CONCACAF Altın Kupa kazanan teknik direktörler listesi

3 şampiyonlukla kupa tarihinde en çok şampiyon olan teknik direktör Bruce Arena.

CONCACAF Altın Kupa kazanan teknik direktörler listesi; 1963-1989 yılları arasında CONCACAF Şampiyonası, 1993'ren itibaren ise CONCACAF Altın Kupa adıyla CONCACAF tarafından düzenlenen turnuvada şampiyonluk yaşayan teknik direktörlerin derlendiği listedir. CONCACAF Altın Kupa kupasını kaldıran ilk teknik direktör, 1963'teki ilk turnuvada Kosta Rika ile şampiyonluğa ulaşan Alfredo Piedra oldu.

Amerikalı Bruce Arena; tamamı Amerika Birleşik Devletleri ile olmak üzere 2002, 2005 ve 2017'de şampiyonluk yaşayarak üç kez şampiyon olan ilk ve tek teknik direktör oldu. 1991'de Amerika Birleşik Devletleri, 1996'da ise Meksika ile şampiyonluğa ulaşan Sırp Bora Milutinović ise birden fazla şampiyonluk elde eden diğer teknik direktördü. 11 farklı millete mensup teknik direktör şampiyonluk yaşarken, 8 şampiyonlukla Meksikalı teknik direktörler bu alanda lider konumda bulunmaktadır.

Yıla göreDüzenle

Final Milleti Teknik direktör Millî takım Kaynak
1963   Kosta Rika Piedra, AlfredoAlfredo Piedra   Kosta Rika [1]
1965   Meksika Trelles, IgnacioIgnacio Trelles   Meksika [2]
1967   Uruguay Amorín, RubénRubén Amorín   Guatemala [3]
1969   Kosta Rika Rodríguez, MarvinMarvin Rodríguez   Kosta Rika [4]
1971   Meksika de la Torre, JavierJavier de la Torre   Meksika [5]
1973   Haiti Tassy, AntoineAntoine Tassy   Haiti [6]
1977   Meksika Antonio Roca, JoséJosé Antonio Roca   Meksika [7]
1981   Honduras de la Paz Herrera, JoséJosé de la Paz Herrera   Honduras [8]
1985   İngiltere Waiters, TonyTony Waiters   Kanada [9]
1989   Kosta Rika Rodríguez, MarvinMarvin Rodríguez   Kosta Rika [10]
1991   Sırbistan[A] Milutinović, BoraBora Milutinović   ABD [9]
1993   Meksika Mejía Barón, MiguelMiguel Mejía Barón   Meksika [11]
1996   Sırbistan[A] Milutinović, BoraBora Milutinović   Meksika [9]
1998   Meksika Lapuente, ManuelManuel Lapuente   Meksika [12]
2000   Almanya Osieck, HolgerHolger Osieck   Kanada [9]
2002   ABD Arena, BruceBruce Arena   ABD [13]
2003   Arjantin La Volpe, RicardoRicardo La Volpe   Meksika [14]
2005   ABD Arena, BruceBruce Arena   ABD [13]
2007   ABD Bradley, BobBob Bradley   ABD [15]
2009   Meksika Aguirre, JavierJavier Aguirre   Meksika [16]
2011   Meksika de la Torre, José ManuelJosé Manuel de la Torre   Meksika [17]
2013   Almanya Klinsmann, JürgenJürgen Klinsmann   ABD [9]
2015   Meksika Herrera, MiguelMiguel Herrera   Meksika [18]
2017   ABD Arena, BruceBruce Arena   ABD [13]
2019   Arjantin Martino, GerardoGerardo Martino   Meksika [19]

Birden fazla kazananlarDüzenle

Sıra Milleti Teknik direktör Kazanma sayısı Kazandığı yıllar Kazandığı takımlar
1   ABD Arena, BruceBruce Arena 3 2002, 2005, 2017 Amerika Birleşik Devletleri
2   Sırbistan Milutinović, BoraBora Milutinović 2 1991, 1996 Amerika Birleşik Devletleri, Meksika

Millete göreDüzenle

Millet Kazanma sayısı
  Meksika 8
  ABD 4
  Kosta Rika 3
  Sırbistan 2
  Almanya 2
  Arjantin 2
  Haiti 1
  Honduras 1
  İngiltere 1

NotlarDüzenle

A.   Sırp olan Bora Milutinović, kupayı kazandığı dönemde Sırbistan bağımsız olmadığından, o dönem ülkenin bağlı olduğu Yugoslavya vatandaşıydı. FIFA, Yugoslavya'yı Sırbistan'ın öncülü olarak tanımlamaktadır.

KaynakçaDüzenle

  1. ^ "Los heroicos muchacos del 63". La Nación (İspanyolca). 23 Haziran 2003. 1 Ağustos 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  2. ^ Witker, Jorge Ernesto (30 Temmuz 2016). "El legado de Don Nacho". AS México (İspanyolca). Meksiko. 7 Temmuz 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  3. ^ Fajardo, Edwin (24 Aralık 2017). "El legado que el técnico uruguayo Rubén Amorín dejó en el futbol guatemalteco se mantiene más vivo que nunca". Prensa Libre (İspanyolca). 4 Temmuz 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  4. ^ "Costa Rica acumula alegrías y fracasos en los torneos de la CONCACAF" (İspanyolca). Nacion.com. 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  5. ^ "'Chepo' busca el segundo mejor año de un DT en el Tri" (İspanyolca). Querétaro: Medio Tiempo. 11 Kasım 2011. 9 Ağustos 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  6. ^ Spurling, Jon (14 Nisan 2015). "How Voodoo And Gangsters Took Haiti To The World Cup, Part 2". Sabotage Times (İngilizce). 9 Ağustos 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  7. ^ Martínez Cajiga, Juan Pablo (1 Ağustos 2019). "El primero siempre será el primero" (İspanyolca). El 9 y Medio. 10 Ağustos 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  8. ^ Castañeda, Gian Carlos (21 Kasım 2016). "El maestro José de la Paz Herrera está de cumpleaños". Diez (İspanyolca). 22 Kasım 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  9. ^ a b c d e "Sólo un técnico argentino ha sido campeón de la Copa Oro". El Heraldo de San Luis Potosi (İngilizce). 11 Haziran 2019. 9 Ağustos 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  10. ^ "Buzón de Rodrigo". Diario Extra (İspanyolca). 21 Ekim 2017. 10 Ağustos 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  11. ^ Malpica, Rodolfo (27 Haziran 2016). "Miguel Mejía Barón, del cielo al infierno a pelota parada" (İspanyolca). Vavel. 1 Ağustos 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  12. ^ "Manuel Lapuente: "Mi Selección (Mexicana) tenía líderes"" (İspanyolca). Fox Sports. 8 Ekim 2017. 10 Ağustos 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  13. ^ a b c "Arena breaks Gold Cup record, credits players for success" (İngilizce). CONCACAF Altın Kupa resmî sitesi. 29 Temmuz 2017. 10 Ağustos 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  14. ^ "La Volpe; mucho prestigio, pocos títulos". El Informador (İspanyolca). Guadalajara. 4 Eylül 2009. 9 Ağustos 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  15. ^ Longman, Jeré (28 Temmuz 2011). "U.S. Soccer Has Restart as Bradley Is Dismissed". The New York Times (İngilizce). 10 Ağustos 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  16. ^ Medina, Paulo (8 Temmuz 2017). "#GoalRetro: 2009, el último Tri B que sorprendió al ganar y golear en la final de la Copa Oro" (İspanyolca). Goal.com. 10 Ağustos 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  17. ^ Iturbide, León (4 Temmuz 2019). "Chepo de la Torre: 'Copa Oro cada vez se complica más para México'". Récord (İspanyolca). 10 Ağustos 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  18. ^ Nájar, Alberto (27 Temmuz 2015). "El triunfo agridulce de México en la Copa Oro" (İspanyolca). BBC Mundo. 10 Ağustos 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  19. ^ Atayde, Minelli (8 Temmuz 2019). "Gerardo Martino, tranquilo con el campeonato de México". Milenio (İspanyolca). Chicago. 10 Ağustos 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. 

Dış bağlantılarDüzenle