Ana menüyü aç

Bizans isyan ve iç savaşları listesi

Vikimedya liste maddesi

Doğu Roma ya da Bizans İmparatorluğu (330-1453) tarihi boyunca gerçekleşmiş iç savaş ya da diğer iç huzursuzlukların listesidir. Tanım, Bizans İmparatorluğu sınırları içerisinde en az bir muhalefet liderinin iktidara karşı gerçekleştirdiği herhangi bir ihtilaftır. Harici ihtilaflar için, Bizans savaşları listesine bakınız.

Fighting between Byzantines and Arabs Chronikon of Ioannis Skylitzes, end of 13th century..jpg
Bu makale, Bizans İmparatorluğu'nun (330–1453) askeriyesi hakkındaki serinin bir parçasıdır.
Yapısal Tarih
Bizans ordusu: East Roman army, Middle Byzantine army (thema • tagmata • Hetaireia), Komnenos dönemi ordu (pronoia), Palaiologan-era army (allagia) • Vareg Muhafızlar • Generaller
Bizans donanması: Rum ateşi • Dromon • Amiraller
Seferlerin Tarihi
Savaşlar, isyan ve iç savaşlar ve muharebeler listeleri
Stratejiler ve taktikler
Tactics • Siege warfare • Askeri talimatlar • Fortifications (İstanbul Surları)

İçindekiler

4. yüzyılDüzenle

5. yüzyılDüzenle

6. yüzyılDüzenle

7. yüzyılDüzenle

  • 602: Phocas'ın isyanı ve gasbı.
  • 603-604: General Narses'in Phocas'a karşı isyanı.
  • 608-610: Yaşlı Herakleios liderliğinde Afrika'nın isyanı, oğlu Genç Herakleios'un tahtı başarıyla ele geçirmesi.
  • 610-611: Phocas'ın kardeşi General Comentiolus'un Herakleios'a karşı isyanı.
  • 613-628: Herakleios'a karşı Yahudi isyanı, kısa ömürlü Sasani-Yahudi ittifakı ortaya çıktı.
  • 617/618: Conzalı John Napoli'yi ele geçirdi fakat Ekşarj Eleutherius tarafından öldürüldü.
  • 640: Mezopotamya'da General Titus tarafından diğer Bizasn birliklerinin işlediği aşırılıkları protesto etmek için çıkarılan ayaklanma.
  • 644/645: Valentinus'un damadı II. Konstans'a karşı giriştiği başarısız darbe girişimi.
  • 646-647: Afrika Ekşarjı Patrici Gregori'nin isyanı.
  • 650-652: Ravenna Ekşarjı Olympius'un isyanı.
  • ca. 651: Theodore Rshtuni liderliğinde Ermeni askerlerin isyanı ve Araplara sığınmaları
  • 667: Armeniakon generali Saborios'un isyanı
  • 668-669: II. Konstans'ın öldürülmesi ve Sicilya'da Mizizios'un gasp teşebbüsü.
  • 680: IV. Konstantinos'un kardeşleri lehine Anatolikon Theması'nın sonuçsuz isyanı.
  • 692/693: Ermeni Patrici Smbat'ın isyanı ve müsülümanlara sığınması
  • 695: Leontios tarafından II. Justinianos'un tahttan indirilmesi.
  • 698: Kartaca'ya karşı yapılan askeri seferden yenilgi ile dönen ordunun isyanı ve Leontios'i tahttan indirmeleri.

8. yüzyılDüzenle

9. yüzyılDüzenle

  • 803: Bardanes Turkos'un isyanı.
  • 821-823: Slav Thomas'ın isyanı.
  • 827: Sicilya'da Amiral Öfemius'un isyanı.
  • 837: Balkanlar'da Smolyani Slav kabilesinin isyanı.
  • 838-839: Theophobos komutasında Hurremiyye birliklerinin isyanı.

10. yüzyılDüzenle

11. yüzyılDüzenle

12. yüzyılDüzenle

13. yüzyılDüzenle

14. yüzyılDüzenle

15. yüzyılDüzenle

Ayrıca bakınızDüzenle

KaynakçaDüzenle

  • Bu sayfa, İngilizce eşdeğerinin çevirisidir.

KaynakçaDüzenle