Dünya turizm sıralaması

Vikimedya liste maddesi
(Dünya Turizm Sıralaması listesi sayfasından yönlendirildi)

Dünya Turizm sıralaması, Birleşmiş Milletler'e bağlı Dünya Turizm Örgütünün (DTÖ) ülkelerden gelen verileri toplayarak yılda bir kez düzenlenmesi ile açıklanır. Bu barometre; bölgesel ve toplam uluslararası ziyaretçi sayılarını, uluslararası turizm gelirlerini, turistlerin gittikleri ülkedeki harcamalarını ve en çok ziyaret edilen şehirlerin listesini içermektedir.

Varış istikâmetine göre en çok ziyaret edilen ülkelerDüzenle

 
Dünya'nın en çok ziyaret edilen 10 ülkesi
Sıra Ülke Dünya
Turizm Örgütü
Bölgesi
[1]
Uluslararası
Gelen
Turist
sayısı
(2017)[2]
Uluslararası
Gelen
Turist
sayısı
(2016)
2017'nin
2016'ya göre
değişim
oranı
(%)
2016'nın
2015'e göre
değişim
oranı
(%)
1   Fransa Avrupa 86.9 milyon 82.7 milyon   5.1   2.1
2   İspanya Avrupa 81.8 milyon 75.3 milyon   8.6   10.5
3   ABD Kuzey Amerika 75.9 milyon 75.8 milyon   3.8   2.1
4   Çin Asya 60.7 milyon 59.2 milyon   2.5   4.2
5   İtalya Avrupa 58.3 milyon 52.3 milyon   11.2   3.2
6   Meksika Kuzey Amerika 39.3 milyon 35.0 milyon   12.0   9.3
7   Birleşik Krallık Avrupa 37.7 milyon 35.8 milyon   5.1   4.0
8   Türkiye Avrupa 37.6 milyon 30.2 milyon   24.1   23.3
9   Almanya Avrupa 37.5 milyon 35.5 milyon   5.2   1.8
10   Tayland Asya 35.4 milyon 32.5 milyon   8.6   8.9
Not: Tüm detayları görmek için (DTÖ) Dünya Turizm Barometresi 'ne bakınız. [3]

Bölgesel RakamlarDüzenle

AfrikaDüzenle

Sıra Ülke Uluslararası
Gelen
Turist
sayısı
(2017)
Uluslararası
Gelen
Turist
sayısı
(2016)
2017'nin
2016'ya göre
değişim
oranı
(%)
2016'nın
2015'e göre
değişim
oranı
(%)
1   Fas 11.3 milyon 10.3 milyon   9.8   1.3
2   Güney Afrika 10.2 milyon 10.0 milyon   2.4   12.8
3   Tunus 7.0 milyon 5.7 milyon   23.2   6.8
4   Cezayir 2.4 milyon 2.0 milyon   20.2   19.2
5   Zimbabve 2.4 milyon 2.1 milyon   11.8   5.4
6   Nijerya 1.8 milyon   50.5
7   Mozambik 1.6 milyon   5.6
8   Fildişi Sahili 1.8 milyon 1.5 milyon   13.7   9.9
9   Namibya 1.4 milyon   5.8
10   Uganda 1.3 milyon   1.5
Not 1: Mısır ve Orta Doğu başlığı altında sınıflandırılmıştır.

AmerikaDüzenle

Sıra Ülke Uluslararası
Gelen
Turist
sayısı
(2017)
Uluslararası
Gelen
Turist
sayısı
(2016)
2017'nin
2016'ya göre
değişim
oranı
(%)
2016'nın
2015'e göre
değişim
oranı
(%)
1   ABD 75.9 milyon 75.8 milyon   3.8   2.1
2   Meksika 39.3 milyon 35.0 milyon   12.0   9.3
3   Kanada 20.7 milyon 19.9 milyon   4.1   11.1
4   Arjantin 6.7 milyon 6.6 milyon   1.0   15.7
5   Brezilya 6.5 milyon 6.5 milyon   0.6   3.8
6   Şili 6.4 milyon 5.6 milyon   14.3   26.0
7   Dominik Cumhuriyeti 6.1 milyon 5.9 milyon   3.8   6.4
8   Peru 4.0 milyon 3.7 milyon   7.7   8.4
9   Kolombiya 4.0 milyon 3.3 milyon   21.4   11.4
10   Küba 3.9 milyon   13.4

Asya ve PasifikDüzenle

Sıra Ülke Uluslararası
Gelen
Turist
sayısı
(2017)
Uluslararası
Gelen
Turist
sayısı
(2016)
2017'nin
2016'ya göre
değişim
oranı
(%)
2016'nın
2015'e göre
değişim
oranı
(%)
1   Çin 60.7 milyon 59.2 milyon   2.5   4.2
2   Tayland 35.4 milyon 32.5 milyon   8.6   8.9
3   Japonya 28.6 milyon 24.0 milyon   19.4   21.8
  Hong Kong 27.8 milyon 26.5 milyon   5.0   0.5
4   Malezya 25.9 milyon 26.7 milyon   3.0   4.0
  Makao 17.2 milyon 15.7 milyon   9.9   9.8
5   Hindistan 15.5 milyon 14.5 milyon   6.7   9.7
6   Singapur 13.9 milyon 12.9 milyon   7.7   7.2
7   Güney Kore 13.3 milyon 17.2 milyon   22.7   30.3
8   Endonezya 12.9 milyon 11.0 milyon   16.9   11.1
9   Vietnam 12.9 milyon 10.0 milyon   29.1   26.0
10   Tayvan 10.7 milyon 10.6 milyon   0.5   2.4

AvrupaDüzenle

Sıra Ülke Uluslararası
Gelen
Turist
sayısı
(2017)
Uluslararası
Gelen
Turist
sayısı
(2016)
2017'nin
2016'ya göre
değişim
oranı
(%)
2016'nın
2015'e göre
değişim
oranı
(%)
1   Fransa 86.9 milyon 82.7 milyon   5.1   2.1
2   İspanya 81.8 milyon 75.3 milyon   8.6   10.5
3   İtalya 58.3 milyon 52.3 milyon   11.2   3.2
4   Birleşik Krallık 37.7 milyon 35.8 milyon   5.1   4.0
5   Türkiye 37.6 milyon 30.2 milyon   24.1   23.3
6   Almanya 37.5 milyon 35.5 milyon   5.2   1.8
7   Avusturya 29.4 milyon 28.1 milyon   4.8   5.2
8   Yunanistan 27.1 milyon 24.7 milyon   9.7   5.1
9   Rusya 24.3 milyon 24.5 milyon   0.7   8.5
10   Polonya 18.4 milyon 17.4 milyon   5.4   4.4

Orta DoğuDüzenle

Sıra Ülke Uluslararası
Gelen
Turist
sayısı
(2017)
Uluslararası
Gelen
Turist
sayısı
(2016)
2017'nin
2016'ya göre
değişim
oranı
(%)
2016'nın
2015'e göre
değişim
oranı
(%)
1   Suudi Arabistan 16.1 milyon 18.0 milyon   10.7   0.3
2   Birleşik Arap Emirlikleri 15.7 milyon 14.8 milyon   6.2   4.7
3   Mısır 8.1 milyon 5.2 milyon   55.1   42.5
4   İran 4.8 milyon 4.9 milyon   1.5   5.6
5   Bahreyn 4.3 milyon 3.9 milyon   9.6   0.7
6   Ürdün 3.8 milyon 3.5 milyon   7.7   5.2
7   İsrail 3.6 milyon 2.9 milyon   24.6   3.6
8   Katar 2.2 milyon 2.9 milyon   23.2   0.1
9   Umman 2.2 milyon   20.1
10   Lübnan 1.8 milyon 1.6 milyon   10.0   11.2
Not 1: Orta Doğu ve Afrika Dünya Turizm Örgütü raporlarında birlikte sınıflandırılmıştır. [4]
Note 2: İsrail Dünya Turizm Örgütü tarafından Avrupa Bölgesi, İran Asya-Pasifik Bölgesi altında gösterilmiştir.[5]

Ülkelerin elde ettikleri uluslararası turizm gelirleriDüzenle

Sıra Ülke Dünya Turizm
Örgütü Bölgesi
Uluslararası
Turizm
Gelirleri
(2017)
($)
Uluslararası
Turizm
Gelirleri
(2016)
($)
2017'nin
2016'ya göre
değişim
oranı
(%)
2016'nın
2015'e göre
değişim
oranı
(%)
1   ABD Kuzey Amerika 210.7 milyar 206.9 milyar   1.9   7.0
2   İspanya Avrupa 68.0 milyar 60.5 milyar   10.1   7.6
3   Fransa Avrupa 60.7 milyar 54.5 milyar   9.0   3.3
4   Tayland Asya 57.5 milyar 48.7 milyar   13.1   5.6
5   Birleşik Krallık Avrupa 51.2 milyar 47.9 milyar   12.1   18.1
6   İtalya Avrupa 44.2 milyar 40.2 milyar   7.7   6.6
7   Avustralya Okyanusya 41.7 milyar 37.0 milyar   9.3   12.1
8   Almanya Avrupa 39.8 milyar 37.4 milyar   4.2   8.2
  Makao Asya 35.6 milyar 30.3 milyar   17.6   23.4
9   Japonya Asya 34.1 milyar 30.6 milyar   14.4   17.7
  Hong Kong Asya 33.3 milyar 32.8 milyar   1.8   0.5
10   Hindistan Asya 27.3 milyar 22.4 milyar

Turistlerin gittikleri ülkelerdeki harcamalarıDüzenle

Sıra Ülke Dünya Turizm
Örgütü Bölgesi
Uluslararası
Turizm
Giderleri
(2017)
($)
Uluslararası
Turizm
Giderleri
(2016)
($)
Pazar
payı
(%)
2017'nin
2016'ya göre
değişim
oranı
(%)
1   Çin Asya 257.7 milyar 128.6 milyar 13.2   4.7
2   ABD Kuzey Amerika 135.0 milyar 104.1 milyar 8.9   9.3
3   Almanya Avrupa 89.1 milyar 91.4 milyar 7.4   9.4
4   Birleşik Krallık Avrupa 71.4 milyar 52.7 milyar 4.6   2.4
5   Fransa Avrupa 41.4 milyar 53.5 milyar 4.0   0.8
6   Avustralya Okyanusya 34.2 milyar 42.9 milyar 3.8   7.7
7   Kanada Kuzey Amerika 31.8 milyar 35.2 milyar 2.7   8.5
8   Rusya Avrupa 31.1 milyar 27.0 milyar 2.3   29.7
9   Güney Kore Asya 30.6 milyar 28.6 milyar 2.1   12.3
10   İtalya Avrupa 27.7 milyar 25.0 milyar 2.1   8.9

KaynakçaDüzenle

  1. ^ "Member States of WTO (İngilizce) - Dünya Turizm Örgütü üye ülkeler (Türkçe)". Word Tourism Organization (Dünya Turizm Örgütü). 2013. 22 Şubat 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Temmuz 2013. 
  2. ^ "UNWTO Tourism Highlights: 2018 Edition". Ağustos 2018. s. 20. doi:978-92-844-1987-6 |doi= değerini kontrol edin (yardım). 26 Eylül 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Eylül 2018. 
  3. ^ "UNWTO Tourism Highlights 2015 Edition (İngilizce) - Turizm Trendleri 2015 yayını(Türkçe)". Dünya Turizm Örgütü. 17 Haziran 2015. 19 Aralık 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Haziran 2015. 
  4. ^ "Tourism Highlights 2013 Edition (İngilizce) - Turizm Trendleri 2013 yayını(Türkçe)" (PDF). Word Tourism Organization (Dünya Turizm Örgütü). 2013. 29 Mart 2014 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Temmuz 2013. 
  5. ^ "WTO/ Member States of Europe (İngilizce)-Üye Ülkeler/Avrupa (Türkçe)". Birleşmiş Milletler Dünya Turizm Örgütü. 26 Haziran 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Temmuz 2013.