Ana menüyü aç

Bulgaristan başbakanları listesi

Vikimedya liste maddesi

Bulgaristan, 1879'da bağımsız bir devlet olduktan sonra bir süre monarşik demokrasi ile, ardından komünizm ile, 1991'den beridir de temsili demokrasi ile yönetilmektedir.

Bulgaristan hükümet başkanları, 1879'dan bugüneDüzenle

1991'den önce, başbakan sıfatı yoktu ve ülkenin lideri bakanlar kurulu başkanı idi.

Bulgaristan Prensliği (1878-1908)Düzenle

İsim
(Doğum-Ölüm)
Resim Seçim Görev Süresi Siyasi Parti
Başlangıç Bitiş
1 Todor Burmov
(1834–1906)
  1879 (Ocak) 17 Temmuz 1879 6 Aralık 1879 Muhafazakâr Parti
2 Başpiskopos
Kliment Turnovski
(1841–1901)
  6 Aralık 1879 7 Nisan 1880 Muhafazakâr Parti
3 Dragan Cankov
(1828–1911)
  1879 (Eylül–Ekim)
1880
7 Nisan 1880 10 Aralık 1880 Liberal Parti
4 Petko Karavelov
(1843–1903)
  1881 (Ocak) 10 Aralık 1880 9 Mayıs 1881 Liberal Parti
5 Johann Casimir Ehrnrooth
(1833–1913)
  1881 (Haziran) 9 Mayıs 1881 13 Temmuz 1881 Askeri
Prens Tarafından Otoriter Rejim
I. Aleksandır
(1857–1893)
  13 Temmuz 1881 5 Temmuz 1882
6 Leonid Sobolev
(1844–1913)
  1882 5 Temmuz 1882 19 Eylül 1883 Askeri
(3) Dragan Cankov
(1828–1911)
2. kez
  1884 19 Eylül 1883 11 Temmuz 1884 Liberal Parti
(4) Petko Karavelov
(1843–1903)
2. kez
  11 Temmuz 1884 21 Ağustos 1886 Liberal Parti
(2) Başpiskopos
Kliment Turnovski
(1841–1901)
2. kez
  21 Ağustos 1886 24 Ağustos 1886 Muhafazakâr Parti
(4) Petko Karavelov
(1843–1903)
3. kez
  24 Ağustos 1886 28 Ağustos 1886 Liberal Parti
7 Vasil Radoslavov
(1854–1929)
  1886 28 Ağustos 1886 10 Temmuz 1887 Liberal Parti
8 Konstantin Stoilov
(1853–1901)
  10 Temmuz 1887 1 Eylül 1887 Muhafazakâr Parti
9 Stefan Stambolov
(1854–1895)
  1887
1890
1893 (Nisan)
1893 (Temmuz)
1 Eylül 1887 31 Mayıs 1894 Halkın Liberal Partisi
(8) Konstantin Stoilov
(1853–1901)
2. kez
  1894
1896
31 Mayıs 1894 30 Ocak 1899 Halk Partisi
10 Dimitar Grekov
(1847–1901)
  1899 30 Ocak 1899 13 Ekim 1899 Halkın Liberal Partisi
11 Todor Ivançov
(1858–1906)
  13 Ekim 1899 25 Ocak 1901 Liberal Parti (Radoslavist)
12 Racho Petrov
(1861–1942)
  1901 25 Ocak 1901 5 Mart 1901 Bağımsız
(4) Petko Karavelov
(1843–1903)
4. kez
  5 Mart 1901 4 Ocak 1902 Demokratik Parti
13 Stoyan Danev
(1858–1949)
  1902 4 Ocak 1902 19 Mayıs 1903 İlerici Liberal Parti
(12) Racho Petrov
(1861–1942)
2. kez
  1903 19 Mayıs 1903 5 Kasım 1906 Bağımsız
14 Dimitar Petkov
(1858–1907)
  5 Kasım 1906 11 Mart 1907
(Suikast)
Halkın Liberal Partisi
15 Dimitar Stançov
(1863–1940)
Geçici
  12 Mart 1907 16 Mart 1907 Bağımsız
16 Petar Gudev
(1863–1932)
  16 Mart 1907 29 Ocak 1908 Halkın Liberal Partisi
17 Aleksandar Malinov
(1867–1938)
  1908 29 Ocak 1908 5 Ekim 1908 Demokratik Parti

Bulgaristan Krallığı (1908-1946)Düzenle

İsim
(Doğum-Ölüm)
Resim Seçim Görev Süresi Siyasi Parti
Başlangıç Bitiş
17 Aleksandar Malinov
(1867–1938)
  5 Ekim 1908 29 Mart 1911 Demokratik Parti
18 İvan Evstratiev Geşov
(1849–1924)
  1911 (Haziran)
1911 (Eylül)
29 Mart 1911 14 Haziran 1913 Halk Partisi
(13) Stoyan Danev
(1858–1949)
2. kez
  14 Haziran 1913 17 Temmuz 1913 İlerici Liberal Parti
(7) Vasil Radoslavov
(1854–1929)
2. kez
  1913
1914
17 Temmuz 1913 21 Haziran 1918 Liberal Parti (Radoslavist)
(17) Aleksandar Malinov
(1867–1938)
2. kez
  21 Haziran 1918 28 Kasım 1918 Demokratik Parti
19 Teodor Teodorov
(1859–1924)
  28 Kasım 1918 6 Ekim 1919 Halk Partisi
20 Aleksandar Stamboliyski
(1879–1923)
  1919
1920
1923 (Nisan)
6 Ekim 1919 9 Haziran 1923
(devrildi)
Bulgar Halk Çiftçi Birliği
21 Aleksandar Cankov
(1879–1959)
  1923 (Kasım) 9 Haziran 1923 4 Ocak 1926 Demokratik İttifak
22 Andrey Lyapçev
(1866–1933)
  1927 4 Ocak 1926 29 Haziran 1931 Demokratik İttifak
(17) Aleksandar Malinov
(1867–1938)
3. kez
  1931 29 Haziran 1931 12 Ekim 1931 Demokratik Parti
23 Nikola Muşanov
(1872–1951)
  12 Ekim 1931 19 Mayıs 1934
(devrildi)
Demokratik Parti
24 Kimon Georgiev
(1882–1969)
  19 Mayıs 1934 22 Ocak 1935 Zveno
25 Penço Zlatev
(1881–1948)
  22 Ocak 1935 21 Nisan 1935 Askeri
26 Andrey Toşev
(1867–1944)
  21 Nisan 1935 23 Kasım 1935 Bağımsız
27 Georgi Kyoseivanov
(1884–1960)
  1938
1939
23 Kasım 1935 16 Şubat 1940 Bağımsız
28 Bogdan Filov
(1883–1945)
  16 Şubat 1940 9 Eylül 1943 Bağımsız
Petur Gabrovski
(1898–1947)
Geçici
  9 Eylül 1943 14 Eylül 1943 Bağımsız
29 Dobri Bozhilov
(1884–1945)
  14 Eylül 1943 1 Haziran 1944 Bağımsız
30 İvan İvanov Bagryanov
(1891–1945)
  1 Haziran 1944 2 Eylül 1944 Bağımsız
31 Konstantin Muraviev
(1893–1965)
  2 Eylül 1944 9 Eylül 1944
(devrildi)
Bulgar Halk Çiftçi Birliği
(24) Kimon Georgiev
(1882–1969)
2. kez
  1945 9 Eylül 1944 23 Kasım 1946 Zveno

Bulgaristan Halk Cumhuriyeti (1946-1990)Düzenle

İsim
(Doğum-Ölüm)
Resim Seçim Görev Süresi Siyasi Parti
Başlangıç Bitiş
(24) Georgi Dimitrov
(1882–1949)
  1946 23 Kasım 1946 2 Temmuz 1949 Bulgar Komünist Partisi
32 Vasil Kolarov
(1877–1950)
  1949 2 Temmuz 1949 23 Ocak 1950 Bulgar Komünist Partisi
33 Vulko Çervenkov
(1900–1980)
  1953 3 Şubat 1950 17 Nisan 1956 Bulgar Komünist Partisi
34 Anton Yugov
(1904–1991)
  1957 17 Nisan 1956 19 Kasım 1962 Bulgar Komünist Partisi
35 Todor Jivkov
(1911–1998)
  1962
1966
19 Kasım 1962 7 Temmuz 1971 Bulgar Komünist Partisi
36 Stanko Todorov
(1920–1996)
  1971
1976
7 Temmuz 1971 16 Haziran 1981 Bulgar Komünist Partisi
37 Grişa Filipov
(1919–1994)
  1981 16 Haziran 1981 21 Mart 1986 Bulgar Komünist Partisi
38 Georgi Atanasov
(1933– )
  1986 21 Mart 1986 3 Şubat 1990 Bulgar Komünist Partisi
39 Andrey Lukanov
(1938–1996)
  3 Şubat 1990 7 Aralık 1990 Bulgar Komünist Partisi
(40) Bulgar Sosyalist Partisi

Bulgaristan Cumhuriyeti (1990-günümüz)Düzenle

İsim
(Doğum-Ölüm)
Resim Seçim Görev Süresi Siyasi Parti
Başlangıç Bitiş
(40) Andrey Lukanov
(1938–1996)
  15 Kasım 1990 7 Aralık 1990 Bulgar Sosyalist Partisi
41 Dimitar Iliev Popov
(1927–)
  1990 7 Aralık 1990 8 Kasım 1991 Bağımsız
42 Filip Dimitrov
(1955–)
  1991 8 Kasım 1991 30 Aralık 1992 Demokratik Güçler Birliği
43 Lüben Berov
(1925–2006)
  30 Aralık 1992 17 Ekim 1994 Bağımsız
44 Reneta İncova
(1953–)
Geçici
  17 Ekim 1994 25 Ocak 1995 Bağımsız
45 Jan Videnov
(1959–)
  1994 25 Ocak 1995 13 Şubat 1997 Bulgar Sosyalist Partisi
46 Stefan Sofiyanski
(1951–)
Geçici
  13 Şubat 1997 21 Mayıs 1997 Demokratik Güçler Birliği
47 İvan Kostov
(1949–)
  1997 21 Mayıs 1997 24 Temmuz 2001 Demokratik Güçler Birliği
48 Simeon Sakskoburggotski
(1937–)
  2001 24 Temmuz 2001 17 Ağustos 2005 II. Simeon Ulusal Hareketi
49 Sergey Stanişev
(1966–)
  2005 17 Ağustos 2005 27 Temmuz 2009 Bulgar Sosyalist Partisi
50 Boyko Borisov
(1959–)
  2009 27 Temmuz 2009 13 Mart 2013 GERB
51 Marin Raykov
(1960–)
Geçici
2013 13 Mart 2013 30 Mayıs 2013 Bağımsız
52 Plamen Oreşarski
(1960–)
  2013 29 Mayıs 2013 6 Ağustos 2014 Bağımsız
53 Georgi Bliznaşki
(1956–)
Geçici
  6 Ağustos 2014 7 Kasım 2014 Bağımsız
(50) Boyko Borisov
(1959–)
2. kez
  2014 7 Kasım 2014 27 Ocak 2017 GERB
54 Ognyan Gerçikov
(1946–)
Geçici
  27 Ocak 2017 3 Mayıs 2017 İstikrar ve İlerleme Ulusal Hareketi

KaynakçaDüzenle