Azerbaycan'daki Dünya Mirasları listesi

Vikimedya liste maddesi

Azerbaycan'da üç tane UNESCO Dünya Mirası bulunmaktadır.[1] İlk olarak 2000'de Şirvanşahlar Sarayı ve Kız Kulesi ile birlikte İçerişehir, son olarak da 2019'da Şeki Hanları Sarayı ile birlikte Şeki'nin tarihî merkezi listeye dâhil edildi. Listedeki tüm varlıklar kültürel alandır.

Azerbaycan'daki Dünya Mirasları: kültürel alanlar kırmızı ile gösterilmektedir.

1945'te kurulan Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü'nün (UNESCO) yasaları, bir yıl sonra 26 ülke tarafından kabul edildi. Azerbaycan, 1972'de imzalanan Dünya Kültürel ve Doğal Mirasının Korunmasına Dair Sözleşme'ye 1993'te taraf oldu.[2]

Dünya MiraslarıDüzenle

Aşağıdaki tablo her bir Dünya Mirası hakkındaki bilgileri listeler:

Ad; Dünya Miras Komitesi tarafından listelendiği şekliyle
Yer; bulunduğu yer ve koordinatlar
Tarih; öneme sahip olduğu veya inşa edildiği zaman dilimi
UNESCO verileri; referans numarası, seçildiği yıl ve sağladığı kriterler
Açıklamalar; alan hakkında kısa açıklama
Renkler;      kültürel alan,      doğal alan,      karma alan
Ad Fotoğraf Yer Tarih UNESCO verileri Açıklamalar
Şirvanşahlar Sarayı ve Kız Kulesi ile Birlikte Surlarla Çevrili Bakü Şehri   Bakü
40°21′58.9″K 49°50′07.0″D / 40.366361°K 49.835278°D / 40.366361; 49.835278
12. yüzyıl 958; 2000;
iv
2003-2009 yılları arasında Tehlike altındaki Dünya Mirasları listesi'nde yer aldı.[3]
Kobustan Kaya Sanatı Kültürel Peyzaj Alanı   Bakü
40°07′30.8″K 49°22′30.2″D / 40.125222°K 49.375056°D / 40.125222; 49.375056
Üst Paleolitik 1076; 2007;
iii
Şeki Hanları Sarayı ile Birlikte Şeki'nin Tarihî Merkezi   Şeki
41°12′16.1″K 47°11′54.9″D / 41.204472°K 47.198583°D / 41.204472; 47.198583
18. yüzyıl 1549; 2019;
ii, v
2001'de geçici listeye girmişti.[4]

Geçici ListeDüzenle

Azerbaycan'ın Dünya Mirası Geçici Listesi'nde on tane varlığı bulunmaktadır. Bunlardan altısı kültürel, dördü doğal alandır. Liste en son 26 Ekim 2020'de güncellendi.[5]

Ad Fotoğraf Yer Tarih UNESCO verileri Açıklamalar
Ateşgah   Bakü
40°24′55.7″K 50°00′31.0″D / 40.415472°K 50.008611°D / 40.415472; 50.008611
17. yüzyıl 1172; 1998;
i, iii
Nahçıvan Türbeleri   Nahçıvan 12. yüzyıl 1173; 1998;
i, iv
Dört ögesi vardır: 1) Gülüstan Türbesi, 2) Karabağlar Türbesi, 3) Mümine Hatun Türbesi, 4) İldenizliler Mimarlık Kompleksi
Binegedi Dördüncü Dönem Fauna ve Flora Mezarlığı   Bakü
40°28′04.0″K 49°48′04.0″D / 40.467778°K 49.801111°D / 40.467778; 49.801111
Pliyosen Çağ 1175; 1998;
viii, ix
Lökbatan Çamur Volkanı   Bakü
40°18′16.1″K 49°42′29.2″D / 40.304472°K 49.708111°D / 40.304472; 49.708111
Pliyosen Çağ 1176; 1998;
vii, viii, ix
Bakü Dağ Merhelesi   Bakü
40°18′45.5″K 49°48′47.5″D / 40.312639°K 49.813194°D / 40.312639; 49.813194
1177; 1998;
viii, ix
Hazar Kıyısındaki Savunma Yapıları   Bakü, Kah, Kuba, Siyezen, Şabran 5.-20. yüzyıllar 1573; 2001;
?
Şuşa Tarihî ve Mimari Koruma Alanı   Şuşa
39°45′57.2″K 46°45′02.6″D / 39.765889°K 46.750722°D / 39.765889; 46.750722
18. yüzyıl 1574; 2001;
i, iv, v, vi
Ordubad Tarihî ve Mimari Koruma Alanı   Ordubad
38°54′35.8″K 46°01′19.9″D / 38.909944°K 46.022194°D / 38.909944; 46.022194
17. yüzyıl 1575; 2001;
i, iv, v
Kınalık   Kuba
41°10′46″K 48°07′36″D / 41.17944°K 48.12667°D / 41.17944; 48.12667
Tunç Çağı 6480; 2020;
iii, iv, v
Hirkan Ormanları   Astara, Lenkeran
38°30′34.0″K 48°45′50.0″D / 38.509444°K 48.763889°D / 38.509444; 48.763889
2004 6490; 2020;
ix, x
İlk olarak 1998'de geçici listeye girmişti.[6]

KonumlarDüzenle

Azerbaycan'ın Dünya Mirası Geçici Listesi'ndeki varlıkları: kültürel alanlar kırmızı, doğal alanlar sarı ile gösterilmektedir. Varlıkların tam adları haritaya sığmadığı için kısa adları kullanıldı. Nahçıvan Türbeleri, Hazar Kıyısındaki Savunma Yapıları birden fazla varlığı kapsadığı için haritada gösterilemedi.

KaynakçaDüzenle

  1. ^ "Azerbaijan - UNESCO World Heritage Centre". UNESCO. 11 Haziran 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Haziran 2016. 
  2. ^ "Application of the World Heritage Convention by the States Parties - Azerbaijan" (PDF). UNESCO. 25 Haziran 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 21 Haziran 2016. 
  3. ^ "World Heritage Committee removes Baku from Danger List welcoming improvements in the ancient city's preservation". UNESCO. 25 Haziran 2009. 21 Haziran 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Haziran 2016. 
  4. ^ "Sheki, the Khan's Palace" (İngilizce). UNESCO. 16 Haziran 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Haziran 2019. 
  5. ^ "UNESCO World Heritage Centre - Tentative Lists". UNESCO. 27 Mayıs 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Aralık 2020. 
  6. ^ "Hyrkan State Reservation". UNESCO. 10 Ağustos 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. 

Dış bağlantılarDüzenle