Bîdar (d. 1993, Yalova), Türk vokal, besteci, söz yazarı.

Bidar
Genel bilgiler
Doğum adı Bidar Kalender
Doğum 6 Ocak 1993 (1993-01-06) (29 yaşında)
Yalova, Türkiye
Tarzlar Caz, Soul, R&B, Elektronik, Art Pop
Meslekler Şarkıcı, Söz yazarı, Besteci
Etkin yıllar 2016-günümüz
Müzik şirketi Bilgi Music Label (2018-2020)
İlişkili hareketler Ediz Hafızoğlu, Momo Act Momo Act
Resmî site [1]

Müzikle ilgilenmeye ilkokulda piyano çalarak başladı. Lise yıllarında şarkı söylemeye başlayan Bidar, 2011-2015 yılları arasında, birincilikle girdiği İstanbul Bilgi Üniversitesi'nde Müzik eğitimi aldı. 2013 senesinde Boğaziçi Caz Korosu'nda koristlik yaptı. 2015 senesinde Bahçeşehir Üniversitesi'nde Caz Sertifika programına katılarak Baki Duyarlar, Şevket Akıncı ve Başak Yavuz ile çalışmıştır.[1] Mayıs 2019’da İstanbul Teknik Üniversitesi MIAM’da (Müzik İleri Araştırmalar Merkezi) ‘Sonic Arts’ yüksek lisans bölümünden mezun olmuştur.[2] 2015 senesinde Bilgi Müzik'ten arkadaşı Safa Kocaoğlu ile Gap in Delay isimli elektronik duo grubunu kurmuş ve 2016 yılında Müzik Hayvanı[3] plak etiketiyle The Binding Memory[4] isimli bir EP[5] yayınlamıştır. 2017’de IKSV Genç Caz yarışmasına katılıp 24.İstanbul Caz Festivali’nde sahneye çıkarak bestelerini ilk defa dinleyiciyle buluşturmuştur.[6] Mart 2018’de ilk Türkçe teklisi ‘Oyun’u Bilgi Music Label[7] etiketiyle yayınlamıştır. Aynı plak şirketinden Here and Now[8] ve Home[9] isimli bestelerinin Soundpicnic[10] canlı performanslarını yayınlamıştır. 2019 senesi içerisinde PSM Caz Festivali[11], Bozcaada Caz Festivali[12] ve XJAZZ İstanbul[13]'da sahne almıştır.

Ekim 2019'da Bilgi Music Label[14] etiketiyle First Trip[15] isimli parçasını klibiyle beraber yayınlamıştır.

31 Ocak 2020'de şarkısı Uzak[16]'ı Bilgi Music Label[17] etiketiyle yine klibiyle yayınlamıştır. 6 Mart 2020'de wipeç[18], Gökalp K[19] ve Gap in Delay isimli sanatçıların Uzak parçasına yaptıkları Uzak-Remixes[20] çalışmasını yayınlamıştır.

DiskografisiDüzenle

  • The Binding Memory, Gap in Delay (2016, Müzik Hayvanı)
  • Oyun (2018, Bilgi Music Label)
  • Here and Now (2018, Bilgi Music Label)
  • Home (2018, Bilgi Music Label)
  • First Trip (2019, Bilgi Music Label)
  • Uzak (2020, Bilgi Music Label)
  • Uzak-Remixes (2020, Bilgi Music Label)
  • Kuyu (2020, Lin Records)"
  • Değer İçin (2020, Lin Records)

KaynakçaDüzenle

  1. ^ "Bidar'ın web-sitesi". 22 Aralık 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  2. ^ "MIAM (Müzik İleri Araştırmalar Merkezi)". 5 Mart 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  3. ^ "Gap in Delay". Bantmag. 
  4. ^ "The Binding Memory". Spotify. 15 Mayıs 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  5. ^ "Ravemag-Gap in Delay". The Rave Mag. 6 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  6. ^ "24.İstanbul Caz Festivali - Genç Caz". Jazz Dergisi. 11 Haziran 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  7. ^ "Bidar-Oyun". BML. 15 Mayıs 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  8. ^ "Bidar-Here and Now". BML. 15 Mayıs 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  9. ^ "Bidar-Home". BML. 15 Mayıs 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  10. ^ "Soundpicnic". Youtube. 5 Şubat 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  11. ^ "PSM Caz Festivali, 2019". Zorlu PSM. 17 Şubat 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  12. ^ "Bozcaada Caz Festivali, 2019". NTV. 11 Nisan 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  13. ^ "XJAZZ İstanbul". Jazz Dergisi. 20 Aralık 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  14. ^ "Bidar-First Trip". BML. 15 Mayıs 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  15. ^ "First Trip-Youtube VEVO". Youtube. 15 Mayıs 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  16. ^ "Uzak-Youtube VEVO". Youtube. 9 Mart 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  17. ^ "Bidar-Uzak". BML. 15 Mayıs 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  18. ^ "wipeç". Instagram. 
  19. ^ "Gökalp K". Instagram. 
  20. ^ "Bidar-Uzak Remixes". BML. 15 Mayıs 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi.