Brezilya devlet başkanları listesi

Vikimedya liste maddesi

İçindekiler

Brezilya tarihi (1889-1930) Dönemi Eski Cumhuriyet DönemiDüzenle

Devlet Başkanı Resim Göreve başlayış Görevinini sonu Başbakanları Siyasi Parti
Deodoro da Fonseca   15 Kasım 1889 23 Kasım 1891 Floriano Peixoto Asker/Cumhuriyetçi
Floriano Peixoto   23 Kasım 1891 15 Kasım 1894 vacant Asker /Cumhuriyetçi
Prudente de Morais   15 Kasım 1894 15 Kasım 1898 Manuel Vitorino Cumhuriyetçi Parti
Campos Sales   15 Kasım 1898 15 Kasım 1902 Rosa e Silva Cumhuriyetçi Parti
Rodrigues Alves (ilk kez)   15 Kasım 1902 15 Kasım 1906 Silviano Brandão
Afonso Pena
Cumhuriyetçi Parti
Afonso Pena   15 Kasım 1906 14 Haziran 1909(görevdeyken öldü) Nilo Peçanha Cumhuriyetçi Parti
Nilo Peçanha   14 Haziran 1909 15 Kasım 1910 vacant Niteroi Cumhuriyetçi Parti
Hermes da Fonseca   15 Kasım 1910 15 Kasım 1914 Venceslau Brás Asker
Venceslau Brás   15 Kasım 1914 15 Kasım 1918 Urbano Santos Minas Gerais Cumhuriyetçi Parti
Rodrigues Alves (ikinci kez)   15 Kasım 1918 16 Haziran 1919 Delfim Moreira São Paulo Cumhuriyetçi Parti
Delfim Moreira (acting (for Alves to 16 January 1919))   15 Kasım 1918 28 Haziran 1919 vacant Minas Gerais Cumhriyetç, Parti
Epitácio Pessoa   28 Haziran 1919 15 Kasım 1922
Bueno de Paiva
Minas Gerais Cumhuriyetçi Parti
Artur Bernardes   15 Kasım 1922 15 Kasım 1926 Estacio Coimbra R Minas Gerais Cumhuriyetçi Parti
Washington Luís   15 Kasım 1926 24 Ekim 1930 Melo Viana São Paulo Cumhuriyetçi Parti

Brezilya tarihi (1930-1945) Vargas dönemi (1930-1945)Düzenle

President Resim Göreve başlama Görevden ayrılma Başbakanlar Sİyasi Parti
Augusto Fragoso   24 Ekim 1930 3 Kasım 1930 vacant Asker
Mena Barreto  
Isaías de Noronha  
Getúlio Vargas (1st time)   3 Kasım 1930 29 Ekim 1945 vacant[1] Non-party
José Linhares   29 Ekim 1945 31 Ocak 1946 vacant Partisiz

Brezilya tarihi (1945-1964)Düzenle

Devlet başkanı Resim Göreve başlama Görevden ayrılma Başbakanlar Siyasi Parti
Gaspar Dutra   31 Ocak 1946 31 Ocak 1951 Nereu Ramos Asker, Brezilya Sosyal Demokrat Parti
Getúlio Vargas (ikinci kez)   31 Ocak 1951 24 Ağustos 1954[2] Café Filho Brezilya İşçi Partisi
Café Filho   24 Ağustos 1954 9 Kasım 1955[3] vacant Brezilya İşçi Partisi
Carlos Luz   9 Kasım 1955 11 Kasım 1955 Brezilya Sosyal Demokrat Parti
Nereu Ramos   11 Kasım 1955 31 Ocak 1956 Brezilya Sosyal Demokrat Parti
Juscelino Kubitschek   31 Ocak 1956 31 Ocak 1961 João Goulart Brezilya Sosyal Demokrat Parti
Jânio Quadros   31 Ocak 1961 25 Ağustos 1961[3] João Goulart Partisiz
Ranieri Mazzilli (ilk kez)   25 August 1961 7 Eylül 1961 Sosyal Demokrat Parti
João Goulart   7 Eylül 1961 1 Nisan 1964 Brezilya İşçi Partisi

Brezilya tarihi Askeri Diktatörlük Dönemi (1964-1985)Düzenle

Devlet Başkanı Resim Göreve Başlama Görevden Ayrılma Başbakanlar Siyasi Parti
Ranieri Mazzilli (ikinci kez)   2 Nisan 1964 15 Nisan 1964 Sosyal Demokrat Parti
Castelo Branco   15 Nisan 1964 15 Mart 1967 José Maria Alckmin Asker
Costa e Silva   15 Mart 1967 31 Ağustos 1969 Pedro Aleixo Asker
Augusto Rademaker   31 Ağustos 1969 30 Ekim 1969 Asker
Aurélio de Lira
Márcio Melo
Emilio Medici   30 Ekim 1969 15 Mart 1974 Augusto Rademaker Asker
Ernesto Geisel   15 Mart 1974 15 Mart 1979 Adalberto Pereira dos Santos Asker
João Figueiredo   15 Mart 1979 15 Mart 1985 Aureliano Chaves Asker

Brezilya tarihi yeni cumhuriyet dönemi (1985-günümüze)Düzenle

 
Brazilian Presidential Standard
Devlet Başkanı Resim Göreve başlama Görevi bitirme Başbakanlar Siyasi Parti
Tancredo Neves (görevi aldığı gece öldü)   15 Mart 1985 21 Nisan 1985 José Sarney Brezilya Sosyal Demokrat Hareket Partisi
José Sarney (acti 15 Mart 1985 15 Mart 1990 Brezilya Sosyal Demokrat Hareket Partisi
Fernando Collor 15 Mart 1990 2 Ekim 1992[4] Itamar Franco Hıristiyan İşçi Partisi
Itamar Franco   2 Ekim 1992 1 Ocak 1995 Bağımsız
Fernando Henrique Cardoso   1 Ocak 1995 1 Ocak 2003 Marco Maciel Brezilya Sosyal Demokrat Parti
Luiz Inácio Lula da Silva   1 Ocak 2003 31 Aralık 2010 José Alencar İşçi Partisi
Dilma Rousseff   1 Ocak 2011 31 Ağustos 2016 [5][6] Michel Temer İşçi Partisi
Michel Temer 100px 31 Ağustos 2016[7] Görevde Makam boş Brezilya Demokratik Hareket Partisi

KaynakçaDüzenle

  1. ^ The office of the vice-president was abolished during Vargas' tenure.
  2. ^ Committed suicide.
  3. ^ a b Resigned from office.
  4. ^ Impeached from office.
  5. ^ 12 Mayıs 2016 görevden uzaklaştırmış bir konumdaydı
  6. ^ Rousseff görevinden uzaklaştırılmıştır
  7. ^ Rousseff'in görevden uzaklaştırılması neticesinde 12 Mayıs 2016 tarihinden itibaren geçici devlet başkanı olarak görevi üstlenmiştir