Deniz Tanyeli

Türk aktris

Deniz Tanyeli (gerçek adı Efeminya Özmavridis [1] ; 1 Ocak 1939, İstanbul - 13 Ekim 2016, İstanbul), Türk sinema oyuncusu. 1939'da İstanbul'da Rum bir ailenin kızı olarak doğdu. Büyükada Yatılı Kız Lisesi'ni bitirdi.

Deniz Tanyeli
Doğum Efeminya Özmavridis
1939
İstanbul
Ölüm 13 Ekim 2016 (77 yaşında)
İstanbul, Türkiye
Meslek sinema sanatçısı
Etkin yıllar 1952-1957
Evlilik Memduh Yükman

Deniz Tanyeli, 1952 yılında Yanık Ömer filmiyle sinemaya başlayıp daha sonra; Yollarımız Ayrılıyor, Izdırap Şarkısı, Meçhul Kadın, Yaşlı Gözler, Ana Hasreti, Kalbimin Şarkısı, Yayla Güzeli Gül Ayşe, Yedi Köyün Zeynebi, Şehir Yıldızları ve Berduş gibi çok sayıda sinema filminde önemli oyuncularla birlikte rol almıştır.

Özellikle 1957 yapımı Zeki Müren ile beraber rol aldığı Berduş filminde canlandırdığı Filiz karakteriyle tanındı.

Zeki Müren’in Berduş isimli filminde Filiz karakterinin yanı sıra ve çok sayıda sinema filminde rol alan Deniz Tanyeli, kameraman Memduh Yükman ile evlenerek sinemayı bıraktı.[2] 13 Ekim 2016'da akciğer kanseri nedeniyle İstanbul'da 77 yaşında öldü. Kurtuluş Rum Ortodoks Mezarlığı'nda mütevazı bir törenle defnedildi.[3]

FilmografiDüzenle

  • Karanlıkta Gözlerime Bak (1996)
  • Berduş (1957)
  • Şehir Yıldızları (1956)
  • Yayla Güzeli Gül Ayşe (1956)
  • Üç Yetimenin Izdırabı (1956)
  • Öldürdüğüm Sevgili (1956)
  • Ana Hasreti (1956)
  • Meçhul Kadın (1955)
  • Yaşlı Gözler (1955)

Dış bağlantılarDüzenle

KaynakçaDüzenle

  1. ^ "Sinematürk oyuncu profili". 23 Kasım 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Kasım 2016. 
  2. ^ Memduh, Ün. Memduh Ün filmlerini anlatıyor. 20 Aralık 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  3. ^ "Yeşilçam'ın başarılı oyuncusu Deniz Tanyeli yaşamını yitirdi". Cumhuriyet gazetesi. 14 Ekim 2016. 22 Kasım 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Kasım 2016.