Cermen tanrıları listesi

Vikimedya liste maddesi

İskandinav tanrıları, temel olarak Aesir ve Vanir olarak iki başlıkta görünseler de Dev'lerin de zaman zaman bu gruplara dâhil olmasıyla ayrım tam olarak netlik kazanmaz. Yine de genel olarak kabul gören düşünce Aesir'in savaş, Vanir'in ise bereket tanrılarından oluşmuş topluluklar olduğu yönündedir.

Tanrılar ve özellikleriDüzenle

  • Balder - Aydınlık, barış, yeniden doğum ve adalet tanrısı. Eşi: Nanna.
  • Bor - Odin, Vili ve Ve'nin babası. Eşi: Bestla.
  • Bragi - Şiir tanrısı. Eşi: Idunn.
  • Buri - İlk tanrı ve Borr'un babası.
  • Dagr - Gündüz tanrısı, Delling ve Nott'un oğlu.
  • Delling - Şafak tanrısı ve Dagr'ın Nott'dan olan oğlu.
  • Eir - İyileştirme tanrısı.
  • Forseti - Adalet, barış ve doğruluk tanrısı. Balder'in ve Nanna'ın oğlu.
  • Freyja - Bereket, sağlık, aşk, güzellik, sihir, kehanet, savaş, çarpışma ve ölüm tanrıçası. Eşi: Od.
  • Frey - Erkeklik gücü tanrısı. Eşi: Gerd.
  • Frigg - Evlilik ve annelik tanrıçası. Eşi: Odin.
  • Fulla - Frigg'in hizmetçisi.
  • Gefjun - Bereket ve saban tanrıçası.
  • Hel - İskandinav mitolojisindeki yer altı diyarı Hel'in kraliçesi.
  • Heimdall - Asgard'ın koruyucusu.
  • Hermod - Odin'in oğlu.
  • Hlin - Teselli tanrıçası.
  • Hod - Kış tanrısı.
  • Hoenir - Sessiz tanrı.
  • Idunn - Gençlik tanrıçası. Eşi: Bragi.
  • Jord - Yeryüzü tanrıçası. Thor'un annesi.Odin'in kızı.
  • Kvasir - İlham tanrısı.
  • Mani - Ay tanrısı.
  • Mimir - Odin´in amcası.
  • Nanna - Balder'in karsı ve Forseti'nin annesi.
  • Nerthus - Tacitus tarafından bahsedilen tanrıça.
  • Njord - Deniz, rüzgâr, balık ve bolluk tanrısı.
  • Norn - Kaderin üç tanrıçası: Urd (Yazgı), Skuld (varlık, ya da gelecek), Verdandi (ihtiyaç, ya da hediye).
  • Nott - Gece tanrıçası, Narvi'in kızı ve Aud, Jord ve Dagr'in annesi.
  • Odin - Aesir'in efendisi. Bilgelik ve savaş tanrısı. Eşi: Frigg.
  • Rynkar- Zaman tanrısı.
  • Saga - Tam olarak bilinmeyen bir tanrıça, Frigg'in başka bir ismi olduğu tahmin edilimekte.
  • Sif - Thor'un karısı.
  • Sjofn - Aşk tanrıçası.
  • Skadi - Kış tanrıçası Njord'ün eski karısı.
  • Skirnir- Frey'in habercisi ve hizmetçisi.
  • Skuld - (varlık, ya da gelecek) Üç norn tanrıçadan biri.
  • Snotra - İhtiyat tanrıçası.
  • Sol - Güneş tanrıçası.
  • Thor - Gök gürültüsü, fırtınalar ve savaş tanrısı. Eşi: Sif.
  • Tyr - Savaş ve savaşçı tanrısı.
  • Lofn - Aşk tanrıçası.
  • Loki - Düzenbaz, yaramazlık, sorun ve ateş tanrısı. Eşi: Sigyn.
  • Ull - Beceri, av ve duello tanrısı. Sif'in oğlu.
  • Urd - (Yazgı) Üç norn tanrıçadan biri.
  • Vali - İntikam tanrısı. Odin'in oğlu.
  • Var - Sözleşme tanrıçası.
  • Ve - Üç yaratılış tanrısından biri. Odin ve Vili'nin kardeşi.
  • Verdandi - (ihtiyaç, ya da hediye) Üç norn tanrıçadan biri.
  • Vidar- Dev Grid ve Odin'in oğlu.
  • Vili - Üç yaratılış tanrısından biri. Odin ve Ve'nin kardeşi.
  • Vor - Bilgelik tanrıçası.

Diğer şahıslarDüzenle

Genç Eddada yer alan tanrı ve tanrıçaların listesiDüzenle

TanrılarDüzenle

Gylfaginning (20-34) Skaldskaparmal (1) Thula

TanrıçalarDüzenle

Gylfaginning (35) Skaldskaparmal (1) Thula

Ayrıca bakınızDüzenle