CONCACAF Şampiyonlar Ligi finalleri listesi

Vikimedya liste maddesi
Olimpia'nın 1972 yılında kazandığı kupa.

CONCACAF Şampiyonlar Ligi, CONCACAF tarafından düzenlenen ve yalnızca konfederasyon üyesi ülke takımlarının katılabildiği, kulüp bazında konfederasyonun düzenlediği en üst düzey futbol turnuvasıdır. Kulüpler, kendi liglerinde gösterdikleri performanslarına göre organizasyona katılmaya hak kazanmaktadır. CONCACAF Şampiyonlar Kupası adıyla 1962 yılında düzenlenmeye başlanan turnuvanın finalleri ilk 30 sezon boyunca, her iki finalistin stadyumunda birer maç olmak üzere iki ayaklı olarak oynandı. Turnuvanın ilk şampiyonluğunu, Meksika kulübü Guadalajara elde etti. 1964-1966 yılları arasında düzenlenmeyen organizasyon, 1967 yılıyla birlikte tekrar başladı. 1978'deki turnuvanın final turu çeşitli sebeplerden ötürü düzenlenemeyince, üç farklı şampiyon oldu. 1980 yılı ile birlikte tek maç üzerinden oynanmaya başlayan finallerde ilk şampiyonluğu Universidad Nacional kazandı. Sonuncusu 2019'da düzenlenen turnuvada ise şampiyon takım Monterrey oldu.

América, yedi defa ile organizasyon tarihinde en çok şampiyon olan takımdır. 2011, 2012 ve 2013'te şampiyonluğa ulaşan Monterrey, üst üste üç sezon şampiyon olan tek takım konumundadır. Ülke bazında 34 şampiyonlukla Meksika takımları en başarılı takımlardır. Oynadığı beş finali de kaybeden Robinhood ise en çok final kaybeden takımdır.

FinallerDüzenle

Anahtar
  Uzatma süresi sonucunda maçı kazandı
* Uzatma süresi sonrasındaki penaltı vuruşları ile kazandı
Play off maçı sonunda kazandı
Sezon Ülke Şampiyon Skor İkinci Ülke Stadyum Yer
1962   Meksika Guadalajara 0-1 Comunicaciones   Guatemala Mateo Flores Stadyumu Guatemala, Guatemala
  Meksika Guadalajara 5-0 Comunicaciones   Guatemala Jalisco Stadyumu Guadalajara, Meksika
Guadalajara toplamda 6-0 kazandı
1963   Haiti Haïtien [not 1] Guadalajara   Meksika
1964-66 arası düzenlenmedi
1967   El Salvador Alianza 2-1 Jong Colombia   Hollanda Antilleri Ergilio Hato Stadyumu Willemstad, Hollanda Antilleri
  El Salvador Alianza 3-0 Jong Colombia   Hollanda Antilleri Cuscatlán Stadyumu San Salvador, El Salvador
  El Salvador Alianza 5-3 Jong Colombia   Hollanda Antilleri Cuscatlán Stadyumu San Salvador, El Salvador
Her iki takımın da birer galibiyet almasından ötürü oynanan play off maçını Alianza kazandı
1968   Meksika Toluca [not 2]
1969   Meksika Cruz Azul 0-0 Comunicaciones   Guatemala Mateo Flores Stadyumu Guatemala, Guatemala
  Meksika Cruz Azul 1-0 Comunicaciones   Guatemala Spor Şehri Olimpiyat Stadyumu Meksiko, Meksika
Cruz Azul toplamda 1-0 kazandı
1970   Meksika Cruz Azul [not 3]
1971   Meksika Cruz Azul 5-1[not 4] Alajuelense   Kosta Rika Mavi Stadyum Meksiko, Meksika
1972   Honduras Olimpia 0-1 Robinhood   Surinam Francisco Morazán Stadyumu San Pedro Sula, Honduras
  Honduras Olimpia 0-0 Robinhood   Surinam Tegucigalpa Ulusal Stadyumu Tegucigalpa, Honduras
Olimpia toplamda 1-0 kazandı
1973   Surinam Transvaal [not 5]
1974   Guatemala Municipal 2-1 Transvaal   Surinam Mateo Flores Stadyumu Guatemala, Guatemala
  Guatemala Municipal 1-2 Transvaal   Surinam Mateo Flores Stadyumu Guatemala, Guatemala
Municipal toplamda 4-2 kazandı
1975   Meksika Atlético Español 0-3 Transvaal   Surinam Ulusal Stadyum Paramaribo, Surinam
  Meksika Atlético Español 2-1 Transvaal   Surinam Ulusal Stadyum Paramaribo, Surinam
Atlético Español toplamda 5-1 kazandı
1976   El Salvador Águila 5-1 Robinhood   Surinam Cuscatlán Stadyumu San Salvador, El Salvador
  El Salvador Águila 3-2  Robinhood   Surinam Cuscatlán Stadyumu San Salvador, El Salvador
Águila toplamda 8-3 kazandı
1977   Meksika América 1-0 Robinhood   Surinam Ulusal Stadyum Paramaribo, Surinam
  Meksika América 1-1 Robinhood   Surinam Ulusal Stadyum Paramaribo, Surinam
América toplamda 2-1 kazandı
1978   Meksika
  Guatemala
  Trinidad ve Tobago
Universidad de Guadalajara
Comunicaciones
Defence Force
[not 6]
1979   El Salvador FAS 1-1 Jong Colombia   Hollanda Antilleri Ergilio Hato Stadyumu Willemstad, Hollanda Antilleri
  El Salvador FAS 7-1 Jong Colombia   Hollanda Antilleri Cuscatlán Stadyumu San Salvador, El Salvador
1980   Meksika Universidad Nacional [not 7] Universidad   Honduras Tegucigalpa Ulusal Stadyumu Tegucigalpa, Honduras
1981   Surinam Transvaal 1-0 Atlético Marte   El Salvador Ulusal Stadyum Paramaribo, Surinam
  Surinam Transvaal 1-1 Atlético Marte   El Salvador Ulusal Stadyum Paramaribo, Surinam
1982   Meksika Universidad Nacional 0-0 Robinhood   Surinam Corregidora Stadyumu Santiago de Querétaro, Meksika
  Meksika Universidad Nacional 3-2 Robinhood   Surinam Üniversite Olimpiyat Stadyumu Meksiko, Meksika
1983   Meksika Atlante 1-1 Robinhood   Surinam Ulusal Stadyum Paramaribo, Surinam
  Meksika Atlante 5-0 Robinhood   Surinam Aztek Stadyumu Meksiko, Meksika
1984   Haiti Violette [not 8]
1985   Trinidad ve Tobago Defence Force 2-0 Olimpia   Honduras Ulusal Stadyum Port of Spain, Trinidad ve Tobago
  Trinidad ve Tobago Defence Force 0-1 Olimpia   Honduras Francisco Morazán Stadyumu San Pedro Sula, Honduras
1986   Kosta Rika Alajuelense 4-1 Transvaal   Surinam Alejandro Morera Soto Stadyumu Alajuela, Kosta Rika
  Kosta Rika Alajuelense 2-1 Transvaal   Surinam Alejandro Morera Soto Stadyumu Alajuela, Kosta Rika
1987   Meksika América 1-1 Defence Force   Trinidad ve Tobago Ulusal Stadyum Port of Spain, Trinidad ve Tobago
  Meksika América 2-0 Defence Force   Trinidad ve Tobago Aztek Stadyumu Meksiko, Meksika
1988   Honduras Olimpia 2-0 Defence Force   Trinidad ve Tobago Tegucigalpa Ulusal Stadyumu Tegucigalpa, Honduras
  Honduras Olimpia 2-0 Defence Force   Trinidad ve Tobago Tegucigalpa Ulusal Stadyumu Tegucigalpa, Honduras
1989   Meksika Universidad Nacional 1-1 Pinar del Río   Küba Capitán San Luis Stadyumu Pinar del Río, Küba
  Meksika Universidad Nacional 3-1 Pinar del Río   Küba Üniversite Olimpiyat Stadyumu Meksiko, Meksika
1990   Meksika América 2-2 Pinar del Río   Küba Capitán San Luis Stadyumu Pinar del Río, Küba
  Meksika América 6-0 Pinar del Río   Küba Aztek Stadyumu Meksiko, Meksika
1991   Meksika Puebla 3-1 Police   Trinidad ve Tobago Cuauhtémoc Stadyumu Puebla, Meksika
  Meksika Puebla 1-1 Police   Trinidad ve Tobago Mannie Ramjohn Stadyumu Marabella, Trinidad ve Tobago
1992   Meksika América 1-0 Alajuelense   Kosta Rika Santa Ana Stadyumu Santa Ana, Amerika Birleşik Devletleri
1993   Kosta Rika Saprissa [not 9] León   Meksika Mateo Flores Stadyumu Guatemala, Guatemala
1994   Kosta Rika Cartaginés 3-2 Atlante   Meksika Spartan Stadyumu San Jose, Amerika Birleşik Devletleri
1995   Kosta Rika Saprissa [not 10] Municipal   Guatemala Ricardo Saprissa Aymá Stadyumu San Juan de Tibás, Kosta Rika
1996   Meksika Cruz Azul [not 11] Necaxa   Meksika Mateo Flores Stadyumu Guatemala, Guatemala
1997   Meksika Cruz Azul 5-3 Los Angeles Galaxy   ABD RFK Stadyumu Washington, DC, Amerika Birleşik Devletleri
1998   ABD DC United 1-0 Toluca   Meksika RFK Stadyumu Washington, DC, Amerika Birleşik Devletleri
1999   Meksika Necaxa 2-1 Alajuelense   Kosta Rika Sam Boyd Stadyumu Whitney, Amerika Birleşik Devletleri
2000   ABD Los Angeles Galaxy 3-2 Olimpia   Honduras Los Angeles Memorial Coliseum Los Angeles, Amerika Birleşik Devletleri
2001'de düzenlenmedi
2002   Meksika Pachuca 1-0 Monarcas Morelia   Meksika Mavi Stadyum Meksiko, Meksika
2003   Meksika Toluca 3-3 Monarcas Morelia   Meksika Morelos Stadyumu Morelia, Meksika
  Meksika Toluca 2-1 Monarcas Morelia   Meksika Nemesio Díez Stadyumu Toluca, Meksika
2004   Kosta Rika Alajuelense 1-1 Saprissa   Kosta Rika Eladio Rosabal Cordero Stadyumu Heredia, Kosta Rika
  Kosta Rika Alajuelense 4-0 Saprissa   Kosta Rika Alejandro Morera Soto Stadyumu Alajuela, Kosta Rika
2005   Kosta Rika Saprissa 2-0 Universidad Nacional   Meksika Ricardo Saprissa Aymá Stadyumu San Juan de Tibás, Kosta Rika
  Kosta Rika Saprissa 1-2 Universidad Nacional   Meksika Üniversite Olimpiyat Stadyumu Meksiko, Meksika
2006   Meksika América 0-0 Toluca   Meksika Nemesio Díez Stadyumu Toluca, Meksika
  Meksika América 2-1  Toluca   Meksika Aztek Stadyumu Meksiko, Meksika
2007   Meksika Pachuca 2-2 Guadalajara   Meksika Jalisco Stadyumu Guadalajara, Meksika
  Meksika Pachuca 0-0*[not 12] Guadalajara   Meksika Hidalgo Stadyumu Pachuca, Meksika
2008   Meksika Pachuca 1-1 Saprissa   Kosta Rika Ricardo Saprissa Aymá Stadyumu San Juan de Tibás, Kosta Rika
  Meksika Pachuca 2-1 Saprissa   Kosta Rika Hidalgo Stadyumu Pachuca, Meksika
2008-09   Meksika Atlante 2-0 Cruz Azul   Meksika Mavi Stadyum Meksiko, Meksika
  Meksika Atlante 0-0 Cruz Azul   Meksika Andrés Quintana Roo Stadyumu Cancún, Meksika
2009-10   Meksika Pachuca 1-2 Cruz Azul   Meksika Mavi Stadyum Meksiko, Meksika
  Meksika Pachuca 1-0& Cruz Azul   Meksika Hidalgo Stadyumu Pachuca, Meksika
2010-11   Meksika Monterrey 2-2 Real Salt Lake   ABD Teknoloji Stadyumu Monterrey, Meksika
  Meksika Monterrey 1-0 Real Salt Lake   ABD Rio Tinto Stadyumu Sandy, Amerika Birleşik Devletleri
2011-12   Meksika Monterrey 2-0 Santos Laguna   Meksika Teknoloji Stadyumu Monterrey, Meksika
  Meksika Monterrey 1-2 Santos Laguna   Meksika Corona Stadyumu Torreón, Meksika
2012-13   Meksika Monterrey 0-0 Santos Laguna   Meksika Corona Stadyumu Torreón, Meksika
  Meksika Monterrey 4-2 Santos Laguna   Meksika Teknoloji Stadyumu Monterrey, Meksika
2013-14   Meksika Cruz Azul 0-0 Toluca   Meksika Mavi Stadyum Meksiko, Meksika
  Meksika Cruz Azul 1-1& Toluca   Meksika Nemesio Díez Stadyumu Toluca, Meksika
2014-15   Meksika América 1-1 Montreal Impact   Kanada Aztek Stadyumu Meksiko, Meksika
  Meksika América 4-2 Montreal Impact   Kanada Olimpiyat Stadyumu Montreal, Kanada
2015-16   Meksika América 2-0 Tigres UANL   Meksika Üniversite Stadyumu San Nicolás de los Garza, Meksika
  Meksika América 2-1 Tigres UANL   Meksika Aztek Stadyumu Meksiko, Meksika
2016-17   Meksika Pachuca 1-1 Tigres UANL   Meksika Üniversite Stadyumu San Nicolás de los Garza, Meksika
  Meksika Pachuca 1-0 Tigres UANL   Meksika Hidalgo Stadyumu Pachuca, Meksika
2018   Meksika Guadalajara 2-1 Toronto FC   Kanada BMO Field Toronto, Kanada
  Meksika Guadalajara 1-2*[not 13] Toronto FC   Kanada Chivas Stadyumu Guadalajara, Meksika
2019   Meksika Monterrey 1-0 Tigres UANL   Meksika Üniversite Stadyumu San Nicolás de los Garza, Meksika
  Meksika Monterrey 1-1 Tigres UANL   Meksika BBVA Stadyumu Guadalupe, Meksika

PerformanslarDüzenle

Takıma göreDüzenle

Takım Şampiyonluk İkincilik Şampiyonluk yılı İkincilik yılı
América 7 0 1977, 1987, 1990, 1992, 2006, 2015, 2016
Cruz Azul 6 2 1969, 1970, 1971, 1996, 1997, 2014 2009, 2010
Pachuca 5 0 2002, 2007, 2008, 2010, 2017
Monterrey 4 0 2011, 2012, 2013, 2019
Saprissa 3 2 1993, 1995, 2005 2004, 2008
Universidad Nacional 3 1 1980, 1982, 1989 2005
Alajuelense 2 3 1986, 2004 1971, 1992, 1999
Deportivo Toluca 2 3 1968, 2003 1998, 2006, 2014
Transvaal 2 3 1973, 1981 1974, 1975, 1986
Guadalajara 2 2 1962, 2018 1963, 2007
Olimpia 2 2 1972, 1988 1985, 2000
Defence Force 2 2 1978†, 1985 1987, 1988
Atlante 2 1 1983, 2009 1994
Comunicaciones 1 2 1978 1962, 1969
Los Angeles Galaxy 1 1 2000 1997
Necaxa 1 1 1999 1996
Municipal 1 1 1974 1995
DC United 1 0 1998
Cartaginés 1 0 1994
Puebla 1 0 1991
Violette 1 0 1984
FAS 1 0 1979
Águila 1 0 1976
Atlético Español 1 0 1975
Alianza 1 0 1967
Haïtien 1 0 1963
Universidad de Guadalajara 1 0 1978
Robinhood 0 5 1972, 1976, 1977, 1982, 1983
Tigres UANL 0 3 2016, 2017, 2019
Santos Laguna 0 2 2012, 2013
Monarcas Morelia 0 2 2002, 2003
Pinar del Río 0 2 1989, 1990
Jong Colombia 0 2 1967, 1979
Toronto FC 0 1 2018
Montreal Impact 0 1 2015
Real Salt Lake 0 1 2011
León 0 1 1993
Police 0 1 1991
Atlético Marte 0 1 1981
Universidad 0 1 1980

†Başka takımlarla birlikte kazanılan şampiyonluk

Ülkeye göreDüzenle

Ülke Şampiyonluk İkincilik
  Meksika 35† 18
  Kosta Rika 6 5
  El Salvador 3 1
  Surinam 2 8
  Honduras 2 3
  Trinidad ve Tobago 2† 3
  Guatemala 2† 3
  ABD 2 2
  Haiti 2 0
  Küba 0 2
  Hollanda Antilleri 0 2
  Kanada 0 2

†Başka takımlarla birlikte kazanılan şampiyonluk

NotlarDüzenle

  1. ^ Haïtien oyuncularının, finalin ilk ayağının oynanacağı Guadalajara'ya hareket edecekken yaşadığı pasaport sorunları sebebiyle maç tarihi üç kez ertelendi. Şubat 2014'te Guadalajara'nın CONCACAF'ı protesto etmesi sonrasında CONCACAF, turnuvanın şampiyonunu Guadalajara olarak ilan etti. Ancak karşı yönde bir protesto gelmesiyle birlikte bu karar değiştirilerek, 2 Nisan günü aldığı kararla finalin iki ayağının da iki ay içerisinde oynanması gerektiğini kararlaştırdı. Bu dönemde Avrupa turnesinde olan Guadalajara takımı maçlara katılamadığından ötürü, herhangi bir maç oynanmadan sezonun şampiyonu Haïtien olarak belirlendi.
  2. ^ Yarı finalistler Aurora ve Transvaal'in turnuvadan ihraç edilmesi sebebiyle final aşamasına yükselmiş olan Toluca, otomatik olarak şampiyon ilan edildi.
  3. ^ Yarı finale yükselen takımlardan Saprissa ile Transvaal'in turnuvadan çekilmesi sonrasında Cruz Azul, otomatik olarak şampiyonluğa ulaştı.
  4. ^ The championship was to be decided by a final hexagonal, but as Cruz Azul and Alajuelense finished level on points, they had to play a playoff.
  5. ^ Transvaal were declared champions after Saprissa and Alajuelense withdrew.
  6. ^ Universidad de Guadalajara, Comunicaciones and Defence Force were declared joint winners after the tournament was canceled due to administrative problems and disagreement on match dates.
  7. ^ The championship was decided by a final triangular.
  8. ^ Violette were declared champions after Guadalajara and New York Pancyprian-Freedoms failed to agree on match dates.
  9. ^ The championship was decided by a final quadrangular.
  10. ^ The championship was decided by a final quadrangular.
  11. ^ The championship was decided by a final quadrangular.
  12. ^ Score was 2–2 aggregate after 90 minutes and extra time. Pachuca won the penalty shoot-out 7–6.
  13. ^ Score was 3–3 aggregate after 90 minutes. Guadalajara won the penalty shoot-out 4–2.