Beklenen yaşam süresine göre ülkeler listesi

Vikimedya liste maddesi

Bu liste ülkelerin doğumda beklenen yaşam süresine göre sıralamasını içermektedir.

2013 CIA Factbook'a göre bazı ülkelerin yaşam beklentileri kıyaslaması.[1][2]

MetodDüzenle

Yaşam beklentisi, bir ülkede doğmuş bir kişinin her yaş için ölüm oranları ileride sabit olacak şekilde kabul edilerek yaşayacağı ortalama yıl sayısını vermektedir. Yaşam süresi erkeklerde ve kadınlarda ve kombine şekilde ayrı ayrı gösterilmiştir. Birçok Egemen olmayan devlet de bu listeye dahil edilmiştir. Rakamlar burada yer alan ülkelerde sağlık kalitesinin yanı sıra devam eden savaşlar, obezite, HIV enfeksiyonları vb dahil olmak üzere diğer faktörleri de yansıtır.

Dünya Sağlık Örgütü (2019)Düzenle

Aralık 2020 verilerine göre[3]

Ülke Doğumda beklenen yaşam süresi 60 yaşında beklenen yaşam süresi Doğumda beklenen sağlıklı yaşam süresi 60 yaşında beklenen sağlıklı yaşam süresi
Genel Erkek Kadın 2000'den beri Δ Erkek ve kadınlar arasındaki Δ Genel Erkek Kadın 2000'den beri Δ Erkek ve kadınlar arasındaki Δ Genel Erkek Kadın Erkek ve kadınlar arasındaki Δ Genel Erkek Kadın Erkek ve kadınlar arasındaki Δ
1   Japonya 84.3 81.5 86.9 3.2 5.4 26.3 23.9 28.6 2.2 4.7 74.1 72.6 75.5 2.9 20.4 18.8 21.8 3.0
2    İsviçre 83.4 81.8 85.1 3.7 3.3 25.4 24.1 26.6 2.4 2.5 72.5 72.2 72.8 0.6 19.5 18.8 20.2 1.4
3   Güney Kore 83.3 80.3 86.1 7.1 5.8 25.8 23.4 27.9 5.1 4.5 73.1 71.3 74.7 3.4 19.8 18.2 21.2 3.0
4   Singapur 83.2 81.0 85.5 4.8 4.5 25.5 23.8 27.2 4.0 3.4 73.6 72.4 74.7 2.3 20.0 18.8 21.0 2.2
4   İspanya 83.2 80.7 85.7 4.1 5.0 25.4 23.3 27.3 2.7 4.0 72.1 71.3 72.9 1.6 19.2 18.0 20.3 2.3
6   Kıbrıs Cumhuriyeti 83.1 81.1 85.1 4.4 4.0 24.9 23.3 26.4 3.0 3.1 72.4 71.8 73.0 1.2 19.0 18.1 19.9 1.8
7   Avustralya 83.0 81.3 84.8 3.3 3.5 25.6 24.4 26.8 2.5 2.4 70.9 70.2 71.7 1.5 19.0 18.2 19.7 1.5
7   İtalya 83.0 80.9 84.9 3.6 4.0 25.0 23.4 26.5 2.5 3.1 71.9 71.2 72.6 1.4 18.9 17.9 19.8 1.9
7   Norveç 83.0 81.2 84.7 4.1 3.0 24.7 23.5 25.8 2.7 2.3 71.4 71.0 71.6 0.6 18.5 17.8 19.1 1.3
10   İsrail 82.6 80.8 84.4 4.0 3.6 24.9 23.6 26.0 3.0 2.4 72.4 72.0 72.7 0.7 19.3 18.7 19.9 1.2
11   Fransa 82.5 79.8 85.1 3.6 5.3 25.3 23.3 27.2 2.3 3.9 72.1 71.1 73.1 2.0 19.7 18.5 20.8 2.3
12   Lüksemburg 82.4 80.6 84.2 4.2 3.6 24.4 22.9 25.8 2.6 2.9 71.6 71.1 72.0 0.9 18.5 17.7 19.3 1.6
12   İsveç 82.4 80.8 84.0 2.8 3.2 24.5 23.3 25.6 2.1 2.3 71.9 71.7 72.1 0.4 18.9 18.3 19.4 1.1
14   İzlanda 82.3 80.8 83.9 2.6 3.1 24.6 23.7 25.5 2.0 1.8 72.0 71.7 72.3 0.6 19.0 18.6 19.4 0.8
15   Kanada 82.2 80.4 84.1 3.1 3.7 25.2 23.8 26.4 2.7 2.6 71.3 70.5 72.0 1.5 19.0 18.2 19.7 1.5
16   Yeni Zelanda 82.0 80.4 83.5 3.4 3.1 24.8 23.8 25.8 2.4 2.0 70.2 69.6 70.8 1.2 18.6 17.9 19.2 1.3
17   Malta 81.9 79.9 83.8 4.0 3.9 24.5 23.0 25.9 3.7 2.9 71.5 70.9 71.9 1.0 18.9 18.0 19.6 1.6
18   İrlanda 81.8 80.2 83.5 5.4 3.3 24.2 23.0 25.3 4.0 2.3 71.1 70.7 71.4 0.7 18.6 18.0 19.2 1.2
18   Hollanda 81.8 80.4 83.1 3.8 2.7 24.1 23.0 25.1 2.8 2.1 71.4 71.3 71.5 0.2 18.4 17.9 18.9 1.0
20   Almanya 81.7 78.7 84.8 3.6 6.1 24.4 21.9 26.9 2.6 5.0 70.9 69.7 72.1 2.4 18.5 17.0 19.9 2.9
21   Avusturya 81.6 79.4 83.8 3.4 4.4 24.1 22.4 25.6 2.1 3.2 70.9 69.9 71.9 2.0 18.3 17.2 19.4 2.2
21   Finlandiya 81.6 79.2 84.0 4.0 4.8 24.2 22.4 25.8 2.6 3.4 71.0 69.9 72.0 2.1 18.5 17.3 19.5 2.2
21   Portekiz 81.6 78.6 84.4 5.0 5.8 24.3 22.1 26.3 3.1 4.2 71.0 69.6 72.2 2.6 18.6 17.3 19.8 2.5
24   Belçika 81.4 79.3 83.5 3.7 4.2 24.0 22.3 25.6 2.4 3.3 70.6 69.8 71.3 1.5 18.2 17.2 19.1 1.9
24   Birleşik Krallık 81.4 79.8 83.0 3.5 3.2 24.1 23.0 25.2 2.8 2.2 70.1 69.6 70.6 1.0 18.3 17.6 18.9 1.3
26   Danimarka 81.3 79.6 83.0 4.4 3.4 23.6 22.3 24.9 3.0 2.6 71.0 70.7 71.4 0.7 18.2 17.6 18.9 1.3
26   Slovenya 81.3 78.6 84.1 5.2 5.5 23.8 21.8 25.6 3.3 3.8 70.7 69.0 72.5 3.5 17.8 16.4 19.2 2.8
28   Yunanistan 81.1 78.6 83.6 2.9 5.0 23.8 22.1 25.5 2.3 3.4 70.9 69.9 71.9 2.0 18.4 17.3 19.5 2.2
29   Kuveyt 81.0 79.3 83.9 3.1 4.6 24.0 22.8 25.9 1.8 3.1 70.1 69.5 71.1 1.6 17.8 17.1 18.9 1.8
30   Kosta Rika 80.8 78.3 83.4 2.8 5.1 25.0 23.6 26.4 2.6 2.8 70.0 68.6 71.3 2.7 18.7 17.8 19.5 1.7
31   Şili 80.7 78.1 83.2 3.9 5.1 24.3 22.4 25.9 3.0 3.5 70.0 69.0 71.1 2.1 18.4 17.3 19.3 2.0
32   Peru 79.9 78.5 81.3 5.5 2.8 24.4 23.7 25.1 2.1 1.4 69.5 69.2 69.8 0.6 18.5 18.3 18.7 0.4
33   Maldivler 79.6 78.6 80.8 8.6 2.2 22.1 21.4 23.1 4.1 1.7 70.0 69.7 70.0 0.3 16.8 16.4 17.2 0.8
34   Kolombiya 79.3 76.7 81.9 5.6 5.2 24.0 22.5 25.3 2.3 2.8 69.0 67.4 70.5 3.1 18.1 17.1 18.9 1.8
34   Panama 79.3 76.6 82.1 2.1 5.5 24.3 22.6 26.0 1.0 3.4 68.7 67.4 70.0 2.6 18.1 17.1 19.2 2.1
36   Çek Cumhuriyeti 79.1 76.3 81.9 4.1 5.6 22.1 19.9 24.0 2.8 4.1 68.8 67.0 70.6 3.6 16.3 14.7 17.8 3.1
37   Estonya 78.9 74.7 82.6 8.0 7.9 22.5 19.3 25.0 3.9 5.7 69.2 66.4 71.7 5.3 17.3 14.8 19.1 4.3
38   Hırvatistan 78.6 75.5 81.6 4.2 6.1 21.8 19.4 23.7 2.8 4.3 68.6 66.7 70.5 3.8 16.2 14.6 17.7 3.1
38   Türkiye 78.6 76.4 80.7 4.2 4.3 22.0 20.6 23.2 0.5 2.6 68.4 67.8 69.0 1.2 16.6 15.8 17.3 1.5
40   ABD 78.5 76.3 80.7 1.8 4.4 23.1 21.8 24.4 1.7 2.6 66.1 65.2 67.0 1.8 16.4 15.6 17.1 1.5
41   Ekvador 78.4 76.4 80.5 3.9 4.1 23.2 22.0 24.3 1.3 2.3 68.5 67.7 69.3 1.6 17.6 17.0 18.2 1.2
42   Polonya 78.3 74.5 81.9 4.6 7.4 22.1 19.5 24.3 2.9 4.8 68.7 65.9 71.3 5.4 16.8 14.9 18.5 3.6
43   Slovakya 78.2 74.8 81.4 4.9 6.6 21.8 19.3 23.9 3.3 4.6 68.5 66.2 70.8 4.6 16.6 14.6 18.2 3.6
44   Arnavutluk 78.0 76.3 79.9 4.5 3.6 21.0 20.2 21.9 2.0 1.7 69.1 68.0 70.3 2.3 16.6 15.9 17.3 1.4
45   Ürdün 77.9 77.0 78.8 5.3 1.8 21.8 21.6 22.1 3.2 0.5 67.6 68.1 67.2 -0.9 16.2 16.3 16.2 -0.1
46   Küba 77.8 75.4 80.3 1.0 4.9 21.6 20.0 23.2 0.0 3.2 67.8 66.6 69.2 2.6 16.3 15.2 17.4 2.2
47   Tayland 77.7 74.4 81.0 6.4 6.6 23.6 22.1 24.8 2.8 2.7 68.3 65.9 70.6 4.7 18.0 17.0 18.8 1.8
48   Çin 77.4 74.7 80.5 5.8 5.8 21.1 19.2 23.1 2.7 3.9 68.5 67.2 70.0 2.8 15.9 15.0 16.9 1.9
49   İran 77.3 75.7 79.1 4.7 3.4 21.8 21.2 22.5 2.1 1.3 66.3 66.0 66.5 0.5 15.7 15.6 15.8 0.2
50   Katar 77.2 78.0 76.6 5.9 -1.4 19.5 20.6 18.4 3.6 -2.2 67.1 68.1 65.1 -3.0 14.2 15.1 13.1 -2.0
51   Cezayir 77.1 76.2 78.1 4.9 1.9 22.0 21.5 22.6 2.2 1.1 66.4 66.7 66.1 -0.6 16.0 15.9 16.2 0.3
51   Uruguay 77.1 73.5 80.6 2.3 7.1 21.7 19.0 24.0 1.1 5.0 67.5 65.4 69.5 4.1 16.6 14.9 18.2 3.3
53   Tunus 77.0 74.9 79.2 2.9 4.3 21.5 20.2 22.8 1.4 2.6 66.9 66.1 67.7 1.6 16.0 15.1 16.8 1.7
54   Sri Lanka 76.9 73.8 79.8 5.0 6.0 20.8 18.6 22.6 1.2 4.0 67.0 65.1 69.0 3.9 15.3 13.8 16.6 2.8
55   Bosna-Hersek 76.8 74.4 79.1 1.4 4.7 20.2 18.6 21.6 0.6 3.0 67.2 65.7 68.7 3.0 15.2 14.1 16.2 2.1
56   Arjantin 76.6 73.5 79.5 2.5 6.0 21.1 18.8 23.1 0.9 4.3 67.1 65.4 68.8 3.4 16.3 14.8 17.6 2.8
57   Antigua ve Barbuda 76.5 74.9 78.0 1.9 3.1 20.6 19.8 21.3 0.3 1.5 67.0 66.2 67.7 1.5 15.8 15.3 16.3 1.0
58   Macaristan 76.4 73.1 79.6 5.1 6.5 20.2 17.7 22.3 2.2 4.6 67.2 65.0 69.3 4.3 15.3 13.4 16.8 3.4
58   Lübnan 76.4 74.0 79.2 1.8 5.2 20.5 18.8 22.4 0.7 3.6 66.0 65.1 67.0 1.9 15.0 13.9 16.2 2.3
60   Trinidad ve Tobago 76.1 72.5 79.9 6.4 7.4 22.7 20.4 25.0 4.6 4.6 66.2 64.0 68.6 4.6 17.2 15.6 18.9 3.3
60   Birleşik Arap Emirlikleri 76.1 75.1 78.4 2.9 3.3 19.9 19.2 21.7 1.2 2.5 66.0 65.8 66.2 0.4 14.5 14.1 15.3 1.2
62   Ermenistan 76.0 72.5 79.2 4.1 6.7 20.4 18.2 22.1 1.6 3.9 67.1 64.9 69.1 4.2 15.7 14.2 16.9 2.7
62   Barbados 76.0 74.3 77.7 1.5 3.4 20.9 19.9 21.8 0.2 1.9 67.0 66.2 67.7 1.5 16.3 15.7 16.9 1.2
62   Jamaika 76.0 74.4 77.7 1.8 3.3 21.3 20.1 22.6 0.3 2.5 66.6 65.9 67.3 1.4 16.4 15.5 17.3 1.8
62   Litvanya 76.0 71.2 80.4 4.0 9.2 20.9 17.6 23.5 1.4 5.9 66.7 63.4 69.7 6.3 15.9 13.4 17.8 4.4
62   Meksika 76.0 73.1 78.9 1.6 5.8 21.8 20.5 23.1 0.2 2.6 65.8 64.3 67.2 2.9 16.1 15.3 16.8 1.5
67   Brezilya 75.9 72.4 79.4 4.4 7.0 21.9 20.1 23.5 2.2 3.4 65.4 63.4 67.4 4.0 16.4 15.2 17.4 2.2
67   Karadağ 75.9 73.2 78.7 2.3 5.5 19.4 17.4 21.3 0.2 3.9 67.0 65.2 68.7 3.5 14.9 13.5 16.3 2.8
67   Sırbistan 75.9 73.5 78.3 4.5 4.8 19.6 17.9 21.1 2.5 3.2 66.9 65.4 68.4 3.0 14.9 13.7 16.0 2.3
70   Bahreyn 75.8 75.0 77.0 5.3 2.0 19.0 18.7 19.4 4.0 0.7 65.9 66.0 65.5 -0.5 13.8 13.8 13.9 0.1
70   Libya 75.8 74.2 77.3 1.4 3.1 21.3 20.5 21.9 0.3 1.4 65.2 64.9 65.5 0.6 15.5 15.3 15.8 0.5
70   Paraguay 75.8 73.1 78.8 1.0 5.7 21.8 20.2 23.5 -0.2 3.3 65.8 64.5 67.3 2.8 16.5 15.4 17.6 2.2
73   Romanya 75.6 72.0 79.3 4.2 7.3 20.3 17.8 22.4 2.1 4.6 66.8 64.3 69.4 5.1 15.7 13.8 17.3 3.5
74   Letonya 75.4 70.6 79.8 5.2 9.2 20.5 17.2 23.0 2.2 5.8 66.2 62.9 69.3 6.4 15.6 13.2 17.4 4.2
75   Bulgaristan 75.1 71.6 78.6 3.5 7.0 19.8 17.4 22.0 2.2 4.6 66.3 63.9 68.7 4.8 15.2 13.4 16.9 3.5
76   El Salvador 75.0 70.6 79.1 2.5 8.5 22.1 20.4 23.6 0.7 3.2 64.9 61.6 67.8 6.2 16.4 15.1 17.4 2.3
76   Nikaragua 75.0 72.1 77.9 1.7 5.8 20.0 18.0 21.9 -0.1 3.9 65.5 63.7 67.2 3.5 15.1 13.7 16.3 2.6
78   Belarus 74.8 69.7 79.6 6.0 9.9 19.7 16.0 22.5 2.5 6.5 66.0 62.3 69.4 7.1 15.1 12.3 17.2 4.9
78   Kuzey Makedonya 74.8 72.8 76.9 3.7 4.1 18.3 17.0 19.6 1.9 2.6 66.1 65.1 67.3 2.2 14.0 13.1 14.9 1.8
80   Malezya 74.7 72.6 77.1 1.9 4.5 19.5 18.5 20.6 1.4 2.1 65.7 64.5 66.9 2.4 14.6 14.0 15.3 1.3
81   Belize 74.4 71.4 77.8 4.1 6.4 21.5 20.3 22.9 2.8 2.6 65.3 63.5 67.3 3.8 16.7 15.9 17.6 1.7
82   Bangladeş 74.3 73.0 75.6 8.7 2.6 20.9 20.3 21.5 3.1 1.2 64.3 64.2 64.4 0.2 15.5 15.4 15.7 0.3
82   Brunei 74.3 73.4 75.4 2.1 2.0 19.2 19.0 19.4 2.4 0.4 65.6 65.2 66.1 0.9 14.5 14.3 14.7 0.4
82   Saint Lucia 74.3 71.3 77.7 1.1 6.4 20.9 19.2 22.9 0.9 3.7 64.7 63.0 66.6 3.6 15.8 14.7 17.1 2.4
82   Suudi Arabistan 74.3 73.1 76.1 3.8 3.0 19.9 19.3 20.8 2.4 1.5 64.0 63.8 64.4 0.6 14.0 13.8 14.4 0.6
86   Kırgızistan 74.2 70.7 77.3 8.2 6.6 20.0 17.8 21.7 3.3 3.9 65.8 63.6 67.7 4.1 15.7 14.2 16.8 2.6
87   Mauritius 74.1 71.0 77.3 2.9 6.3 20.3 18.5 22.0 2.5 3.5 63.9 62.0 65.9 3.9 14.5 13.3 15.6 2.3
88   Yeşil Burun Adaları 74.0 69.9 77.9 3.0 8.0 19.7 16.8 21.8 -0.7 5.0 64.8 62.2 67.2 5.0 14.9 13.0 16.3 3.3
88   Kazakistan 74.0 70.0 77.6 10.9 7.6 19.5 16.8 21.4 4.2 4.6 65.0 62.4 67.4 5.0 14.8 13.0 16.2 3.2
90   Umman 73.9 73.0 75.3 4.8 2.3 17.8 17.2 18.5 2.2 1.3 64.7 64.5 64.5 0.0 13.2 12.9 13.5 0.6
90   Venezuela 73.9 69.9 78.2 -0.2 8.3 21.7 19.7 23.6 0.4 3.9 64.4 61.9 67.1 5.2 16.3 15.0 17.5 2.5
92   Vietnam 73.7 69.6 78.1 2.3 8.5 19.6 16.9 22.0 0.7 5.1 65.3 62.4 68.3 5.9 14.8 12.9 16.4 3.5
93   Gürcistan 73.3 68.8 77.8 3.9 9.0 18.8 16.0 21.0 1.8 5.0 64.7 61.4 67.9 6.5 14.4 12.4 16.1 3.7
93   Moldova 73.3 69.3 77.1 6.4 7.8 19.0 16.6 20.9 3.2 4.3 64.5 61.9 67.1 5.2 14.6 12.8 16.0 3.2
93   Seyşeller 73.3 70.0 77.1 1.4 7.1 19.5 17.5 21.5 0.5 4.0 64.0 61.9 66.4 4.5 14.1 12.7 15.4 2.7
96   Bahamalar 73.2 69.9 76.6 2.3 6.7 20.8 19.1 22.4 0.9 3.3 64.4 62.3 66.5 4.2 16.2 14.9 17.3 2.4
96 Şablon:Ülke veri Russian Federation 73.2 68.2 78.0 7.9 9.8 19.9 16.8 22.2 3.5 5.4 64.2 60.7 67.5 6.8 15.0 12.8 16.7 3.9
96   Saint Vincent ve Grenadinler 73.2 71.3 75.3 2.6 4.0 20.9 20.2 21.6 2.4 1.4 64.0 62.9 65.1 2.2 15.9 15.4 16.4 1.0
99   Bhutan 73.1 72.0 74.4 7.4 2.4 19.4 18.9 19.9 1.5 1.0 63.4 63.2 63.5 0.3 14.5 14.3 14.7 0.4
100   Fas 73.0 71.7 74.3 3.7 2.6 18.7 17.7 19.6 0.3 1.9 63.7 63.7 63.7 0.0 14.1 13.7 14.6 0.9
100   Ukrayna 73.0 68.0 77.8 5.5 9.8 19.5 16.4 21.7 2.7 5.3 64.3 60.6 67.8 7.2 15.0 12.7 16.7 4.0
100   Özbekistan 73.0 70.8 75.2 7.7 4.4 18.6 17.3 19.8 2.6 2.5 64.7 63.5 65.8 2.3 14.5 13.7 15.3 1.6
103   Grenada 72.9 70.6 75.3 0.9 4.7 18.7 17.2 20.3 0.8 3.1 63.9 62.6 65.4 2.8 14.3 13.1 15.6 2.5
104   Dominik Cumhuriyeti 72.8 69.8 76.2 -0.4 6.4 20.6 19.0 22.4 -1.8 3.4 64.0 62.1 66.1 4.0 16.0 14.8 17.2 2.4
105   Suriye 72.7 71.2 74.3 1.2 3.1 18.7 18.2 19.3 1.1 1.1 62.9 62.5 63.3 0.8 13.9 13.8 14.2 0.4
106   Kuzey Kore 72.6 69.3 75.7 8.6 6.4 19.1 16.8 20.8 3.6 4.0 65.0 63.3 66.6 3.3 14.9 13.6 15.8 2.2
106   Tonga 72.6 69.8 75.6 1.7 5.8 19.0 17.0 21.2 1.0 4.2 64.0 62.7 65.5 2.8 14.5 13.3 15.7 2.4
108   Irak 72.4 69.9 75.0 3.6 5.1 19.2 17.6 20.7 0.9 3.1 62.7 61.6 63.7 2.1 14.2 13.3 15.0 1.7
109   Bolivya 72.1 71.1 73.1 6.1 2.0 18.6 18.0 19.1 0.8 1.1 63.3 63.2 63.3 0.1 14.2 14.0 14.4 0.4
110   Guatemala 72.0 69.0 75.0 5.2 6.0 20.5 19.4 21.4 1.4 2.0 62.3 60.5 64.1 3.6 15.0 14.4 15.5 1.1
111   Honduras 71.9 70.7 73.2 1.9 2.5 18.3 17.5 19.1 -1.3 1.6 63.0 62.7 63.3 0.6 13.8 13.4 14.2 0.8
112   Mısır 71.8 69.6 74.1 2.0 4.5 17.8 16.5 19.1 -0.7 2.6 63.0 62.3 63.7 1.4 13.4 12.7 14.0 1.3
113   Surinam 71.5 68.5 74.6 1.6 6.1 18.5 16.4 20.5 -0.4 4.1 62.4 60.7 64.2 3.5 14.1 12.6 15.4 2.8
114   Azerbaycan 71.4 68.8 74.1 5.9 5.3 17.1 15.6 18.3 0.5 2.7 63.6 62.1 65.2 3.1 13.4 12.4 14.2 1.8
115   Endonezya 71.3 69.4 73.3 4.1 3.9 17.9 16.7 19.1 0.3 2.4 62.8 61.9 63.8 1.9 13.4 12.7 14.0 1.3
116     Nepal 70.9 68.9 72.7 5.6 3.8 18.0 16.8 19.2 0.4 2.4 61.3 60.6 62.1 1.5 13.3 12.7 13.8 1.1
117   Hindistan 70.8 69.5 72.2 8.7 2.7 18.8 18.1 19.5 2.7 1.4 60.3 60.3 60.4 0.1 13.2 13.0 13.5 0.5
118   Samoa 70.5 69.2 71.8 2.0 2.6 17.9 17.4 18.3 0.8 0.9 62.1 61.8 62.5 0.7 13.4 13.3 13.5 0.2
119   Filipinler 70.4 67.4 73.6 1.4 6.2 17.8 15.8 19.6 0.2 3.8 62.0 60.1 63.9 3.8 13.4 12.1 14.6 2.5
119   São Tomé ve Príncipe 70.4 68.8 72.0 6.9 3.2 17.7 16.7 18.6 0.6 1.9 61.6 60.9 62.2 1.3 13.1 12.6 13.7 1.1
121   Kamboçya 70.1 67.2 72.7 11.4 5.5 17.7 15.9 19.1 1.9 3.2 61.5 59.8 63.0 3.2 13.2 12.0 14.1 2.1
122   Türkmenistan 69.7 66.5 73.0 6.4 6.5 18.7 17.1 20.1 2.4 3.0 62.1 59.9 64.3 4.4 14.7 13.6 15.6 2.0
123   Doğu Timor 69.6 67.9 71.4 6.9 3.5 17.9 16.9 18.9 0.0 2.0 60.9 59.8 62.0 2.2 13.2 12.5 13.8 1.3
124   Tacikistan 69.5 67.6 71.5 3.9 3.9 16.1 15.1 17.2 -1.1 2.1 62.0 60.9 63.2 2.3 12.7 12.1 13.4 1.3
125   Myanmar 69.1 65.9 72.2 9.1 6.3 18.1 16.2 19.6 2.7 3.4 60.9 58.8 62.8 4.0 13.6 12.4 14.6 2.2
125   Ruanda 69.1 66.9 71.2 21.6 4.3 18.0 16.6 19.2 4.6 2.6 60.2 59.0 61.4 2.4 13.6 12.7 14.4 1.7
125   Sudan 69.1 67.6 70.8 6.6 3.2 18.6 17.8 19.4 1.3 1.6 59.9 59.6 60.3 0.7 13.6 13.3 14.0 0.7
128   Etiyopya 68.7 66.9 70.5 18.1 3.6 18.4 17.4 19.4 4.3 2.0 59.9 59.0 60.8 1.8 13.9 13.3 14.4 1.1
129   Senegal 68.6 66.8 70.1 10.0 3.3 18.1 17.2 18.9 1.5 1.7 59.4 58.8 59.9 1.1 13.1 12.6 13.5 0.9
130   Laos 68.5 66.2 70.9 10.1 4.7 17.6 16.3 18.9 2.3 2.6 60.5 59.2 61.9 2.7 13.3 12.5 14.0 1.5
131   Moritanya 68.4 68.1 68.7 6.4 0.6 19.0 19.1 18.9 1.9 -0.2 59.8 60.2 59.4 -0.8 14.3 14.6 14.1 -0.5
132   Moğolistan 68.1 63.8 72.8 7.6 9.0 16.4 14.2 18.5 3.0 4.3 60.3 57.1 63.8 6.7 12.6 11.0 14.2 3.2
133   Fiji 68.0 65.9 70.3 2.1 4.4 16.2 14.9 17.5 1.5 2.6 59.6 58.5 60.7 2.2 11.8 11.1 12.6 1.5
134   Komorlar 67.4 65.9 68.9 5.9 3.0 18.1 17.4 18.8 1.8 1.4 58.9 58.3 59.6 1.3 13.7 13.2 14.1 0.9
135   Tanzanya 67.3 65.4 69.3 14.8 3.9 18.2 17.1 19.1 2.2 2.0 58.5 57.6 59.3 1.7 13.4 12.7 13.9 1.2
136   Uganda 66.7 63.2 70.1 17.9 6.9 17.7 15.7 19.4 3.0 3.7 58.2 56.0 60.4 4.4 13.4 12.0 14.6 2.6
137   Yemen 66.6 64.4 68.9 3.9 4.5 17.8 16.8 18.7 1.0 1.9 57.5 56.9 58.2 1.3 13.3 12.8 13.7 0.9
138   Gabon 66.5 63.6 69.7 8.4 6.1 17.2 15.2 19.3 2.0 4.1 57.6 56.0 59.3 3.3 12.8 11.4 14.2 2.8
139   Gana 66.3 63.7 69.2 7.1 5.5 17.2 15.7 18.9 1.2 3.2 58.0 56.5 59.6 3.1 12.9 11.9 14.0 2.1
140   Kenya 66.1 63.7 68.4 12.2 4.7 17.6 16.0 19.1 1.3 3.1 57.7 56.4 58.9 2.5 13.1 11.9 14.0 2.1
141   Cibuti 65.8 64.1 67.8 6.0 3.7 17.8 16.6 19.0 1.5 2.4 58.0 57.2 58.9 1.7 13.6 12.9 14.4 1.5
142   Guyana 65.7 62.5 69.4 2.7 6.9 16.6 15.1 18.1 0.7 3.0 57.2 55.1 59.7 4.6 12.5 11.5 13.6 2.1
143   Malavi 65.6 62.3 68.9 20.9 6.6 17.2 15.1 19.0 3.2 3.9 57.1 55.1 59.0 3.9 12.8 11.3 14.0 2.7
143   Pakistan 65.6 64.6 66.7 5.5 2.1 17.3 16.8 17.8 1.6 1.0 56.9 56.9 56.8 -0.1 12.6 12.5 12.6 0.1
145   Gambiya 65.5 63.4 67.7 6.3 4.3 16.9 15.8 18.0 0.7 2.2 57.0 56.4 57.7 1.3 12.6 12.1 13.2 1.1
146   Madagaskar 65.3 64.1 66.6 6.5 2.5 16.8 16.1 17.3 1.4 1.2 57.3 56.9 57.7 0.8 12.6 12.3 12.9 0.6
146   Papua Yeni Gine 65.3 63.4 67.4 2.0 4.0 16.5 15.4 17.6 0.1 2.2 57.1 56.2 58.1 1.9 12.3 11.7 12.8 1.1
146   Güney Afrika 65.3 62.2 68.3 9.5 6.1 19.1 17.3 20.5 2.9 3.2 56.2 54.6 57.7 3.1 13.9 12.7 14.8 2.1
146   Vanuatu 65.3 62.7 68.3 1.4 5.6 15.7 14.8 16.7 0.7 1.9 57.8 56.4 59.4 3.0 11.9 11.5 12.4 0.9
150   Solomon Adaları 65.2 62.9 67.9 2.7 5.0 15.5 14.7 16.3 1.1 1.6 57.8 56.5 59.1 2.6 11.8 11.4 12.2 0.8
151 Şablon:Ülke veri Congo, Republic of 64.7 63.8 65.6 12.6 1.8 16.4 15.7 17.1 2.5 1.4 56.2 56.4 56.1 -0.3 12.2 11.9 12.5 0.6
152   Namibya 64.6 60.6 68.4 11.3 7.8 17.2 14.7 19.3 2.6 4.6 56.1 53.4 58.6 5.2 12.7 10.8 14.2 3.4
153   Togo 64.3 61.5 67.2 8.4 5.7 17.0 15.4 18.6 1.3 3.2 56.2 54.7 57.8 3.1 12.8 11.8 13.8 2.0
154   Eritre 64.1 61.3 67.1 9.6 5.8 15.5 14.1 16.8 2.0 2.7 55.7 53.9 57.7 3.8 11.4 10.4 12.4 2.0
154   Haiti 64.1 63.3 64.8 7.1 1.5 16.8 16.5 17.0 1.0 0.5 55.8 55.9 55.8 -0.1 12.8 12.7 12.9 0.2
154   Liberya 64.1 63.2 65.0 10.3 1.8 17.7 17.4 18.0 1.9 0.6 54.9 54.9 55.0 0.1 12.9 12.8 12.9 0.1
157   Burundi 63.8 61.5 66.1 20.0 4.6 16.5 15.2 17.6 3.5 2.4 55.6 54.0 57.2 3.2 12.7 11.8 13.5 1.7
158   Benin 63.4 61.2 65.7 6.8 4.5 17.4 16.1 18.5 1.3 2.4 55.5 54.5 56.6 2.1 13.0 12.3 13.7 1.4
159   Nijer 63.3 62.1 64.6 12.9 2.5 17.2 16.6 17.8 1.4 1.2 55.5 55.3 55.8 0.5 13.0 12.7 13.3 0.6
160   Afganistan 63.2 63.3 63.2 8.2 -0.1 15.2 15.4 15.1 1.3 -0.3 53.9 54.7 53.2 -1.5 10.8 11.2 10.6 -0.6
161   Angola 63.1 60.7 65.5 13.8 4.8 17.0 15.4 18.6 2.6 3.2 54.8 53.6 56.2 2.6 12.6 11.6 13.7 2.1
162   Mikronezya Federal Devletleri 63.0 60.3 66.0 1.8 5.7 14.7 13.8 15.6 0.1 1.8 56.0 54.4 57.8 3.4 11.1 10.7 11.6 0.9
163   Fildişi Sahili 62.9 60.5 65.8 12.6 5.3 17.1 15.8 18.7 2.6 2.9 54.8 53.4 56.5 3.1 12.7 11.9 13.7 1.8
164   Mali 62.8 62.2 63.4 10.2 1.2 17.5 17.3 17.6 1.5 0.3 54.6 54.8 54.5 -0.3 12.8 12.9 12.7 -0.2
164   Güney Sudan 62.8 60.8 64.8 8.7 4.0 17.8 16.6 18.9 1.5 2.3 53.7 52.9 54.5 1.6 12.7 12.2 13.1 0.9
166   Burkina Faso 62.7 60.1 65.2 11.1 5.1 16.8 15.2 18.1 1.3 2.9 54.9 53.4 56.3 2.9 12.6 11.6 13.4 1.8
167   Nijerya 62.6 61.2 64.1 9.0 2.9 18.2 17.6 18.9 2.0 1.3 54.4 53.9 54.9 1.0 13.5 13.3 13.8 0.5
168   Zambiya 62.5 59.5 65.4 18.0 5.9 16.5 14.7 18.0 3.3 3.3 54.4 52.5 56.3 3.8 12.6 11.3 13.7 2.4
169   Kamerun 62.4 60.3 64.5 9.6 4.2 17.1 15.8 18.3 2.0 2.5 54.5 53.5 55.6 2.1 12.8 12.0 13.5 1.5
169   Kongo DC 62.4 60.0 64.8 10.0 4.8 16.6 15.4 17.9 1.7 2.5 54.1 52.8 55.4 2.6 12.5 11.7 13.4 1.7
171   Botsvana 62.2 58.9 65.5 16.6 6.6 16.2 14.2 18.0 3.3 3.8 53.9 51.9 55.8 3.9 11.8 10.3 13.1 2.8
171   Ekvator Ginesi 62.2 60.9 63.6 7.9 2.7 17.6 16.5 18.8 2.1 2.3 53.9 53.4 54.1 0.7 12.9 12.3 13.6 1.3
173   Gine 61.0 59.5 62.3 6.7 2.8 16.5 15.6 17.2 0.8 1.6 53.3 52.9 53.7 0.8 12.3 11.8 12.6 0.8
174   Sierra Leone 60.8 59.6 61.9 12.1 2.3 17.0 16.4 17.4 1.6 1.0 52.9 52.5 53.3 0.8 12.6 12.4 12.8 0.4
175   Zimbabve 60.7 57.5 63.6 14.1 6.1 15.6 13.6 17.0 1.2 3.4 53.1 51.2 54.8 3.6 11.5 10.2 12.4 2.2
176   Gine-Bissau 60.2 57.4 63.0 9.9 5.6 15.5 13.9 16.7 1.7 2.8 52.6 51.1 54.1 3.0 11.4 10.5 12.1 1.6
177   Çad 59.6 58.0 61.3 8.5 3.3 16.5 15.7 17.3 1.6 1.6 52.0 51.3 52.8 1.5 12.3 11.8 12.7 0.9
178   Kiribati 59.4 56.1 62.8 3.7 6.7 13.7 12.5 14.6 1.1 2.1 52.6 50.5 54.9 4.4 10.3 9.5 11.0 1.5
179   Mozambik 58.1 54.5 61.7 7.4 7.2 15.8 13.3 17.8 0.6 4.5 50.4 47.9 52.8 4.9 11.6 9.8 13.0 3.2
180   Esvatini 57.7 53.4 63.2 10.7 9.8 15.1 12.4 17.7 1.5 5.3 50.1 47.1 53.8 6.7 11.0 9.0 12.9 3.9
181   Somali 56.5 54.0 59.2 6.6 5.2 14.5 13.2 16.0 1.4 2.8 49.7 48.3 51.3 3.0 11.2 10.3 12.2 1.9
182   Orta Afrika Cumhuriyeti 53.1 50.2 56.3 8.8 6.1 13.2 11.3 14.9 1.4 3.6 46.4 44.5 48.4 3.9 10.0 8.6 11.1 2.5
183   Lesotho 50.7 47.7 54.2 2.9 6.5 13.4 11.2 15.2 -0.5 4.0 44.2 42.3 46.4 4.1 9.8 8.3 11.0 2.7

Data by WHO regions:[4]

WHO region Life expectancy at birth Life expectancy at age 60 Healtry life expectancy (HALE) at birth Healtry life expectancy (HALE) at age 60
Both Male Female Δ from 2000 Δ b/w females & males Both Male Female Δ from 2000 Δ b/w females & males Both Male Female Δ b/w females & males Both Male Female Δ b/w females & males
World 73.3 70.8 75.9 6.5 5.1 21.1 19.5 22.7 2.3 3.2 63.7 62.5 64.9 2.4 15.8 14.8 16.6 1.8
Americas 77.2 74.5 79.8 3.1 5.3 22.7 21.2 24.0 1.6 2.8 66.2 64.8 67.5 2.7 16.6 15.7 17.4 1.7
Africa 64.5 62.4 66.6 11.8 4.2 17.9 16.7 19.0 2.4 2.3 56.0 55.0 57.1 2.1 13.3 12.6 13.9 1.3
Eastern Mediterranean 69.7 68.3 71.3 4.7 3.0 18.5 17.8 19.3 1.1 1.5 60.4 60.2 60.7 0.5 13.6 13.4 13.9 0.5
Europe 78.2 75.1 81.3 5.7 6.2 22.5 20.5 24.3 2.9 3.8 68.3 66.6 70.0 3.4 17.1 15.8 18.3 2.5
Western Pacific 77.7 74.8 80.8 5.3 6.0 21.8 19.8 23.9 2.5 4.1 68.6 67.0 70.2 3.2 16.5 15.4 17.7 2.3
South-East Asia 71.4 69.9 73.1 8.0 3.2 19.1 18.2 20.0 2.5 1.8 61.5 61.1 61.9 0.8 13.7 13.3 14.1 0.8

Birleşmiş Milletler listesi, 2009–2012Düzenle

3 Mayıs 2011'de Birleşmiş Milletler Ekonomik ve Sosyal İşler Bölümü (UN DESA), Population Division 13 Kasım 2018 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. tarafından yayınlanan World Population Prospects, The 2010 Revision raporuna göre düzenlenmiştir.[5] Listede 2009 - 2012 arası doğumda beklenen yaşam süresi yer almaktadır.

 
Erkekler için beklenen yaşam süresi, 2009.
 
Kadınlar için beklenen yaşam süresi, 2009.
 
UN World Population Prospects - The 2006 Revision: 2005-2010 Life Expectancy at birth (years).
  80 üstü
  77.5-80.0
  75.0-77.5
  72.5-75.0
  70.0-72.5
  67.5-70.0
  65.0-67.5
  60-65
  55-60
  50-55
  45-50
  45 altı
  mevcut değil
Doğumda beklenen yaşam süresi (yıl), UN World Population Prospects 2010
Sıralama egemen devlet/bölge Genel Erkek Kadın
1   Japonya 82.73 79.29 86.96
2    İsviçre 81.81 79.31 84.12
3   Hong Kong 81.61 79.04 84.30
4   Avustralya 81.44 79.12 84
5   İtalya 81.37 78.58 83.98
6   İzlanda 81.28 79.49 83.05
7   Fransa (metropol.) 81 77.48 84.32
8   İsveç 80.88 78.78 82.93
9   İspanya 80.75 77.5 84
10   İsrail 80.69 78.36 82.87
11   Singapur 80.60 78.5 83
12   Kanada 80.50 78.5 83
13   Norveç 80.45 78.12 83
14   Avusturya 80.24 77.41 82.88
15   Hollanda 80.20 78.5 82.19
16   Yeni Zelanda 80.13 78.03 82.16
17   Martinik (  Fransa) 80.07 76.68 83.16
18   Makao 80.03 77.74 82.57
19   Güney Kore 80.00 76.48 83.25
20   Almanya 79.85 77.20 82.39
21   Belçika 79.77 76.95 82.50
22   İrlanda 79.68 77.33 82.02
23   Birleşik Krallık 79.53 77.38 81.68
24   Yunanistan 79.52 77.02 82.01
25 Channel Islands (  Birleşik Krallık) 79.51 77.32 81.63
26=   Lüksemburg 79.39 76.70 81.98
26=   Guadeloupe (  Fransa) 79.39 75.71 82.88
28   Finlandiya 79.34 75.89 82.75
29=   Kıbrıs Cumhuriyeti 78.94 76.84 81.07
29=   ABD Virjin Adaları (  ABD) 78.94 75.89 82.01
31   Kosta Rika 78.87 76.51 81.36
32   Malta 78.80 76.34 81.19
33   Porto Riko (  ABD) 78.70 74.69 82.67
34   Şili 78.65 75.54 81.68
35=   Portekiz 78.59 75.32 81.79
35=   Slovenya 78.59 74.97 81.99
37   Küba 78.50 76.55 80.52
38   Danimarka 78.25 75.99 80.50
39   Tayvan 78.19 75.25 81.51
40   ABD 77.97 75.35 80.51
41   Katar 77.88 78.07 77.29
42   Brunei 77.51 75.29 79.98
43   Réunion (  Fransa) 77.26 73.69 81.08
44   Mayotte 77.14 73.69 81.08
45   Çek Cumhuriyeti 77.01 73.78 80.15
46   Arnavutluk 76.38 73.43 79.72
47   Uruguay 76.36 72.72 79.85
48   Barbados 76.25 73.00 79.50
49   Meksika 76.19 73.73 78.63
50   Hollanda Antilleri (  Hollanda) 76.14 72.65 79.36
51   Hırvatistan 76.01 72.45 79.49
52   Birleşik Arap Emirlikleri 75.94 75.25 77.04
53   Fransız Guyanası (  Fransa) 75.89 72.55 79.89
54   Maldivler 75.55 74.64 76.52
55=   Polonya 75.51 71.17 79.85
55=   Panama 75.51 72.98 78.21
57=   Brezilya 75.50 71.75 79.25
57=   Guam (  ABD) 75.50 73.25 77.94
58=   Suriye 75.35 73.91 76.85
58=   Grenada 75.35 73.71 76.79
60   Belize 75.34 73.93 76.80
61   Yeni Kaledonya (  Fransa) 75.33 72.31 78.71
62   Arjantin 75.30 71.53 79.07
63   Bosna-Hersek 75.12 72.43 77.70
64   Ekvador 75.03 72.14 78.06
65   Bahamalar 74.79 71.60 77.83
66   Aruba (  Hollanda) 74.75 72.28 77.09
67   Slovakya 74.72 70.73 78.65
68   Bahreyn 74.60 74.03 75.37
69   Fransız Polinezyası (  Fransa) 74.49 72.21 77.08
70   Vietnam 74.35 72.33 76.21
71   Sri Lanka 74.25 71.20 77.40
72   Kuzey Makedonya 74.22 72.12 76.32
73   Kuveyt 74.17 73.47 75.19
74   Libya 74.04 71.70 76.87
75   Karadağ 74.01 71.55 76.47
76   Sırbistan 74.00 71.70 76.34
77   Saint Lucia 73.92 71.42 76.58
78   Estonya 73.91 68.35 79.17
79   Tunus 73.90 71.89 76.04
80   Venezuela 73.73 70.83 76.78
81   Ermenistan 73.69 70.21 76.74
82   Macaristan 73.64 69.54 77.64
83   Tayland 73.56 70.17 77.06
84   Yeşil Burun Adaları 73.54 69.41 77.36
85   Malezya 73.38 71.24 75.72
86   Peru 73.18 70.57 75.90
87   Romanya 73.16 69.57 76.83
88   Suudi Arabistan 73.13 72.24 74.41
89   Gürcistan 73.05 69.36 76.50
90   Nikaragua 72.98 69.91 76.12
91   Türkiye 72.96 70.70 75.28
92   Kolombiya 72.92 69.24 76.66
93   Ürdün 72.91 71.65 74.29
94   Mauritius 72.80 69.49 76.19
95=   Çin 72.71 71.10 74.45
95=   Bulgaristan 72.71 69.21 76.35
97   Umman 72.58 70.88 74.83
98   Dominik Cumhuriyeti 72.52 69.85 75.44
99=   Mısır 72.51 71.23 75.82
100   Cezayir 72.30 70.86 73.71
101   Letonya 72.27 66.88 77.45
102=   Jamaika 72.24 69.57 74.97
104   Filistin 72.17 70.60 73.81
105   Honduras 72.07 69.74 74.51
106   İran 72.06 70.33 73.91
107   Lübnan 72.00 69.86 74.18
108   Tonga 71.84 69.05 74.70
109   Paraguay 71.73 69.67 73.90
110   Saint Vincent ve Grenadinler 71.64 69.59 73.80
111   Samoa 71.54 68.62 74.89
112   El Salvador 71.43 66.55 76.08
113   Litvanya 71.31 65.46 77.24
114   Fas 71.16 68.96 73.44
115   Guatemala 70.27 66.73 73.79
116   Azerbaycan 70.12 67.09 73.14
117   Vanuatu 69.99 68.20 72.06
118   Surinam 69.65 66.42 73.11
119   Belarus 69.44 63.59 75.53
120   Trinidad ve Tobago 69.40 65.80 72.90
121   Fiji 68.80 66.09 71.90
122   Guyana 68.70 65.53 71.93
123   Kuzey Kore 68.39 64.80 71.75
124   Mikronezya Federal Devletleri 68.35 67.56 69.11
125   Moldova 68.23 64.42 72.06
126  Dünya ortalaması 67.88 65.71 70.14
127   Endonezya 67.86 66.29 69.43
128   Bangladeş 67.84 67.41 68.29
129   Filipinler 67.80 64.54 71.29
130   Rusya 67.68 61.56 74.03
131   Ukrayna 67.54 61.78 73.54
132   Özbekistan 67.44 64.33 70.66
133     Nepal 67.42 66.71 68.04
134=   Moğolistan 67.32 63.40 71.47
134=   Irak 67.32 63.37 71.69
136   Kırgızistan 66.70 62.66 71.04
137   Tacikistan 66.44 63.29 69.91
138   Solomon Adaları 66.39 65.12 67.76
139   Laos 66.06 64.77 67.31
140   Batı Sahra 65.95 64.27 68.10
141   Bhutan 65.79 64.08 67.77
142   Kazakistan 65.78 60.18 71.53
143   Madagaskar 65.77 64.27 67.30
144   Bolivya 65.56 63.43 67.70
145   Türkmenistan 64.65 60.62 68.91
146   Pakistan 64.57 63.78 65.42
147   Hindistan 64.19 62.80 65.73
148   Yemen 63.94 62.52 65.36
149   São Tomé ve Príncipe 63.82 62.46 65.11
150   Myanmar 63.54 62.08 64.98
151   Gana 62.71 61.84 63.61
152   Kamboçya 61.54 60.21 62.61
153   Papua Yeni Gine 61.50 59.49 63.66
154   Gabon 61.28 60.24 62.35
155   Namibya 61.09 60.35 61.62
156   Haiti 60.99 59.94 62.02
157   Doğu Timor 60.80 59.94 61.68
158   Sudan 60.27 58.59 62.01
159   Eritre 60.03 57.61 62.23
160   Komorlar 59.65 58.33 61.00
161   Senegal 58.17 57.19 59.13
162   Moritanya 57.53 55.89 59.16
163   Gambiya 57.34 56.25 58.49
164   Etiyopya 57.21 55.70 58.74
165   Cibuti 56.64 55.24 58.04
166   Kongo Cumhuriyeti 56.02 54.88 57.16
167   Togo 55.69 54.24 57.14
168   Tanzanya 55.44 54.62 56.19
169   Kenya 54.98 53.96 55.93
170   Benin 54.64 52.72 56.50
171   Liberya 54.42 53.45 55.35
172   Ruanda 53.94 52.70 55.14
173   Burkina Faso 53.87 52.84 54.78
174   Botsvana 53.33 53.80 52.54
175   Nijer 53.08 52.66 53.55
176   Fildişi Sahili 53.02 52.14 54.05
177   Gine 52.44 50.93 54.01
178   Uganda 52.24 51.68 52.73
179   Malavi 51.55 51.51 51.48
180   Güney Afrika 51.20 50.13 52.08
181   Nijerya 50.26 49.50 51.03
182   Somali 50.24 48.71 51.79
183   Ekvator Ginesi 50.10 48.87 51.48
184   Mali 49.99 48.89 50.99
185   Kamerun 49.97 49.02 50.89
186   Angola 49.62 48.21 51.04
187   Burundi 48.81 47.48 50.05
188   Mozambik 48.77 47.56 49.88
189   Çad 48.52 47.15 49.90
190   Kongo DC 47.42 45.93 48.91
191   Esvatini 47.36 47.56 47.04
192   Afganistan 47.32 47.19 47.47
193   Zambiya 46.93 46.49 47.26
194   Gine-Bissau 46.76 45.33 48.22
195   Zimbabve 46.59 47.45 45.43
196   Sierra Leone 46.26 45.65 46.88
197   Lesotho 46.02 46.46 45.18
198   Orta Afrika Cumhuriyeti 45.91 44.47 47.31

CIA listesi (2012)Düzenle

 
CIA World Factbook'a göre 2012 beklenen yaşam süresi.
  > 80
  > 77.5
  > 75
  > 72.5
  > 70
  > 67.5
  > 65
  > 60
  > 55
  > 50
  > 45
  > 40
  < 40

2012 yılında CIA World Factbook verilerine göre beklenen yaşam süreleri verilmiştir.[1]

Sıra Ülke Genel Erkek Kadın
1   Monako 89.73 85.77 93.69
2   Makao 84.41 81.45 87.52
3   San Marino 83.01 80.5 85.74
4   Andorra 82.43 80.35 84.64
5   Japonya 82.25 78.96 85.72
6   Guernsey 82.16 79.5 84.95
7   Singapur 82.14 79.53 84.96
8   Hong Kong 82.04 79.32 84.97
9   Avustralya 81.81 79.4 84.35
10   İtalya 81.77 79.16 84.53
11   Fransa (metropolitan) 81.50 78.2 84.80
12   Jersey 81.38 78.96 83.94
13   Kanada 81.38 78.81 84.1
14   İspanya 81.17 78.16 84.37
15    İsviçre 81.07 78.24 84.05
16   İsveç 81.07 78.78 83.51
17   İsrail 80.96 78.79 83.24
18   İzlanda 80.9 78.72 83.17
19   Anguilla 80.87 78.32 83.51
20   Cayman Adaları 80.68 78.02 83.39
21   Bermuda 80.71 77.49 83.99
22   Man Adası 80.64 79.09 82.32
23   Yeni Zelanda 80.59 78.61 82.67
24   Lihtenştayn 80.31 76.86 83.77
25   Norveç 80.2 77.53 83.02
26   İrlanda 80.19 77.96 82.55
27   Almanya 80.07 77.82 82.44
28   Birleşik Krallık 80.05 77.95 82.25
29   Ürdün 80.05 78.73 81.45
30   Yunanistan 79.92 77.36 82.65
31   Saint Pierre ve Miquelon 79.87 77.61 82.26
32   Avusturya 79.78 76.87 82.84
33   Faroe Adaları 79.72 77.25 82.35
34   Malta 79.72 77.45 82.12
35   Hollanda 79.68 77.06 82.44
36   Lüksemburg 79.61 76.36 83.08
37   Belçika 79.51 76.35 82.81
38   Portekiz 79.45 76.47 82.43
39   Tayvan 79.35 76.0 82.7
40   ABD Virjin Adaları 79.33 76.29 82.55
41   Finlandiya 79.27 75.79 82.89
42   Turks ve Caicos Adaları 79.11 76.39 81.97
43   Güney Kore 79.05 75.84 82.49
44   Wallis ve Futuna 78.98 76 82.11
45   Porto Riko 78.92 75.31 82.71
46   Avrupa Birliği 78.82 75.7 82.13
47   Bosna-Hersek 78.81 75.25 82.63
48   Saint Helena, Ascension ve Tristan da Cunha 78.76 75.83 81.83
49   Cebelitarık 78.68 75.84 81.72
50   Danimarka 78.63 76.25 81.14
51   ABD 78.37 75.92 80.93
52   Bahreyn 78.15 76.03 80.33
53   Kıbrıs Cumhuriyeti 77.82 75.04 80.74
54   Panama 77.79 75.02 80.68
55   Kosta Rika 77.72 75.10 80.46
56   Şili 77.70 74.44 81.13
57   Küba 77.70 75.46 80.08
58   Libya 77.65 75.34 80.08
59   Britanya Virjin Adaları 77.63 76.32 78.99
60   Arnavutluk 77.41 74.82 80.30
61   Dominik Cumhuriyeti 77.31 75.16 79.55
62   Slovenya 77.30 73.64 81.20
63   Çek Cumhuriyeti 77.19 73.93 80.66
64   Gürcistan 77.12 73.80 80.82
65   Fransız Polinezyası (  Fransa) 77.10 74.62 79.70
66   Kuveyt 77.09 75.95 78.3
67   Kuzey Mariana Adaları (  ABD) 77.08 74.45 79.87
68   Arjantin 76.95 73.71 80.36
69   Saint Lucia 76.84 74.15 79.68
70   Yeni Kaledonya (  Fransa) 76.75 72.67 81.03
71   Hollanda Antilleri (  Hollanda) 76.65 74.33 79.09
72   Birleşik Arap Emirlikleri 76.51 73.94 79.22
73   Meksika 76.47 73.65 79.43
74   Uruguay 76.35 73.1 79.72
75   Suudi Arabistan 76.3 74.23 78.48
76   Polonya 76.28 73.12 79.44
77   Çin 76.04 74.79 77.3
78   Tunus 75.78 73.98 77.7
79   Paraguay 75.77 73.19 78.49
80   Brunei 75.74 73.52 78.07
81   Dominika 75.55 72.61 78.64
82   Slovakya 75.4 71.47 79.53
83   Brezilya 75.35 71.52 79.38
83   Hırvatistan 75.35 71.72 79.18
84   Katar 75.35 71.66 77.14
85   Ekvador 75.3 72.37 78.37
86   Aruba (  Hollanda) 75.28 72.25 78.38
87   Sri Lanka 75.14 73.08 77.28
88   Litvanya 74.9 69.98 80.1
89   Macaristan 74.79 71.04 78.76
90   Antigua ve Barbuda 74.76 72.81
91   Kuzey Makedonya 74.68 72.18 77.38
92   Batı Şeria 74.54 72.54 76.65
93   Cook Adaları 74.22 71.46 77.13
94   Umman 74.16 71.87 76.55
95   Cezayir 74.02 72.35 75.77
96   Mauritius 74 70.53 77.65
97   Maldivler 73.97 71.78 76.28
98   Barbados 73.94 71.65 76.26
99   Sırbistan 73.9 71.09 76.89
100   Surinam 73.73 71 76.65
101   Amerikan Samoası (  ABD) 73.72 70.8 76.82
102   Solomon Adaları 73.69 71.14 76.37
103   Lübnan 73.66 71.15 76.31
104   Saint Vincent ve Grenadinler 73.65 71.82 75.54
105   Venezuela 73.61 70.54 76.83
106   Jamaika 73.53 71.83 75.3
107   Gazze Şeridi 73.42 71.82 75.12
108   Malezya 73.29 70.56 76.21
109   Saint Kitts ve Nevis 73.2 70.33 76.25
110   Tayland 73.1 70.77 75.55
111   Bulgaristan 73.09 69.48 76.91
112   Seyşeller 73.02 68.33 77.85
113   Estonya 72.82 67.45 78.53
114   Kolombiya 72.81 68.98 76.76
115   Montserrat 72.76 74.74 70.68
116   Ermenistan 72.68 69.06 76.81
117   Romanya 72.45 68.95 76.16
118   El Salvador 72.33 68.72 76.11
119   Letonya 72.15 66.98 77.59
120   Mısır 72.12 69.56 74.81
122   Türkiye 71.96 70.12 73.89
123   Özbekistan 71.96 68.95 75.15
124   Samoa 71.86 69.03 74.84
125   Fas 71.8 69.42 74.3
126   Yeşil Burun Adaları 71.61 68.27 75.05
127   Vietnam 71.58 68.78 74.57
128   Nikaragua 71.5 69.35 73.75
129   Palau 71.22 68.08 74.54
130   Marshall Adaları 71.19 69.15 73.34
131   Suriye 71.19 69.8 72.68
132   İran 71.14 69.65 72.72
133   Filipinler 71.09 68.17 74.15
134   Mikronezya Federal Devletleri 70.94 69.06 72.93
135   Trinidad ve Tobago 70.86 67.98 73.82
136   Moldova 70.8 67.1 74.71
137   Endonezya 70.76 68.26 73.38
138   Peru 70.74 68.33 68.88
139   Fiji 70.73 68.18 73.41
140   Tonga 70.73 68.18 73.41
141   Belarus 70.63 64.95 76.67
142   Rusya 70.3 64.3 76.4
144   Guatemala 70.29 68.49 72.19
144   Grönland (  Danimarka) 70.07 67.44 72.85
145   Irak 69.94 68.6 71.34
146   Hindistan 69.89 67.46 72.61
147   Kırgızistan 69.43 65.43 73.64
148   Honduras 69.4 67.86 71.02
149   Tuvalu 69.29 66.99 71.7
150   São Tomé ve Príncipe 68.32 66.65 70.04
151   Ukrayna 68.25 62.37 74.5
152   Belize 68.2 66.44 70.05
153   Kazakistan 67.87 62.58 73.47
154   Türkmenistan 67.87 64.94 70.95
155   Moğolistan 67.65 65.23 70.19
156   Doğu Timor 67.27 64.92 69.75
157   Bolivya 66.89 64.2 69.72
158   Guyana 66.68 64.09 69.4
159   Azerbaycan 66.66 62.53 71.34
-  Dünya ortalaması 66.57 64.52 68.76
160   Papua Yeni Gine 66.34 64.08 68.72
161   Bhutan 66.13 65.33 66.97
162   Grenada 65.95 64.06 67.85
163   Bahamalar 65.78 62.63 68.98
164     Nepal 65.46 64.3 66.67
165   Tacikistan 65.33 62.29 68.52
166   Pakistan 64.49 63.4 65.64
167   Nauru 64.2 60.58 68.01
168   Vanuatu 63.98 62.37 65.66
169   Kuzey Kore 63.81 61.23 66.53
170   Komorlar 63.47 61.07 65.94
171   Burma 63.39 61.17 65.74
172   Yemen 63.27 61.3 65.33
173   Kiribati 63.22 60.14 66.45
174   Mayotte (  Fransa) 62.91 60.65 65.24
175   Madagaskar 62.89 60.93 64.91
176   Kamboçya 62.1 60.03 64.27
177   Botsvana 61.85 61.72 61.99
178   Eritre 61.78 59.71 63.9
179   Ekvator Ginesi 61.61 60.71 62.54
180   Haiti 60.78 59.13 62.48
181   Moritanya 60.37 58.22 62.59
182   Bangladeş 60.25 57.57 63.03
183   Gana 59.85 58.98 60.75
184   Benin 59 57.83 60.23
185   Senegal 59 57.12 60.93
186   Togo 58.69 56.56 60.88
187   Kenya 57.86 57.49 58.24
188   Gine 57.09 55.63 58.6
189   Laos 56.68 54.56 58.9
190   Fildişi Sahili 55.45 54.64 56.28
191   Etiyopya 55.41 52.92 57.97
192   Gambiya 55.35 53.43 57.34
193   Kongo DC 54.36 52.58 56.2
194   Batı Sahra 54.32 52 56.73
195   Kongo Cumhuriyeti 54.15 52.9 55.43
196   Kamerun 53.69 52.89 54.52
197   Gabon 53.11 52.19 54.05
198   Burkina Faso 52.95 51.04 54.91
199   Uganda 52.72 51.66 53.81
200   Nijer 52.6 51.39 53.85
201   Burundi 52.09 51.2 53.01
202   Tanzanya 52.01 50.56 53.51
203   Sudan 62.57 60.58 64.67
204   Namibya 51.24 51.61 50.86
205   Ruanda 50.52 49.25 51.83
206   Mali 50.35 48.38 52.38
207   Afganistan 50.11 48.81 51.47
208   Somali 49.63 47.78 51.53
209   Güney Afrika 48.98 49.81 48.13
210   Gine-Bissau 47.9 46.07 49.79
211   Çad 47.7 46.67 48.77
212   Nijerya 46.94 46.16 47.76
213   Zimbabve 45.77 46.36 45.16
214   Orta Afrika Cumhuriyeti 44.47 44.4 44.54
215   Malavi 43.82 44.07 43.57
216   Cibuti 43.37 41.89 44.89
217   Liberya 41.84 40.71 43
218   Sierra Leone 41.24 38.92 43.64
219   Mozambik 41.18 41.83 41.53
220   Lesotho 40.38 41.18 39.54
221   Zambiya 38.63 38.53 38.73
222   Angola 38.2 37.24 39.22

Ayrıca bakınızDüzenle

KaynakçaDüzenle

  1. ^ a b "CIA - The World Factbook Life Expectancy". Cia.gov. 16 Kasım 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Mart 2012. 
  2. ^ "Central Intelligence Agency Factbook Population". Cia.gov. 26 Kasım 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Mart 2013. 
  3. ^ "Life expectancy and Healthy life expectancy, data by country" (İngilizce). World Health Organization. 2020. 5 Mart 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  4. ^ "Life expectancy and Healthy life expectancy, data by WHO region" (İngilizce). World Health Organization. 2020. 27 Mayıs 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  5. ^ "United Nations World Population Prospects: 2012 revision" (PDF). 2 Şubat 2013 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Ağustos 2014. 

Dış bağlantılarDüzenle