Danny Aiello

Daniel Louis Aiello Jr. (/ˈɛl/; 20 Haziran 1933; Manhattan, New York - 12 Aralık 2019; New Jersey)[1], Amerikalı oyuncu.[2]

Danny Aiello
Danny Aiello.jpg
Aiello Aralık 2011'de New York Şehri'nde
Doğum Daniel Louis Aiello Jr.
20 Haziran 1933(1933-06-20)
Manhattan, New York, ABD.
Ölüm 12 Aralık 2019 (86 yaşında)
New Jersey, ABD.
Meslek Oyuncu
Etkin yıllar 1972-2019
Evlilik
Sandy Cohen (e. 1955–2019)
Çocuk(lar) 4, evlatlık ve Danny Aiello III
Akraba(lar) Michael Kay (yeğeni)
Resmî site dannyaiello.com

Yaşamı ve kariyeriDüzenle

İtalyan kökenli Amerikalı bir ailenin oğlu olarak 20 Haziran 1933'te Manhattan, New York'ta doğdu.[3] 1970'lerin başlarında oyunculuğa adım attı. Yer aldığı bazı kaydadeğer yapımlar arasında; Moonstruck (1987), Do the Right Thing (1989), Hudson Hawk (1991), ve Léon: The Professional (1994) sayılabilir.[4]

ÖlümüDüzenle

İtalyan kökenli Amerikalı usta oyuncu Danny Aiello 12 Aralık 2019'da New Jersey'de 86 yaşında yaşama veda etti.[5][6][7]

FilmografiDüzenle

SinemaDüzenle

  • 1977: Hooch
  • 1980: Defiance
  • 1981: Chu Chu and the Philly Flash
  • 1981: Fort Apache the Bronx
  • 1985: Key Exchange
  • 1985: The Protector
  • 1985: The Purple Rose of Cairo
  • 1987: Moonstruck
  • 1987: The Pick-up Artist
  • 1988: The Third Solution
  • 1989: Do the Right Thing
  • 1989: Harlem Nights
  • 1989: White Hot
  • 1989: Shocktroop
  • 1990: Jacob's Ladder
  • 1990: The Closer
  • 1991: Hudson Hawk
  • 1991: 29th Street
  • 1991: Once Around
  • 1992: Ruby
  • 1993: Me and the Kid
  • 1993: The Cemetery Club
  • 1993: The Pickle
  • 1994: Léon: The Professional
  • 1995: Two Much
  • 1996: 2 Days in the Valley
  • 1996: City Hall
  • 1996: Mojave Moon
  • 1996: Unforgotten: Twenty-Five Years After Willowbrook
  • 1997: Bring Me the Head of Mavis Davis
  • 1998: A Brooklyn State of Mind
  • 1998: Wilbur Falls
  • 1999: 18 Shades of Dust
  • 2000: Prince of Central Park
  • 2000: Dinner Rush
  • 2001: Off Key
  • 2003: Mail Order Bride
  • 2005: Brooklyn Lobster
  • 2006: A Broken Sole
  • 2006: The Last Request
  • 2008: Harry: A Communication Breakdown
  • 2009: American Psych Ward
  • 2010: Stiffs
  • 2010: Mulberry St.
  • 2010: One Man Show Off
  • 2010: Just Laugh!
  • 2011: Italy's Forgotten Earthquake
  • 2017: The Neighborhood
  • 2018: Little Italy
  • Anyone's Son
  • Dolly Baby
  • The Italy Boys

Televizyon dizileriDüzenle

  • 1977: The Andros Targets
  • 1977: On Our Own
  • 1985: Lady Blue
  • 1985: The Lucie Arnaz Show
  • 1986: Nightlife
  • 1988: Later with Bob Costas
  • 1997: Dellaventura
  • 1999: The Rat Pack
  • 2017: Fielders Choice

Televizyon filmleriDüzenle

  • 1982: Gemini
  • 1983: Blood Feud
  • 1988: Alone in the Neon Jungle
  • 1989: The Preppie Murder
  • 1989: Making 'Do the Right Thing'
  • 1995: Sinatra: 80 Years My Way
  • 1995: Brothers' Destiny
  • 2000: The N.Y. Friars Club Roast of Rob Reiner
  • 2008: That's Amore!: Italian-American Favorites
  • 2011: When Pop Culture Saved America: A 9-11 Story
  • 2017: Broken Dreams Blvd

Video filmlerDüzenle

  • 1986: Madonna: Papa Don't Preach
  • 1990: Madonna: The Immaculate Collection
  • 1990: Building 'Jacob's Ladder'
  • 1995: Power of Attorney
  • 2006: Moonstruck: At the Heart of an Italian Family
  • 2009: Madonna: Celebration - The Video Collection

KaynakçaDüzenle

  1. ^ Danny Aiello Biography, filmreference.com; accessed June 21, 2017.
  2. ^ Danny AIELLO profile, International Who's Who. accessed September 1, 2006.
  3. ^ [1]
  4. ^ Michael Norman (21 Ocak 1990). "His Bus Came In". The New York Times. 
  5. ^ Abrahams, Matthew (13 Şubat 2011). "Yankees broadcaster Michael Kay marries news anchor Jodi Applegate". 14 Aralık 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Aralık 2019. 
  6. ^ "Danny Aiello, 'Do the Right Thing' and 'Moonstruck' Actor, Dies at 86". Variety. 13 Aralık 2019. Erişim tarihi: 13 Aralık 2019. 
  7. ^ https://www.nytimes.com/2019/12/13/movies/danny-aiello-dead.html

Dış bağlantılarDüzenle