Burcu Biricik

Türk oyuncu

Burcu Biricik (d. 4 Mayıs 1988, Elmalı), Türk oyuncudur.

Burcu Biricik
Doğum 4 Mayıs 1988 (1988-05-04) (33 yaşında)
Antalya, Türkiye
Milliyet  Türkiye
Meslek Oyuncu
Etkin yıllar 2007-günümüz
Boy 1'63
Evlilik
Emre Yetkin (e. 2016)

HayatıDüzenle

4 Mayıs 1988 tarihinde Antalya’da doğdu. 2006 yılında Antalya’da düzenlenen Miss Mediterranean güzellik yarışmasında Akdeniz Kraliçesi seçildi.[1] Lise yıllarında katıldığı tiyatro festivalinde ödül aldıktan sonra profesyonel anlamda oyuncu olmaya karar veren Biricik, Ege Üniversitesi Arkeoloji Bölümünde lisans eğitimini tamamlarken, aynı zamanda da Bornova Belediyesi Şehir Tiyatrosu'nda oyunculuk eğitimi aldı.[2] Biricik, oyunculuk kariyerine Bornova Belediyesi Şehir Tiyatrosu’nda stajyer kadroda yer alarak başladı.[3] Burada İkinin Biri, Yaşlı Hanımın Ziyareti, Gözlerimi Kaparım, Vazifemi Yaparım ve Yedi Kocalı Hürmüz gibi çeşitli oyunlarda rol aldı.[4]

2007 yılında Show TV'de yayınlanan Maçolar dizisindeki yan rolüyle televizyonda ilk kez yer aldı.[5] Daha sonra Toprağın Günlüğü adlı kısa filmi çeken Biricik, Kanal D'de 2011 yılında yayınlanan Artiz Mektebi adlı oyunculuk yarışmasına katıldı ve burada birinciliği Alican Aytekin ile paylaştı. Daha sonra 2011'de Muhteşem Yüzyıl ve 2012'de Ustura Kemal dizilerinde küçük roller aldı. Yine 2012'de Show TV'de yayınlanan Düşman Kardeşler dizisindeki Derya adlı Trakyalı bir kızı canlandırdı. Oyuncu, 2013'de TRT 1'de yayınlanan Beni Böyle Sev dizisinde Seda karakterini canlandırmış ve aynı zamanda çeşitli reklam filmlerinde oynamıştır. Biricik 2014 yılının Kasım ayında Kanal D'de başlayan Şeref Meselesi dizisinde Kübra karakterini canlandırdı. 2015-2017 yılları arasında Kanal D'de yayınlanan Hayat Şarkısı dizisinde Hülya Cevher karakterini canlandırdı. 2016 yılında Emre Yetkin'le evlendi. 2019 yılında yayınlanan Çiçero isimli sinema filminde Erdal Beşikçioğlu ile başrolü paylaştı. Aynı yıl Kuzgun dizisinde rol almaya başladı. 2020 yılında Kırmızı Oda dizisinde Boncuk karakteriyle konuk oyuncu olarak yer aldı. 2021'de Netflix'te yayınlanacak Fatma dizisinin çekimlerini tamamladı. Şimdilerde Kanal D'de yayınlanan Camdaki Kız dizisinde Nalan İpekoğlu karakterini canlandırmaktadır.

FilmografiDüzenle

Film
Yıl Başlık Rolü Notlar
2010 Ejder Kapaını Kumru Yardımcı Oyuncusu
2012 Kedi Özledi Lale Yardımcı Oyuncu
2013 İnanç Odası Kurban Başrol Oyuncusu
2014 Bana Masal Anlatma Ezgi Yardımcı Oyuncu
2015 Toprak'ın Günlüğü (kısa film) Toprak Başrol Oyuncusu
2016 Çok Uzak Fazla Yakın Aslı
2016 Babaların Babası Elçin
2018 Her Şey Seninle Güzel Deniz
2019 Çiçero Cornelia Kapp
2021 İnsanlar İkiye Ayrılır Duygu
Dizi
Yıl Başlık Rolü Notlar
2006 Ümit Milli Pelin Başrol Oyuncusu
2006-2007 Maçolar Serenay Yardımcı Oyuncusu
2012 Ustura Kemal Gizem Yardımcı Oyuncusu
2011-2012 Muhteşem Yüzyıl Fahriye Hatun Yardımcı Oyuncusu
2012 Düşman Kardeşler Derya Yardımcı Oyuncusu
2012-2013 Dila Hanım Nazlı Yardımcı Oyuncusu
2013-2014 Beni Böyle Sev Seda Başrol Oyuncusu
2014-2015 Şeref Meselesi Kübra Güngör
2015 Ulan İstanbul Kübra Güngör Konuk Oyuncu
2016-2017 Hayat Şarkısı Hülya Çamoğlu Cevher Başrol Oyuncusu
2018 8. Gün Bahar Yüksel
2019 Kuzgun Dila Bilgin Cebeci
2020-2021 Kırmızı Oda Boncuk Kaynak Konuk Oyuncu
2021-günümüz Camdaki Kız Nalan İpekoğlu Başrol Oyuncusu
2021-günümüz Fatma Fatma Yılmaz Başrol Oyuncusu (dijital)

Ödülleri ve adaylıklarıDüzenle

Yıl Ödül Töreni Kategori Proje Sonuç
2016 43. Pantene Altın Kelebek Ödülleri En İyi Kadın Oyuncu Hayat Şarkısı Adaylık
En İyi Dizi Çifti (Hülya & Kerim) Adaylık
7. İMK Sosyal Medya Ödülleri En İyi Kadın Oyuncu Adaylık
2017 3. Elele Avon Kadın Ödülleri Yılın Oyuncusu Kazandı
5. Bilkent Tv Ödülleri En İyi Kadın Drama Oyuncusu Kazandı
24. İTÜ EMÖS Başarı Ödülleri Yılın En Başarılı Kadın Dizi Oyuncusu Adaylık
6. TURKMSIC Yılın En'leri Ödülleri Yılın En İyi Kadın Oyuncusu Adaylık
12. İTÜ Makinistanbul Medya, Sanat ve Spor Ödülleri Yılın Kadın Dizi Oyuncusu Kazandı
8. KTÜ Medya Ödülleri En Beğenilen Kadın Oyuncu Adaylık
11. GSU EN Ödülleri En İyi Kadın Dizi/Sinema Oyuncusu Adaylık
2020 14. GSU En Ödülleri En İyi Kadın Sinema Oyuncusu Çiçero Adaylık
2021 47. Pantene Altın Kelebek Ödülleri En İyi Kadın Oyuncu Camdaki Kız Adaylık

KaynakçaDüzenle

  1. ^ "'Murat la Sanki Gercekten Asigiz". Hürriyet. 14 Ağu 2012. 9 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Temmuz 2016. 
  2. ^ "'Burcu Biricik Hiç Prenses Olmadim". Hürriyet. 13 Şub 2016. 9 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Mart 2016. 
  3. ^ "'Burcu Biricik İlk Aşkım Travmaydi". Gece. 1 Nis 2015. 9 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Mayıs 2016. 
  4. ^ "'Burcu Biricik İnstyle Weddings Ekinde". Trendus. 27 Nis 2016. 9 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Mayıs 2016. 
  5. ^ "'Burcu Biricik Korkmanin Hicbir Anlami Yok". Cnn Türk. 8 Şub 2016. 9 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Mart 2016. 

Dış bağlantılarDüzenle