Brezilya'nın En Büyük Şehirleri Listesi

Vikimedya liste maddesi

Brezilya'da orantılı olarak yüksek şehirleşme oranı bulunduğu belgelenmektedir.[1] Ülkenin resmi istatistiklerine göre her 100 Brezilyalı kişiden 81 kişisi şehirlerde yaşamaktadır.[2] Bu istatistikleri toplayıp yayan resmi kurum Brezilya Coğrafya ve İstatistikler Enstitüsü (İGBE) bu sonuç vermek için hanehalklarının şehirsel alanda mı yoksa kırsal alanda mı yaşadığını tanımlamasının bazının "yerel ve yörel idare bölümleri" öldüğünü kabul etmektedir ve bazın "yapılanmış çevre" olması tanımını kullanmamaktadır.

Brezilya'da nüfus dağılımı.

Bu İGBE tanımlamasına göre bir "kasaba" herhangi bir en alt yerel idare birimi olan "belde" merkezi ve bir "şehir" "Belediye" merkezidir. Günümüzde Brezilya'da 9,564 "belediye" bulunmaktadır.[3] Brezilya'lılarain %81.3 oranı bir şehirsel bölge içinde yaşamaktadır.[4]

Genellikle eyalet başkentleri aynı zamanada kendi bulundukları eyalet arazisi içinde en büyük şehirlerdir. Buna iki istisna bulunmaktadır: Esporite Santo eyaletinin başkenti Vitoria olmakla beraber en büyük nüfuslu belediyesi Vila Valha'dir; ancak metropoliten Vitoria bölgesi eyalette en büyük nüfuslu yerleşkedir. Santa Catarina eyaletinin en büyük nüfuslu belediyesi Joinville olmakls beraber eyalet başkenti Florianópolis kentidir. Diğer taraftan eyalet başkenti olmadan büyük metropoliten bölgeleri olan şehirler bulunmaktadır. Bunlar São Paulo eyaleti içinde bulunan (Campinas, Santos, Paraíba Valley; Minas Gerais eyaletinde bulunan (Vale do Aco); Bahia eyaletinde bulunan (Feira de Santana; Rio Grande do Sul eyaletindeki (Sinos Valley); ve Santa Catarına eyaletindeki (Joinville) ve (Itajaí Valley) olmaktadır.

Brezilya'nın en büyük şehirleri arasında olup da eyalet başkenti olmayan şehirler şu eyalrtlerde şu verilen sayılarda bulunmaktadırler: São Paulo: 25; Rio de Janeiro: 9; Minas Gerais: 8, Rio Grande do Sul: 7; Paraná: 6 ve Pernambuco: 5.

En büyük Brezilya şehirleri arasında bulunan bazı şehirler şehir plancılığı kullanılarak yeni şehir olarak kurulup; planlanıp inşa edilmişlerdir. Bunlar arasında en iyi bilinen ülke başkenti olan ve Modernist Mimarı Ekolü ve Mordern Şehir Plancılığı kurallarını uygulayarak kurulan Brasılia şehridir. Eyalet merkezleri olan Bela Horizonte ve Göiania da planlanmış büyük yeni şehirlerdir.

En buyuk nufuslu 115 sehir ve eyalet merkeziDüzenle

Bu listede verilen sehirlerin 2010 tahminine gore nüfusları ve nüfusa gore siralanmalari ismi verilen sehirde kurulmus olan belediye sınırları içinde bulunan nüfusdur ve metropoliten bolgeler nüfusları verilmemektedir.

Brezilya Coğrafya ve İstatistikler Enstitüsü (IGBE) 2010[5]
Eyalet başkentleri kalın punto ile verilmiştir. İkinci Sıra No.* sütünunda eyalet başkenti olanlar ve eyalet başkenti olmayanlar ayrı ayrı sıralanmışlardır. Bu listede eyalet merkezzi olan yeni yapılmakta olan Palmas bulunmamaktadır.
 
3 – Salvador
 
7 – Manaus
 
8 – Curitiba
 
9 – Recife
 
11 – Belém
 
12 – Goiânia
 
13 – São Luís
 
14 – Maceió
 
15 – Natal
 
16 – Teresina

En büyük 115 şehir listesiDüzenle

Sıra No Sıra No* Şehir Eyalet Nüfus
1 1 São Paulo   São Paulo 11,244,369
2 2 Rio de Janeiro   Rio de Janeiro 6,323,037
3 3 Salvador   Bahia 2,676,606
4 4 Brasília   Federal Bölge (Brezilya) 2,562,963
5 5 Fortaleza   Ceará 2,551,806
6 6 Belo Horizonte   Minas Gerais 2,375,444
7 7 Manaus   Amazonas 1,802,525
8 8 Curitiba   Paraná 1,746,896
9 9 Recife   Pernambuco 1,536,934
10 10 Porto Alegre   Rio Grande do Sul 1,409,939
11 11 Belém   Para 1,392,031
12 12 Goiânia   Goiás 1,301,892
13 1 Guarulhos   São Paulo 1,222,357
14 2 Campinas   São Paulo 1,080,999
15 3 São Gonçalo   Rio de Janeiro 1,016,128
16 13 São Luís   Maranhão 1,011,943
17 14 Maceió   Alagoas 1,002,675
18 4 Duque de Caxias   Rio de Janeiro 872,762
19 5 Nova Iguaçu   Rio de Janeiro 865,089
20 15 Natal   Rio Grande do Norte 806,203
21 16 Teresina   Piauí 802,537
22 17 Campo Grande   Mato Grosso do Sul 787,204
23 6 São Bernardo do Campo   São Paulo 765,204
24 7 Osasco   São Paulo 730,051
25 18 João Pessoa   Paraíba 702,235
26 8 Jaboatão dos Guararapes   Pernambuco 687,688
27 9 Santo André   São Paulo 683,336
28 10 Uberlândia   Minas Gerais 634,345
29 11 Contagem   Minas Gerais 625,393
30 12 São José dos Campos   São Paulo 615,871
31 13 Feira de Santana   Bahia 591,707
32 14 Sorocaba   São Paulo 586,311
33 15 Ribeirão Preto   São Paulo 563,107
34 19 Cuiabá   Mato Grosso 550,562
35 20 Aracaju   Sergipe 544,039
36 16 Juiz de Fora   Minas Gerais 526,706
37 17 Aparecida de Goiânia   Goiás 510,770
38 18 Londrina   Paraná 510,707
39 19 Ananindeua   Pará 505,512
40 20 Belford Roxo   Rio de Janeiro 501,544
41 21 Joinville   Santa Catarina 497,331
42 22 Niterói   Rio de Janeiro 479,384
43 23 São João de Meriti   Rio de Janeiro 469,827
44 24 Betim   Minas Gerais 441,748
45 25 Campos dos Goitacazes   Rio de Janeiro 434,008
46 26 Santos   São Paulo 433,502
47 27 Mauá   São Paulo 427,512
48 28 São José do Rio Preto   São Paulo 425,261
49 29 Vila Velha   Espírito Santo 413,548
50 30 Caxias do Sul   Rio Grande do Sul 410,166
51 21 Florianópolis   Santa Catarina 408,161
52 31 Serra   Espírito Santo 404,688
53 32 Diadema   São Paulo 401,217
54 33 Olinda   Pernambuco 397,268
55 34 Carapicuíba   São Paulo 392,701
56 35 Campina Grande   Paraíba 383,764
57 22 Porto Velho   Rondônia 382,829
58 36 Mogi das Cruzes   São Paulo 375,268
59 37 Piracicaba   São Paulo 368,843
60 23 Macapá   Amapá 366,484
61 38 Cariacica   Espírito Santo 365,859
62 39 Montes Claros   Minas Gerais 363,227
63 40 Bauru   São Paulo 359,429
64 41 Itaquaquecetuba   São Paulo 359,253
65 42 Jundiaí   São Paulo 349,929
66 43 Ribeirão das Neves   Minas Gerais 349,307
67 44 Pelotas   Rio Grande do Sul 345,181
68 45 Anápolis   Goiás 335,960
69 46 Maringá   Paraná 335,511
70 47 Caucaia   Ceará 334,364
71 48 Canoas   Rio Grande do Sul 332,056
72 49 Franca   São Paulo 330,938
73 50 São Vicente   São Paulo 330,795
74 51 Foz do Iguaçu   Paraná 325,137
75 24 Vitória   Espírito Santo 320,156
76 52 Paulista   Pernambuco 319,373
77 53 Vitória da Conquista   Bahia 318,901
78 54 Petrópolis   Rio de Janeiro 315,119
79 55 Ponta Grossa   Paraná 314,681
80 56 Guarujá   São Paulo 308,058
81 25 Rio Branco   Acre 305,954
82 57 Blumenau   Santa Catarina 299,416
83 58 Caruaru   Pernambuco 298,501
84 59 Uberaba   Minas Gerais 296,261
85 60 Cascavel   Paraná 296,254
86 61 Petrolina   Pernambuco 285,339
87 62 Suzano   São Paulo 284,356
88 63 Limeira   São Paulo 281,583
89 64 São José dos Pinhais   Paraná 279,297
90 65 Santarém   Pará 276,665
91 66 Taubaté   São Paulo 273,426
92 67 Barueri   São Paulo 270,173
93 68 Gravataí   Rio Grande do Sul 269,446
94 69 Santa Maria   Rio Grande do Sul 268,969
95 26 Boa Vista   Roraima 266,901
96 70 Governador Valadares   Minas Gerais 263,274
97 71 Volta Redonda   Rio de Janeiro 261,403
98 72 Viamão   Rio Grande do Sul 260,740
99 73 Novo Hamburgo   Rio Grande do Sul 257,746
100 74 Juazeiro do Norte   Ceará 249,829
101 75 Praia Grande   São Paulo 249,551
102 76 Embu   São Paulo 248,722
103 77 Colombo   Paraná 247,268
104 78 Ipatinga   Minas Gerais 244,508
105 79 Magé   Rio de Janeiro 244,334
106 80 Mossoró   Rio Grande do Norte 244,287
107 81 Juazeiro   Bahia 243,896
108 82 Sumaré   São Paulo 241,077
109 83 Várzea Grande   Mato Grosso 240,038
110 84 Imperatriz   Maranhão 236,691
111 85 Santa Luzia   Minas Gerais 231,607
112 86 Itaboraí   Rio de Janeiro 228,996
113 87 Camaçari   Bahia 227,955
114 88 Taboão da Serra   São Paulo 227,343
115 89 Marília   São Paulo 225,938

En Büyük Metropoliten Bölgeler ListesiDüzenle

IBGE ülkede resmen 16 tane büyük "Metropoliten Bölge (Região Metropolitana)"'nin bulunduğunu kabul etmektedir. Bu bölgelerde Brezilya'nın nüfusunun yaklaşık %32'sı (yani yaklaşık 100 milyon kişiden 55 milyon kişi) yaşamaktadır. Bu Metropoliten Bölgelerde Brezilya "Gayrisafi yurt içi hasılası (GSYH)"'nin yaklaşık yarısı ve Bralıya yıllık şianayıu sektörü üretiminin %70'inden biraz fazlası üretilmektedir.

2007, 2008 ve 2009 Tahminleri IBGE[5]
Sıra No. Metropoliten Bölge Eyalet Nüfus
1 São Paulo   São Paulo 19,889,559 3
2 Rio de Janeiro   Rio de Janeiro 11,902,701 2
3 Belo Horizonte   Minas Gerais 5,397,438 2
4 Porto Alegre   Rio Grande do Sul 4,200,413 3
5 Recife   Pernambuco 4,150,004 2
6 Brasília   Federal Bölge (Brezilya) 3,768,902 3
7 Fortaleza   Ceará 3,502,319 2
8 Salvador   Bahia 3,451,549 1
9 Curitiba   Paraná 3,172,357 1
10 Campinas   São Paulo 2,633,523 1
11 Manaus   Amazonas 2,178,405 2
12 Goiânia   Goiás 2,162,097 3
13 Belém   Pará 2,142,185 3
14 Vitória   Espírito Santo 1,624,837 1
15 Baixada Santista   São Paulo 1,606,863 1
16 Natal   Rio Grande do Norte 1,398,123 4
17 São Luís  Maranhão 1,211,270 3
18 Maceió   Alagoas 1,160,393 2
19 João Pessoa   Paraíba 1,146,461 4
20 Teresina   Piauí 1,116,303 2
21 Florianópolis   Santa Catarina 1,012,831 4
22 Campo Grande   Mato Grosso do Sul 991,420 4
23 Cuiabá   Mato Grosso 815,392 2
24 Petrolina ve Juazeiro   Pernambuco ve   Bahia 812,515 1
25 Aracaju   Sergipe 794,475 3
26 Londrina   Paraná 766,682 3
27 Campina Grande   Paraíba 687.545 3
28 Arapiraca   Alagoas 629,197 4
29 Maringá   Paraná 570,094 2
30 Juazeiro do Norte   Ceará 554,945 2
31 Macapá   Amapá 510,704 2
32 Vale do Aço   Minas Gerais 449,340 2
33 Imperatriz   Maranhão 334,650 2

KaynakçaDüzenle

  1. ^ Nijman, Jan (2020). Geography: Realms, Regions, and Concepts (20. bas.). Wiley. ISBN 978-1119607410. 
  2. ^ Levine, Robert M. (2019). Historical dictionary of Brazil. Metuchen, N.J.: Scarecrow Press. ISBN 978-0810811782. 
  3. ^ "Belediye Düzeyinde Yerel Birimler". Brezilya Coğrafya ve İstatistikler Enstitüsü (İGBE). 2008. 21 Ağustos 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  4. ^ "Arşivlenmiş kopya". 22 Ocak 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Mart 2014. 
  5. ^ a b "Brezilya Coğrafya ve İstatistikler Enstitüsü (İGBE)". http://www.ibge.gov.br/cidadesat/default.php. 2008. 11 Haziran 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi.  |yayımcı= dış bağlantı (yardım)