Diplomat. 26 Ekim 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Kasım 2022. 
  67. ^ "India - Northeast (1979 - first combat deaths)". Project Ploughshares. 4 Aralık 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Kasım 2022. 
  68. ^ "UNPO: West Papua: Indonesia Considering Addressing Past Atrocities". unpo.org. 31 Ekim 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Kasım 2022. 
  69. ^
  70. ^ "Guide to the Philippines conflict". BBC News. 10 Ağustos 2007. 15 Mart 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Şubat 2015. 
  71. ^
  72. ^ "Bangladesh Datasheet - Islamist Terrorism". www.satp.org. 8 Ekim 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Kasım 2023. 
  73. ^ Karen Allen (30 Kasım 2006). "Eastern DR Congo rebels to disarm". BBC News. 31 Ekim 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Aralık 2020. 
  74. ^ "How many people have been killed in Rodrigo Duterte's war on drugs?". The Economist. 22 Kasım 2021. 31 Ekim 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Kasım 2022. 
  75. ^
  76. ^ Craig, Jess. "Violence in Cameroon's Anglophone crisis takes high civilian toll". www.aljazeera.com. 7 Nisan 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Kasım 2022. 
  77. ^
  78. ^ "Nagorno-Karabakh: Thousands flee as Armenia says ethnic cleansing under way". BBC News. 24 Eylül 2023. 25 Eylül 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Aralık 2023. 
  79. ^ "192 Azerbaijani servicemen martyred during local anti-terrorist measures, identity of 11 servicemen have not been identified". Apa.az. 27 Eylül 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Eylül 2023. 
  80. ^ a b "Honduras expands and extends its state of emergency". NBC News (İngilizce). 29 Nisan 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Nisan 2023. 
  81. ^ a b "More than 40 women killed in Honduran prison riot". AL JAZEERA. 23 Ağustos 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Ocak 2024. 
  82. ^ a b "Honduras brings in curfews after night of violence". BBC. 22 Ağustos 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Ocak 2024. 
  83. ^ "UCDP - Uppsala Conflict Data Program". ucdp.uu.se. 10 Ağustos 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Ağustos 2022. 
  84. ^ "Project Ploughshares". 26 Şubat 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Şubat 2015. 
  85. ^ "Peru Shining Path Arrests: 24 Seized". BBC News. 10 Nisan 2014. 3 Nisan 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Aralık 2014. 
  86. ^ "ACLED Version 6 (1997–2015)". Armed Conflict Location & Event Data Project. 18 Ocak 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Ocak 2015. 
  87. ^ "Sisi says suicide bomber behind church attack in Egypt". Reuters. 12 Aralık 2016. 3 Nisan 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Aralık 2016. 
  88. ^ endowment.org/sada/68296 "The Heavy Civilian Toll in Sinai" |url= değerini kontrol edin (yardım). Carnegie Endowment for International Peace. [ölü/kırık bağlantı]
  89. ^ Bacary Domingo Mané (13 Ocak 2011). "Casamance: no peace after thirty years of war". 3 Ocak 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  90. ^ "Uganda (1987– 2010)". 21 Mayıs 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Şubat 2015. 
  91. ^
  92. ^ "Georgia: Statement by the Spokesperson on the killing and detention of Georgian citizens in Kirbali". Delegation of the European Union to the Council of Europe. 10 Kasım 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Kasım 2023. 
  93. ^ "Russian Occupation Forces Kill One Georgian Citizen, Abduct Another". Civil Georgia. 7 Kasım 2023. 6 Kasım 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Aralık 2023. 
  94. ^ "Russian Occupation Forces Kill One Georgian Citizen, Abduct Another". Civil.ge. 6 Kasım 2023. 11 Kasım 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Kasım 2023. 
  95. ^
  96. ^ "Summary of Incidents in Southern Thailand, JULY 2020 | DeepSouthWatch.org". deepsouthwatch.org. 31 Ekim 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Kasım 2022. 
  97. ^
  98. ^
  99. ^ "ACLED Version 6 (1997–2015)". Armed Conflict Location & Event Data Project. 18 Ocak 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Ocak 2015. 
  100. ^
  101. ^ "At least 55 dead following clashes between rival factions in Libya". 16 Ağustos 2023. 5 Eylül 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Eylül 2023. 
  102. ^ "UCDP - Uppsala Conflict Data Program". ucdp.uu.se. 31 Ekim 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Temmuz 2022. 
  103. ^
  104. ^ "С 6 по 12 февраля в вооруженном конфликте на Северном Кавказе погибли четыре человека Источник". Кавказский Узел (Rusça). 14 Şubat 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Şubat 2023. 
  105. ^ "El Salvador Marks Its First Year Under Anti-Gang Crackdown". Associated Press (İngilizce). San Salvador, El Salvador. 27 Mart 2023. 28 Mart 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Mart 2023. 
  106. ^ "Realtime Data". ACLED. 13 Haziran 2019. 1 Eylül 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Kasım 2022. 
  107. ^ "Criminal Violence in Mexico". Global Conflict Tracker. 24 Mayıs 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Aralık 2019. 
  108. ^ SATP Terrorism record - 937 killed in 2018.
  109. ^ SATP Terrorism record - 697 killed in 2018.

Dış bağlantılar değiştir