Ayşe Selen

Ayşe Selen (d. 28 Temmuz 1955, Ankara; - ö. 30 Aralık 2017, İstanbul)[1], Türk tiyatro, sinema, dizi oyuncusu, yönetmen ve çevirmen.

Ayşe Selen
Ayşe selen.jpg
Doğum 28 Temmuz 1955(1955-07-28)
Ankara, Türkiye
Ölüm 30 Aralık 2017 (62 yaşında)
İstanbul, Türkiye
Milliyet Türk
Meslek Oyuncu, yönetmen, çevirmen
Etkin yıllar 1983-2017
Evlilik Şehsuvar Aktaş (1988-2017)

Ayşe Selen, 1973 yılında İstanbul Avusturya Kız Lisesi'ni bitirdikten sonra, 1982'de Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Tiyatro Bölümü’nden mezun oldu. 1982'de lisansını “Peter Stein ve Schaubühne am Halleschen Ufer’de Türkçe Tiyatro” ile, 1985 yılında yüksek lisansını “Geleneksel Türlerin Türkiye’deki Kabare Tiyatrosuna Etkisi” adlı çalışmasıyla ve 1989'da da doktorasını “G. E. Lessing ve Üç Oyunu Üzerine Göstergebilimsel Bir Çalışma” ile tamamladı.[2]

Sanat yaşamına tiyatro oyunculuğu ile başladı.[3] Daha sonra birçok sinema filmi ve dizide rol aldı. Çocuk tiyatrosu üzerine önemli çalışmaları bulunmaktadır.[4]

1988 yılında oyuncu Şehsuvar Aktaş ile evlendi. 2000 yılında eşiyle birlikte Tiyatrotem'i kurdular. Sanatçı, akciğer kanseri nedeniyle 30 Aralık 2017 tarihinde 62 yaşında yaşamını yitirdi. Cenazesi Feriköy Mezarlığı'na defnedildi.

Rol aldığı tiyatro oyunlarıDüzenle

  • Dünyanın Yemeği , tiyatrotem, İstanbul - 2015
  • Ben Bir Masal Dinledim, tiyatrotem, İstanbul - 2015
  • Sezonun Kabusu , tiyatrotem, İstanbul - 2014
  • Gündüz Niyetine , tiyatrotem, İstanbul - 2013
  • Biz Küçükken Babamla Oyunlar Oynardık , BGST, İstanbul - 2013
  • Ford Mach 1 Bağdat Caddesi’nde , Bilsak Tiyatro Atölyesi, İstanbul - 2011
  • Beraber ve Solo Şarkılar, tiyatrotem, İstanbul - 2010
  • Hakiki Gala , tiyatrotem, yönetmen Çetin Sarıkartal, İstanbul -2009
  • Nasıl Anlatsak Şunu , tiyatrotem, dramaturg Çetin Sarıkartal, İstanbul -2007
  • Tartüf Bey , tiyatrotem, yönetmen Çetin Sarıkartal, İstanbul - 2007
  • III.Riçırd Faciası , tiyatrotem, yönetmen Çetin Sarıkartal, İstanbul - 2006
  • Alem Buysa Kral Übü , tiyatrotem, dramaurg Çetin Sarıkartal, İstanbul - 2004
  • Neos Cosmos, 3+3+963 , 5.Sokak Tiyatrosu, yönetmen Mustafa Avkıran, İstanbul - 2003
  • Böyle Devam Edemeyiz, tiyatrotem, ortak yönetim, İstanbul - 2002
  • Yolcu , Nazım Hikmet, Bilsak Tiyatro Atölyesi, yönetmen Alp Giritli, İstanbul
  • Lahana Sarma , tiyatrotem, ortak yönetim, İstanbul - 2001
  • İyi Hava Kötü Hava , Bilsak Tiyatro Atölyesi, kurgu ve tasarım: N.Geyran, İstanbul - 2000
  • Midas’ın Kulakları , BKSV Tiy. Topl.,yönetmen olarak, Bursa - 2000
  • Bir Avuç İnsan Minsan , İBŞT, yönetmen olarak, İstanbul - 1999
  • Antigone , Tiyatro Oyunevi, yönetmen Mahir Günşiray, İstanbul - 1998
  • Gözlerimi Kaparım Vazifemi Yaparım , Bursa Devlet Tiyatrosu, yönetmen olarak, Bursa - 1997
  • Bir Avuç Hayvan Mayvan , Tiyatro Oyunevi, yöneten Ş. Aktaş-T.Birsel, İstanbul - 1997
  • Adam Adamdır , Tiyatro Ti, yönetmen Mahir Günşiray, İstanbul - 1996
  • Kırmızı Burunlu Dünya ,Tiyatrohane, yönetmen Metin Balay, İstanbul - 1994
  • Sevdaname , Tiyatrohane, yönetmen Metin Balay, İstanbul - 1994
  • Direniyoruz , Tiyatrohane, yönetmen Metin Balay, İstanbul - 1994
  • Neşe-i Muhabbet , Bostancı Gösteri Merkezi, yönetmen A.Yılmaz, İstanbul - 1993
  • Şuna Buna Dokunduk , Devekuşu Kabare Tiyatrosu, yönetmen Metin Akpınar, İstanbul - 1992
  • Sakıncalı Piyade , Ankara Sanat Tiyatrosu, yönetmen R. Aziz-M. Balay, Ankara - 1993
  • Yer Demir Gök Bakır , Ankara Sanat Tiyatrosu, yönetmen R.Aziz, Ankara - 1992
  • Muhteşem Serseri , Yeditepe Oyuncuları, yönetmen T.Aşkıner, İstanbul - 1991
  • Biri Erkek Biri Dişi , A.Ü.D.T.C.F. yönetmen Metin Balay, Ankara - 1987
  • Yasaklar , Devekuşu Kabare, yönetmen Zeki Alasya, İstanbul - 1984
  • Büyük Kabare , Devekuşu Kabare, yönetmen Ergin Orbey, İstanbul - 1983
  • Taşıtlar , Devekuşu Kabare, yönetmen Zeki Alasya, Istanbul - 1983
  • Beyoğlu Beyoğlu , Devekuşu Kabare, yönetmen Müjdat Gezen, İstanbul - 1983
  • Neşe-i Muhabbet , Şan Sineması, yönetmen Metin Akpınar, İstanbul - 1982
  • İnsanlığın Lüzumu Yok , Devekuşu Kabare, yönetmen Ergin Orbey, İstanbul - 1982 [4]

ÇevirileriDüzenle

  • Handke, Peter, Mein Jahr in der Niemandslandsbucht (Hiç Kimse Koyunda Bir Yıl), Aylak Adam Yayıncılık, 2015
  • Brecht, Bertolt, Complete Plays, 3rd Volume, Der Ozeanflug / Das Badener Lehrstück vom Einverstaendnis / Der Jasager der Neinsager / Die Massnahme (1930) / Die Massnahme (1931) (Okyanus Uçusu / Anlasma Üzerine Baden Ögreti Oyunu / Evet Diyen Hayır Diyen / Önlem (1930) / Önlem (1931), Agora Kitaplığı, 2013
  • Brecht, Bertolt, Complete Plays, 4th Volume, Die Mutter (1933) / Die Mutter (1938) (Ana (1933) / Ana (1938)), Die Ausnahme und die Regel (Kuraldışı ve Kural), Agora Kitaplığı,
  • Sophokles, Antigone (Antigone), Mitos Boyut Yayınları, Tiyatro/Oyun Dizisi 427, 2011
  • Aristophanes, Die Frösche (Kurbağalar), Mitos Boyut Tiyatro/Oyun Dizisi 421, 2011
  • Kleist, Heinrich von, Complete Works I, Der zerbrochene Krug (Kırık Testi), (mit dem Nachwort: Über das Marionettentheater (Kukla Tiyatrosu Üzerine)), Mitos Boyut, Tiyatro/Oyun Dizisi, 392; 2010
  • Kleist, Heinrich von, Complete Works 2, Prinz Friedrich von Homburg (Homburg Prensi), Das Kaetchen von Heilbronn (Heilbronnlu Küçük Katrin); Mitos Boyut, Tiyatro/Oyun Dizisi, 398; 2010
  • Büchner, Georg, Leonce und Lena (Leonce ile Lena), Mitos Boyut, Tiyatro/Oyun Dizisi, 359; 2009
  • Kott, Jan, Gott-Essen Interpretationen griechischer Tragödien (Antik Tragedyalar ve Çağdaş Yorumları), Mitos Boyut, Tiyatro Kültür Dizisi, 72; 2006
  • Salomon, Ernst von, Der Fragebogen (Soruşturma), Yapı Kredi Yayınları, 2005
  • Schneider, Wolfgang, Theater für Kinder (Çocuklar İçin Tiyatro) , Mitos Boyut, Tiyatro/Kültür Dizisi, 61; 2005
  • Schröder, Rainer M., Jagd auf blaue Blüten (Kalpazan Avı), Can Çocuk, 2004
  • Schröder, Rainer M., Unternehmen Bratpfanne (Park Otel Baskını), Can Çocuk, 2004
  • Noll, Ingrid, Die Apothekerin (Ecza Dolabı), Can Yayınları, 2002
  • Handke, Peter, Mein Jahr in der Niemandslandsbucht (Hiç Kimse Koyunda Bir Yıl), Can Yayınları, 2001
  • Kertesz, Imre, Kaddisch an nichtgeborenes Kind (Doğmamış Çocuğa Dua), Can Yayınları, 2001: Brezina, Thomas, Geisterschiff Ahoi! (Hayalet Gemiyle Yolculuk), Can Yayınları, 2001
  • Brezina, Thomas, Spuk in der Schule (Okuldaki Hayalet), Can Yayınları, 2000
  • Widmer, Urs, Liebesnacht (Ask Gecesi), Can Yayınları, 1999
  • Brezina, Thomas, Gruseln auf dem Stundenplan (Canavarlar Okulda), Can Yayınları, 1999
  • Brezina, Thomas, Das Sklett im Jet (Uçaktaki Iskelet), Can Yayınları, 1999
  • Brecht, Bertolt, Complete Plays, 4th Volume, Die Mutter (1933) / Die Mutter (1938) (Ana (1933) / Ana (1938), Die Ausnahme und die Regel (Kuraldışı ve Kural) Mitos Boyut,
  • Wissman, Daniel Douglas, Dillingers Luftschiff (Bir Kış Büyüsü), Can Yayınları, 1998
  • Brecht, Bertolt, Complete Plays, 8th Volume, Mutter Courage und ihre Kinder (Cesaret Ana ve Çocukları), Mitos Boyut, 1997
  • Brecht, Bertolt, Complete Plays, 12th Volume, Der Hofmeister (Lenz’in Saray Danışmanı) Mitos Boyut, 1997
  • Brecht, Bertolt, Complete Plays, 3rd Volume, Der Ozeanflug / Das Badener Lehrstück vom Einverstaendnis / Der Jasager der Neinsager / Die Massnahme (1930) / Die Massnahme (1931) (Okyanus Uçusu / Anlasma Üzerine Baden Ögreti Oyunu / Evet Diyen Hayır Diyen / Önlem (1930) / Önlem (1931), Mitos Boyut,1997
  • Remarque, Erich Maria, Der Weg Zurück (Dönüş Yolu), Can Yayınları, 1997
  • Remarque, Erich Maria, Der Himmel kennt keine Günstlinge (Tanrının Gözdesi Yok) Can Yayınları, 1997
  • Bronnen, Arnolt, Tage mit Bertolt Brecht (Brecht’li Günler), Mitos Boyut,1994
  • Jarry, Alfred, Ubu Enchaíné (Zincire Vurulmuş Übü), Mitos Boyut Yayınları, Tiyatro/Oyun Dizisi, 370; 2010
  • Moliere, Jean-Baptiste Poquelin, Le Tartuffe (Tartüf), Mitos Boyut Yayınları, Tiyatro/Oyun Dizisi, 267; 2008
  • Jarry, Alfred, Ubu Roi (Kral Übü), Mitos Boyut Yayınları, Tiyatro/Oyun Dizisi, 174; 2004 [4]

FilmografisiDüzenle

  • Çoban Yıldızı - 2017
  • N'olur Ayrılalım - 2016
  • Azap - 2014
  • Çekmeköy Underground - 2012
  • El Yazısı - 2012
  • İzdivaç - 2011
  • Leyla ile Mecnun - 2011/2012
  • Z - 2008
  • Usta - 2008
  • Cin Geçidi - 2008
  • Aşk Yakar - 2008
  • Sessiz Fırtına - 2007
  • Kapalıçarşı - 2007
  • Sessiz Fırtına - 2006
  • Gülpare - 2006
  • Boncukçu Kadın - 2006
  • Son Osmanlı - 2006
  • Böcek - 1995
  • İstasyondaki Pastane - 1990
  • Kavak Yelleri- 1988
  • Faize Hücum- 1982 [5]

Dış bağlantılarDüzenle

KaynakçaDüzenle