Birleşik Arap Emirlikleri devlet başkanları listesi

Birleşik Arap Emirlikleri devlet başkanı ya da Arapça yaygın kullanımıyla Re'is (Arapça: رَئِـيْـس‎), Birleşik Arap Emirlikleri'nde devlet başkanı olarak makama gelen kişiye verilen unvandır.[1][2]

Birleşik Arap Emirlikleri Devlet Başkanı
Görevdeki
Muhammed bin Zayid en-Nehyan

14 Mayıs 2022 tarihinden beri
Üyelik Federal Yüksek Konsey
Resmî ikamet Abu Dabi
Atayan Federal Yüksek Konsey
Görev süresi 5 yıl, dönem limiti yok
Oluşum 2 Aralık 1971
İlk sahibi Zayid bin Sultan en-Nehyan
Yardımcı Başkan Yardımcısı
Websitesi Resmi internet sitesi

Başkan ve Başbakan, her 5 yılda bir Federal Yüksek Konsey tarafından seçilir. Genellikle, Abu Dabi Emirliği'nden bir Şeyh devlet başkanlığı görevini üstlenirken, Dubai Emirliği'nden bir Şeyh ise başbakanlık ve başkan yardımcılığı görevini üstlenmektedir.

Şeyh Zayid bin Sultan en-Nahyan, BAE'nin kurucu devlet başkanıdır ve yedi emirliği bir ülkede birleştirmek için geniş çaba göstermiştir. 2 Kasım 2004’te ölümüne kadar BAE’nin ilk başkanıydı. Ertesi gün Federal Yüksek Konsey, görevine oğlu Şeyh Halife bin Zayid en-Nahyan'ı seçti.[3] Başkan ayrıca BAE Silahlı Kuvvetleri Komutanıdır.

Kardeşi, Şeyh Halife bin Zayid en-Nehyan'ın 13 Mayıs 2022'de ölümünün ardından, Abu Dabi'nin yeni hükümdarı Şeyh Muhammed bin Zayid en-Nehyan, 14 Mayıs'ta Federal Yüksek Konsey tarafından BAE devlet başkanı seçildi. Resmi olarak BAE'nin 3. devlet başkanıdır.[4]

Birleşik Arap Emirlikleri Başkanları (1971 - günümüz)Düzenle

Nr. Resim İsim Emirlik Görev tanımı Göreve başlangıcı Görevi sonu Görev süresi
1   Şeyh Zaid bin Sultan el-Nehyan
الشيخ زايد بن سلطان آل نهيان
d. 6 Mayıs 1918
ö. 2 Kasım 2004
 
Abu Dabi
Devlet Başkanı 2 Aralık 1971 2 Kasım 2004[5] 32 yıl,

336 gün

  Şeyh Maktum bin Raşit el-Maktum
الشيخ مكتوم بن راشد آل مكتوم
d. 15 Ağustos 1943
ö. 4 Ocak 2006
Vekaleten
 
Dubai
Başkan Yardımcısı 2 Kasım 2004 3 Kasım 2004 1 gün
2   Şeyh Halife bin Zayid el-Nehyan
الشيخ خليفة بن زايد آل نهيان
d. 25. Ocak 1948
ö. 13 Mayıs 2022
 
Abu Dabi
Devlet Başkanı 3 Kasım 2004 13 Mayıs 2022[6] 17 yıl,

191 gün

  Şeyh Muhammed bin Raşid el-Mektum
محمد بن راشد آل مكتوم
d. 15 Temmuz 1949
Vekaleten
 
Dubai
Başkan Yardımcısı 13 Mayıs 2022[7] 14 Mayıs 2022 1 gün
3   Şeyh Muhammed bin Zayid en-Nehyan
محمد بن زايد آل نهيان
d. 11 Mart 1961
 
Abu Dabi
Devlet Başkanı 14 Mayıs 2022[4] Günümüz 700641472000000000048 gün

Devlet başkanlığı forsuDüzenle

Ayrıca bakınızDüzenle

KaynakçaDüzenle

  1. ^ "The UAE Leaders". mideast-capital-6 (Fransızca). 1 Ekim 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Ağustos 2021. 
  2. ^ "The Political System of the UAE". www.hziegler.com. 12 Temmuz 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Ağustos 2021. 
  3. ^ "UAE". Arabruleoflaw.org. 25 Haziran 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Şubat 2016. 
  4. ^ a b Reporter, A. Staff. "Sheikh Mohamed bin Zayed elected President of the UAE". Khaleej Times (İngilizce). 14 Mayıs 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Mayıs 2022. 
  5. ^ "CNN.com - UAE's president Nahyan dies - Nov 2, 2004". edition.cnn.com. 24 Mayıs 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Mayıs 2022. 
  6. ^ "UAE President Sheikh Khalifa dies at 73". BBC News (İngilizce). 13 Mayıs 2022. 13 Mayıs 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Mayıs 2022. 
  7. ^ "UAE president Sheikh Khalifa bin Zayed dies". Reuters. 13 Mayıs 2022. 13 Mayıs 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Mayıs 2022. 

Dış bağlantılarDüzenle