Berhan Şimşek

Berhan Şimşek (d. 15 Mayıs 1958, Bayburt) Türk sinema oyuncusu, yönetmen, siyasetçi ve işletme bilimcidir.[1]

Berhan Şimşek
Doğum 15 Mayıs 1958 (1958-05-15) (63 yaşında)
Bayburt, Türkiye
Siyasi parti CHP
Evlilik Burçin Şimşek (1999–2005)
Çocuk(lar) Aslı Alime Şimşek (d. 2000)
Ebeveyn(ler) Alime Şimşek
Nuri Şimşek

HayatıDüzenle

Berhan Şimşek, 15 Mayıs 1958 yılında Bayburt'ta 11 çocuklu bir ailenin 10. çocuğu olarak dünyaya geldi. İlköğrenimini Bayburt’ta, ortaöğrenimini İstanbul Abdülhakhamit Akşam Ortaokulu’nda, lise öğrenimini ise Vefa Akşam Lisesi’nde tamamladı. 2011 yılında Anadolu Üniversitesi İşletme Fakültesi’nin İşletme bölümünü bitirdi. 2014 yılında Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi Kamu Hukuku bölümünde yüksek lisans yaptı. 1978 yılında başladığı sinema kariyerinde, Hoşçakal Yarın, Uzlaşma, İpekçe, Işıklar Sönmesin gibi filmlerde oynadı. Televizyon dizisi yönetmenliği de yapan Berhan Şimşek, Magazin Gazetecileri Derneği “En İyi oyuncu”, 1994 Ankara Film Festivali “En İyi Erkek Oyuncu” ödüllerinin de sahibidir.

Çağdaş Sinema Oyuncuları Derneği kurucusu olan Berhan Şimşek, Nazım Hikmet Vakfı ve 68'liler Birliği üyesidir. Günaydın Gazetesi’nde köşe yazarlığı ve Milliyet gazetesinde seçim yazıları yazdı. 1999 yılında Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) 10. Olağanüstü Kurultayında Parti Meclisi Üyeliği'ne seçilmiş olan Berhan Şimşek, dokuz dönem Parti Meclisi üyeliği ve MYK üyeliği yapmıştır.

TBMM 22. dönem (2002-2007) CHP İstanbul Milletvekilliği yaptı. Bu dönemde; Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu Üyesi, Türkiye-Macaristan Parlamentolar arası Dostluk Grubu Başkanlığı görevlerinde bulundu. 2010-2011 yılları arasında CHP İstanbul İl Başkanlığı yapan Berhan Şimşek, bir çocuk babasıdır.

FilmografiDüzenle

Film
Yıl Yapım Rol Notlar
1978 Sevgili Oğlum
1982 Son Akın
1984 Acı
1985 Acımak Mehmet
1986 Silah Arkadaşları
Kuruluş
1988 Ferman
Zamansızlar
1989 Gömlek
Minyeli Abdullah Minyeli Abdullah
1990 Madde 438 Sabri Cinur
Minyeli Abdullah 2 Minyeli Abdullah
1992 Uzlaşma Mehmet Ali Ağca
1993 Tersine Dünya Hamza
1994 Yolcu
1995 İş
1996 Işıklar Sönmesin Seydo
1998 Hoşçakal Yarın Deniz Gezmiş
2001 Acı Gönül
Şarkıcı Refik

ÖdülleriDüzenle

Sonuç Yıl Ödül Kategori Yapım
Kazandı 1994 Ankara Uluslararası Film Festivali En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu Yolcu
Kazandı 1996 Magazin Gazetecileri Derneği En İyi Erkek Oyuncu Işıklar Sönmesin

KaynakçaDüzenle

Dış BağlantılarDüzenle