Birkan Sokullu

Türk oyuncu

Birkan Sokullu (d. 6 Ekim 1985, İstanbul); Türk dizi, film oyuncusu ve mankendir.

Birkan Sokullu
Birkan Sokullu (cropped).jpg
Birkan Sokullu, 2020 yılında Masumlar Apartmanı dizi setinde
Doğum 6 Ekim 1985 (1985-10-06) (37 yaşında)
İstanbul, Türkiye
Etnik köken Boşnak
Eğitim Maltepe Üniversitesi Radyo Televizyon Sinema Bölümü
Meslek Oyuncu, Manken
Etkin yıllar 2008-günümüz
Evlilik
Aslı Enver
(e. 2012; b. 2015)
Ödüller Liste

Hayatı ve kariyeriDüzenle

Birkan Sokullu, 6 Ekim 1985 tarihinde İstanbul'da Bosna göçmeni bir ailede doğdu. Ortaokul ve lise yıllarında okul takımlarında basketbolla ilgilendi, Tekel Spor Kulübünde sahaya çıktı. Üniversiteye başladığı yıllarda basketbola ara verdi.[1] 2003 yılında Best Model of Turkey yarışmasında üçüncü oldu.[kaynak belirtilmeli] Maltepe Üniversitesi Radyo Televizyon Sinema Bölümünü bitirdi. Maltepe Üniversitesinde okurken manken ve modellik yaptı. Daha sonra İstanbul Aydın Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Drama ve Oyunculuk Bölümünü bir yıl okuyup bıraktı.[2] 21 yaşındayken, annesini beyin kanamasından kaybetmesiyle hayatında büyük zorluk yaşadı.[3]

Sokullu oyunculuğa ilk olarak, 2008 yılında Elif adlı diziden teklif gelince Dolunay Soysert'ten oyunculuk dersleri alarak başladı.[1] Ardından Küçük Kadınlar dizisinde oynadığı "Ayaz" karakteriyle dikkat çekti. 2010-2011 yılları arasında yayımlanan Küçük Sırlar dizisinde canlandırdığı "Demir" karakteriyle büyük beğeni kazandı. 2012 yılında yayımlanan Uçurum dizisinde gazeteciyi, 2013 yılında yayımlanan Fatih dizisinde "Şehzade Mustafa"yı canlandırdı. 2014 yılının Şubat ayında yayımlanmaya başlayan ve aynı yıl sona eren Kurt Seyit ve Şura adlı dizide Kıvanç Tatlıtuğ ile birlikte rol aldı.

13 Temmuz 2012 tarihinde evlendiği oyuncu Aslı Enver ile 26 Ağustos 2015 tarihinde boşandı.[4]

2016-2017 yıllarında Kanal D’de yayımlanan ve senaryosunu Mahinur Ergun’un yazdığı, yönetmenliğini Cem Karcı’nın yaptığı Hayat Şarkısı adlı dizide Tayanç Ayaydın, Burcu Biricik, Ecem Özkaya, Seray Gözler, Ahmet Mümtaz Taylan ile başrolde yer aldı. 2017 yılında Yüz Yüze, 2019 yılında Bir Aile Hikayesi dizisinde oynadı. 2020 yılında Rise of Empires: Ottoman ve Ya İstiklal Ya Ölüm adlı dizide tarihi karakterleri canlandırdı.

Son olarak, 2020-2022 yılları arasında TRT 1'de yayımlanan Masumlar Apartmanı dizisinde "Han Derenoğlu" karakterini canlandırdı.[5]

FilmografisiDüzenle

Televizyon
Yıl Yapım Rol Notlar Kanal
2008 Elif Mustafa Yardımcı oyuncu atv
Küçük Kadınlar Ayaz Kanal D
2009-2010 Melekler Korusun Levent Show TV
2010-2011 Küçük Sırlar Demir Başrol oyuncusu Kanal D
Star TV
2012 Uçurum Ulaş Yardımcı oyuncu atv
2013 Fatih Şehzade Mustafa Kanal D
2014 Kurt Seyit ve Şura Petro Başrol oyuncusu Star TV
2016-2017 Hayat Şarkısı Kerim Cevher Kanal D
2017 Yüz Yüze Cihangir Show TV
2019 Bir Aile Hikayesi Berk Güneş FOX
2020 Ya İstiklal Ya Ölüm Topkapılı Cambaz Mehmet Bey TRT 1
2020-2022 Masumlar Apartmanı Han Derenoğlu
2022 Kırmızı Oda Konuk oyuncu TV8
2023- Lavanta Konağı Kemal / Ali Tahir Başrol oyuncusu Star TV
İnternet
Yıl Yapım Rol Notlar Platform
2018 Yaşamayanlar Numel Başrol oyuncusu BluTV
2020 Rise of Empires: Ottoman Giovanni Giustiniani Yardımcı oyuncu Netflix
Sinema
Yıl Yapım Rol Notlar Yönetmen
2019 Kronoloji Hakan Başrol oyuncusu Ali Aydın
Güzelliğin Portresi Özgür Umur Turagay

ReklamlarıDüzenle

Ödülleri ve adaylıklarıDüzenle

Yıl Ödül Töreni Kategori Proje Sonuç
2016 43. Altın Kelebek Ödülleri En İyi Erkek Oyuncu Hayat Şarkısı Adaylık
En İyi Dizi Çifti (Hülya & Kerim) Adaylık
2020 3. Uluslararası İzmir Film Festivali En İyi Yardımcı Erkek Oyuncusu Rise of Empires: Ottoman Adaylık
10. İTÜ Sosyal Medya Ödülleri En İyi Erkek Oyuncu Masumlar Apartmanı Adaylık
15. GSÜ En Ödülleri En İyi Erkek Dizi/Film Oyuncusu Adaylık
2021 MGD 25. Altın Objektif Ödülleri[6] Yılın En İyi Erkek Dizi Oyuncusu Kazandı
9. TV Yıldızları Ayaklı Gazete Ödülleri En İyi TV Erkek Oyuncu Adaylık
5. PRODU Awards[7] Yabancı Dilde En İyi Erkek Oyuncu Kazandı
47. Altın Kelebek Ödülleri En İyi Erkek Oyuncu Adaylık
2022 11. KTÜ Medya Ödülleri Yılın En Beğenilen Oyuncusu Adaylık

KaynakçaDüzenle

  1. ^ a b Gence, Hakan (18 Eylül 2010). "Çet daha çekici Ali tam bir fırlama ben ideal erkeğim". hurriyet.com.tr. 8 Temmuz 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Ocak 2023. 
  2. ^ Özyurt, Olkan (8 Aralık 2019). "Birkan Sokullu: İnsanlarla samimiyet temelli ilişkiler kuruyorum". sabah.com.tr. 9 Aralık 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Ocak 2023. 
  3. ^ Gence, Hakan (20 Şubat 2016). "Birkan Sokullu: Olduğum şeyden memnunum". hurriyet.com.tr. 6 Ağustos 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Ocak 2023. 
  4. ^ "Aslı Enver ile Birkan Sokullu boşandı - Magazin Haberleri". hurriyet.com.tr. 28 Ağustos 2015. 3 Kasım 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  5. ^ "TRT 1 - Masumlar Apartmanı - HAN". trt1.com.tr. 11 Eylül 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Mart 2021. 
  6. ^ "MGD '25. Altın Objektif Ödülleri' sahiplerini buldu". platinonline.com. 28 Eylül 2021. 20 Ekim 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Ocak 2023. 
  7. ^ "Türk dizileri Produ Ödülleri 2021'den 3 ödülle döndü". ranini.tv. 2 Aralık 2021. 2 Aralık 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Ocak 2023. 

Dış bağlantılarDüzenle