Christopher Markus ve Stephen McFeely

(Christopher Markus sayfasından yönlendirildi)

Christopher Markus (d. 2 Ocak 1970) ve Stephen McFeely (d. 12 Kasım 1969) Amerikalı senarist ve yapımcılardır. McFeely ve Markus, paylaşılan 3,1 milyar doların üzerinde toplam tutarla ABD gişe hasılatı açısından tüm zamanların en başarılı ikinci ve üçüncü senaryo yazarlarıdır.[1] Bununla birlikte genel olarak, toplam 9,3 milyar dolarlık tutarla dünya çapında gişe açısından en yüksek hasılat yapan senaristlerdir.[2][3]

Christopher Markus ve Stephen McFeely
Christopher Markus & Stephen McFeely (48385355446).jpg
Markus ve McFeely, 2019
Doğum Markus:
2 Ocak 1970 (1970-01-02) (51 yaşında)
Buffalo, New York, A.B.D
McFeely:
12 Kasım 1969 (1969-11-12) (51 yaşında)
Contra Costa County, Kaliforniya, A.B.D
Eğitim Markus: Rutgers Üniversitesi
McFeely: Notre Dame Üniversitesi
İkisi de: Kaliforniya Üniversitesi, Davis
Meslek Senarist, yapımcı
Etkin yıllar 2004–günümüz
Önemli eser(ler) Avengers: Endgame
Avengers: Sonsuzluk Savaşı
Kaptan Amerika: Kahramanların Savaşı
Narnia Günlükleri:
Aslan, Cadı ve Dolap

Kaptan Amerika:
Kış Askeri

Thor: Karanlık Dünya
Narnia Günlükleri:
Prens Kaspiyan

Narnia Günlükleri:
Şafak Yıldızı'nın Yolculuğu

İlk Yenilmez:
Kaptan Amerika

Agent Carter
Evlilik Markus:
Claire Saunders (e. 2012)

Narnia Günlükleri dizi serisi, ayrıca üç Kaptan Amerika filmi (İlk Yenilmez, Kış Askeri ve İç Savaş), Thor: Karanlık Dünya, Avengers: Sonsuzluk Savaşı, Avengers: Endgame[4] gibi yazdıkları Marvel Sinematik Evreni eserleriyle dünya çapında tanınmışlardır. Ayrıca, Marvel Sinematik Evreni'nde geçen ABC'nin Agent Carter televizyon dizisini de yarattılar.

Hayatları ve KariyerleriDüzenle

Christopher MarkusDüzenle

Markus, 2 Ocak 1970'te[5] New York, Buffalo'da doğdu.[6] Budapeşte, Macaristan doğumlu doktor Dr. Gabor Markus ve tescilli hemşire Rosemary Golebiewski Markus'un oğludur.[7] Jennifer ve Elizabeth adlı iki kardeşi vardır.[7] Babası Yahudi, annesi Katoliktir. Markus,[6] 1991 yılında Rutgers Üniversitesi'nden yaratıcı yazarlık alanında lisans derecesi aldı.[8]

Stephen McFeelyDüzenle

McFeely, 12 Kasım 1969'da Contra Costa County, Kaliforniya'da doğdu[5][9] ve San Francisco Körfez Bölgesi'nde büyüdü.[10] 1991'de Notre Dame Üniversitesi'nde İngiliz edebiyatından lisans derecesi aldı.[10]

KarşılaşmalarıDüzenle

Her ikisi de 1994 yılında Davis Üniversitesi'nde yaratıcı yazma yüksek lisans programında tanıştılar ve romancı olmak için ilham aldılar.[11] McFeely, 2011'de “tam zamanlı günlük işimizde kitap yazmayı nasıl yapabileceğimizi anlamadık” dedi ve bunun yerine senaryo yazmaya yöneldiler.[11] 1996 yılında yüksek lisans derecelerini aldıktan sonra, film prodüksiyon şirketlerinde resepsiyonist olarak çalışarak bu kariyere devam etmek için Los Angeles'a taşındılar. Bir ajan edindikten sonra, 1998'de gerçek bir Los Angeles cinayeti hakkında yapıma başlanmamış bir senaryo ile profesyonel senaristler oldular.[11] Satın alınan senaryodan kaynaklanan ilgi, HBO Films'in onları aktör Peter Sellers hakkında biyografik bir drama yazmaları için görevlendirmesine yöneltti.[5] 2004'te Karşınızda Peter Sellers filmiyle Mini Dizi, Özel Film veya Dram dalında ve En İyi Senaryo dalında Primetime Emmy Ödülü kazandılar.[12] Narnia Günlükleri filminin devam çalışmaları onları Marvel Sinematik Evreni için hazırladı.[13]

Nisan 2012 itibarıyla, Markus, Claire Saunders ile evlidir.[7]

FilmografiDüzenle

FilmlerDüzenle

Markus ve McFeely, 2019 San Diego Comic-Con'da yazarların Avengers: Endgame panelinde.
Year Title Director Notes
2004 Karşınızda Peter Sellers Stephen Hopkins
2005 Narnia Günlükleri: Aslan, Cadı ve Dolap Andrew Adamson
2007 You Kill Me John Dahl
2008 Narnia Günlükleri: Prens Kaspiyan Andrew Adamson
2010 Narnia Günlükleri: Şafak Yıldızı'nın Yolculuğu Michael Apted
2011 İlk Yenilmez: Kaptan Amerika Joe Johnston
2013 Zor Kazanç Michael Bay
Thor: Karanlık Dünya Alan Taylor
2014 Kaptan Amerika: Kış Askeri Anthony and Joe Russo Ayrıca "SHIELD Sorgulayıcıları" olarak da anılır
Galaksinin Koruyucuları James Gunn
2016 Kaptan Amerika: İç Savaş Anthony and Joe Russo
2018 Avengers: Sonsuzluk Savaşı Ayrıca "Bakan Ross'un Yardımcısı" olarak da anılır (yalnızca Stephen McFeely)
2019 Avengers: Endgame Ayrıca ortak yapımcılar

TelevizyonDüzenle

  • Agent Carter (yaratıcıları, yazarları, yapımcıları) (2015-2016)

KaynakçaDüzenle

  1. ^ ""Box Office Mojo - People Index". Boxofficemojo.com. Archived from the original on 24 July 2018. Retrieved 12 August 2019". 24 Temmuz 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  2. ^ ""Stephen McFeely". Boxofficemojo.com". 12 Ağustos 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  3. ^ ""Christopher Markus". Boxofficemojo.com". 12 Ağustos 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  4. ^ "Hunt, James (August 14, 2014). "Christopher Markus interview: writing Captain America 2 and 3". Den of Geek. Archived from the original on August 28, 2014. Retrieved January 4, 2018". 5 Eylül 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  5. ^ a b c "Kaufman, Anthony (June 16, 2005). "Christopher Markus & Stephen McFeely". Variety". 19 Nisan 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  6. ^ a b "Hann, Christopher (Spring 2016). "Writing of the Heroic Kind". Rutgers Magazine. Archived from the original on 2019-04-01. Retrieved 2018-12-19". 2 Temmuz 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  7. ^ a b c ""Obituary for Gabor Markus > Obituary". Buffalo, New York: Kolando Funeral Home. April 29, 2012". 7 Nisan 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  8. ^ Search Results Web results St. Joe's honored alumni include Marvel Studios writer www.wnycatholic.org › news › article › 2017/12/14 › st.-joes-honore... Dec 14, 2017 - This year's honorees include Christopher Markus (from left), Zachary ... a Catholic mother and Jewish father, Markus was brought up Catholic ... 
  9. ^ ""The Birth of Stephen McFeely". California Birth Index". 7 Nisan 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  10. ^ a b "Scanlon, Sean (Autumn 2011). "Getting in the game, from Peter Sellers to Captain America". Notre Dame Magazine". 1 Nisan 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  11. ^ a b c "Clark, Andrew (June 27, 2011). "Alumni Profiles > Christopher Markus and Stephen McFeely". UC Davis Magazine". 20 Aralık 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  12. ^ "57th Emmy Awards (September 18, 2005). "Christopher Markus and Stephen McFeely Accept The Emmy For Writing For A Miniseries, Movie Or A Dramatic Special". Television Academy". 22 Ağustos 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  13. ^ "Wittaker, Richard (November 1, 2018). "Austin Film Festival: 10 Things We Learned From the Writers of "Infinity War"". The Austin Chronicle. Texas". 2 Kasım 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. 

Dış BağlantılarDüzenle