Burcu Biricik

Türk oyuncu

Burcu Biricik Yetkin (d. 4 Mayıs 1989, Elmalı), Türk oyuncudur.

Burcu Biricik
Doğum 4 Mayıs 1989 (1989-05-04) (32 yaşında)
Antalya, Türkiye
Milliyet  Türkiye
Meslek Oyuncu
Etkin yıllar 2007-günümüz
Evlilik Emre Yetkin (2016-günümüz)

HayatıDüzenle

4 Mayıs 1989 tarihinde Antalya’da doğdu. 2006 yılında Antalya’da düzenlenen Miss Mediterranean güzellik yarışmasında Akdeniz Kraliçesi seçildi.[1] Lise yıllarında katıldığı Tiyatro festivalinde ödül aldıktan sonra profesyonel anlamda oyuncu olmaya karar veren Biricik, Ege Üniversitesi Arkeoloji Bölümünde lisans eğitimini tamamlarken, aynı zamanda da Bornova Belediyesi Şehir Tiyatrosu'nda oyunculuk eğitimi aldı.[2] Biricik, oyunculuk kariyerine Bornova Belediyesi Şehir Tiyatrosu’nda stajyer kadroda yer alarak başladı.[3] Burada İkinin Biri, Yaşlı Hanımın Ziyareti, Gözlerimi Kaparım, Vazifemi Yaparım ve Yedi Kocalı Hürmüz gibi çeşitli oyunlarda rol aldı.[4]

2007 yılında Show TV'de yayınlanan Maçolar dizisindeki yan rolüyle televizyonda ilk kez yer aldı.[5] Daha sonra Toprağın Günlüğü kısa filmi çeken Biricik, Kanal D'de 2011 yılında yayınlanan Artiz Mektebi adlı oyunculuk yarışmasına katıldı ve burada birinciliği Alican Aytekin ile paylaştı. Daha sonra Muhteşem Yüzyıl 2011 ve Ustura Kemal 2012 dizilerinde küçük roller aldı. Show TV'de yayınlanan Düşman Kardeşler 2012 dizisindeki Derya adlı Trakyalı bir kızı canlandırdı. Oyuncu, TRT 1'de yayınlanan Beni Böyle Sev 2013 dizisinde Seda karakterini canlandırmış ve çeşitli reklam filmlerinde oynamıştır. Biricik 2014 yılının Kasım ayında Kanal D'de başlayan Şeref Meselesi dizisinde Kübra karakterini canlandırdı. 2015-2017 yılları arasında Kanal D'de yayınlanan Hayat Şarkısı'nda Hülya karakterini canlandırdı. 2016 yılında Emre Yetkin'le evlendi. 2019 yılında yayınlanan Çiçero isimli sinema filminde Erdal Beşikçioğlu ile başrolü paylaştı. Aynı yıl Kuzgun dizisinde rol almaya başladı. 2020 yılında Kırmızı Oda dizisinde Boncuk karakteriyle konuk oyuncu olarak yer aldı. 2021'de Netflix'te yayınlanacak Fatma dizisinin çekimlerini tamamladı. Şimdilerde Kanal D'de yayınlanan Camdaki Kız dizisinde Nalan İpekoğlu karakterini canlandırmaktadır.

FilmografiDüzenle

Sinema
Yıl Başlık Rolü Notlar
2012 Kedi Özledi Lale Yardımcı Oyuncu
2013 İnanç Odası Kurban Başrol Oyuncusu
2014 Bana Masal Anlatma Ezgi Başrol Oyuncusu
2015 Toprak'ın Günlüğü (kısa film) Toprak Başrol Oyuncusu
2016 Çok Uzak Fazla Yakın Aslı Başrol Oyuncu
2018 Her Şey Seninle Güzel Deniz Başrol Oyuncusu
2019 Çiçero Cornelia Kapp Başrol Oyuncusu
2020 İnsanlar İkiye Ayrılır Duygu Başrol Oyuncusu
Televizyon
Yıl Başlık Rolü Notlar
2011 Ustura Kemal Gizem Yardımcı Oyuncu
2011 Muhteşem Yüzyıl Menekşe Hatun Yardımcı Oyuncu
2012 Düşman Kardeşler Derya Yardımcı Oyuncu
2013-2014 Beni Böyle Sev Seda Başrol Oyuncusu
2014-2015 Şeref Meselesi Kübra Güngör Başrol Oyuncusu
2016-2017 Hayat Şarkısı Hülya Çamoğlu Cevher Başrol Oyuncusu
2018 8. Gün Bahar Yüksel Başrol Oyuncusu
2019 Kuzgun Dila Bilgin Cebeci Başrol Oyuncusu
2020-2021 Kırmızı Oda Boncuk Kaynak Konuk Oyuncu
2021- Camdaki Kız Nalan İpekoğlu Başrol Oyuncusu
2021 Fatma Fatma Yılmaz Başrol Oyuncusu

Ödülleri ve adaylıklarıDüzenle

Yıl Ödül Töreni Kategori Proje Sonuç
2016 43. Pantene Altın Kelebek Ödülleri En İyi Kadın Oyuncu Hayat Şarkısı Adaylık
En İyi Dizi Çifti (Hülya & Kerim) Adaylık
7. İMK Sosyal Medya Ödülleri En İyi Kadın Oyuncu Adaylık
2017 3. Elele Avon Kadın Ödülleri Yılın Oyuncusu Kazandı
5. Bilkent Tv Ödülleri En İyi Kadın Drama Oyuncusu Kazandı
24. İTÜ EMÖS Başarı Ödülleri Yılın En Başarılı Kadın Dizi Oyuncusu Adaylık
6. TURKMSIC Yılın En'leri Ödülleri Yılın En İyi Kadın Oyuncusu Adaylık
12. İTÜ Makinistanbul Medya, Sanat ve Spor Ödülleri Yılın Kadın Dizi Oyuncusu Kazandı
8. KTÜ Medya Ödülleri En Beğenilen Kadın Oyuncu Adaylık
11. GSU EN Ödülleri En İyi Kadın Dizi/Sinema Oyuncusu Adaylık
2020 14. GSU En Ödülleri En İyi Kadın Dizi/Sinema Oyuncusu Çiçero, Kuzgun Adaylık

KaynakçaDüzenle

  1. ^ "'Murat la Sanki Gercekten Asigiz". Hürriyet. 14 Ağu 2012. 9 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Temmuz 2016. 
  2. ^ "'Burcu Biricik Hiç Prenses Olmadim". Hürriyet. 13 Şub 2016. 9 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Mart 2016. 
  3. ^ "'Burcu Biricik İlk Aşkım Travmaydi". Gece. 1 Nis 2015. 9 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Mayıs 2016. 
  4. ^ "'Burcu Biricik İnstyle Weddings Ekinde". Trendus. 27 Nis 2016. 9 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Mayıs 2016. 
  5. ^ "'Burcu Biricik Korkmanin Hicbir Anlami Yok". Cnn Türk. 8 Şub 2016. 9 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Mart 2016.