Burak Sevinç

Türk oyuncu ve müzisyen

Burak Sevinç (d. 27 Ekim 1985, Zonguldak), Türk oyuncu ve müzisyendir.

Burak Sevinç
Buraksevinc.jpg
Burak Sevinç, 2019 yılında TEMA Vakfı gecesinde
Doğum 27 Ekim 1985 (1985-10-27) (36 yaşında)
Zonguldak, Türkiye
Milliyet Türkiye Türk
Eğitim Yıldız Teknik Üniversitesi (bıraktı)
Meslek Oyuncu, Müzisyen
Etkin yıllar 2011-günümüz
Boy 1,88 metre
Din İslam
Evlilik
Şirin Kılavuz
(e. 2015; b. 2021)
Ebeveyn(ler) Özcan Sevinç
Yüksel Sağlam
Aile Ayberk Sevinç (kardeşi)

YaşamıDüzenle

Burak Sevinç, 27 Ekim 1985 tarihinde Zonguldak’ta dünyaya geldi. Ud sanatçısı Özcan Sevinç’in oğludur.

İlk, orta ve lise eğitimini Zonguldak’ta tamamlamasının ardından yükseköğrenim için İstanbul’a taşınan Sevinç, Yıldız Teknik Üniversitesi, Tasarım Fakültesi, Müzik ve Sahne Sanatları Bölümünü bitirmeden üniversiteyi ikinci senesinde terk edip müzisyenlik mesleğine ağırlık verdi. Bir röportajında ise durum için "Her yerde Yıldız Teknik Üniversitesinden mezun yazıyor benim için ama ben YTÜ’den ikinci sınıfta terkim. Sanat ve Tasarım Fakültesi Müzik Toplulukları adlı bölümde okuyordum." dedi.[1]

Oyunculuğun yanı sıra müzikle de yakından ilgilenen oyuncu, 11 yaşında babasının yönlendirmesiyle Türk Sanat Müziği Derneğinde kanun enstrümanı üzerine ders almaya başladı.[2] Aldığı 6 aylık eğitimin ardından keman, ud, kanun ve gitar gibi müzik aletlerini çalmaya başlayan Sevinç, 1997 yılında Zonguldak Sanat Müziği Derneğinde sahneye çıkmaya başladı. Ayrıca bir dönem Behzat Gerçeker yönetimindeki Enbe Orkestrası’nda profesyonel olarak müzisyenlik yaptı.[3] Oyunculuk ve müzisyenlik dışında marangozluğa da ilgisi olan Sevinç, bir röportajında, ”Marangozluk işlerine yıllardır çok meraklıyım, ahşapla ilgilenmeyi çok seviyorum. Evimdeki birçok eşya benim elimden çıkma. Terapi oluyor benim için. Saatlerce hiçbir şey düşünmeden uğraşabilirim“ dedi.[4] Dalış sporuna da küçük yaşlardan beri ilgisi olan Sevinç, 5 yıl boyunca dalış eğitimi aldı. Aldığı uzun eğitimin ardından 7 yılı aşkın süredir profesyonel olarak dalış yapıyor.[5] Ayrıca basketbol, voleybol ve hentbol gibi spor dallarıyla da ilgileniyor.[6]

KariyeriDüzenle

2011-16: İlk yıllarıDüzenle

İlk oyunculuk deneyimini 2011 yılında yönetmen Ahmet Katıksız’ın isteği üzerine Babam İçin adlı dizide “Alpay” karakterini canlandırarak yaşadı.[7] Dizinin sona ermesinin ardından 2012 yılında Yol Ayrımı adlı dizide “Yusuf” karakterini canlandırdı. Ardından Merhaba Hayat (2013) ve Yalan Dünya (2013) gibi dizilerde küçük roller aldı. Aynı yıl Pana Film imzalı olan Ben Onu Çok Sevdim (2013) adlı dizide rol almaya başladı. Başrolünü Mehmet Aslantuğ, İdil Fırat ve Birce Akalay gibi oyuncuların paylaştığı dizide Mehmet Aslantuğ’un şoförü “Hasan Bey” karakterine hayat verdi. Dizide 15 bölüm rol aldıktan sonra aynı yapım şirketinin bir başka dizisi olan Kurtlar Vadisi Pusu (2013) dizisine Polat Alemdar’ın koruması "Timur Emir" karakteri ile transfer oldu.[8] Bir röportajında rolü için 1 yılda 16 kilo verdiğini belirten Sevinç, “Rol için Wing Chun isimli dövüş sporunu öğrendim. Çünkü Necati Şaşmaz benden böyle bir şey rica etti. Savunma sporu ama çok sert bir spor. Karşınızdaki rakibe en kısa yoldan nasıl saldırabileceğinizi öğreniyorsunuz. Bu sporla zindeliğimi sağladım. Hayatımdan şekeri de çıkararak bir yılda 16 kilo verdim.” dedi.[9] Dizide 3 sezon rol aldıktan sonra senaryo gereği ölerek diziye veda etti. Sonraki süreçte Evli ve Öfkeli (2015) dizisinde, Altınsoylar (2016) dizisinde ve Dönerse Senindir (2016) adlı filmde rol aldı.

2017-günümüz: Söz, Leke, Kırmızı Oda ve diğer projelerDüzenle

 
2019’da Leke dizisinde "Cem Yenilmez" rolünde

Burak Sevinç, 2017-2019 yılları arasında yer aldığı Söz dizisinde canlandırdığı “Fethi Kulaksız” karakteri ile asıl çıkışını yakaladı. Dizide bir askeri canlandıran Sevinç, hazırlık sürecinde rol arkadaşları ile birlikte emekli Özel Kuvvetler mensupları tarafından iki hafta süreyle zorlu bir kampta askerî eğitim aldı. Üniforma disiplini, selamlama, nöbet usulleri, hitap tarzı, silah taşıma ve kullanma esaslarının yanı sıra yakın koruma-dövüş eğitimi de aldı.[10] Sevinç, dizinin üçüncü sezonunun sonlarına doğru senaryo gereği ölerek diziye veda etti.[11] Hemen ardından Nisan 2019 tarihinde Leke adlı dizide Melis Sezen ile birlikte ilk başrol deneyimini yaşadı.[12] 9. bölümde yayından kaldırılan dizide “Cem Yenilmez” karakterine hayat verdi. 2020 yılının başlarında Gökçe Bahadır ile birlikte başrolünde oynadığı İzmir'in Kızları adlı müzikalde ilk tiyatro deneyimini yaşadı. Müzikalin prömiyeri 24 Ocak 2020 tarihinde gerçekleşti.[13][14] Sevinç, müzikaldeki oyunculuk ve ses performansıyla büyük beğeni topladı. 11 Mayıs 2020 tarihinde dünya genelinde yaşanan COVID-19 pandemisi nedeniyle ve Türkiye’de alınan önlemler dolayısıyla müzikal durduruldu.

14 Şubat 2020 tarihinde vizyona giren ve başrollerini Algı Eke ve Nur Sürer ile birlikte paylaştığı Nasipse Olur adlı romantik komedi filminde “Gökhan Hancıoğlu” karakterine hayat verdi.[15] Aynı yıl TV8'de yayımlanan ve psikiyatrist Gülseren Budayıcıoğlu'nun Madalyonun İçi adlı romanından uyarlanan Kırmızı Oda adlı dizide Binnur Kaya, Tülin Özen ve Meriç Aral ile birlikte başrolleri paylaştı. Dizide “Doktor Deniz Saner” karakterine hayat verdi.[16] Dizide 30 bölüm rol aldıktan sonra kendi isteği ile projeden ayrıldı.[17]

Sevinç, şimdilerde ise Türk edebiyat tarihinin önemli isimlerinden biri olan mutasavvıf ve şair Hacı Bayram Veli’nin hayatını anlatacak olan Aşkın Yolculuğu: Hacı Bayram Veli adlı dizide “Hacı Bayram Veli” karakterine hayat verecektir.[18]

Kişisel hayatıDüzenle

1 Ağustos 2015 tarihinde Zonguldak Kapuz Plajı’nda İstanbul Şehir Tiyatroları oyuncusu ve yoga eğitmeni Şirin Kılavuz ile evlendi.[19] Çift, Mayıs 2021 tarihinde tek celsede boşandı.[20]

Burak Sevinç, Nisan 2020 tarihinde alkollü hâlde araç kullanırken kaza yaptı. 1,28 promil alkollü olduğu tespit edildikten sonra hakkında işlem başlatıldı. Savcılık, 'trafik güvenliğini tehlikeye sokma' suçu kapsamında 6 yıla kadar hapis istemiyle iddianame düzenledi.[21] İstanbul Adliyesi'nde hâkim karşısına çıkan Sevinç, duruşmada olay günü alkol alıp araç sürdüğünü kabul etti. Mahkeme, üzerine atılı suçun tespit tutanakları ve sanığın suçu kabulü gerekçesiyle Sevinç’i 2 ay 15 gün hapisle cezalandırdı.[21]

HayırseverlikDüzenle

Burak Sevinç, birçok sosyal sorumluluk projesinde yer aldı. 2018 yılında Zuhal Müzik ile Kansersiz Yaşam Derneğinin başlattığı ‘Bir Notaya da Sen Bas’ adlı sosyal sorumluluk projesinde yer aldı. Proje kapsamında her yaş grubunun katılabileceği ritim atölyeleri düzenlendi. Sevinç, ritim okullarında kanser hastası çocuklara ritim dersleri verdi ve aynı zamanda birçok ünlü isimle beraber Bülent Ortaçgil’in “Benimle Oynar Mısın?” adlı şarkısını seslendirdi. Proje ile elde edilen tüm gelir kanser hastası çocukların tedavisi için Kansersiz Yaşam Derneğine bağışlandı.[22]

2020 yılının Ocak ayında World Human Relief Derneği yürütücülüğünde hayata geçen Karanlığı Arala/ Bir Şey Söyleyin adlı projede yer aldı. Sevinç, Türkiye’de her geçen gün artan çocuk istismarlarını önlemek ve çocuk istismarıyla ilgili farkındalık yaratmak için hazırlanan “Karanlığı Arala” adlı kısa filmde Şevval Sam, Belçim Bilgin ve Engin Altan Düzyatan gibi oyuncularla birlikte rol aldı.[23] Ayrıca 2016, 2018 ve 2019 yıllarında TEMA Vakfının NTV’de düzenlediği “Umut Yeşerten Şarkılar” adlı özel yayınında çocukların doğa eğitimi alabilmesi adına birçok kez gönüllü olarak şarkı söyledi.[24]

FilmografiDüzenle

Sinema
Yıl Başlık Rol Notlar
2016 Dönerse Senindir Arda Ardan Yardımcı Karakter
2017 Mahalle Cafer Yardımcı Karakter
2020 Nasipse Olur Gökhan Hancıoğlu Başrol
2020 Soygun Oyunu: Büyük Vurgun Ali Toprak Başrol
Televizyon (Dizi)
Yıl Başlık Rol Notlar
2011 Babam İçin Alpay Yardımcı Karakter
2012 Yol Ayrımı Yusuf Yardımcı Karakter
2013 Merhaba Hayat Onur Konuk Oyuncu
2013 Yalan Dünya - Konuk Oyuncu
2013 Ben Onu Çok Sevdim Hasan Yardımcı Karakter
2013-2015 Kurtlar Vadisi Pusu Timur Emir Yardımcı Karakter
2015-2016 Evli ve Öfkeli Cihan Yardımcı Karakter
2016 Altınsoylar Oğuz Katran Yardımcı Karakter
2017-2019 Söz Fethi Kulaksız (Avcı) Yardımcı Karakter
2019 Leke Cem Yenilmez Başrol
2020-2021 Kırmızı Oda Dr. Deniz Saner Başrol
2021- Aşkın Yolculuğu: Hacı Bayram Veli Numan bin Ahmed / Hacı Bayram-ı Veli Başrol
İnternet
Yıl Başlık Rol Notlar
2021 Bonkis Onur Başrol
Tiyatro
Yıl Başlık Rol Notlar
2020 İzmir'in Kızları Ediz Başrol

Ödülleri ve AdaylıklarıDüzenle

Yıl Ödül Töreni Kategori Proje Sonuç
2019 5. Türkiye Gençlik Ödülleri En İyi Yardımcı Erkek Dizi Oyuncusu Söz Adaylık
10. KTÜ Medya Ödülleri En Beğenilen Yardımcı Erkek Oyuncu Adaylık
En İyi Dizi Çifti (Eylem & Fethi) Adaylık
2020 46. Pantene Altın Kelebek Ödülleri En İyi Erkek Oyuncu Leke Adaylık
En İyi Dizi Çifti (Yasemin & Cem) Adaylık

KaynakçaDüzenle

  1. ^ "Burak Sevinç: "Oyuncu aslında seyircidir"". ranini.tv. 16 Mayıs 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Mayıs 2021. 
  2. ^ ""Müzik de oyunculuk da derya deniz"". Milliyet. 26 Ocak 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Mayıs 2021. 
  3. ^ ""Müzik de oyunculuk da derya deniz"". Milliyet. 26 Ocak 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Mayıs 2021. 
  4. ^ "Kırmızı Oda'nın terapisti Deniz içini döktü". www.cumhuriyet.com.tr. 28 Kasım 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Mayıs 2021. 
  5. ^ "'Oldukça zor oldu'". hthayat.haberturk.com. 1 Ağustos 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Mayıs 2021. 
  6. ^ "Burak Sevinc". neslihanyaprak (İngilizce). 25 Mayıs 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Mayıs 2021. 
  7. ^ "Burak Sevinç: "Oyuncu aslında seyircidir"". ranini.tv. 16 Mayıs 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Nisan 2021. 
  8. ^ "İki dizi arasında transfer!". Milliyet. 20 Mayıs 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Mayıs 2021. 
  9. ^ "Necati Şaşmaz çok şeker bir adam". Sabah. 16 Eylül 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Mayıs 2021. 
  10. ^ "'Söz' dizisi oyuncuları askeri eğitim aldı". www.ntv.com.tr. 31 Mart 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Temmuz 2021. 
  11. ^ "Burak Sevinç, Söz dizisine veda etti". www.sozcu.com.tr. 16 Nisan 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Nisan 2021. 
  12. ^ "Melis Sezen ve Burak Sevinç: Aşktan kaçılmaz!". Posta. 2 Temmuz 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Nisan 2021. 
  13. ^ code.company. "'İzmir'in Kızları' prömiyer yaptı!". Gecce. 30 Mart 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Nisan 2021. 
  14. ^ "'İzmir'in Kızları' başlıyor". www.hurriyet.com.tr. 17 Ocak 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Nisan 2021. 
  15. ^ "Nasipse Olur filmi konusu ve oyuncuları". hthayat.haberturk.com. 2 Ocak 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Nisan 2021. 
  16. ^ "Kırmızı Oda oyuncuları kimler?". hthayat.haberturk.com. 21 Ocak 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Mayıs 2021. 
  17. ^ "Kırmızı Oda'da yaprak dökümü: İki başrol oyuncusu diziden ayrıldı". T24. 27 Mart 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Mayıs 2021. 
  18. ^ "Burak Sevinç ile Almila Ada'nın başrolündeki Hacı Bayram-ı Veli dizisi geliyor". aksam.com.tr. 25 Mayıs 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Mayıs 2021. 
  19. ^ "Müzikal gibi düğün | Oya Doğan | GAZETE VATAN". www.gazetevatan.com. 22 Ağustos 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Nisan 2021. 
  20. ^ "Burak Sevinç 6 yıllık evliliğini tek celsede bitirdi - AyaklıGazete". 17 Mayıs 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Mayıs 2021. 
  21. ^ a b "Oyuncu Burak Sevinç'e hapis cezası! Burak Sevinç alkolün dozunu kaçırıp..." CNN Türk. 14 Nisan 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Mayıs 2021. 
  22. ^ "Kanserli çocuklar için anlamlı proje". Milliyet. 11 Aralık 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Mayıs 2021. 
  23. ^ "Karanlığı Arala!". 17 Nisan 2020. 22 Eylül 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Mayıs 2021. 
  24. ^ "Ünlüler Sezen Aksu şarkılarını çocuklar ve doğa için söyledi". www.ntv.com.tr. 29 Nisan 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Mayıs 2021. 

Dış bağlantılarDüzenle