Davut Güloğlu

Davut Güloğlu (d. 1972, Rize), Türk halk müziği (Karadeniz) ve pop müzik şarkıcısı.

Davut Güloğlu
Genel bilgiler
Doğum 1972 (48-49 yaşında)
Rize, Türkiye
Başladığı yer Türkiye
Tarzlar Pop, Karadeniz
Meslekler Şarkıcı, besteci, oyuncu
Çalgılar vokal
Etkin yıllar 2001-günümüz
Müzik şirketi Şahin Özer Müzik,Seyhan Müzik, Poll Production
İlişkili hareketler
Nez
(e. 2003; b. 2007)

Resmî site www.davutguloglu.com

BiyografiDüzenle

Rize'de doğup büyüyen Davut Güloğlu, 13 yaşında annesini ve 14 yaşında ise babasını kaybetmiştir. Davut Güloğlu 11 çocuklu kalabalık bir ailenin ortanca çocuğu olarak Rize'de eğitimini devam ettirmiştir. Çocukluk dönemini bu kayıplar nedeni ile epey sıkıntılı geçiren şarkıcı daha sonra Rize'den İstanbul'a göç etmiştir. İstanbul'a gelen ve gençlik yıllarında hayatını toptancılık ile kazanan Güloğlu, Arif Sağ'ın kursuna yazılarak müzik hayatına atılmıştır.

İlk albümü 'Sarılsamda Olmayi Darılsamda Olmayi' ile müzik sektörüne giriş yapan Güloğlu, Karadeniz bölgesinde kısa sürede adını duyurdu.

2001 yılının Ocak ayında 'Nurcanım' adlı albümü çıkaran Davut Güloğlu, yerel şöhretini ulusal boyutlara çıkarmıştır. Yaklaşık 2 - 2,5 milyona yakın kopya satan bu albüm ile etnik-pop akımını başlatan ilk Türk şarkıcı unvanını almıştır.[1]

2003 yılının Mayıs ayında 'Katula Katula' adlı albümü çıkaran Davut Güloğlu, ulusal boyutlardaki şöhretini Avrupa'ya taşımıştır. Bu albüm ile kendi albüm satış rekorunu kıran Davut Güloğlu, ülkesinde 'Karadeniz'in Ricky Martini' lakabını almıştır. Özellikle Türklerin yoğun olduğu bölgelerde yabancıların dikkatini çeken Güloğlu, kısa sürede etnik-pop tarzını uluslararası platformda tanıtmıştır. Fransa'da bu albüm ile ödüller alan Güloğlu, dünyaca ünlü haber ajansı AGF (Agence France-Presse) ile özel bir röportaj gerçekleştirmiştir.

Davut Güloğlu, Nurcanım ve Katula Katula albümü ile 2000'li yıllardaki ekonomik krizin yarattığı toplumsal açıdan kötü boyutlardaki ülke moralini yükselttiği gerekçesi ile o dönemin Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'den ödül almıştır.

2003 yılında sanatçı Nez ile büyük bir aşkla Almanya'da evlenmiştir.[2] çift 2007 yılında anlaşmalı olarak boşanmıştır.

2004 yılının Ağustos ayında 'Dur Orda Dur' single albümü ile çıkış yapan Güloğlu, kariyerindeki konumunu sağlamlaştırmıştır.

Tam bir yıl sonra yine Ağustos ayında 'Çat Çat' albümünü çıkaran Güloğlu, yabancı ülkelerdeki popülaritesini arttırmıştır.

17 Eylül 2006 tarihinde başlayan 'Sev Kardeşim' adlı dizide Hande Ataizi ile başrolü paylaşan Davut Güloğlu kariyerini oyunculuk alanı ile genişletmiştir.

2007 yılının Mayıs ayında 'Kapak Olsun' albümü ile tekrar gündeme gelen Davut Güloğlu etnik-pop alanındaki ismini ve tahtını korumayı sürdürmüştür.

2009 yılının Temmuz ayında 'Kopalım Bari' albümü ile farklı alanlarda şarkılar yaparak iddiasını ve popülaritesini korumaya devam etmiştir.

Davut Güloğlu 24 Ocak 2011 yılında Kanaltürk televizyonunda Ece Erken ile sunuculuğunu paylaştığı 'Hayata Gülerken' programını sabah kuşağında gerçekleştirmiştir.

İzlenme oranları yüksek olan ve sevilen bu programdan tam 1 yıl sonra Haziran 2012 yılında 'Seni Seni' albümü ile yaza giriş yapan şarkıcı şarkılarını uzun zaman aradan sonra sevenleri ile buluşturmuştur.

Trabzon’da halkın yoğun ilgisi eşliğine çektiği albüm klibi olan Hayat Devam Ediyor isimli parçası eşliğinde 6 yıl aradan sonra Poll Production yapımcılığında yeni albümünü çıkararak sevenleriyle yeniden buluştu.

Dinleyici tarafından sevilen bu yeni albümü ardından konser çalışmalarına başlayan Güloğlu, turnelere çıkma planlaması yapıyor.

Kariyerindeki en büyük hedefinin Karadeniz ve Türk müziğini dünyaya duyurmak olduğunu dile getirmiştir.

Bugün Beylerbeyinde yaşayan Güloğlu müzik kariyerine devam etmektedir.

DiskografiDüzenle

KlipleriDüzenle

  • 1998: Sarılsam da Olmuyor
  • 2001: Nurcanım
  • 2001: Kömürlen mi Yazılmış
  • 2001: Benim Büyük Allahım
  • 2003: Katula Katula
  • 2003: Yalan Mı? feat. Nez
  • 2004: Dur Orda Dur
  • 2005: Çat Çat
  • 2007: Ham Yaparım
  • 2009: Kopalım Bari
  • 2009: Yaralı Kalbim
  • 2009: Dur Biraz
  • 2012: Seni Seni
  • 2015: Aşk
  • 2018: Hayat Devam Ediyor
  • 2018: Bu Kadar Naz Olur Mu?
  • 2020: Çareler de Çaresiz

FilmografiDüzenle

Özel hayatıDüzenle

1993 yılında Sibel Yıldırım ile evlendi 2003 Ocak ayında boşandı. Bu evlilikten Cengizhan adında bir erkek çocuk dünyaya geldi.

2003 Şubat ayında çocukluk aşkım dediği [3] şanatçı Nez ile büyük ve fırtınalı bir aşkla Almanya'da evlendi.[4] Çift 2005 yılında yapılan Elle dergisinin ankettin de en çok yakışan çift seçilmiştir. Bu evlilikten hamile kalan Nez ve Güloğlu arasında yaşanan kıskançlık ve duygusal kriz sonucu ayrılmaya karar veren çift 2007 yılında anlaşmalı bir şekilde boşandılar.[5] Davut Güloğlu 2017 yılındaki bir röportajında ''Nez'den ayrıldığıma çok pişmanım'' demiştir.

KaynakçaDüzenle

  1. ^ Can Dündar (7 Haziran 2001). "Nurcanım'ın zaferi!". milliyet.com.tr. Erişim tarihi: 10 Şubat 2021. 
  2. ^ Haber, Internet (18 Mart 2005). "Güloğlu ve Nez aşkı büyüyor". https://www.internethaber.com/guloglu-ve-nez-aski-buyuyor-1114075h.htm. Erişim tarihi: 6 Mart 2021.  |çalışma= dış bağlantı (yardım)
  3. ^ HARARLI, Demirhan. "Çocukluk aşkını bugüne taşıdılar". www.hurriyet.com.tr. Erişim tarihi: 5 Mart 2021. 
  4. ^ Haber, Internet (18 Mart 2005). "Güloğlu ve Nez aşkı büyüyor". https://www.internethaber.com/guloglu-ve-nez-aski-buyuyor-1114075h.htm. 23 Mart 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Mart 2021.  |çalışma= dış bağlantı (yardım)
  5. ^ Haber, Internet (4 Ağustos 2005). "Güloğlu ve Nez'in arasına kim girdi?". https://www.internethaber.com/guloglu-ve-nezin-arasina-kim-girdi-1117927h.htm. Erişim tarihi: 28 Şubat 2021.  |çalışma= dış bağlantı (yardım)

Dış bağlantılarDüzenle