Ana menüyü aç

Erken yaşamDüzenle

Lum New York[1]'da doğdu. Çinli-Amerikalı babası Wally,[2] ressam olan Güney Kore göçmeni bir annesi vardır.[3][4][5] Forest Hills, Queens'da büyümüştür. Büyükbabası 1940larda Flushing,Queens'de Kanton restorant açan bir Çinli göçmendir.  [6] Lum annesi öldüğünde dört yaşındaydı ve büyükannesi tarafından büyütüldü.[7]

Katıldığı LaGuardia High School'da trompet çaldı, klasik müzik ve caz müzik eğitimi aldı.[8][9] Awkwafina sahne adını benimsedi.[10][11][12] Lum, Albany'deki State University of New York'ta gazetecilik ve kadın çalışmaları üzerine ihtisas yaptı. 

Eğlence alanındaki kariyerinden önce yerel New York yayınlarından olan Gotham Gazette ve Times Union'da stajyerlik yaptı. Rodale yayın evinde yayın asistanlığı yapmıştır.

Charles Bukowski, Anaïs Nin, Joan Didion, Tom Waits ve Chet Baker gibi isimlerden etkilendiğini söylemiştir.[13]

KariyeriDüzenle

MüzikDüzenle

Lum 13 yaşında rap yapmaya başladı. 2012 yılında ''My Vag'' şarkısıyla popülerlik kazandı.[14] Müziğin Youtube'daki klibi 3 milyonun üzerinde görüntülenmeye ulaştı. Solo albümü Yellow Ranger 11 Şubat 2014'te çıktı.

In Fina We Trust albümünü 8 Haziran 2018'de çıkarmıştır.[15]

OyunculukDüzenle

Öne çıkan filmlerDüzenle

2016'da Lum Komşular 2: Sorority Yükselen'de yardımcı rol ve ındie komedi Dude'da başrol oynamıştır. [16][17] Ayrıca 2016 yapımı animasyon komedi Leylek filminde seslendirme yapmıştır.

Nisan 2018'de Emma Roberts, Eiza Gonzalez ve Danielle Macdonald olduğu, Alice Waddington tarafından yönetilen bilim-kurgu gerilim filmi olan Paradise Hills'in oyuncu kadrosunda yer aldığı duyurulmuştur.[18]

YazmaDüzenle

Kişisel hayatıDüzenle

Awkwafina Brooklyn'da yaşamaktadır.[19]

DiskografiDüzenle

FilmographyDüzenle

  • Girl Code (2014) (6 bölüm)
  • Bad Rap (2015) (Belgesel)
  • Girl Code Live (2015) — Co-host
  • Neighbors 2: Sorority Rising (2016) — Christine
  • Storks (2016) — Quail
  • Regular Show (2016) — Apple (2 bölüm)
  • Future Man (2017) — Video Oyun Marketi'deki kadın
  • Dude (2018) — Rebecca
  • Ocean's 8 (2018) — Constance
  • Crazy Rich Asians (2018) — Goh Peik Lin
  • Paradise Hills (2018)
  • The Angry Birds Movie 2 (2019)

Ayrıca bkz.Düzenle

  • Queens'te Chinatowns
  • New York'ta Çin
  • New York'ta Kore Amerikalılar
  • Koreatown, Long Island

KaynakçaDüzenle

  1. ^ "Awkwafina is changing hip-hop one vulgar, hilarious lyric at a time". 17 Haziran 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 July 2018. 
  2. ^ "Twitter". mobile.twitter.com. 22 Eylül 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 July 2018. 
  3. ^ "Nora Lum – Immigration Paper, University at Albany, SUNY" (PDF). www.albany.edu. 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 25 October 2017. 
  4. ^ Lee, Traci (26 August 2014). "How Nora Lum Became Rapper Awkwafina Instead of A Meat Inspector". NBC News. NBC UNIVERSAL. Erişim tarihi: 26 August 2014. 
  5. ^ "5 Things to Know About 'Ocean's Eight' Star Awkwafina". 25 February 2017. 12 Haziran 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 July 2018. 
  6. ^ "5 Things to Know About 'Ocean's Eight' Star Awkwafina". Us Weekly (İngilizce). 2017-02-25. Erişim tarihi: 2018-04-03. 
  7. ^ "September Cover Story: Awkwafina Establishing Her Presence | KoreAm Journal". iamkoream.com. 8 Temmuz 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2016-05-01. 
  8. ^ Trinh, Jean (March 14, 2013). "Meet Awkwafina: an Asian Female Rapper on Vaginas, Tackling Racism & More". The Daily Beast. Newsweek/Daily Beast Company LLC. 20 Eylül 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 April 2013. 
  9. ^ "Awkwafina". New York State Writers Institute. University of Albany. 17 Ocak 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2017-12-29. 
  10. ^ "Awkwafina Won't Let You Forget Her Name". The Ringer. Erişim tarihi: 2018-04-03. 
  11. ^ "Oceans Eight Star Awkwafina On Her Makeup Essentials". Into The Gloss (İngilizce). 26 Ağustos 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2018-04-03. 
  12. ^ "Awkwafina Got Fired From Her Office Job After Writing a Song Called "My Vag"". Galore (İngilizce). 2017-03-29. Erişim tarihi: 2018-04-03. 
  13. ^ "13 Awkward Questions With Rapper Awkwafina - Mochi Mag". www.mochimag.com (İngilizce). 12 Temmuz 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2018-04-03. 
  14. ^ Court Dunn (2012-10-11). "Awkwafina "My Vag" (Official Video)". 16 Eylül 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2018-04-03. 
  15. ^ Ting, Jasmine. "Awkwafina Announces New EP, 'In Fina We Trust'". PAPER (İngilizce). Erişim tarihi: 2018-06-02. 
  16. ^ "Rapper Awkwafina Joins 'Neighbors' Sequel". NBC News. 13 Haziran 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2016-03-14. 
  17. ^ Lincoln, Ross A. "Indie Comedy 'Dude' Rounds Out Lead Cast With Trio Of Actresses". Deadline.com (İngilizce). 12 Haziran 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2016-03-14. 
  18. ^ N'Duka, Amanda (2018-04-02). "Milla Jovovich & More Join Emma Roberts In 'Paradise Hills'". Deadline (İngilizce). Erişim tarihi: 2018-04-03. 
  19. ^ "Nora Lum" (İngilizce). Penguin Random House. 12 Haziran 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2018-04-03.